meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

"Ερευνες για οικονομικές ατασθαλίες στον Οίκο Ναύτου"

Ο νέος Χανιώτης πρόεδρος, Βαγγέλης Αυγουλάς μιλά στα “Χ.ν.” για τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και τις αυξήσεις στα επιδόματα

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκονται υποθέσεις ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που αφορούν την οικονομική διαχείριση προηγούμενων χρόνων στον Οίκο Ναύτου. Στο μεταξύ, από τον ερχόμενο Νοέμβριο – Δεκέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή του αυξημένου επιδόματος αναπηρίας σε ναυτικούς και μέλη των οικογενειών τους που το δικαιούνται.
Tα παραπάνω έκανε γνωστά ο Χανιώτης στην καταγωγή, πρόεδρος του Οίκου Ναύτου και δικηγόρος στο επάγγελμα Βαγγέλης Αυγουλάς.
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Ειδικότερα για τα επιδόματα αναπηρίας ο κ. Αυγουλάς, μιλώντας στα “Χ.ν.”, επεσήμανε ότι σύντομα θα αρχίσει να δίνεται το αυξημένο κατά 32 ευρώ επίδομα περίθαλψης και ενδιαίτησης για ανάπηρους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για μια συμβολική, όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση (η πρώτη που γίνεται μετά το 2010) που θα ανεβάσει το συνολικό ύψος του επιδόματος από τα 168 ευρώ στα 200 ευρώ.
Παράλληλα -όπως τόνισε- έχει εκπονηθεί μελέτη κι έχει δρομολογηθεί η αύξηση του επιδόματος βαριάς αναπηρίας (παραπληγίας – τετραπληγίας) που δίνεται από τον Οίκο Ναύτου με στόχο να εξισωθεί το ποσό που προσφέρεται με εκείνο που παρέχουν άλλοι ασφαλιστικοί φορείς.
Η αύξηση στο συγκεκριμένο επίδομα υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 100 ευρώ προκειμένου το συνολικό ποσό να φτάσει τα περίπου 770 ευρώ, ενώ το αυξημένο επίδομα θα αρχίσει να αποδίδεται από το 2018.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ  ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού του Οίκου Ναύτου καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιστορικός κοινωνικός ασφαλιστικός φορέας των ναυτικών είναι πολλά.
Είναι χαρακτηριστικό -όπως ανέφερε ο κ. Αυγουλάς- ότι όταν ανέλαβε η νέα Διοίκηση τον περασμένο Μάρτιο στα 85 παραρτήματα που έχει ανά την Ελλάδα ο Οίκος Ναύτου εργάζονταν μόλις 45 άτομα! Τα κενά που υπάρχουν καλύπτονται όλα αυτά τα χρόνια από το φιλότιμο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο Οίκος Ναύτου δρομολόγησε πρόσφατα 8 προσλήψεις ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Παράλληλα, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο νέος Οργανισμός του φορέα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετήσει με σύγχρονους όρους τους 133.000 ασφαλισμένους  του.
«Δεν μπορεί ο Οίκος Ναύτου να μην έχει νομικό σύμβουλο, δεν μπορεί να μιλάμε για ένα κοινωνικό φορέα και αυτός να μην έχει ούτε ένα κοινωνικό επιστήμονα! Δεν μπορεί να βλέπουμε, δηλαδή, τους ασφαλισμένους σαν νούμερα, “πάρε το επίδομα και καλή σου τύχη”», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αυγουλάς και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή που ο Οίκος Ναύτου εμφανίζεται να έχει έναν απαρχαιωμένο και ανεπαρκή Οργανισμό, οι Διοικήσεις επέλεγαν όλα αυτά τα χρόνια τον δρόμο των συμβάσεων και αναθέσεων υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας, νομικής – μηχανικής και πληροφορικής υποστήριξης κ.ά. σε ιδιώτες, με πολλαπλάσιο κόστος απ’ ό,τι θα συνεπάγονταν κάποιες μόνιμες προσλήψεις.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Αυγουλάς, η νέα Διοίκηση έχει εντοπίσει περιπτώσεις αναθέσεων που υπήρξε πλημμελής εκτέλεση υπηρεσιών και για τις οποίες έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες, ενώ και η Δικαιοσύνη ερευνά υποθέσεις που αφορούν τα πεπραγμένα προηγούμενων χρόνων.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, υπάρχουν 7 υποθέσεις που αφορούν στα πρώτα χρόνια της κρίσης και έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης από ποινικής άποψης. Η ανακριτική έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ο φορέας πρόκειται να εξετάσει και τη διάσταση των αστικών αξιώσεων και αποζημιώσεων.
Παράλληλα, 5 ακόμα υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ «αχρεωστήτως καταβληθέντων», δηλαδή ποσών που δόθηκαν αδικαιολόγητα σε προμηθευτές, γιατρούς, ιδιωτικές εταιρείες κ.λπ. αναμένεται σύντομα να πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης με πρωτοβουλίες της Διοίκησης του φορέα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υπό διερεύνηση βρίσκονται 25 ακόμα φάκελοι!
«Δυστυχώς, από τις υποθέσεις που σας ανέφερα και αφορούν αξιώσεις του Οίκου Ναύτου ύψους αρκετών χιλιάδων ευρώ, εάν δεν γίνει κάποια νομική κίνηση πολλές παραγράφονται τα έτη 2017-2018, που σημαίνει ότι τα τελευταία 4-5 χρόνια θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο σαφής πρωτοβουλία διεκδίκησης του αυτονόητου και νομικής υπεράσπισης του κόπου των ναυτικών», υπογράμμισε ο κ. Αυγουλάς.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι από το 2015 έχει διαταχθεί για τον Οίκο Ναύτου ένας διαχειριστικός έλεγχος χωρίς, όμως, να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Του Δημήτρη Μαριδάκη
Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr/erevnes-gia-ikonomikes-atasthalies-ston-iko-naftou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου