meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΥΦΛΩΝ!


Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Διήμερες Εκδηλώσεις 14-15 Οκτώβρη 2014 στο πλαίσιο των Εορτασμών για την Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τους Εταίρους του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ και η συμμετοχή Σχολείων και του ευρύτερου κοινού ήταν θεαματική.

Η Ομάδα των εκπαιδευομένων Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών, οι Ανάδοχοι Εθελοντές μαζί με τα κουτάβια που φιλοξενούν και ο Υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης κος Peter Lasaroms, μέσα από 4 παρουσιάσεις καθημερινά έδιναν την δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τις δεξιότητες των κουταβιών και των υπό εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών. Ζώντας από κοντά την επίδειξη ο διάλογος που ακολουθούσε είχε πολύ ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές! Μία ουσιαστική επικοινωνία και μία ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την χρησιμότητα των Σκύλων Οδηγών. Η δυνατότητα δράσεων προσομείωσης έφερνε ακόμα πιο κοντά στην πραγματικότητα το κοινό.

Παράλληλα με τις παρουσιάσεις των Σκύλων Οδηγών το κοινό είχε την δυνατότητα να επισκεφτεί τις δράσεις του Μουσείου Αφής, να συμμετάσχει στις δράσεις για τις τεχνικές βλέποντος οδηγού από την Υπηρεσία Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Καθημερινών Δεξιοτήτων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και να ενημερωθεί για τις δράσεις των Φορέων – Εταίρων του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ που είναι : το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Σ.Α.μεΑ), η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ), ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ), η Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α), το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ) και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής».



Πολύ σημαντική στιγμή ήταν η παράδοση των 2 Σκύλων Οδηγών FIVOS και DONNA σε άτομα με προβλήματα όρασης που έγιναν από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κυρία Χ. Παπανικολάου την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 το απόγευμα.

Μετά από μία εκπαίδευση 20 μηνών, αρχικά για Υπακοή και Κοινωνικοποίηση τους πρώτους 12-14 μήνες στους Ανάδοχους Εθελοντές και άλλους 12 μήνες εκπαίδευσης για Σκύλοι Οδηγοί, έγινε το ταίριασμα με τα άτομα με προβλήματα όρασης και πλέον αποτελούν ένα δεμένα ζευγάρια, οπου το άτομο με πρόβλημα όρασης απολαμβάνει μία ασφαλή οδήγηση και μία πιο ξεκούραστη καθημερινότητα, ο δε Σκύλος Οδηγός ένα όμορφο περιβάλλον γεμάτο αγάπη και επιβράβευση!

Ο απολογισμός του Κέντρου να έχουν παραδοθεί ήδη 3 Σκύλοι Οδηγοί σε άτομα με προβλήματα όρασης, να υπάρχει ένας Σκύλος Οδηγός-Βοηθείας και  9 Κουτάβια εκ των οποίων τα 4 να βρίσκονται στην φάση εκπαίδευσης και τα άλλα 5 να ζούν σε οικογένειες Αναδόχων Εθελοντών, μόνο Ελπίδα και Δύναμη δίνουν !!



Η βραδιά έκλεισε με την Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του εταίρου ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που χόρεψαν με κέφι, ζωντάνια και το αποτέλεσμα ήταν Εξαιρετικό κατά γενική ομολογία!!

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν εν μέσω μεγάλου αριθμού μαθητών και ευρύτερου κοινού 4 ακόμη παρουσιάσεις των δεξιοτήτων των κουταβιών και των εκπαιδευομένων σκύλων οδηγών.

Παράλληλα από τους εκπαιδευτές του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων ΕΚΕΣ, εταίρος του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, πραγματοποιήθηκαν Test χαρακτήρα και συμπεριφοράς για όσα σκυλάκια έφεραν οι Φίλοι μας στην εκδήλωση!!

Ταυτόχρονα συνεχίστηκαν οι δράσεις του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΦΗΣ, οι δράσεις από την Υπηρεσία Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Καθημερινών Δεξιοτήτων ΚΑΙ οι δράσεις των Φορέων – Εταίρων του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ

Για τους ΜΙΚΡΟΥΣ και ΜΕΓΑΛΟΥΣ  Φίλους μας υπήρξαν πολλές Εκπλήξεις από τους «ΧΑΧΑΝΟΥΛΗΔΕΣ»  - FACE PAINTING – ΜΠΑΛΟΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ! Μικροί και Μεγάλοι είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες ζωγραφίζοντας τα πρόσωπά τους και να δημιουργήσουν  όμορφες εικόνες με αυτοκόλλητα σκυλάκια και διάφορες ζωγραφιές σε ένα μεγάλο πάνελ με ανταμοιβή όμορφες μπαλονοκατασκευές!!

Μεγάλη απήχηση είχε η δράση που πραγματοποιήθηκε από την κα Μαριλένα Καββαδά (συγγραφέα & εκπαιδευτικό)  που προσκάλεσε τους μικρούς και μεγάλους φίλους στο παραμυθένιο δάσος του νέου της βιβλίου, για να παίξουν όλοι μαζί ΤΟ ΚΡΥΦΤΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ!

Διαβάστηκε το ομώνυμο τρυφερό παραμύθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βιβλίων Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, με την εικονογράφηση της Λ. Βαρβαρούση, τη μουσική του Ν. Παπαδογιώργου και τη φιλική συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού στο τραγούδι.

Ένα τρυφερό παραμύθι για όσους μπορούν να βρουν χαρά ακόμα και σε ένα μικρό καρύδι!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Διασκεδάσαμε μαθαίνοντας την σημασία του Σκύλου Οδηγού στην καθημερινότητα ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης, ευαισθητοποιήσαμε νέους ανθρώπους, μαθητές και μικρούς φίλους για θέματα που αφορούν  τα άτομα με προβλήματα όρασης,  παίξαμε με την Γραφή Τυφλών Braille και είχαμε την δυνατότητα να αντιληφθούμε την Τέχνη και διάφορα παιχνίδια με την Αίσθηση της ΑΦΗΣ!!!

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και η Πρόεδρος του Κέντρου κα Ζωή Γερουλάνου, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου κ. Στρατής Χατζηχαραλάμπους, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Ηλίας Μαργιόλας και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, ο δημοσιογράφος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Διευθυντής του ραδιοφώνου «Αθήνα984» κ. Μιχάλης Κυριακίδης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα Πόπη Γιαννοπούλου, καθώς και ο τ.Αντιδήμαρχος Ιλίου και  Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.




ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενώνοντας τις Δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε μία Ασφαλέστερη και με Αξιοπρέπεια Καθημερινότητα για τα Ατομα με προβλήματα όρασης!!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Κέντρου και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε, επισκεφθείτε το site του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου