meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

3.931 ΝΕΟΙ ΜΕ & ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ Σ.Κ.Ε.Π. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ "ΔΕΣ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ"

Μπλουζάκια που έφτιαξαν τα παιδιά με συνθήματα για τη διαφορετικότητα


Στόχος του έργου «Δες το Αλλιώς» ήταν όλοι οι νέοι, με & χωρίς αναπηρία, να γνωριστούν μέσα από την εικαστική διαδικασία, τον ανοιχτό διάλογο, την  αθλητική προσέγγιση και τα ενημερωτικά προγράμματα, για να μοιραστούν μαζί  δημιουργικά τη μοναδικότητα τους. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε  παιδιά και νέους που σπάνια έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή. Τα  προγράμματα που υλοποιήθηκαν, από Οκτώβριο 2015 έως τέλος Μαρτίου 2016  λειτούργησαν ως μοχλός επικοινωνίας και ένταξης, με αποκλειστικό γνώμονα  τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων. Δεν είναι εύκολο να διαχειρίζεσαι την διαφορετικότητα όταν δεν έχεις την  ευκαιρία ή δεν σου έχουν δώσει την δυνατότητα να γνωρίσεις ανθρώπους που βιώνουν διαφορετική πραγματικότητα από την δική σου.

Στόχος του έργου "Δες το Αλλιώς" ήταν όλοι οι νέοι, με & χωρίς αναπηρία, να γνωριστούν μέσα από την εικαστική διαδικασία, τον ανοιχτό διάλογο, την  αθλητική προσέγγιση και τα ενημερωτικά προγράμματα, για να μοιραστούν μαζί  δημιουργικά τη μοναδικότητα τους. Είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε  παιδιά και νέους που σπάνια έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή. Τα  προγράμματα που υλοποιήθηκαν, από Οκτώβριο 2015 έως τέλος Μαρτίου 2016  λειτούργησαν ως μοχλός επικοινωνίας και ένταξης, με αποκλειστικό γνώμονα  τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων. Βιωματικές προσεγγίσεις και διαδραστικά  εργαστήρια, χωρίς επικοινωνιακές κατευθύνσεις, επέτρεψαν στους νέους να  προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο και να ξεκλειδώσουν την αμηχανία της πρώτης  επαφής με το διαφορετικό.

Στα πανελλαδικά βιωματικά προγράμματα του Σ.Κ.Ε.Π., συμμετείχαν Μαζί 3.931  μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νέοι με αναπηρία
(κινητική-νοητική-αισθητηριακή).

Περιγραφή του έργου "Δες το Αλλιώς"

Έργο: Καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των  ανθρώπων με αναπηρία μέσω διαδραστικών – βιωματικών προγραμμάτων μη  τυπικής εκπαίδευσης.

Αποτελείτο από:

Α/ Εκπαιδευτικά βιωματικά/διαδραστικά προγράμματα:

1/ Ανοιχτό διάλογο στα σχολεία, με άτομα με αναπηρία

2/ Καλλιτεχνικά & αθλητικά εργαστήρια στο Μουσείο Βορρέ

Β) Open day με θέμα «Μαθαίνοντας Μαζί»

Γ) Δημιουργία πυρήνα εθελοντών (μαθητές + νέοι με αναπηρία)

Στόχοι:
-Εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας και διαχείριση της  διαφορετικότητας
-Κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρία και προάσπιση των δικαιωμάτων τους
-Αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού
-Προώθηση και προάσπιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων
- Ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών

Το έργο «Δες το Αλλιώς» χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν  και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Εσύ χαμογελαστός μπροστά στα παιδιά ακούς ερωτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου