meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκινά ο κοινωνικός τουρισμός!
 
Δικαιούχοι κοινωνικού τουρισμού είναι, μεταξύ άλλων, Άτομα με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον αυτό προκύπτει από γνωματεύσεις Πρωτοβάθμιων ή Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων τους, ανεξαρτήτως ημερών εργασίας πριν από τη συνταξιοδότηση. Οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους δικαιούνται δελτία κοινωνικού τουρισμού ανεξάρτητα αν έλαβαν την παροχή αυτή το 2010 και δεν δικαιούνται εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος έτους 2011. Για τα άτομα με αναπηρία χορηγείται δελτίο κοινωνικού τουρισμού για το συνοδό τους μόνο στην περίπτωση που η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από τις ανωτέρω γνωματεύσεις.
 
της Αλεξάνδρας Κλειδαρά
 
Την άμεση κατάρτιση επείγοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το έτος 2013, καθώς και προγράμματος φιλοξενίας σε θερινές κατασκηνώσεις παιδιών ανέργων και χαμηλόμισθων εργαζομένων, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή τους το συντομότερο δυνατό, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
 
Ειδικότερα, χθες, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του ΟΑΕΔ με την οποία ζητά να επισπευστούν οι διαδικασίες για τον κοινωνικό τουρισμό και τις κατασκηνώσεις των παιδιών, προκειμένου να ανακουφιστούν οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι μετά την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) θα διατηρήσει μέρος των σημαντικών κοινωνικών δραστηριοτήτων τους, μέσω της διεύρυνσης των σκοπών και αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΔ. Για αυτόν το λόγο, στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας» δημιουργήθηκε ο «Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ)», ο οποίος θα λειτουργεί στον ΟΑΕΔ».
 
Αναφερόμενος στις δύο αυτές κοινωνικές δράσεις του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, έδωσα εντολή στη διοίκηση του ΟΑΕΔ να καταρτίσει ειδικά για φέτος ένα επείγον σχέδιο κοινωνικού τουρισμού. Η διατήρηση αυτού του θεσμού, έστω και σε μικρότερη κλίμακα από προηγούμενα έτη, συνιστά προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο ως κοινωνική παροχή για τους εργαζομένους -ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες- όσο και ως μέσο τόνωσης της τοπικής τουριστικής ανάπτυξης πολλών περιοχών της χώρας μας». Παράλληλα, σημείωσε ότι εξίσου σημαντική είναι και η πρόσφατη θεσμική ενεργοποίηση (με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας) της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας σε θερινές κατασκηνώσεις παιδιών ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ανέργων, χαμηλόμισθων κ.λπ.)».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απογραφή των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού θα γίνεται με κριτήρια εισοδήματος για όλους, τα οποία μελετάται να παραμείνουν ως εξής:
 
α. Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό / οικογενειακό εισόδημα 17.000 ευρώ.
 
β. Δικαιούχοι δύο άτομα με οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ.
 
γ. Δικαιούχοι τρία άτομα με οικογενειακό εισόδημα 33.000 ευρώ.
 
δ. Δικαιούχοι τέσσερα άτομα (όχι πολύτεκνοι) με οικογενειακό εισόδημα 41.000 ευρώ.
 
ε. Πολύτεκνοι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ.
 
Δικαιούχοι είναι:
 
Α) Εργαζόμενοι που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και έχουν πραγματοποιήσει 100 ημέρες εργασίας ή 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας το προηγούμενο έτος. Οι εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες που καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΕ και έχουν πραγματοποιήσει 75 ημέρες εργασίας ή 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας το έτος 2010. Οι άγαμες μητέρες και οι μονογονεϊκές οικογένειες (που έχουν στη ζωή ένα γονέα) που καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΕ και έχουν πραγματοποιήσει 50 ημέρες εργασίας ή επιδοτούμενης ανεργίας το προηγούμενο έτος.
 
Β) Συνταξιούχοι: Όσοι το τελευταίο πριν από τη συνταξιοδότησής τους διάστημα ήταν ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης και κατέβαλαν εισφορές υπέρ ΟΕΕ για τουλάχιστον 1.500 ημέρες εργασίας. Όσοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες εργασίας στον κλάδο ασφάλισης κατά του κινδύνου της ανεργίας σε προηγούμενο της συνταξιοδότησής τους φορέα. Εξαιρούνται όσοι έκαναν αυτασφάλιση προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας. Γι’ αυτούς απαιτούνται 4.000 ημέρες εργασίας για κλάδο κατά του κινδύνου της ανεργίας.
 
Γ) Άτομα με αναπηρία: με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον αυτό προκύπτει από γνωματεύσεις Πρωτοβάθμιων ή Δευτεροβάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων τους, ανεξαρτήτως ημερών εργασίας πριν από τη συνταξιοδότηση. Οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους δικαιούνται δελτία κοινωνικού τουρισμού ανεξάρτητα αν έλαβαν την παροχή αυτή το 2010 και δεν δικαιούνται εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος έτους 2011. Για τα άτομα με αναπηρία χορηγείται δελτίο κοινωνικού τουρισμού για το συνοδό τους μόνο στην περίπτωση που η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από τις ανωτέρω γνωματεύσεις. Τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων δικαιούνται δελτία κοινωνικού τουρισμού από ηλικίας 5 ετών και μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους ή του 24ου εφόσον είναι άνεργα ή του 26ου εφόσον σπουδάζουν σε οποιαδήποτε δημόσια σχολή.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Η βραδυνή»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου