meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ


"Το χαμόγελο του παιδιού" στα 17 χρόνια δράσης του έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και υποστηρικτικών δράσεων για παιδιά. Τη δεδομένη για τη χώρα μας χρονική στιγμή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με την απόφαση της Ευωπαϊκής ένωσης για τη δημιουργία Ευρωπαϊκου δικτύου ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό υπό το συντονισμό του οραγανισμού "Το χαμόγελο του παιδιού". Το δίκτυο ξεκινά σε συνεργασία με 16 εξειδικευμένους οργανισμούς από 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκης Ένωσης που καλύπτουν το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και τις μεγαλύτερες ταυτόχρονα χώρες.

Παράλληλα αξίζει να σημειωθεί ότι στο παραπάνω σχήμα μετέχουν οι φορείς που είχαν ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εμπιστεύτηκαν στο "Χαμόγελο του παιδιού" τη συντονιστική ευθύνη του Έργου, καθώς και το γεγονός πως η πρότασή μας αξιολογήθηκε 11η σε σύνολο 481 προτάσεων από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο υλοποιείται και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος DAPHNE III της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύει:

  • Στη διαμόρφωση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη διαμόρφωση του φαινομένου.
  • Στην επέκταση του Δικτύου στο σύνολο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη πλήθους σχετικών φορέων. 

Επιπλέον, στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση του σχολικού εκφβισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη "Το χαμόγελο του παιδιού" σε συνεργασία με άλλες 5 χώρες πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Έρευνα που διεξήχθη ποτέ. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές εκ των οποίων 4.999 μαθητές προέρχονταν από 167 σχολεία της χώρας μας με ευρύτατη γεωγραφική διασπορά. Σχετικές πληροφορίες για την έρευνα και για το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.e-abc.eu

Παράλληλα με τις Ευρωπαίκές προσπάθειες ο Σύλλογος συνεχίζει τις δράσεις του για την Σχολική Κοινότητα όπως: 
 
  • την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056
  • τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών
  • τμήματα Κοινωνικής και Ψυχολογικής στήριξης 
  • διαδικτυακή Πλατφόρμα Εφήβων YOUSMILE 

Ειδικά σε αυτή τη συγκιρία η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει "Το χαμόγελο του παιδιού", μας γεμίζει συναισθήματα χαράς, αλλά και μεγάλης ευθύνης για το Έργο, που έχουμε αναλάβει. Πεποίθηση μας είναι πως αν ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού και να φέρουμε το χαόγελο στα χείλη όλων των παιδιών .

Στέφανος Αλεβίζος
Ψυχολόγος του Οργανισμού
Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών


Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2012: "Το Χαμόγελο του παιδιού" και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαίκής Επιτροπής στην Ελλάδα πραγματοποίησαν σήμερα κοινή Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Επιτροπής, με αντικείμενο:    

Η Ευρωπαϊκή Ένωση - "Το χαμόγεελο του παιδιού": Δράσεις και Πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Βασικό θέμα αποτέλεσε η ανακοίνωση της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δκτύου ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό υπό το συντονισμό του οργανισμού "Το χαμόγελο του παιδιού". Το Δίκτυο ξεκινά σε συνεργασία με 16 εξειδικευμένους οργανισμούς από 12 κρατη μέλη της ΕΕ που καλύπτουν το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού και τις μεγαλύτερες ταυτόχρονα χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι: 
  1. στο παραπάνω εταιρικό σχήμα μετέχουν οι φορείς που είχαν ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εμπιστεύτηκαν στο "Χαμόγελο του παιδιού" τη συντονιστική ευθύνη του Έργου.
  2.  η πρότασή αξιολογήθηκε 11η σε σύνολο 481 από ολόκληρη την ΕΕ
Στόχοι του Δικτύου είναι:
  1. η διαμόρφωση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
  2. η επέκταση του Δικτύου στο σύνολο κρατών μελών της ΕΕ με την ένταξη πλήθους σχετικών φορέων. 

Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ερωπαϊκού Έργου "Ευρωπαϊκή Καμπάνια ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό". Η έρευνα υλοποιήθηκε από "το Χαμόγελο του παιδιού" σε συνεργασία με άλλες 5 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία).

Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς συμμετείχαν συνολικά 16.227 μαθητές από τους οποίους 4.999 μαθητές προέρχονταν από 167 σχολεία της χώρας μας με ευρύτατη γεωγραφική διασπορά.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία ομάδας ευρωβουλευτών μεταξύ των οποίων ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό από τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Την πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει και προωθεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο καθώς η καθιέρωση της ημέρας αυτής αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς του στόχους.

Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Δυστυχώς σύμφωνα με Ευρωπαϊκές μελέτες, η χώρα μας κατέχει την 4η θέση ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού. Ενώνουμε λοιπόν όλοι τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο. Αξίζει να σημειώσω ότι Ευρωβουλευτές από 5 διαφορετικά κράτη και ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης συνυπογράψαμε ένα κείμενο με στόχο την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό, μία πρωτοβουλία που υποστήριξε και προώθησε από την πλευρά του και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο.» 

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, παρουσίασε το συνολικό πλαίσιο δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τόνισε ότι «Η εμπειρία στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη βοήθεια, ενημέρωση και εκπαίδευση των παιδιών, των δασκάλων, των γονέων και των ειδικών. Πρέπει να διδάξουμε από την αρχή στα παιδιά μας ότι η βία και ο εκφοβισμός, όποια μορφή και αν λάβουν, είναι απαράδεκτα. Ως ενήλικοι, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε έγκαιρα τα σημάδια του σχολικού εκφοβισμού και της βίας έτσι ώστε να θέτουμε αμέσως τέλος σε παρόμοιες συμπεριφορές».

Η Συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο, ο οποίος δήλωσε: «Μας τιμά ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όχι μόνο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου αλλά και για την ανάδειξη ενός προσώπου της Ελλάδας που ξεπερνά τις συνθήκες της εκτεταμένης κρίσης».


Φωτογραφίες και όλο το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάστηκε στη Συνέντευξη Τύπου:  http://www.hamogelo.gr/48.1/Press-Kit








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου