meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΡΟΥΒΑΣ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ "ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ"

 

Σε μια συγκινητική και πνευματικά λαμπρή τελετή στο ογκολογικό νοσοκομείο Παίδων την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώπιον των ΜΜΕ και παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και πολλών επιστημόνων και συνεργατών και υποστηριχτών του συλλόγου «Ελπίδα», αλλά και του γνωστού τραγουδιστή και Αγγελιοφόρου του μηνύματος για το «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Σάκη Ρουβά, έκανε τον απολογισμό του ενός έτους λειτουργίας της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και έβαλε τους στόχους για τη συνέχεια!
 
 
Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ»,  στα 25  χρόνια της λειτουργίας   του,  έζησε από κοντά  την  αγωνία των οικογενειών που αναζητούν συμβατό δότη αιμοποιητικών κυττάρων / μυελού των οστών για να δώσουν στο παιδί τους  ελπίδα  ζωής.
 
Για το σκοπό αυτό,  προχώρησε  το 2012  στην ίδρυση του Συλλόγου  «Όραμα  ΕΛΠΙΔΑΣ»  με Πρόεδρο  την  κυρία  Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και πρώτο στόχο  την οργάνωση και τη λειτουργία   Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ώστε κάθε παιδί που χρειάζεται μεταμόσχευση να μπορεί να βρει  μόσχευμα γρήγορα και ανέξοδα  στην χώρα του.
 
 
Τον Μάρτιο του 2014  εγκαινιάζεται η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα  ΕΛΠΙΔΑΣ»  και  λειτουργεί στην Ογκολογική   Μονάδα  Παίδων  «Μαριάννα  Β. Βαρδινογιάννη  - ΕΛΠΙΔΑ», ενώ παράλληλα ξεκινά και μία ευρεία εκστρατεία  ενημέρωσης της  Κοινής Γνώμης,  με επικεφαλής  τον Αγγελιοφόρο  της  ΕΛΠΙΔΑΣ, Σάκη  Ρουβά.


Σήμερα, ένα χρόνο μετά,  η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ»   «μετράει» 11.640 εγγεγραμμένους  δότες,  ένας αριθμός που καθημερινά αυξάνεται,   αποδεικνύοντας  για άλλη μια φορά  την βαθιά  ευαισθησία  και το αίσθημα αλληλεγγύης της ελληνικής  κοινωνίας.  Αυτή η  διάθεση για κοινωνική προσφορά, σε όλο της το μεγαλείο,  εκφράστηκε  κιόλας  στο πρόσωπο μιας νέας μητέρας :Της πρώτης  κατάλληλης  δότριας  που βρέθηκε μέσα από την  Τράπεζά,  δίνοντας ζωή σε ένα μικρό παιδί που χρειαζόταν μόσχευμα!


Στην ομιλία της η κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι ο λαός μας είναι πάντα έτοιμος να γίνει μια ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης όταν ενστερνιστεί  ένα όραμα. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Πολιτεία, γιατί χωρίς τη δική της συγκατάθεση και συνεργασία, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το έργο μας. Την ευχαριστώ στο πρόσωπο του Υπουργού Υγείας, κυρίου Παναγιώτη Κουρουμπλή, που μας κάνει την τιμή να είναι σήμερα κοντά μας αυτή την συμβολική ημέρα. Η παρουσία του εκφράζει τόσο τη δική του προσωπική συμπαράσταση, όσο και τη διαχρονική στήριξη της Πολιτείας, από την ίδρυση του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ το 1990 ως την ίδρυση του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» το 2014 μέχρι και σήμερα.

Ένα χρόνο πριν, κάναμε έκκληση σ’ ολόκληρη την κοινωνία να στηρίξει τον νέο μας Σύλλογο, το «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ», που πρώτο στόχο του είχε τη δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.

Σε αυτό μας το κάλεσμα είναι συγκινητική η ανταπόκριση που βρήκαμε! Νέοι από όλους τους χώρους, έγιναν δότες και σύμμαχοι στον αγώνα μας, καλλιτέχνες όπως η Νάνα Μούσχουρη και ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησαν για το όραμά μας, ενώ καθημερινά, από άκρη σε άκρη της χώρας μας,  σύλλογοι, ιδρύματα, φορείς, εταιρείες, σχολεία, σώματα ασφαλείας, ο στρατός, το ναυτικό, μας ζητούν να πάμε κοντά τους και να εγγράψουμε ως δότες τα μέλη τους.

Παράλληλα, έχουμε στο πλευρό μας τον Καναδά, την Τουρκία, το Μαρόκο, το Αζερμπαϊτζάν, την Ισπανία, το Ιράκ, το Λουξεμβούργο, την Ινδία, την Αυστραλία και 35 ακόμα χώρες. Για την πολύτιμη συμπαράστασή τους, ανακηρύξαμε ως επίτιμα μέλη μας τους Πρέσβεις και τις συζύγους τους που με ιδιαίτερη ευαισθησία οργάνωσαν εκδηλώσεις για το «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε θερμά!

Συνεργαζόμαστε επίσης με το Καραϊσκάκειο  Ίδρυμα της Κύπρου και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η βοήθεια των οποίων αποτελεί για εμάς σημαντικό στήριγμα.

Ευχαριστώ τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων όπως και τον Σύλλογο ΠΙΣΤΗ και τον Πρόεδρό του κύριο Χρήστο Βλάχο (ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση) που στέκονται δίπλα μας σε αυτό το έργο».

Η κυρία Βαρδινογιάννη έκλεισε συγκινώντας τους παρευρισκόμενους: «3 στους 5 υπαλλήλους του «Οράματος ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι παιδιά που έχουν νικήσει τον καρκίνο. Η Έφη, η Παναγιώτα και ο Γιώργος αποτελούν ζωντανά παραδείγματα της  δουλειάς που κάνουμε εδώ και 25 χρόνια»!
 
 
«Να σημειώσουμε ότι στους άμεσους στόχους του Συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ», εκτός από την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών, περιλαμβάνονται η δημιουργία  Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων Συμπαγών  Οργάνων σε παιδιά, η ίδρυση Κέντρου   Ερευνών για τον παιδικό καρκίνο, καθώς και η λειτουργία  στον Κυβερνοχώρο μιας  Τράπεζας Πληροφοριών για τον παιδικό  καρκίνο», σημείωσε στην τοποθέτηση του ο Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων κ. Στέλιος Γραφάκος.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κ. Μανώλης Παπασάββας, ενώ η κυρία Βαρδινογιάννη απένειμε τιμητική πλακέτα στον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για την πολύ ουσιαστική του στήριξη στο Σύλλογο ήδη στο λίγο χρόνο που διατελεί Υπουργός και μικρά παιδιά του δώρισαν κατασκευές που είχαν τα ίδια φτιάξει λόγω της ημέρας!

 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής επιβεβαίωσε την στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε πρωτοβουλίες που ευαισθητοποιούν και ταυτόχρονα ενεργοποιούν την κοινωνία, όπως αυτή της Τράπεζας Εθελοντών Μυελού των Οστών.

Εν συνεχεία ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πώς «σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή η έννοια ελπίδα, είναι φορτισμένη με συναίσθημα αλλά και με δύναμη που στέκεται απέναντι στην έννοια της παραίτησης. Οι αξίες του ανθρωπισμού πρέπει να παραμένουν στη ψυχή μας, στο μυαλό μας και στη συμπεριφορά μας».  Επίσης ο Υπουργός επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης του κινήματος των εθελοντών δοτών καθόσον, όπως ανέφερε, η συμβολή όλων μας σε τέτοια ζητήματα δεν πάει χαμένη, πιάνει τόπο, σώζει ανθρώπινες ζωές.  

Σε ότι αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό του εθελοντισμού, ανέφερε πως ήδη έχει σταλεί τροπολογία στον Υπουργό Επικρατείας ώστε στο προσεχές νομοσχέδιο για τη νέα ραδιοτηλεόραση, να προβλέπεται υποχρεωτική καθιέρωση της κοινωνικής διαφήμισης, τόσο στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και στην δημόσια τηλεόραση. Θα πρέπει, συμπλήρωσε,  τα ιδιωτικά κανάλια να αντιληφθούν την υποχρέωσή τους για την προβολή κοινωνικών μηνυμάτων όχι κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ζωνών τηλεθέασης αλλά σε ώρες υψηλής τηλεθέασης, ώστε να ενεργοποιηθεί σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας και να ανταποκριθεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες. 

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι να στηρίξουμε αποφασιστικά ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, προσπελάσιμο από όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο νεαρός δικηγόρος κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος πρόσφατα τιμήθηκε από την κυρία Βαρδινογιάννη για τη στήριξη του στο Σύλλογο «Ελπίδα», νυν ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
 
 

Αξίζει να κλείσουμε το άρθρο μας με το Μήνυμα της πρώτης δότριας  από την  Τράπεζα  Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «Όραμα  Ελπίδας»:

«Είμαι ένας άνθρωπος που ανέκαθεν προτιμούσα τις πράξεις από τα λόγια.

Όταν λοιπόν μου ζητήθηκε να γράψω λίγα λόγια για την εμπειρία μου ως δότρια, σκέφτηκα ότι θα προτιμούσα να ξαναζήσω τη διαδικασία συλλογής Μυελού των Οστών, η οποία πρέπει να σας τονίσω ήταν πολύ πιο εύκολη, ανώδυνη και ακίνδυνη απ’ ότι φανταζόμουν, παρά να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν πριν και μετά τη μεταμόσχευση.

Όταν με ειδοποίησαν ότι είμαι συμβατή με έναν ασθενή, θεώρησα πως θα υποβληθώ σε μια απλή ιατρική επέμβαση. Στη πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι δωρίζοντας μυελό των οστών δεν δωρίζω μόνο λίγα από τα αιμοποιητικά μου κύτταρα. Δωρίζω ζωή, χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Συνειδητοποίησα επίσης ότι η σχέση δότη-λήπτη δεν είναι μονόπλευρη. Είναι αμφίπλευρη γιατί ταυτόχρονα έγινα και εγώ λήπτης εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης. Μέσα από αυτήν την «απλή ιατρική επέμβαση» αναθεώρησα τις πραγματικές αξίες της ζωής μου και επιβεβαίωσα για άλλη μια φορά ότι το να δίνεις είναι πιο σημαντικό από το να παίρνεις.

Δυστυχώς όμως, το συναίσθημα που με κατέκλυσε φεύγοντας από το νοσοκομείο ήταν μια απέραντη λύπη. Λύπη γιατί τα δωμάτια στο  «ΕΛΠΙΔΑ» παραμένουν γεμάτα με παιδιά που περιμένουν απεγνωσμένα να βρεθεί ένας συμβατός δότης. Λύπη γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας που δε γνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Και τέλος λύπη γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ενώ γνωρίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν θεωρούν ότι δεν τους αφορά.

Κι όμως! Η δωρεά μυελού των οστών μας αφορά όλους. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι αύριο δε θα είναι τα παιδιά μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, εμείς οι ίδιοι που θα ψάχνουμε για έναν συμβατό δότη.

Θα ήθελα να μπορούσα να βοηθήσω άμεσα όλα αυτά τα παιδιά. Δεν έχω αυτή τη δυνατότητα. Αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να σας παροτρύνω να γίνεται κι εσείς εθελοντές δότες μυελού των οστών. Και εάν το αποφασίσετε μη σταματήσετε εκεί. Ξεκινήστε τη δική σας μικρή ή μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης. Έτσι θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε όλοι μαζί στη δημιουργία μιας τράπεζας εθελοντών δωρητών που θα μας κάνει περήφανους. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Βαρδινογιάννη και όλους τους ανθρώπους του συλλόγου «Όραμα ΕΛΠΙΔΑΣ» για την ευκαιρία που μου έδωσαν να προσφέρω ένα τόσο σημαντικό δώρο ζωής. Εύχομαι η προσπάθεια σας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση στο συντομότερο δυνατό χρόνο».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου