meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣΠαγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας: 500 εκατομμύρια άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η ψυχική υγεία στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας». Σε εποχή οικονομικής κρίσης, ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, η χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας γίνεται προβληματική και παράλληλα σημειώνεται αύξηση της ζήτησης στις δημόσιες μονάδες παροχής υγείας. Το κόστος θεραπείας εκτοξεύεται στα 60-80% της συνολικής δαπάνης για την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αφορούν το 25% των επιδομάτων αναπηρίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Σε παγκόσμια επιδημία εξελίσσονται τα ψυχικά νοσήματα καθώς το 10% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει κάποιου είδους ψυχική διαταραχή στην διάρκεια της ζωής του. Περισσότεροι από 450 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ψυχικές διαταραχές ενώ, κάθε χρόνο, σχεδόν 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (38,2%) εμφανίζουν κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής. Το υψηλότερο ποσοστό έχουν οι αγχώδεις διαταραχές (14%) και ακολουθούν η αϋπνία (7%), η μείζονα κατάθλιψη (6,9%), οι σωματομορφικές διαταραχές (6,3%,) και η άνοια στους υπερήλικες, που φθάνει το 30% στα άτομα άνω των 85 ετών. Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν με αφορμή τη 10η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, από το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η ψυχική υγεία στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας». Σε εποχή οικονομικής κρίσης, ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ψυχική υγεία του πληθυσμού, η χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας γίνεται προβληματική και παράλληλα σημειώνεται αύξηση της ζήτησης στις δημόσιες μονάδες παροχής υγείας. Το κόστος θεραπείας εκτοξεύεται στα 60-80% της συνολικής δαπάνης για την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα προβλήματα ψυχικής υγείας αφορούν το 25% των επιδομάτων αναπηρίας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή δήλωσε: «Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην Ελλάδα βρίσκονται σε διαρκή μεταρρυθμιστική διεργασία και στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ψυχικά πάσχοντες, στην προάσπιση των δικαιωμάτων της πιο ευάλωτης αυτής ομάδας ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να διεκδικήσουν ακόμη και τα βασικά τους δικαιώματα.

Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, θέλω να αναδείξω τη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, παρά την γνωστή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να συνεχίσει να παρέχει συνεχώς βελτιούμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας αναγνωρίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα δραστηριοποίησης της ενεργού κοινωνίας, η οποία με αγάπη και φροντίδα θα συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψυχικά ασθενών».

 
Πηγή: Ηλεκτρονικό περιοδικό «Health daily»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου