meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΗΤΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ


Οι πρώτες εφαρμογές των ανθρωποειδών ρομπότ αναμένεται να είναι στους  τομείς της βοήθειας κατ΄ οίκον για τη φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης, για την υποβοήθηση των ανθρώπων στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και κρίσεων. Δεν είναι τόσο μακριά η μέρα που ανθρωπόμορφα ρομπότ θα ανασύρουν σεισμοπαθείς από ερείπια ή θα «ζουν» μέσα στο σπίτι μας και θα φροντίζουν την ανήμπορη γιαγιά μας! Κάποια στιγμή θα έχουν τόσο εξελιγμένη νοημοσύνη  που ίσως να τα ερωτευόμαστε και να μας ερωτεύονται!

Η δημιουργία τέτοιων ρομπότ δεν είναι αποκύημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά πρόβλεψη ενός κατεξοχήν ειδικού, του καθηγητή Νίκου Τσαγκαράκη. Ο Έλληνας επιστήμονας είναι ένας από τους κορυφαίους ρομποτιστές στον κόσμο και ειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην κατασκευή εξωσκελετών και ανθρωποειδών ρομπότ, όπως το περίφημο Walk-Man, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον διαγωνισμό του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

Θα έχουν συναισθήματα.

Σύμφωνα με τον δρα Τσαγκαράκη, τα ανθρωποειδή ρομπότ βελτιώνονται χρόνο με τον χρόνο σε τέτοιο βαθμό που σε 15 - 25 χρόνια θα αποτελούν λίγο πολύ μέρος του περιβάλλοντός μας. «Οι πρώτες εφαρμογές των ανθρωποειδών ρομπότ αναμένεται να είναι στους τομείς της βοήθειας κατ΄ οίκον για τη φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης, για την υποβοήθηση των ανθρώπων στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και κρίσεων» λέει ο  Έλληνας «γητευτής» των ρομπότ.

Ωστόσο το μεγαλύτερο στοίχημα για τον κλάδο είναι η ανάπτυξη ρομπότ με πλούσιο... εσωτερικό κόσμο: «Η δημιουργία ρομπότ που θα έχουν συναισθήματα θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα ως  σήμερα, η τεχνολογία όμως θα φτάσει τελικά και εκεί».

Οπως εξηγεί ο ίδιος, η δημιουργία συναισθηματικών μηχανών είναι αναγκαία, καθώς η συναισθηματική νοημοσύνη είναι βασική προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των ανθρωποειδών ρομπότ στην ανθρώπινη καθημερινότητα. «Η πλήρης αποδοχή αυτών των ρομπότ στο περιβάλλον μας θα απαιτήσει όχι μόνο μηχανές που μπορούν να ελέγχονται από ανθρώπους και να είναι σε θέση να εκτελούν εργασίες μαζί τους, αλλά και να αλληλεπιδρούν γνωστικά με τους ανθρώπους και να κατανοούν τα συναισθήματα των χειριστών τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο γεννημένος στην Ιεράπετρα επιστήμονας σπούδασε στο ΑΠΘ και σήμερα είναι τακτικός καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γένοβας ως επικεφαλής  των Ανθρωποειδών Ρομπότ και της Μηχανοτρονικής. Τον τελευταίο χρόνο ηγήθηκε της 19μελούς ερευνητικής ομάδας που κατασκεύασε το ρομπότ  Walk-Man, το οποίο συμμετείχε στις αρχές Ιουνίου στον διαγωνισμό Robotics Challenge της Υπηρεσίας Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων  (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Το Walk-Man σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μέσα σε δέκα μήνες, με μια  τεράστια προσπάθεια από τον Μάρτιο του 2014 έως τον φετινό Φεβρουάριο. Αυτό είναι σίγουρα ένα παγκόσμιο ρεκόρ, δεδομένης της πολυπλοκότητας και  της εμπειρογνωμοσύνης που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος» λέει ο δρ Τσαγκαράκης.

Όπως υποστηρίζει, το Walk-Man έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα ρομπότ παγκοσμίως, με μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον.

Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου