meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΛΙΟΥ




Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παρουσία πλήθους επισήμων, εκπροσώπων δημοσίων θεσμών και ιδιωτικών φορέων, αλλά και με την θερμή παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών και των γονέων τους, παρουσιάστηκε την Πέμπτη 26/03/2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων ο δεύτερος κύκλος του εκπαιδευτικού – ενταξιακού προγράμματος «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ». Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που παρά την κακοκαιρία, γέμισε ασφυκτικά τον χώρο της εκδήλωσης, φανερώνει την ιδιαίτερη επιθυμία όλων όσων πιστεύουν στο σπουδαίο φιλανθρωπικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο της  Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, να συνδράμουν με κάθε μέσο στην ανάδειξη και στην καθιέρωση τόσο καινοτόμων δράσεων, που αλλάζουν στο μέτρο του δυνατού, όχι μόνο τις προοπτικές του σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων σε περιοχές με σύνθετα προβλήματα συμβίωσης πληθυσμών όπως ο Δήμος Φυλής.

Σημαντικό στοιχείο της επιτυχημένης παρουσίασης, αποτέλεσε η κοινή άποψη των παραβρισκόμενων, πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία μιας ευρύτερης προσπάθειας για την χωρίς περιορισμούς ένταξη των τσιγγάνων μαθητών τόσο στο σχολικό περιβάλλον, όσο και στο κοινωνικό σύνολο και πως η υποστήριξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας αποτελεί την αρχή μιας δύσκολης παρέμβασης σ’ ένα χώρο με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες όπως η κοινότητα των Ελλήνων τσιγγάνων.


Το πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ» προϊόν της ιδιαίτερης εκπαιδευτικής φιλοσοφίας και ευαισθησίας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, ο οποίος ανέλαβε εφέτος εξολοκλήρου το οικονομικό βάρος του εγχειρήματος με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και την πλήρη υλικοτεχνική του υποστήριξη, κατάφερε μέσα σε δύο μόλις χρόνια να γίνει θεσμός και να καθιερωθεί στην συνείδηση του κόσμου ως αναπόσπαστο κομμάτι της μαθησιακής και ενταξιακής διαδικασίας, πετυχαίνοντας ευρύτερους στόχους και αγκαλιάστηκε από σύσσωμη τη ρομική κοινότητα της περιοχής των Άνω Λιοσίων, αποδεικνύοντας πως ο αγώνας για την υποστήριξη του δημόσιου σχολείου, την μείωση της σχολικής διαρροής των τσιγγάνων μαθητών, την κοινωνικοποίησή τους, την ψυχική και γνωστική τους υποστήριξη, την ένταξή τους στο σχολείο και το κοινωνικό σύνολο, έχει βρει συμπαραστάτες και αναγνωρίζεται πλέον ως κάτι διαφορετικό και αναγκαίο.

Ο φετινός δεύτερος κύκλος του προγράμματος κατάφερε μέσω της αρτιότητας του επιστημονικού προσωπικού της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, της εμπειρίας που αποκόμισαν από την πιλοτική του εφαρμογή κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά και την σοφή καθοδήγηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου, να φέρει στην αγκαλιά του προγράμματος  45 παιδιά από 30 οικογένειες ελλήνων τσιγγάνων, διευρύνοντας την παρέμβασή και τους στόχους, υποβοηθώντας αποφασιστικά το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής των Άνω Λιοσίων.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των μαθητών του προγράμματος κατά την εκδήλωση που ενθουσίασαν το κοινό με μουσικοκινητικά δρώμενα εκφράζοντας κι αυτά με την σειρά τους την αγάπη και την επιθυμία τους να βρίσκονται κοντά στο σχολείο, αγκαλιάζοντας με την θέρμη της παιδικής τους καρδιάς την πρωτοβουλία και τις πρακτικές της Μητροπόλεως.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Όταν εκλέχτηκα Μητροπολίτης στην νεοσύστατη Μητρόπολη Ιλίου παρατήρησα την πολυπολιτισμικότητα των μαθητών που υπήρχε στα όρια της Μητρόπολης, άρχισα λοιπόν να έχω κάποιες προτεραιότητες, μέσα στις οποίες και το θέμα των τσιγγάνων μαθητών, είχα λοιπόν ένα όνειρο, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς μου συνεργάτες και τον κ. Δημήτρη Ανυφαντάκη να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα που έκανε την πρώτη εμφάνιση του πέρυσι με συγκέντρωση μαθητών από διάφορες γειτονιές των Άνω Λιοσίων, ενώ φέτος είχαμε την δυνατότητα με την βοήθεια της διευθύντριας του 5ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων να έχουμε παιδιά από το συγκεκριμένο σχολείο και να τα βοηθήσουμε». Τέλος ευχαρίστησε την προηγούμενη και την σημερινή διοίκηση του Δήμου Φυλής για την υποστήριξη εκφράζοντας την βεβαιότητα του πως όλοι έχουν αντιληφθεί την σημαντικότητα της προσπάθειας αυτής για το γενικότερο καλό.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος – Εκπαιδευτικός Π.Ε. κ. Δημήτρης Ανυφαντάκης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμά μας διαφέρει από το σχολείο γιατί  έχει απλώς την ευελιξία να εισχωρεί και να πετυχαίνει ευρύτερους στόχους χωρίς την πίεση ενός αναλυτικού σχολικού προγράμματος που προσπαθεί να πετύχει πολλά σε λίγο χρόνο. Εμείς ξεκινάμε με την φιλοσοφία του «όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι» και πάνω σ’ αυτό χτίζουμε την παρέμβασή μας. […] «Για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο πρόγραμμα αυτό αλλά και για την Μητρόπολη Ιλίου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, με αγάπη και παιδεία πηγαίνει ο κόσμος μπροστά. Για μας δεν υπάρχουν πράγματα που ξεχωρίζουν τους ανθρώπους, μόνο πράγματα που τους ενώνουν». […] «Το πρόγραμμα «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ» είναι μια σπίθα που φιλοδοξεί να ανάψει μια μεγάλη δάδα που θα φωτίσει κάθε άλλη πρωτοβουλία, εκκλησιαστική ή μη που θα στοχεύει στην άρση των αποκλεισμών και των αγκυλώσεων που δημιουργεί ο φόβος απέναντι στο διαφορετικό και εμποδίζει  την σύγχρονη παιδεία να πετύχει την αποστολή της». […] «Για μας οι ρόλοι του δημόσιου σχολείου και ο δικός μας είναι διακριτοί και σεβαστοί». […] «Φιλοδοξία μας είναι να παίξουμε ρόλο επικουρικό προς την μαθησιακή και ενταξιακή διαδικασία στηρίζοντας ανοιχτά το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Υπουργείου Παιδείας».

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής κ. Αργύρης Αργυρόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλον: «Παράκληση του Δημάρχου Φυλής κ. Παππού είναι να συνεχιστεί το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Ι.Μ. Ιλίου και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να το κρατήσουμε στο Δήμο Φυλής, επιζητούμε μια ακόμα καλύτερη συνεργασία γιατί σ’ αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα, δείχνοντας τον δρόμο στην πολιτεία για να λύσουμε όχι μόνο οικονομικά αλλά και άλλα προβλήματα».


Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία και την υλοποίηση αυτής της δράσης στην Ι.Μ. Ιλίου, «είναι σημαντικό, υπογράμμισε, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις να υπάρχουν τέτοιες δράσεις που αυξάνουν την κοινωνική συνοχή», τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας που το χαρακτήρισε «ως νοσηρό και επικίνδυνο για τις ζωές των μαθητών και δύσκολο για την εκπαιδευτική κοινότητα να το αντιμετωπίσει ριζικά».

Στη δήλωση του ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και επί πέντε χρόνια συνεργάτης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι είναι συγκινημένος που τον αξίωσε ο Θεός να μπορέσει να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να χειροκροτήσει άλλη μια πνευματική επιτυχία του κ. Αθηναγόρα, εμπνευσμένη και ποτισμένη με αγάπη προς τα παιδιά και τις περιθωριοποιημένες οικογένειες, ενώ μετέφερε τα θερμά συγχαρητήρια του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή τον οποίο θα συναντήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης τις επόμενες ημέρες για να σχεδιάσουν από κοινού παρεμβάσεις υγείας σε κατοίκους εντός των ορίων της Μητροπόλεως.


Τέλος ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και ειδικός διαμεσολαβητής στα προγράμματα μαθητών ΡΟΜΑ του ΕΚΠΑ κ. Κων/νος Παϊτέρης (εκπρόσωπος της κοινότητας τον Ελλήνων τσιγγάνων) υπογράμμισε: «Τον ρατσισμό δεν τον έχουν μέσα τους τα παιδιά, τον ρατσισμό τον αναπαράγουν οι μεγάλοι. Πρέπει να εξαλείψουμε τον φόβο και να ζήσουμε με αγάπη σαν συνάνθρωποι και έτσι να πάμε την κοινωνία μπροστά. […] Χαίρομαι που η Εκκλησία αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες, τώρα κάναμε ένα μικρό βήμα, σιγά – σιγά θα πετύχουμε το στόχο μας η κοινότητα των τσιγγάνων να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία».

Μετά την προβολή video και ενημερωτικών παρουσιάσεων η εκδήλωση έληξε, με την κοινή επιθυμία όλων το πρότυπο αυτό πρόγραμμα να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και   να ριζώσει στις τοπικές κοινωνίες.

Την εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, η Ειδική Επιστημονική Σύμβουλος του Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής κ. Νάσου Αθανασίου κα Μίντζια Σοφία, η κα Άννα Βοζίου Σύμβουλος Πρεσβείας Α’, Διπλωμάτης και Εκπρόσωπος του κ. Ηλιάδη Ηλία Πληρεξούσιου Υπουργού, Α’ επικεφαλή Ε2 Διεύθυνσης  Θρησκευτικών και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κόκοτος Άγγελος  Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης  Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικών  Υπηρεσιών της Εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», η κα Ράνια Σουλάκη Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», ο κ. Βασίλειος Πολύδωρος  Προϊστάμενος του Τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Αττικής και εκπρόσωπος του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Γκίνη Δημητρίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Ασπρολούπος Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ιλίου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Σέρβος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Ιλίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Κοτίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Φυλής κ. Αργύριος Αργυρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Φυλής κ. Σπυρίδων Μπρέμπος, ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ζεφυρίου κ. Ιωάννης Μαυροειδάκος, ο πρ. Δήμαρχος Φυλής και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Συμμετοχής» κ. Δημήτριος Μπουραΐμης, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού & Παιδείας   Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Περικλής Παπαγεωργίου, ο Επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Κίνησης Φυλής κ. Κων/νος Λουμιώτης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΕΥΠΟΛΙΣ» Δήμου Φυλής κ. Γεώργιος Αβράμης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής κα Ελένη Λιάκου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής κ. Θεοδόσιος Δρόλιας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Θεόδωρος Μαξούρας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίας Βαρβάρας και Ειδικός Διαμεσολαβητής των Προγραμμάτων ΡΟΜΑ του ΕΚΠΑ κ. Κων/νος Παϊτέρης, ο Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής κ. Στυλιανός Νίκας, η Λέκτορας του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ κα Ευανθία Μουρελάτου, η Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων κα Κων/να Σύρμα, η Διευθύντρια του 28ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών κα Καμπόλη Ελένη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Λίμνης Άνω Λιοσίων κ. Μιχαηλίδης Μιχάλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ζεφυρίου κ. Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος, πλήθος Ιερέων, εκπαιδευτικοί, γονείς μαθητών και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου