meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ

Με αφορμή το φαινόμενο διακίνησης τυφλεμπορικών εντύπων που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες σε όλη τη χώρα, το να πουλούν δηλαδή κάποιοι πόρτα-πόρτα διαφόρων ειδών περιοδικά ζητώντας χρήματα δήθεν υπέρ των τυφλών, ή το να γυρνούν κάποιοι από καφετέρια σε καφετέρια μαζεύοντας μέσω κουπονιών «κάτι» δήθεν για τα τυφλά παιδιά, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και σωματείο - μέλος της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας ένωσης Τυφλών, όπως και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο μοναδικός επίσημος, δευτεροβάθμιος εταίρος της πολιτείας σε θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.Με.Α.) δεν έχουν και δε θα μπορούσαν να έχουν καμία σχέση με τις ληστρικές πρακτικές κάποιων, που και στο όνομα των φορέων αυτών θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία και την κοινωνική αλληλεγγύη κάθε απλού πολίτη.
Στη σημερινή, δύσκολη εποχή της ακρίβειας και της έλλειψης κρατικής αρωγής και πρόνοιας, οι χιλιάδες Έλληνιδες και Έλληνες τυφλοί-μέλη μας, πορεύονται με τα ιδανικά, το ήθος και την αξιοπρέπειά τους, ζητώντας από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί με πράξεις επαρκώς στις ανάγκες τους. Σε καμία περίπτωση, ως φορείς-επίσημοι εκφραστές των τυφλών στη χώρα μας, δε θα δεχόμασταν να καλύψει καθένας και καθεμία από εσάς τα κενά της κοινωνικής πολιτικής του κράτους από το υστέρημά του, γι' αυτό και όσοι χρησιμοποιώντας και το όνομα των φορέων μας μαζεύουν χρήματα κάνοντας περιουσίες, είναι απλά εκμεταλλευτές και συκοφάντες. Οι -λίγοι- αυτοί άνθρωποι που πωλούν τα αμφιβόλου κύρους έντυπά τους με αντάλλαγμα «ό,τι έχετε ευχαρίστηση», δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μας και με διάφορα κόλπα νομιμότητας, π.χ. εφευρίσκοντας αποδείξεις να πλουτίζουν επαιτώντας, πράξη που διώκεται και από τον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα. Πρόκειται για επαγγελματίες εμπόρους της τυφλότητας, που οργανωμένοι σε συλλόγους - σφραγίδες κερδοσκοπούν σε βάρος της αναπηρίας μας, είναι όμως - και πρέπει να είναι - καταδικασμένοι, στη συνείδηση των αναπήρων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Ακόμη και τώρα, που με άλλοθι μια στημένη οικονομική κρίση υπογράφονται υπουργικές αποφάσεις που κόβουν από τα ΑμεΑ το 60% των προνοιακών μας επιδομάτων, δηλώνουμε ότι η αξιοπρέπεια στη ζωή μας δε μετριέται με ποσοστά και όσο και αν το θέλουν κάποιοι, τα ΑμεΑ δε θα γυρίσουμε στη ζητιανιά και στη δεκαετία του '60, αλλά με αυτό-οργάνωση, χειραφετημένοι και με πρωτόγνωρη αγωνιστικότητα και δυναμισμό όπως το απαιτεί η σημερινή εποχή, θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην επιβίωση όσο αυτονόητο και αν σας ακούγεται.
Απαιτούμε από την πολιτεία να δηλώσει επιτέλους παρούσα στον επίσημο αγώνα των ατόμων με προβλήματα όρασης έναντι όλων αυτών που με τις πράξεις τους ντροπιάζουν γενικότερα το αναπηρικό κίνημα. Ζητάμε από τις διωκτικές αρχές να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους και από τη δικαιοσύνη να απαγορεύσει με νόμο τη συλλογική επαιτεία, ώστε να μπει φρένο στη διαρκή αυτή παρανομία. Καλούμε κάθε υπεύθυνο, κάθε αρμόδιο, απ'όποιο μετερίζι της εκτελεστικής, νομοθετικής ή δικαστικής εξουσίας και αν βρίσκεται, να βοηθήσει στο να προσεγγίσει έστω και λίγο αυτό που στη θεωρία λέμε «Ανθρωποκεντρικό, Κοινωνικό Κράτος Δικαίου» την πραγματικότητα πράττοντας απλά τα αυτονόητα. Παρακαλούμε, τέλος, κάθε μια και καθέναν από εσάς, να μη δώσετε ποτέ ξανά ούτε ένα ευρώ σε όσους παίζουν ασυνείδητα με την τιμή και την υπόληψή μας.
Τα άτομα με αναπηρία δεν επαιτούμε, απαιτούμε ίσες ευκαιρίες, σεβασμό και ισότιμη συμμετοχή στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου