meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΕΑ


Την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλατιανή, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Ο ναός είναι προσβάσιμος σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου και έτσι τη δέηση υπέρ των ΑμεΑ και των οικογενειών τους παρακολούθησαν πολλοί μαθητές του Ειδικού Λυκείου Ιλίου και μέλη του Αθλητικού Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ «Τυρταίος» που συμμετείχε στη διοργάνωση της τελετής, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής του Ιλίου.

Είναι η δεύτερη χρονιά όπου ανήμερα της 3ης Δεκέμβρη στο Ίλιον πραγματοποιείται προγραμματισμένη τέτοια δέηση, ιδέα που το 2013 ξεκίνησε με εμπνευστές τον ίδιο το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα, τον Πατέρα Δημήτριο Ζαχαρόπουλο ο οποίος λειτουργεί στο ναό και τον τότε Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλη Αυγουλά.

 «Η κάλυψη των εκπαιδευτικών και καθημερινών αναγκών των ΑμεΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πράξη φιλανθρωπίας. Είναι ένα χρέος που δοκιμάζει και κρίνει τελικά την ανθρώπινη  ποιότητα. Τα άτομα με αναπηρία έχουν αποδείξει ότι με την κατάλληλη υποστήριξη, όχι μόνο είναι σε θέση να ενταχθούν κοινωνικά, αλλά και να διακριθούν και να συμβάλλουν στην παραγωγική διαδικασία.

Για να υπάρξει, λοιπόν, η ευκαιρία και η πιθανότητα να επιτευχθεί η ένταξη, είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν και να αλλάξουν ριζικά όλοι οι παράγοντες που εμπλέκονται με ζιζανιώδη τρόπο στην προσπάθεια αυτή.

Για τους Χριστιανούς, η ευαισθησία και η ανθρωπιά μας ακριβώς σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες διακρίνονται και κρίνονται. Η πίστη μας στην διδασκαλία του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού αξιολογείται όχι από την οικονομική μας ευχέρεια να προσφέρουμε ελεημοσύνη στους ανθρώπους αυτούς,  αλλά κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο που λειτουργούμε απέναντι στις ομάδες εκείνες που αδυνατούν να ανταποκριθούν αυτόνομα στις βασικές τους ανάγκες. Η ομαλή ένταξη των αναπήρων στο κοινωνικό σύνολο είναι ζήτημα ανθρωπιστικό, και η Εκκλησία εδώ οφείλει να ανοίξει νέους δρόμους, συνδράμοντας τα μέγιστα σε καθετί που θα κάνει τους ανθρώπους αυτούς μέλη μιας κοινωνίας δίκαιης, που θα παρέχει ισότιμη αντιμετώπιση, ασφάλεια και εργασιακή προοπτική σε όλους. Λαμβάνοντας υπόψη μας και τη σύγχρονη, επικίνδυνη άνοδο δυνάμεων που υποστηρίζουν απολυταρχικά και απροκάλυπτα τις ακραίες θέσεις τους για τον αποκλεισμό όσων δεν ανταποκρίνονται στα ιδεώδη κατ’ αυτούς πρότυπα, θα δανειστώ ένα σύνθημα που γνωρίζω πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ειδική αγωγή αγαπούν ιδιαίτερα: «Όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι». Γιατί ας μην ξεχνάμε πως όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι", ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα του για την ημέρα  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας.



«Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι μια ημέρα μνήμης και γιορτής, αλλά μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Το μόνο που γιορτάζουμε στις 3 Δεκέμβρη και κάθε μέρα του χρόνου είναι ότι η αναπηρία είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης, της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. 

Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες, υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα οίκτου. είναι η αποκορύφωση της προσπάθειας ενός ολόκληρου έτους για τη διασφάλιση της αυτοδιάθεσης και της ανεξαρτησίας των ατόμων με αναπηρία και της προστασίας κάθε μορφής διάκρισης και αποκλεισμού σε βάρος τους. 

Η 3η Δεκέμβρη είναι η ευκαιρία για ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των κέντρων λήψης αποφάσεων, των ίδιων των ατόμων με αναπηρία και της ευρύτερης κοινωνίας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Τυρταίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Η απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως είναι πλέον η τέλεση Θείας Λειτουργίας υπέρ των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους να γίνει θεσμός και να λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε ναό προσβάσιμο για όλους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου