meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

ΑΝΑΓΛΥΦΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Κωνσταντίνος ΠαπαδόπουλοςΟ Βαγγέλης διαβάζει τον οπτιακουστικό χάρτη


Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας επισκέφθηκε ο Αναπλ. Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, για να ξεναγηθεί από τον Αναπληρωτή Πρύτανη, καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, στο πρωτοποριακό σύστημα των απτικοακουστικών χαρτών του Παν.Μακ. για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης.

Ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο, σε διεθνές επίπεδο, σύστημα καθοδήγησης των τυφλών ατόμων στο εσωτερικό κτιρίων, αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και λειτουργεί στους χώρους του, καθιστώντας το Ίδρυμα το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με αυτήν τη δυνατότητα και μεταξύ των λιγοστών Πανεπιστημίων παγκοσμίως που λειτουργούν προηγμένα συστήματα πλοήγησης των ατόμων με τύφλωση.

Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν 10 ειδικές συσκευές (touchpads) σε κομβικά σημεία του κτιρίου, πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένοι ανάγλυφοι χάρτες (αφής). Αγγίζοντας τους χάρτες, ο χρήστης ακούει επιπροσθέτως φραστικές πληροφορίες και περιγραφές για χώρους και διαδρομές σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή και Αναπληρωτή Πρύτανη Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία.

Ο οπτιακουστικός χάρτης



«Είναι σημαντικό ότι οι χώροι που τοποθετήθηκαν τα 10 σημεία, αλλά και ο ακριβής τρόπος των περιγραφών με ανάγλυφα σύμβολα και ήχο, όλα μας υποδείχθηκαν από τυφλούς χρήστες, ώστε να μην κάνουμε κάτι γι’αυτούς χωρίς αυτούς», δηλώνει στο «Με Άλλα Μάτια» ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος αναζητά χρηματοδότηση για να προσθέσει άλλα 8 τέτοια απτικοακουστικά σημεία πληροφοριών, υπερκαλύπτοντας έτσι όλους τους χώρους του Πανεπιστημίου.

«Είναι το αποτέλεσμα δυόμισι ετών εντατικής δουλειάς και την εκπαίδευση για τη σωστή χρήση του συστήματος θα την παρέχουμε εγώ και οι συνεργάτες μου σε όποιον φοιτητή με πρόβλημα όρασης τη χρειάζεται, πάντοτε αφιλοκερδώς», συμπληρώνει ο Αναπληρωτής Πρύτανης κ. Παπαδόπουλος.

Στους χάρτες, που διαβάζονται μέσω της αφής, απεικονίζονται με λεπτομέρεια όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου, όπως η βιβλιοθήκη, το εστιατόριο, το κυλικείο, τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες διδασκαλίας, οι γραμματείες, τα εργαστήρια, τα γραφεία των καθηγητών και του προσωπικού, σκαλιά, ράμπες, ανελκυστήρες, είσοδοι, έξοδοι κινδύνου, αλλά και η θέση εμποδίων που δυσχεραίνουν την κίνηση των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Πέρα από τις πληροφορίες που διαβάζει μέσω της αφής, ο τυφλός χρήστης ακούει ταυτόχρονα ηχητικά μηνύματα και περιγραφές, που βοηθούν σημαντικά στην κατανόηση της δομής του χώρου και στον προγραμματισμό της πορείας του. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσει περιγραφές πιθανών διαδρομών που επιθυμεί να ακολουθήσει - όπως την αναλυτική περιγραφή της διαδρομής, με τα σημεία που πρέπει να στρίψει, τα σημεία αναφοράς, τα εμπόδια - καθώς και αναλυτικές περιγραφές αμφιθεάτρων και αιθουσών, που αναφέρουν τις σειρές και τη θέση των καθισμάτων, τα σκαλιά, τη θέση του πίνακα και των εισόδων. Επίσης, ακούει ποια είναι η χρήση του κάθε γραφείου (π.χ. την υπηρεσία ή το όνομα του καθηγητή που στεγάζεται σε αυτό), περιγραφές εμποδίων, αλλά και αναλυτικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των σκαλοπατιών της κάθε σκάλας.

«Είμαστε στην εποχή που μπορείς να αγγίζεις ένα ανάγλυφο σύμβολο και να ακούς ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών που σχετίζονται με αυτό. Αυτός ο νέος, απτικοακουστικός δρόμος, θα προσφέρει πολλά στα άτομα με προβλήματα όρασης παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα με προβληματίζει η έλλειψη του καινούριου υλικού για τους νέους με προβλήματα όρασης και πολύ περισσότερο, οι έλλειψη καταρτισμένων επαγγελματιών που να μπορούν να το παράγουν», σημειώνει ο Βαγγέλης αυγουλάς, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς ΟργάνωσηςVIEWS για νέους με προβλήματα όρασης.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως και αλλά παρόμοια που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα, αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση, τόσο για τη βασική προτεραιότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να παρέχει συνεχή υποστήριξη στους φοιτητές με αναπηρία, όσο και για τη στόχευση του Πανεπιστημίου να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο προσβάσιμα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.


Ο Βαγγέλης με ακουστικά ακούει τι του λέει ο χάρτηςΟ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος εξηγεί στο Βαγγέλη τον χάρτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου