meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

9 ΑΠΡΙΛΗ ΔΕΙΠΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ"!

Στρωμένα τραπέζια πριν να ξεκινήσει το δείπνο


Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για το «Δείπνο Στο Σκοτάδι» της Θεσσαλονίκης, το πρωτότυπο βιωματικό Δείπνο που θα γίνει μετά από καιρό στη Βόρεια Ελλάδα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών «Dinner In The Dark»!

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το βράδυ της 9ης Απριλίου 2016 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» υπό το συντονισμό του δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά και η Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΗΡΑΚΛΕΙΑ» υπό την αιγίδα του Θέματος 117 Ελλάς-Κύπρος των «Lions Clubs International».

Η εκδήλωση τελεί υπό την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το 7ο Δείπνο Στο Σκοτάδι που συντονίζει ο κ. Αυγουλάς, μετά από επισκέψεις της πρωτότυπης αυτής βιωματικής εκδήλωσης δύο φορές στο Ηράκλειο Κρήτης, μια στο Ρέθυμνο, δύο φορές στην Αθήνα και μια στην Τρίπολη.

Δείτε ενδεικτικά ρεπορτάζ από το 6ο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα στις 20/12/2014:
Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner In The Dark».

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει ενώ έχουν ανοίξει τα φώτα στο πρώτο δείπνο της Αθήνας

Μετά το δείπνο θα ανάψουν τα φώτα και θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή μουσική και τους «Ξανά Μανά» να διασκεδάζουν τους παρευρισκόμενους. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στην Σχολή Τυφλών Β. Ελλάδος για τον εκσυγχρονισμό και την αγορά ειδικού εξοπλισμού για εκπαιδευτικό Εργαστήρι Πληροφορικής.

Η ορχήστρα στο 6ο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα

Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν δύο Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, μεταφέρει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης δύο φορές, η Αθήνα δύο φορές και η Τρίπολη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών αυτών εκδηλώσεων του «Με Άλλα Μάτια» στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιάς και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Εθελοντές στο Ηράκλειο ΚρήτηςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς ενημερώνει τους εθελοντές στο 6ο Δείπνο στο σκοτάδι

Συνδιοργανωτές:
Λίγα λόγια για την Διεθνή Οργάνωση των «Lions Clubs International»

H Διεθνής Οργάνωση Λεσχών Lions είναι, καθαρά, μία εθελοντική ανθρωπιστική οργάνωση. Με ενεργή παρουσία σε 208 χώρες και με 1,35 εκ. μέλη είναι η μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση παροχής υπηρεσιών σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Κάθε χρόνο και για 1 ημέρα, οι Lions καλούνται να πάρουν την έδρα των Η.Ε. και να προεδρεύσουν, εκπροσωπώντας όλες τις ΜΚΟ. Το Ίδρυμα των Lions, που εν συντομία ονομάζουμε LCIF, διαχειρίζεται τις δωρεές προς την Οργάνωση. Από την ίδρυσή του, το 1968, έως σήμερα έχει προσφέρει πάνω από 700 εκ. δολάρια ενισχύοντας το έργο των Lions σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Lions είναι παντού παρόντες με προγράμματα για την όραση, βοηθώντας τους νέους, επεμβαίνοντας και ανακουφίζοντας πληγέντες μετά από φυσικές καταστροφές, υπάρχουν επίσης προγράμματα για την ακοή, τον διαβήτη, περιβαλλοντολογικά προγράμματα και άλλα πολλά. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο η Οργάνωση έκλεισε 60 χρόνια συνεχής παρουσίας και προσφοράς.

Λίγα λόγια για το κοινωνικοπολιτικό blog «ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ» και τον κ. Βαγγέλη Αυγουλά

Το meallamatia.blogspot.com δημιουργήθηκε  στα τέλη του 2011 ως Ένα βήμα για κάθε υγιώς σκεπτόμενο, πνευματικά και κριτικά ανήσυχο πολίτη και σήμερα μετρά περίπου 2.000 αναρτήσεις και 300.000 επισκέψεις!

Αναδεικνύει καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από το χώρο της αναπηρίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θετικά παραδείγματα και ευρύτερα κοινωνικά, πολιτιστικά  και εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και καλές πρακτικές και αισιόδοξες ειδήσεις, χωρίς εξαρτήσεις και αποκλεισμούς. Πρόκειται για δημοσιεύσεις που αλλού περνούν στα «ψιλά» και δεν τις βρίσκει κανείς στην αναπαραγόμενη από τα μεγάλα ΜΜΕ επικαιρότητα.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς γεννήθηκε το 1988 με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας και τελείωσε το Δημοτικό στο 35ο Σχολείο Πειραιά, συμμετέχοντας στο Πρότυπο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Ήλιος" (ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη). Το 2006 Εισήχθη από τους πρώτους στη Νομική Σχολή Αθηνών όπου διακρίθηκε με βραβείο επιδόσεων από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2007) και αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8,4.

Δικηγόρος πλέον σήμερα, εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών  και Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του ίδιου Συνδέσμου.

Επίσης, ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό του στο Αστικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ Παράλληλα διατελεί Πάρεδρο Μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος» και από τον Ιανουάριο του 2015 έχει οριστεί μέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, αρθρογραφεί σε έντυπα και διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα και το Εξωτερικό για εκπαιδευτικά και κοινωνικά θέματα, ενώ είναι και ένας από τους συγγραφείς του πρώτου Ομαδικού Διαδικτυακού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα με τον τίτλο "Δώδεκα".

Από το 2012 έως σήμερα εκλέγεται μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ενώ από το 2010 εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος στο Ίλιον, όπου τα έτη 2011-2014 διετέλεσε και Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διαφάνειας, Διά Βίου Μάθησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ήταν ο νεότερος Αντιδήμαρχος στην Ελλάδα και  ο μόνος με αναπηρία σε αυτή τη θέση πανελλαδικά. (περισσότερα στο www.avgoulas.gr ).

Δίπλα σε αυτό το Δείπνο Στο Σκοτάδι που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη τεθεί ως χρυσός χορηγός το γνωστό Οφθαλμολογικό Κέντρο «Ophthalmica», www.ophthalmica.gr

Το OPHTHALMICA αποτελεί τη πρώτη ολοκληρωμένη ιδιωτική οφθαλμολογική κλινική (ΜΗΝ) στη Β . Ελλάδα. Δημιουργήθηκε για να μπορεί να δώσει λύση στο οφθαλμολογικό πρόβλημα όλων των οφθαλμολογικών ασθενών, κάθε ηλικίας.

Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος
Τ.Κ. 54655 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 263063
Fax 2310 279362

Αγίας Σοφίας 40
Τ.Κ. 54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ 2310 251501, 2310 221001
Fax 2310 286974

Ώρες Λειτουργίας:
Καθημερινά 09:00 - 21:00

Οι γιατροί δέχονται επισκέψεις με ραντεβού.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι επίσης: Avance rent a car, Φωτογραφείον Stefanos Tsakiris, The Met Hotel, Stream Team.

Δείτε επίσης τι έγινε στο Δείπνο Στο Σκοτάδι στην Τρίπολη, όπου ο χορός κράτησε ως το ξημέρωμα!
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην αφίσα της εκδήλωσης, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τις  προετοιμασίες μας και στο event της εκδήλωσης στο Facebook:
Σημειώνεται ότι είναι απαραίτητη η αγορά πρόσκλησης πριν από την ημέρα της εκδήλωσης. Η προπώληση ξεκινάει από το Σάββατο 5 Μαρτίου και η τιμή είναι -25€/άτομο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων (περίπου 300). Σταθερά σημεία προπώλησης θα είναι το "Πρακτορείο ΟΠΑΠ ΤΣΕΝΤΟΣ" (Ι. Δραγούμη 43) και το Κατάστημα Ανδρικών - Γυναικείων Ενδυμάτων "SOLERIO" (Μητροπόλεως 90). Για περισσότερες πληροφορίες και την προπώληση προσκλήσεων μπορείτε να επικοινωνείτε επίσης στα τηλέφωνα 6972872931 ή 6972276600

9 Απριλίου 2016, 20:00 στο «The Met Hotel», δειπνούμε στη Θεσσαλονίκη «Με Άλλα Μάτια»!


Τραπέζια αφού έχουν ανάψει τα φώτα σε Δείπνο της ΚρήτηςΕθελοντές στο πρώτο Δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου