meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ-ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ




Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε χτες ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με θέμα την αναβάθμιση και τη βελτίωση συνθηκών λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης, ευρύτερα γνωστού στην κοινή γνώμη από παλιά ως Εθνικού Ιδρύματος Αναπήρων.

Στη σύσκεψη, την οποία ο κ. Κουρουμπλής είχε προαναγγείλει πριν το Πάσχα, συμμετείχαν ο διοικητής του νοσοκομείου ΚΑΤ κ. Βουμβουλάκης και ο Αναπληρωτής Διοικητής υπεύθυνος για το διασυνδεόμενο ΕΚΑ κ. Αγγελάρας, διευθυντές και γενικοί διευθυντές όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας με τη λειτουργία του ΕΚΑ, ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ στο Δ.Σ. του ΕΚΑ κ. Θωμάς Κλεισιώτης, αντιπροσωπία του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών αποτελούμενη από τους κα Κοντογεωργάκη και τους κ. Βίγλα και κ. Πατέρα, καθώς και συνεργάτες του κ. Υπουργού Υγείας.

Το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης είναι λαβωμένο από τις ελλείψεις προσωπικού και τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του.

Οι περιθαλπόμενοι δεν έχουν επιλογές για δραστηριότητες τα απογεύματα, ενώ η πισίνα του Κέντρου για τη θεραπευτική αποκατάσταση των ασθενών και η δημιουργική διέξοδος της κολύμβησης δεν προσφέρεται στους κινητικά ανάπηρους συμπολίτες μας.

Το ΕΚΑ δεν έχει δικό του Λογιστήριο και Τμήμα Προμηθειών, ενώ πλέον στην ουσία δεν έχει ούτε ένα μηχανικό στην Τεχνική του Υπηρεσία.

Αυτή την εικόνα σχημάτιζε ξανά για πάνω από μια ώρα χθες το πρωί ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος επανέλαβε ότι το ΕΚΑ θέλει να λειτουργήσει σαν τον πυρήνα ενός δημοσίου δικτύου υπηρεσιών αποκατάστασης στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη, την οποία στελέχη του αναπηρικού κινήματος χαρακτήρισαν ως «ιστορική», συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Ο επί πέντε τουλάχιστον έτη αχρησιμοποίητος άδειος όροφος πολλών τετραγωνικών του ΕΚΑ θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει άλλες δύο κλινικές αποκατάστασης με μονόκλινους και δίκλινους θαλάμους, βασισμένες σε ευρωπαϊκά πλαίσια λειτουργίας.

Γι’ αυτό το λόγο με εντολή του Υπουργού Υγείας επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος του ΕΚΑ, ενώ δρομολογείται σχετική μελέτη εφαρμογής για την καταλληλότερη αξιοποίηση και εξοπλισμό του χώρου. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ένταξης του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Ως προς τη στελέχωση του Κέντρου, κατά προτεραιότητα θα ενισχυθεί με 5-7 διοικητικούς υπαλλήλους ΤΕ και ΠΕ, ενώ άμεσα δρομολογούνται οι στοχευμένες ανάγκες σε επικουρικούς ιατρούς όπως τις κατέθεσε ανά ειδικότητα η ΕΣαμεΑ.

Παράλληλα, επισπεύδεται η διαδικασία της κάλυψης της μιας εγκεκριμένης θέσης μηχανικού μέσω ΑΣΕΠ, ενώ ξεκινά ο διάλογος ΕΚΑ και Υπουργείου Υγείας για άμεσο εξορθολογισμό αι διορθώσεις στον οργανισμό του ΕΚΑ.

Τέλος, στο Υπουργείο Υγείας εξετάζεται ήδη συστηματικά ο σφαγιασμένος οικονομικός προϋπολογισμός του ΕΚΑ που σήμερα είναι κάτω από τα 3 εκ. Ευρώ.

Να σημειώσουμε εδώ τέλος ότι Ο κ. Κουρουμπλής το 1982 ήταν από τα πρώτα μέλη στο Δ.Σ. του τότε Εθνικού Ιδρύματος Αναπήρων, εκπρόσωπος των ΑμεΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου