meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV.
www.hivtestingweek.info

Η εβδομάδα 22 με 29 Νοεμβρίου 2013, σηματοδοτεί την πρώτη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV.
Ο απώτερος στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για τον HIV είναι να ενημερώσουμε περισσότερα άτομα για το  ΗIV/AIDS και να μειωθεί η καθυστερημένη διάγνωση.

Το μήνυμα της εβδομάδας είναι "ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ HIV - ΚΑΝΕ ΤΟ ΤΕΣΤ" για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά για το ΗIV/AIDS και να ενισχύσει το διάλογο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των οργανώσεων υγείας, των επαγγελματιών υγείας και των φορέων χάραξης πολιτικής.
Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε όλη την Ευρώπη.
 
Η Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV στην Ελλάδα, πραγματοποιείται σε Αθήνα,  Πειραιά και Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 22 έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 όπου θα παρέχεται δυνατότητα ανώνυμης και δωρεάν εξέτασης (με στοματικό υγρό-αποτέλεσμα σε 20') καθημερινά από τις 10:00 έως τις 24:00.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα συνδιοργανώνει η PRAKSIS (www.praksis.gr), το Ath Checkpoint (www.athcheckpoint.gr) και το Κέντρο Ζωής (www.kentrozois.gr).

Η εβδομάδα αυτή θα οδηγήσει στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του HIV/AIDS, 1η Δεκεμβρίου.

Χώροι Εξέτασης
Στέγη Συν-Αθηνά
Ath Checkpoint
Πολυϊατρεία PRAKSIS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων PRAKSIS σε Αθήνα & Πειραιά
4 Κινητές Μονάδες της PRAKSIS στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
 
Στην Ιστοσελίδα www.hivtestingweek.info θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ,καθώς και όλες τις πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης

 
ΜΚΟ PRAKSIS

 
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS, έχει σαν κύριο στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.
Με βάση τα δύο Πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (Αθήνα και Πειραιά) και το Κέντρο Υποδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάτρα, δραστηριοποιείται σε Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Μυτιλήνη και Πάτρα προσφέροντας εδώ και 18 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε γηγενείς άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, ασυνόδευτους ανήλικους, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες
Με τις Κινητές Ιατρικές της μονάδες, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και από την Θεσσαλονίκη μέχρι τον Προμαχώνα, προσφέροντας πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική κάλυψη και νομική υποστήριξη, σε αλλοδαπούς που πιθανώς χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Mε το μοναδικό σε προληπτικό χαρακτήρα πρόγραμμα ΣΥΝ στο ΠΛΗΝ, προστατεύει οικογένειες Ελλήνων οι οποίοι λόγω ανεργίας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης και απειλούνται από αποκλεισμούς και αστεγία (2 άξονες προγράμματος: 1ος Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων σε Αθήνα και Πειραιά, 2ος Κοινωνική Κατοικία).
Με κινητές μονάδες εξέτασης, παρέχει δωρεάν εξετάσεις με το στοματικό υγρό (όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά) για τον ιό του H.I.V και την Ηπατίτιδα C. Λειτουργεί επίσης, σε 24ωρη βάση, τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης - 800 11 11 600 - για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον H.I.V.
Υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ποικίλα ζητήματα όπως Ηπατίτιδα και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Βασικές παρεχόμενες υπηρεσίες της Μ.Κ.Ο PRAKSIS :
- Υπηρεσίες Υγιεινής (Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων)
- Άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη
- Ψυχολογική υποστήριξη
- Κοινωνική υποστήριξη
- Εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην εργασία
- Νομική συμβουλευτική
- Στέγαση
- Εκστρατείες ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης
- Παρέμβαση Δημόσιας Υγείας (κινητές ιατρικές μονάδες)
- Δωρεάν εξετάσεις για τον HIV και την Ηπατίτιδα C

Κεντρικά Γραφεία : Στουρνάρη 57 & 3ης Σεπτεμβρίου, 104 32 Αθήνα,
Τηλ: 210.5205200, Fax: 210.5205201
Πολυϊατρείο Αθήνας : Παιωνίου 5 & Αχαρνών, 104 40 Αθήνα,
Τηλ: 210.8213704, Fax: 2108213713
Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης : Αρκαδιουπόλεως 1& Αγ. Δημητρίου, 546 32 Θεσ/νίκη
Τηλ: 2310.556145, Fax: 2310.551730
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Αθήνας : Δεληγιώργη 26-28, 104 37 Αθήνα,
τηλ: 2105244574
Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων Πειραιά: Ζωσιμαδών 44, 185 31 Πειραιάς,
τηλ: 6985866432
Κέντρο Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πάτρα : Τσαμαδού 38, 262 22 Πάτρα
Τηλ: 2610 321933
Email : info@praksis.gr, url: www.praksis.gr           

 
Ath Checkpoint

Το Ath Checkpoint είναι ένα πρωτοπόρο και φιλικό προς τον άνθρωπο κέντρο πρόληψης για τον HIV που απευθύνεται στον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό. Είναι σχεδιασμένο να προσφέρει ενημέρωση για ασφαλέστερο σεξ, καθώς επίσης και ανώνυμο, γρήγορο και δωρεάν τεστ αντισωμάτων για τον ιό HIV και διασύνδεση με τις Μονάδες Υγείας σε περίπτωση ανίχνευσης αντισωμάτων στον HIV, παρέχοντας παράλληλα και την ανάλογη ψυχολογική υποστήριξη. Η κύρια αποστολή του κέντρου αφορά στην προώθηση και ανάπτυξη στρατηγικών ελαχιστοποίησης του κινδύνου μετάδοσης του HIV με σεξουαλικές πρακτικές μέσα από μια αξιόπιστη, εμπιστευτική, ενημερωμένη, μη επικριτική και αμφίδρομης επικοινωνίας συμβουλευτική υπηρεσία.

Οι κύριοι στόχοι του Ath Checkpoint είναι:
- Η διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης και πρόσβασης στην θεραπεία, και παράλληλα η παροχή υποστήριξης σε άτομα που διαγνώστηκαν οροθετικά στον HIV
- Η προώθηση της εξέτασης για τον ιό HIV και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ως συνήθεια ρουτίνας για σεξουαλικώς ενεργά άτομα μέσω των μη-ιατρικών και μη αγχογόνων εγκαταστάσεών του, σε ένα φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον
- Η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του στίγματος και των μύθων γύρω από τον ιό του HIV και η πρόκληση της ευαισθητοποίησης προς την ευεργετική επίδραση της πρώιμης έναρξης θεραπείας, ενθαρρύνοντας έτσι την έγκαιρη διάγνωση
Μεταξύ άλλων, μέσω της μη επικριτικής και φιλικής ενημέρωσης που παρέχει, σκοπεύει κυρίως:
- Να ενδυναμώσει την απόφαση όλων μας για τακτικό έλεγχο του ιού HIV
- Να βοηθήσει να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας σχετικά με τον ιό HIV
- Να συζητήσουμε για θέματα σωστής ή εσφαλμένης εμπιστοσύνης σε ερωτικούς συντρόφους
- Να βελτιωθεί ο τρόπος που ανακοινώνεται συνήθως το αποτέλεσμα της εξέτασης

Επίσης, μέσω μιας μεγάλης σειράς εκστρατειών, στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των διαφορετικών ομάδων του πληθυσμού όσον αφορά στη σημασία της πρόληψης, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την διανομή ενημερωτικού υλικού μεταφρασμένου σε διάφορες γλώσσες, την δωρεάν διανομή προφυλακτικών και λιπαντικών σε sex workers, σε gay και gay-friendly χώρους  καθώς επίσης την παροχή ενημέρωσης σε ποικίλες άλλες προωθητικές ενέργειες (Ath/Thess Pride, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, Condom Day, events, parties κλπ).  
Το Ath Checkpoint στεγάζεται σε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πιττάκη 4, στο Μοναστηράκι, εύκολα προσβάσιμο με το μετρό. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο και κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης θα λειτουργεί από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 00:00 τα μεσάνυχτα. Ραντεβού μπορεί να κλείσει κάποιος τηλεφωνικά ή επισκεπτόμενος το κέντρο.

Διεύθυνση: Πιττάκη 4, Μοναστηράκι (100μ από το σταθμό μετρό)

Τηλέφωνο: 210-3310400 
ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ

 
Το Κέντρο Ζωής ιδρύθηκε το 1991 και είναι ένα αναγνωρισμένο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό σωματείο το οποίο προσφέρει υπηρεσίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, των οικογενειών και των συντρόφων τους. Το Κέντρο επίσης ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ευρύτερου πληθυσμού σχετικά με το HIV/AIDS και λειτουργεί χάρη στην πολύτιμη και ακούραστη προσφορά των εθελοντών του, μέσα σε πλαίσια σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και απόλυτης εχεμύθειας. Οι εθελοντές του Κέντρου Ζωής εκπαιδεύονται σε ειδικά σεμινάρια, τα οποία διοργανώνονται κάθε χρόνο. Όλες οι δράσεις μας βασίζονται στη πεποίθηση ότι κάθε άνθρωπος έχει τις δυνατότητες –σωματικές, ψυχολογικές, πνευματικές- να έχει μια ολοκληρωμένη και δημιουργική ζωή. Το Κέντρο Ζωής είναι η μοναδική ΜΗΚΥΟ στην Ελλάδα που παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS:

- Δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από επαγγελματίες
- Το πρόγραμμα συντροφικότητας στα νοσοκομεία και στο σπίτι
- Υπηρεσία Νομικής Στήριξης
- Κέντρο Ημέρας: χώρος συνάντησης, ενημέρωσης, στήριξης και ψυχαγωγίας των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS
- Info Centre - για την εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών
- Πρόγραμμα στήριξης σε οροθετικούς/ες κρατουμένους/ες των Φυλακών Κορυδαλλού.
- Πρόγραμμα ενημέρωσης πληθυσμού σε θέματα πρόληψης (διεξαγωγή ομιλιών, επαφές με εκπαιδευτικά ιδρύματα, χώρους εργασίας, κλπ).
- Positive: περιοδικό ενημερωτικού χαρακτήρα σε θέματα που αφορούν στο HIV/AIDS, καθώς και θέματα γενικού ενδιαφέροντος.
- Διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού για το έργο του Κέντρου Ζωής καθώς και για την εξεύρεση οικονομικών πόρων.
- Internet – Site: νέα & πληροφορίες σχετικά με το HIV/AIDS και το Κέντρο Ζωής (www.kentrozois.gr)
- Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά-διακρατικά δίκτυα

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Κέντρο Ζωής, Για την υποστήριξη όσων ζουν με HIV/AIDS

Ιερά Οδός 42, 10435 Κεραμεικός

Τηλ:210 7257617 / 2107233848

Fax:210 7240425 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου