meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: "ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ"


«Δε γίνεται ο άνεργος με μηδενικά εισοδήματα και ένας που έχει ένα φυσιολογικό εισόδημα, να πληρώνουν και οι δύο 25% συμμετοχή για τα φάρμακα τους. Αυτό θα αλλάξει. Καθιερώνουμε εισοδηματικά κριτήρια στην οικονομική συμμετοχή στα φάρμακα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αυξήσουμε το 25% της οικονομικής συμμετοχής σε όσους έχουν υψηλότερο από το μηδενικό εισόδημα. Το 25% παραμένει πλαφόν, αλλά δε γίνεται όσοι ζουν ταλαιπωρημένοι και εξαθλιωμένοι από τη φτώχεια πληρώνοντας για μια οικονομική κρίση για την οποία δε φταίνε, να μην έχουν να αγοράσουν τα φάρμακα για τη ζωή τους και την υγεία τους», δήλωσε χθες δημόσια ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ταράζοντας τα νερά στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο κ. Κουρουμπλής συνεχίζει να δίνει το στίγμα του για την κοινωνική δικαίωση και την αξιοπρέπεια των ασθενών, την ίδια ώρα που οι φαρμακοβιομήχανοι μιλούν για «αιφνιδιασμό» και ζητούν «γρήγορη διαβούλευση για να βρεθεί μια κοινή συνιστώσα».

 «Κάλεσα τους εκπροσώπους της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και Ευρωπαίους εκπροσώπους του κλάδου για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, την ίδια ώρα που οι κύριοι της προηγούμενης κυβέρνησης έτρεμαν να συνομιλήσουν  μαζί τους», απαντούσε δημόσια χθες ο κ. Κουρουμπλής στις άναρθρες κραυγές του προκατόχου του Άδωνη Γεωργιάδη.

Θυμίζουμε ότι την  Δευτέρα 16/2/2015,  ο  Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσικής  Ομοσπονδίας Φαρμάκου παρουσία εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της παραγωγής φαρμάκου και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη διενέργεια  κλινικών μελετών στη χώρα μας. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας.

Επίσης σε συνέχεια συνάντησης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στις 13/2, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) κ. Richard Bergström, παρουσία του Πρόεδρου του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζή και του Αντιπροέδρου κ. Π. Αποστολίδη. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη υιοθέτησης ενός συγκεκριμένου, σταθερού και αμοιβαία επωφελούς πλαισίου συνεργασίας.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο Υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκου στη χώρα μας έφθασε σε δυσθεώρητο ύψος, που αναλογούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων κατοίκων, και ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, καθώς η διείσδυση γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα περιορισμένη. Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στηλίτευσε επίσης το γεγονός ότι αρκετές πολυεθνικές, παρά το μεγάλο τζίρο τους, εμφανίζουν στους ετήσιους ισολογισμούς τους ζημίες αντί για κέρδη και διερωτήθηκε εάν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εν λόγω εταιρείες. Αναφερόμενος ειδικότερα στη δαπάνη για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), είπε πως στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια αυτή αυξήθηκε από τα 400 στα 850 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που η ετήσια αύξηση σε διεθνές επίπεδο κυμαίνεται γύρω  από το ποσοστό της τάξεως του 5%. Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στη  χώρα μας  το 2014 ήταν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Πορτογαλία ανήλθαν σε 2 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση, με τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες να στερούνται το δικαίωμα σε φαρμακευτική περίθαλψη, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη δραματική κατάσταση των καρκινοπαθών που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων τους. Η φαρμακευτική πολιτική θα επικεντρωθεί στα νέα και υψηλού κόστους φάρμακα και όχι στα φθηνά, συμπλήρωσε.

Ακολούθως, ο Υπουργός εξέθεσε την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προς τους φαρμακοβιομήχανους για τη διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων. Επιπροσθέτως, το Υπουργείο ζητά να υπάρξει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων για τη διάρκεια της συμφωνίας, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας το Υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη.

Τόσο ο κ. Φρουζής όσο και ο κ. Bergström ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την πρόσκληση και τόνισαν ότι η σημερινή συζήτηση ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς δρομολογεί την καθιέρωση ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας. Αναγνώρισαν την ανάγκη συμβολής τους στο κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών της χώρας, δείχνοντας και διάθεση κατανόησης στο θέμα της προσαρμογής των τιμών των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής μικτής επιτροπής για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου