meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ


Παιδιά με σηκωμένα χέρια περιμένουν να κάνουν ερωτήσεις στο ΒαγγέληΟ Βαγγέλης Αυγουλάς, η Ειρήνη Τρομπέτα και ο Διεύθυντής


Το 11ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου και το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης επισκέφθηκε ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2016.

Ιδιαίτερη αύξηση έχουν παρουσιάσει οι προσκλήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα που απευθύνονται στο Βαγγέλη Αυγουλά, ώστε ο νεαρός δικηγόρος να συναντήσει τους μαθητές και να τους μιλήσει ανοιχτά και χωρίς κόμπλεξ για την αναπηρία όρασης με την οποία γεννήθηκε, για όλα όσα έχει καταφέρει στη ζωή του και για τις όποιες πρακτικές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η καθημερινότητά του.

Τα παιδιά βλέπουν πώς χρησιμοποιεί ένας τυφλός το λευκό του μπαστούνι για να αποφεύγει τα εμπόδια στις μετακινήσεις του, έρχονται σε επαφή με την ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, ενώ εκφράζουν ελεύθερα κάθε απορία τους.
            
Κολλάζ παιδιών με χέρια ψηλά


«Πώς ντύνεσαι αφού δεν ξέρεις τα χρώματα»; «Βλέπουν όνειρα οι τυφλοί»; «Είναι πιο εύκολο να γεννηθείς τυφλός ή να βλέπεις και να χάσεις το φως σου αργότερα»; «έχεις δεχτεί ποτέ ρατσισμό»; «πώς καταλαβαίνεις αν είναι μέρα ή νύχτα»; Είναι κάποιες από τις συχνότερες ερωτήσεις των μαθητών.

«Κάθε επαφή με τους μαθητές, κάθε ουσιαστική συζήτηση και όχι τυποποιημένη διάλεξη γύρω από την αναπηρία και ιδίως την τυφλότητα, γύρω από τις εναλλακτικές ενός νέου με προβλήματα όρασης και τη normal καθημερινότητά του, είναι μια ποιοτική επένδυση!
Δίνουμε λίγο από το χρόνο μας και αληθινές, χωρίς κόμπλεξ απαντήσεις, στους αυριανούς ενεργούς πολίτες αυτής της χώρας και οι ίδιοι δηλώνουν, στο τέλος κάθε επίσκεψής μας, ότι βγαίνουν πιο συνειδητοποιημένοι και ευαισθητοποιημένοι, έχοντας γνωρίσει και εκτιμήσει τη Διαφορετικότητα πίσω από τη βιτρίνα και την πρώτη εντύπωση. Και φυσικά έχοντας εξερευνήσει μέσα από τα σωστά μονοπάτια της βιωματικής επαφής το Διαφορετικό.», δήλωσε πρόσφατα στον Τύπο ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

Παράλληλα στους μαθητές γίνεται μια μικρή βιωματική επίδειξη στους σωστούς τρόπους συνοδείας ενός τυφλού από βλέποντα οδηγό, γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση και τη χρήση σκύλων οδηγών για τυφλούς στην Ελλάδα, ενώ στο τέλος κάθε συζήτησης διανέμεται ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με έναν πρακτικό δωδεκάλογο απλών συμβουλών σωστής συμπεριφοράς των βλεπόντων απέναντι στους τυφλούς, για να σπάει εύκολα ο πάγος στην πρώτη επαφή.

Κάποιες βιωματικές επισκέψεις του κ. Αυγουλά στα σχολεία γίνονται και σε συνεργασία με το σωματείο ΣΚΕΠ (www.skep.gr).



Ο Βαγγέλης διαβάζει σελίδα BrailleΟ Βαγγέλης δείχνει πως διαχωρίζει τα χαρτονομίσματα




Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά το Λευκό ΜπαστούνιΟ Βαγγέλης με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων δείχνει ασκήσεις συνοδείας
Παιδιά κάνουν βιωματικό με μάσκαΠαιδιά με σελίδες Braille

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου