meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ: ΠΡΟΛΗΨΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ-ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ




Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» σε συνεργασία με τον Ροταριανό Όμιλο Αθήνα – Λυκαβηττός και τo Aegean College πραγματοποίησαν ημερίδα  με θέμα «Νέοι και Ναρκωτικά: πρόληψη – θεραπείες – κρατική πρόνοια», το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, Με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τα θέματα που εξετάστηκαν ήταν:
·        τρόποι πρόληψης και ενημέρωσης
·        νέες ιατρικές εξελίξεις
·        θεραπεία υποκατάστασης
·        θεραπείες υπερταχείας αποτοξίνωσης
·        κοινωνική επανένταξη

Συμμετείχαν ως ομιλητές γνωστοί καθηγητές πανεπιστημίου, κοινωνιολόγοι, εγκληματολόγοι, ιατροί, δικηγόροι και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν ο Πρώην Υπουργός Υγείας κ. Γεώργιος Σούρλας, ο Τέως Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Νίκος Μαρκάτος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων «Φαέθων», με συντονίστρια του πρώτου πάνελ την κα Σάγια Τσαουσίδου, Αντιπρόεδρο Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Χαιρετισμό απηύθυναν επιπλέον η Πρόεδρος του Κέντρου Δρ Μαίρη Μαρούλη-Ζηλεμένου, εκπρόσωπος του εκπαιδευτικού ομίλου «Όμηρος», η κα Μαριάννα Καλοειδά Διοικήτρια της Περιφέρειας του Ροταριανού Ομίλου.

«Το 90% της ηρωίνης που καταναλώνεται στην Ευρώπη παράγεται στο Αφγανιστάν. Αποκλείεται η διεθνής κοινότητα να μην το ξέρει. Οι πρώτες ύλες, απαραίτητες για την παραγωγή της ηρωίνης, φτάνουν στις υπανάπτυκτες χώρες από ευρωπαϊκές πολιτισμένες χώρες, ισχυρές οικονομίες. Άρα μήπως η διεθνής κοινότητα δε θέλει να παρέμβει αποφασιστικά για να σταματήσει το διαρκές αυτό παγκόσμιο έγκλημα»; Διερωτήθηκε δημόσια και σόκαρε ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Σούρλας, ο οποίος επεσήμανε επιπλέον ότι στις εκδηλώσεις κατά του κοινωνικού ρατσισμού θα επιθυμούσε να ήταν στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και η μάχη κατά του κοινωνικού ρατσισμού που υφίστανται οι απεξαρτημένοι, οι οποίοι αν και «καθαροί» πλέον κουβαλούν μόνιμα τη ρετσινιά με ευθύνη της κοινωνίας. 


«Χρειάζεται επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη, μια διαρκή συνεργασία πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης και εμπλεκομένων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για την πρόληψη και όχι για τη θεραπεία, γιατί η θεραπεία είναι το τελικό στάδιο και δεν πετυχαίνει πάντα, πρέπει οργανωμένα και συγκροτημένα να προλάβουμε οριστικά επιτέλους το κακό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης.


«Ένα οργανωμένο στοίχημα που πρέπει επιτέλους να κερδηθεί είναι και η επανένταξη όλων όσων έχουν απεξαρτηθεί και έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο τέως Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Μαρκάτος, αναλύοντας στην τοποθέτηση του τους παράγοντες που έχουν ριζώσει τη θανατηφόρα μάστιγα των ναρκωτικών παγκοσμίως στη ζωή μας σήμερα.


«Δε γίνεται να μας προλαβαίνουν άλλο οι εξελίξεις, φτάνει. Πρέπει επιτέλους να προλάβουμε και εμείς αυτή την καταστροφική απειλή τουλάχιστον για τη νεολαία μας και από δω και πέρα να μιλήσουν έργα και πράξεις με στόχο την πρόληψη του κακού και τη δεύτερη ευκαιρία σε όσους γλίτωσαν απ’αυτό», ήταν το συμπέρασμα της δήλωσης του Υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή το οποίο κατέθεσε απ΄το βήμα της εκδήλωσης ο ειδικός του συνεργάτης και ενεργό στέλεχος στις δράσεις πρόληψης κ. Βαγγέλης Αυγουλάς. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου