meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΝΟΣΗΛΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΔ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Β.ΑΥΓΟΥΛΑ ΣΤΟ "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ"


Τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Το Εργαστήρι» και το στεγαζόμενο εκεί Κέντρο Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ επισκέφθηκε ο Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Στο Κέντρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1984, ξενάγησαν τον κ. Αυγουλά η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Μαρία Τουρκοχωρίτη και η Αντιπρόεδρος κα Κοντογιάννη, μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. και των εργαζομένων.

Το πανέμορφο και εύρυθμο κτίριο της παροχής ημερήσιας φροντίδας κατασκευάστηκε το 2003, εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο,  με την υποστήριξη του ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη" και του Δήμου Άνω Λιοσίων.

Το Εργαστήρι φροντίζει για την κοινωνική ένταξη και τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης για ενήλικα άτομα με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση στην Ελλάδα. 



Βασικό άξονα δραστηριοποίησης αποτελεί η διά βίου μάθηση, η επαγγελματική κατάρτιση των νέων με νοητική υστέρηση και  η προστατευμένη απασχόληση των μη εντάξιμων ατόμων που υλοποιείται στα πλαίσια των έντεκα (11)  προστατευμένων παραγωγικών εργαστηρίων υπό την καθοδήγηση ειδικού επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.
  
Οι νέοι με νοητική αναπηρία δραστηριοποιούνται καθημερινά, με αξιοθαύμαστα επαγγελματικά αποτελέσματα, στα εξής 11 εργαστήρια: Αρτοσκευασμάτων, Ζυμαρικών, Συσκευασίας/ Τυποποίησης, Πλυντηρίων, Κηπουρικής, Υφαντικής/Ταπητουργίας,  Κεραμικής, Catering,  Μπουτίκ,  Εποχικών Ειδών, Εργασιών Φασόν


"Στους ωφελούμενους ακολουθούμε μια ολιστική προσέγγιση", εξηγεί η Πρόεδρος κα Τουρκοχωρίτη: "σωματική υγεία, ψυχική ευεξία, αυτοεξυπηρέτηση, λόγος και επικοινωνία, διαπαιδαγώγηση, κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία.
    
Πρόσφατες έρευνες στην Αγγλία έδειξαν ότι το 40% των ΑΜΕΑ έχουν γονείς ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 10% των ΑΜΕΑ έχουν γονείς ηλικίας άνω των 70 ετών. Η δική μας εμπειρία καταδεικνύει ότι στον πληθυσμό των 100 εξυπηρετουμένων από τις υπηρεσίες μας ατόμων το 30% ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, το 25% συμβιώνουν με υπερήλικες γονείς και ένα ποσοστό γύρω στο 5% ζουν μόνοι τους (υπό την επίβλεψη κάποιων συγγενών)".


Ο κ. Αυγουλάς στην πολύωρη επίσκεψη του ξεναγήθηκε σε όλα τα εργαστήρια και στα διαμερίσματα των ΣΥΔ, ενώ συνεχάρη το Δ.Σ. και το προσωπικό για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Εργαστήρι καθημερινά!

"Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης συμβάλλει ώστε το άτομο με νοητική αναπηρία  να αποκτήσει αυτονομία δικαιωμάτων και λειτουργιών, να εμπλακεί στο τοπικό δίκτυο φίλων και κοινωνικών δραστηριοτήτων, να αναπτύξει ικανότητες και εμπειρίες που στοχεύουν στην επίτευξη της δυνατής χρήσης των ικανοτήτων του καθώς και στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού επιπέδου ανεξαρτησίας και συμμετοχής στην καθημερινή δραστηριότητα, αντιληπτική γνωσιακή ευτυχία (καλή εικόνα για τον εαυτό του, ικανοποίηση με τον τρόπο ζωής, τις σχέσεις και τις δραστηριότητες), να έχει μια θετική στάση απέναντι στην κοινωνική του θέση και να είναι δέκτης του σεβασμού των άλλων", εξηγεί η Επιστημονική Διευθύντρια κα Αψούρη.


"Βασική μας αρχή που διέπει την φιλοσοφία μας για την ημιαυτόνομη διαβίωση είναι να μην προσπαθήσουμε να ταιριάξουμε το άτομο με το περιβάλλον αλλά το περιβάλλον με τον άνθρωπο", συμπληρώνει η Αντιπρόεδρος κα Κοντογιάννη.

Στο Εργαστήρι λειτουργούν τρεις ΣΥΔ με εννέα άτομα η κάθε μία, καθώς και μια τέταρτη πιλοτικά από τον Ιανουάριο του 2015.

Στο δυόμιση χιλιάδων τετραγωνικών Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, λειτουργεί ακόμη Ιατρείο Προληπτικής Οδοντιατρικής και Αγωγής Στοματικής Υγείας, ενώ υπάρχει και μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων. Σήμερα εξυπηρετούνται καθημερινά 95 ενήλικες, με τις δυνατότητες του Κέντρου να αγγίζουν την εξυπηρέτηση 100 ατόμων.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής έχει δώσει εντολή στον ειδικό συνεργάτη του κ. Αυγουλά και σε διευθυντικά στελέχη του ΕΟΠΥΥ να δουλέψουν εντατικά ώστε να «ξεκολλήσει» η ενεργοποίηση της καταβολής χρηματικού ημερήσιου νοσηλίου από το κράτος στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αλλά και να ξεκινήσουν οι υπογραφές συμβάσεων των ΣΥΔ με τον ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ συνεδρίασε την Τρίτη του Πάσχα 14/4/2015 και ομόφωνα αποφάσισε: «Την τροποποίηση του άρθρου 18 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, έτσι ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να συνάπτει συμβάσεις όχι μόνο με παρόχους που παρέχουν υπηρεσίες νοσοκομειακής, ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και με Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης που διατίθενται για διαβίωση-κατοικία Ατόμων με Νοητική Υστέρηση».

Έτσι, αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση στις ΣΥΔ σχέδιο σύμβασης τους με τον ΕΟΠΥΥ τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη στον ΕΟΠΥΥ με την ΠΟΣΓΚΑμεΑ για το θέμα υπό τον κ. Αυγουλά και το Γενικό  Διευθυντή του ΕΟΠΥΥ κ. Βαφειάδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου