meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΤΟ "ΦΡΕΝΟ" ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Το «φρένο» για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια σημαντική εξέλιξη, που φαίνεται ότι θα παίξει σοβαρό ρόλο στην αντιμετώπιση και την αναστολή της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, έκαναν επιστήμονες ελληνικής καταγωγής στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Ο δρ George Hajishengallis, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, εντόπισε μία πρωτεΐνη που μπλοκάρει την επιδείνωση της πάθησης στα ποντίκια.

Η πρωτεΐνη φέρει την ονομασία Del-1 και σε άλλη μελέτη αποδείχτηκε ότι προλαμβάνει τη φλεγμονή και την απώλεια οστικής μάζας στα ποντίκια που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα στα ούλα, όπως η περιοδοντίτιδα. Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται άμεσα και με το πόσο ευάλωτος είναι κανείς στο Αλτσχάιμερ, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψή του.

Όπως εξήγησε ο δρ Hajishengallis, «διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές ενότητες ασθενειών που μοιράζονται έναν κοινό μηχανισμό παθογένειας, πράγμα που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει ότι μπορούν να μοιραστούν και τους ίδιους θεραπευτικούς στόχους, δηλαδή την πρωτεΐνη  Del-1». Οι αρχικές μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον δρα Τριαντάφυλλο Χαβάκη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Δρέσδης είχαν δείξει ότι η Del-1 δρα ως «φύλακας» που μπλοκάρει τη μετακίνηση και τη συσσώρευση των ανοσοκυττάρων που ευθύνονται για την πρόκληση αυτοάνοσων παθήσεων, μειώνοντας τη φλεγμονή.

Στα κύτταρα αυτά ανήκουν και τα ουδετερόφιλα, τα οποία, ενώ είναι απαραίτητα για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του οργανισμού στα τραύματα και στις μολύνσεις, όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλη ποσότητα στον ιστό, συνήθως παρουσιάζουν καταστροφικές συνέπειες. Μάλιστα, ο δρ Hajishengallis ανακάλυψε επίσης ότι στον ιστό των ούλων που πάσχουν από περιοδοντίτιδα υπάρχουν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης Del-1 (η χορήγηση της οποίας μειώνει τα συμπτώματα), ενώ ο δρ Χαβάκης διαπίστωσε ότι η Del-1 εκφράζεται πολύ και στον εγκέφαλο, γεγονός που δείχνει ότι η χορήγησή της αντιστοίχως μπορεί να προλαμβάνει τη φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η μελέτη συνεχίζεται, ενώ η σχετική έκθεση δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «Molecular Psychiatry».

Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου