meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ΑΠΑΝΩΤΑ "ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ" ΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Του Βαγγέλη Αυγουλά
Τα «χτυπήματα» στο Αναπηρικό Κίνημα έρχονται το ένα μετά το άλλο. Δεν ξέρω πια τι να κάνω. Δεν τα προλαβαίνω. Αλλά το κακό είναι ότι δεν τα προλαβαίνουν αυτοί που έχουν την εξουσία και να κάνουν κάτι. Δεν παραπονιέμαι. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Αλλά διαμαρτύρομαι. Όσο πιο έντονα μπορώ.
Ξεκινήσαμε με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου που εξυπηρετεί μία από τις πλέον ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες της Δυτικής Αθήνας, στο νέο βιοκλιματικό κτίριο επί της οδού Καππαδοκίας 5 και καλύπτει  σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη Ειδικής εκπαίδευσης στην Αττική. Το κτίριο όμως δεν έχει πλέον ούτε παροχή νερού, ούτε παροχή ηλεκτρικού λόγω διαδικαστικών προβλημάτων και ανοησίας. Και ευτυχώς που δεν λειτουργεί αυτό τον καιρό. Αλλά – για να καταλάβετε- το υπερσύγχρονο νέο σχολικό κτίριο για παιδιά με αναπηρία που πέρυσι εγκαινιάστηκε με δόξα και τιμές, φέτος το Σεπτέμβρη κινδυνεύει να μην ανοίξει και τα παιδιά…… Αν υπάρχει Θεός δηλαδή!
Και συνεχίσαμε με το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που  κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από το Υπουργείο Εσωτερικών και ως το τέλος της άλλης εβδομάδας, πριν να κλείσει η Βουλή δηλαδή, αναμένεται να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Και προσέξτε : με την αιτιολογία ότι πρόκειται για το ίδιο νομοσχέδιο που είχε επεξεργαστεί το Υπουργείο  επί Κουρουμπλή και το είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2016, το πολυνομοσχέδιο δεν ξανατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση "γιατί είναι το ίδιο" όπως διαβεβαίωνε το Υπουργείο Εσωτερικών .
Μόνο που δεν είναι. Τουλάχιστον δεν είναι το ίδιο σε σχέση με τους ανάπηρους. Το διαβεβαιώνω και εγώ, ως συντάκτης κάποιων διατάξεων που είχαν ενταχθεί στο αρχικό Νομοσχέδιο και τώρα, στην ιστοσελίδα και στα πρακτικά της Βουλής δεν τις βρίσκω… Για παράδειγμα, λείπει η ίδρυση γραφείου εξυπηρέτησης ΑμεΑ στις έδρες των δήμων και των Περιφερειών της χώρας με μια σειρά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων κοινωνικής πολιτικής. Και σύμφωνα με την Ε.Σ.Α.Μ.Ε.Α.  και τις οργανώσεις ατόμων με αναπηρία ή γονέων και κηδεμόνων που  αποτελούν μέλη της Ε.Σ.Α.Μ.Α., δεν διαχωρίζει τους συνδικαλιστικούς  φορείς από τους φιλανθρωπικούς. Η ΕΣΑΜΕΑ θεωρεί αδιανόητο οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία ή γονέων και κηδεμόνων αυτών να ταυτίζονται με τις οργανώσεις που διέπονται από ένα διάταγμα της χούντας. Γι αυτό και ζητούν επαναφορά της διαδικασίας που ίσχυε πριν από την ψήφιση του ν. 3852/2010, ως προς τον έλεγχο των παραστατικών των Συλλόγων ΑμεΑ. Καμία κίνηση, καμία πρωτοβουλία από το επίσημο Κράτος; Απίστευτα πράγματα.
Επίσης, η λίστα με τα 113 προαπαιτούμενα που θέλουν οι δανειστές της χώρας μας για να συνεχίσουν να μας χρηματοδοτούν, είδε το φως της δημοσιότητας και, για άλλη μια φορά,  η αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ στη συνάντηση της με την αρμόδια Αναπλ.Υπουργό Εργασίας ζήτησε την προστασία των αναπηρικών επιδομάτων, που είναι γνωστό ότι έχουν σχεδιαστεί και δίδονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την κάθε αναπηρία. Τα προνοιακά επιδόματα βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των δανειστών της χώρας. Πρόκειται για  αδικαιολόγητη, αψυχολόγητη, εξωπραγματική και απάνθρωπη εμμονή. Τα επιδόματα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία είναι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η ελληνική Πολιτεία σε μια από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η οποία πλήττεται σκληρά και επώδυνα από την οικονομική κρίση. Το αναπηρικό κίνημα θα βρεθεί απέναντι, όπως σε όλα τα χρόνια της κρίσης, σε κάθε προσπάθεια να θιγούν. Πρόσφατα, ο κ. Πρωθυπουργός μας είχε διαβεβαιώσει πως δε θα υπάρξει πρόβλημα. Και όμως, οι δανειστές μας, επαναφέρουν το θέμα. Για να δούμε.
Και το τελευταίο : Η αεροπορική εταιρεία Aegean  που στο παρελθόν, χωρίς επιφυλάξεις, δεχόταν ως επιβάτες ανάπηρους  και τους σκύλους οδηγούς τους, μεταξύ αυτών και εγώ πολλάκις έχω ταξιδέψει χωρίς πρόβλημα, αποφάσισε να ΜΗΝ μεταφέρει  μια οικογένεια με προβλήματα όρασης  που είχε ένα μωρό και δυο σκύλους οδηγούς και να τους….  πετάξει  έξω απ’το αεροπλάνο. Και μάλιστα, μετά τις αντιδράσεις να βγάλει μιαν ανακοίνωση που απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα γι αυτήν. Τι έλεγε;  « Διευκρινίζει ότι σε όλες τις πτήσεις της εταιρείας επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων οδηγών για άτομα που χρήζουν επιπλέον υποστήριξης, όπως ορίζει ο κώδικας συμπεριφοράς για τις υπηρεσίες εδάφους, για άτομα με μειωμένη κινητικότητα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας. Ο συνολικός αριθμός των σκύλων οδηγών που επιτρέπεται να ταξιδέψουν ανά πτήση, εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως ενδεικτικά ο τύπος του αεροσκάφους.
Παρόλα αυτά, για λόγους ασφαλείας, όταν κρίνεται απαραίτητη η συνοδεία σκύλου οδηγού σε έναν επιβάτη, δεν επιτρέπεται ο ίδιος ο επιβάτης να φέρει και βρέφος (0-2 ετών)».  Έχουμε τρελαθεί τελείως κυρία Aegean μου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου