meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Μ.Ε.Σ.Α.- ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ

Μέλη της ομάδας Μ.Ε.Σ.Α. (από αριστερά Σοφοκλής Αλέπης, Γιώργος Χρηστάκης, Πολυχρόνης Πολίτσης, Ελένη Χαλβαδάκη) έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας μετά από τη δράση που πραγματοποίησαν

O προπονητής αθλητών με αναπηρία Πολυχρόνης Πολίτσης εδώ και περίπου τρεις  μήνες έχει κάνει αίτηση στον Δήμο Αθηναίων για να του δοθεί μία θέση  στάθμευσης για αναπηρικό αυτοκίνητο στην περιοχή όπου μένει, στου Ψυρρή.  Το αίτημά του όμως όχι μόνο δεν έχει ικανοποιηθεί έως τώρα αλλά και  «κλήσεις μου έχουν κόψει», όπως τονίζει.

Την Τρίτη ο Πολυχρόνης επισκέφτηκε μαζί με τον Γιώργο Χρηστάκη, τον  Σοφοκλή Αλέπη και τη Ελένη Χαλβαδάκη το Δημαρχείο της Αθήνας. Όλοι τους  είναι μέλη της νεοσύστατης διαδικτυακής πρωτοβουλίας «Μ.Ε.Σ.Α. -  Μαζί  Ενάντια Στην Αδικία». Με την επίσκεψη στον Δήμο ήθελαν να εκφράσουν τη  διαμαρτυρία τους για το πρόβλημα του Πολυχρόνη αλλά και για όσους  αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.

«Το αίτημα που απευθύναμε στη γραμματεία του Δημάρχου ήταν σε ανάλογες  περιπτώσεις που ένας πολίτης με αναπηρία κάνει μία αίτηση για να του δοθεί  αναπηρική θέση να επιταχύνονται οι διαδικασίες προκειμένου να αποφεύγεται  η ταλαιπωρία γι΄ αυτούς τους ανθρώπους» τονίζει ο χορογράφος - χορευτής  Γιώργος Χρηστάκης που χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και αναπηρικό  αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του. Όπως λέει Σοφοκλής Αλέπης που είναι  και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών η έλλειψη θέσεων  στάθμευσης για τους ανθρώπους με αναπηρία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στις  πόλεις της Ελλάδας. «Σκεφτείτε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις  προβλέπεται μία θέση για αναπηρικό αυτοκίνητο ανά 2 τετράγωνα. Κάτι που  όμως δεν συμβαίνει εδώ» προσθέτει ο κ.Χρηστάκης.

Ενδεικτικό των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι με  αναπηρίες στο θέμα της στάθμευσης είναι αυτό που συνέβη όση ώρα τα μέλη  της πρωτουβουλίας ήταν στο Δημαρχείο. Χώρος στάθμευσης στο Δημαρχείο για  αναπηρικό αυτοκίνητο δεν υπάρχει. Έτσι, ο Γιώργος Χρηστάκης το είχε σταθμεύσει επί της Αθηνάς έχοντας βέβαια στο παρμπρίζ το μπλε, ειδικό  δελτίο στάθμευσης για ΑΜΕΑ (με το χαρακτηριστικό αμαξίδιο). Στοιχείο που  αποδεικνύει ότι είναι άνθρωπος με αναπηρία. Όμως, στο διάστημα που ή ο  κ.Χρηστάκης ήταν στο Δημαρχείο πέρασε αστυφύλακας της Τροχαίας τού έκοψε  κλήση τοποθετώντας την πάνω στο μπλε σήμα και του πήρε και τις πινακίδες...

Η ομάδα «Μ.Ε.Σ.Α» - «Όσο πιο πολλοί τόσο πιο καλά»

Προς το παρόν η απάντηση που πήρε από τον Δήμο η ομάδα από την κίνηση  «Μ.Ε.Σ.Α» είναι πως το αίτημα του Πολυχρόνη Πολίτση για τη θέση στάθμευσης  θα εξεταστεί σε περίπου 10 μέρες σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Πεποίθηση της ομάδας Μ.Ε.Σ.Α είναι πάντως πως όταν η διεκδίκηση ζητημάτων  - όπως αυτό του Πολυχρόνη - γίνεται συλλογικά τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα. «Προσπαθούμε να λύσουμε τα άλυτα. Όμως όσο πιο πολλοί είμαστε  τόσο πιο καλά» σημειώνει ο Ελένη Χαλβαδάκη. Ο Γιώργος Χρηστάκης από την  πλευρά του συμπληρώνει μάλιστα πως η κίνηση «Μ.Ε.Σ.Α» θα ασχολείται  γενικότερα με θέματα που αφορούν του πολίτες. «Δεν αφορά μόνο τα θέματα  αναπηρίας».

Σκοπός της ομάδας Μ.Ε.Σ.Α - Μαζί Ενάντια στην Αδικία είναι να δώσει έδαφος  σε όλους όσους θεωρούν ότι αδικούνται στα πεδία της δραστηριότητάς τους,  δηλαδή στη δουλειά τους από τους εργοδότες, ή προϊσταμένους τους, στις  κοινωνικές τους σχέσεις, από άλλους ανθρώπους, από υπηρεσίες, οργανισμούς η εταιρείες (κοινής ωφελείας - ΔΕΗ,ΟΤΕ κλπ - ιδιωτικές, ή δημόσιες, ή  άλλες). «Σε όσους αισθάνονται εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση εξ αιτίας τρίτων, όσους βιώνουν αδιέξοδα εξ αιτίας κάποιας αδικίας εις βάρος τους»  τονίζεται από την ομάδα.

Με τη συμμετοχή του στο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί στο facebook θα  μπορεί κανείς να εκθέτει το πρόβλημά του όχι απλά για να το μοιραστεί -  η  ομάδα δεν λειτουργεί σαν γραφείο παραπόνων - «αλλά για να στείλει ένα  "κάλεσμα", σε όλους όσους αντιμετωπίζουν αντίστοιχα ζητήματα, με μοναδικό  στόχο να δράσουν συλλογικά για να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Δικηγόροι και άλλοι ειδικοί θα είναι στην διάθεση της ομάδας για να βοηθήσουν».

Η συλλογική αντίδραση μπορεί να ακολουθήσει την νόμιμη οδό για την λύση  των θεμάτων, αλλά όταν οι συνθήκες το απαιτούν μπορεί να πάρει την μορφή  ακτιβιστικών δράσεων σημειώνουν οι άνθρωποι  συμμετέχουν στην ομάδα  Μ.Ε.Σ.Α. Όπως λένε τα παραδείγματα είναι πολλά. «Πρόσφατα στην Γερμανία  συγκεντρώθηκαν μαζικά 47.000 άνθρωποι, μέσω καλέσματος από τα κοινωνικά  δίκτυα, για να διαμαρτυρηθούν στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών "o2" για  φουσκωμένους λογαριασμούς. Μπροστά σε αυτή την πίεση η εταιρεία έκανε πίσω  κι άρχισε να επιστρέφει χρήματα Δηλαδή, η ισχύς εν τη ενώσει».

Η ομάδα αυτή, αναφέρουν, θα είναι ανοιχτή σε όλους, και θα λειτουργεί σαν  πλατφόρμα συγκέντρωσης ανθρώπων που βιώνουν αδικία, και ως αφετηρία συλλογικών δράσεων με στόχο να την αντιμετωπίσουν. Γι΄ αυτό καλούν τους  πολίτες να μη διστάσουν να συμμετέχουν. «Η ζωή είναι μια σκληρή μάχη και  απαιτεί αγωνιστές που διεκδικούν τα δίκαιά τους για να γίνει πιο όμορφη».

Η ομάδα Μ.Ε.Σ.Α. με μία ματιά

-2.500 άνθρωποι έχουν γίνει εώς τώρα μέλη της διαδικτυακής πρωτοβουλίας Μ.Ε.Σ.Α.
-1 μήνα δραστηριότητας συμπληρώνει η ομάδα
-Δικηγόροι, ψυχολόγοι, μηχανικοί, καλλιτέχνες, επαγγελματίες κάθε είδους  είναι μέλη της κίνησης
-Γύρω στα 15 άτομα - έως τώρα - είναι ο βασικός πυρήνας της ομάδας
-Για να συμμετάσχει κάποιος στην ομάδα μπορεί να κάνει join στο γκρουπ

Πηγή : www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου