meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ TEDX ATHENS: "ΒΡΕ ΛΕΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΟΣ";

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και το κοινό του TedxAthens

««Ο έρωτας είναι τυφλός». Το έχετε ξανακούσει; Θεόκριτος, 3ος αιώνας π.Χ. Κάτι ήξεραν τότε, ή, από τότε, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Και όπως σας… «έβλεπα» στο μεσημεριανό μας διάλειμμα, θυμήθηκα να προσθέσω ότι «ο έρωτας περνάει από το στομάχι».

Μαζέψαμε πολλά ρητά που απορρίπτουν την όραση στον έρωτα. Για να δούμε τι κάνετε εσείς»;

Κάπως έτσι ξεκίνησε (από ότι θυμάμαι γιατί είχα και άγχος στη αρχή!), η ομιλία μου στο φετινό TEDx Athens στις 6 Φλεβάρη στο Θέατρο Παλλάς.

Το θέμα της; Ας πούμε, «με άλλα μάτια να … αγαπιόμαστε»!

«Σ’ ένα μυθιστόρημα, ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, ζούμε τις ερωτικές τους περιπέτειες, ίσως και φαντασιωνόμαστε τις ερωτικές σκηνές που περιγράφονται εκεί.

Δεν τους έχουμε δει ποτέ όμως.
            
Ακούμε μια ωραία φωνή από το τηλέφωνο και αναστατωνόμαστε. Μυρίζουμε ένα ωραίο άρωμα και μας ξεσηκώνει. Μας κινητοποιεί ένα χάδι, ένα άγγιγμα.
            
Αν θέλετε, να το δούμε και επιστημονικά;

Λέει η ψυχανάλυση: "Ερωτευόμαστε αυτόν/ή που έχει την απάντηση ή μια απάντηση στην ερώτησή μας: «Ποιος είμαι;»."

Προφανώς λοιπόν δεν ψάχνουμε να ερωτευτούμε αυτόν που θα μας απαντήσει στην ερώτηση "πώς μοιάζω"; ή "με ποιον/ποια μοιάζω";

Οπότε οι ειδικοί διά της επιστήμης, εγώ που το ζω από όταν γεννήθηκα, εσείς έστω και διά της πλαγίας οδού, όλοι καταλήγουμε στο εξής:

Η όραση είναι μια τεμπέλικη αίσθηση που συχνά καταδικάζει σε μια γλυκιά αιχμαλωσία της πρώτης ματιάς και της πρώτης εντύπωσης. Άλλωστε παντού, από τα προϊόντα ως τις υπηρεσίες, τον πρώτο ρόλο για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος τον παίζει μια καλή και ευπαρουσίαστη βιτρίνα.

Αλλά πρέπει να μάθουμε να ερωτευόμαστε χωρίς όραση! Πρέπει να αποφυλακίσουμε τις απολαύσεις του έρωτα και της αγάπης από τα οπτικά δεσμά, γιατί μόνο έτσι θα ζήσουμε αυτά τα όμορφα, θεϊκά συναισθήματα στην υπέρτατη έκτασή τους. Και αν κάποιοι δηλώνετε πως από άποψη θέλετε να ερωτεύεστε το κουτί και όχι το περιεχόμενο, τότε μάλλον το κουτί θα καταλήξετε να το γράφετε με «οι» αντί για «ι»»». Κάπως έτσι συνέχισα!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς μιλάει στο TedxAthens


"Περίπου 1500 άνθρωποι έκλεισαν τα μάτια τους ταυτόχρονα και το Παλλάς γέμισε από σκέψεις και όνειρα…

Εκείνη τη μέρα, στη σκηνή του TEDx Athens, καταρρίψαμε τον οπτικό μύθο του έρωτα με τον πιο γλυκό, ευφυή και συγκινητικό τρόπο.
Άλλωστε, «ο Έρωτας είναι τυφλός», στην ομιλία του Βαγγέλη Αυγουλά", σχολιάζουν οι διοργανωτές δίνοντας μέσω Youtube το Video της ομιλίας μου στη δημοσιότητα.

Όμορφα λόγια. Επίλογος μιας μεγάλης, προσωπικής τιμής που μου έκανε η οργανωτική επιτροπή του TEDx Athens, να μοιραστώ το βήμα με κορυφαίους εμπνευστές και παρακινητές ομιλητές από όλο τον κόσμο, ανθρώπους που μοιράστηκαν και εκείνοι, όπως και εγώ, τη δική τους αλήθεια, όπως τη σπούδασαν ή και τη βιώνουν, με χιλιάδες θεατές εκείνη την ημέρα και ακόμη περισσότερους μέσω του Διαδικτύου.

Τους ευχαριστώ όλους, αλλά και καθέναν και κάθε μια ξεχωριστά, για την ευκαιρία της μοναδικής εμπειρίας που μου προσέφεραν. Φυσικά και θα τη θυμάμαι για πάντα!

Αλλά ευχαριστώ και τους δεκάδες εθελοντές, μοναδικό και αναντικατάστατο συστατικό και της φετινής επιτυχίας του TEDx! Ήταν παντού εκεί, για εμάς και δίπλα σε εμάς, χαμογελαστοί και ακούραστοι!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και οι εθελοντές

Ξαναγυρνώ στην ομιλία μου:
«Θέλω τώρα να φανταστείτε το λουλούδι που έχετε συναντήσει και είπατε ότι αυτό μυρίζει πιο ωραία από όλα τα άλλα. Βασιλικός; Γαρδένια; Υπάρχουν πολλά λουλούδια με ασυναγώνιστο άρωμα που δε σου γεμίζουν το μάτι.
            
Από την άλλη, Όλοι έχουμε χαρεί στη θέα ενός τριαντάφυλλου όταν μας το προσφέρουν, ότι χρώμα και  να είναι αυτό, για όποιο λόγο και αν μας το πρόσφεραν.

Αλήθεια το έχετε αγγίξει ποτέ με προσοχή; Ίσως να έχει και τα πιο απαλά, τα πιο εκλεπτυσμένα πέταλα από κάθε άλλο λουλούδι. Το αγγίζεις και αμέσως σου ανταποδίδει το χάδι του. Κάτι σαν χειραψία!

Χειραψία; «Χαίρω πολύ κύριε Αυγουλά», μου έλεγε μια νεαρή ψυχολόγος τέλη  του 2014. Σε μια χειραψία που κράτησε 3 δευτερόλεπτα παραπάνω από το συνηθισμένο. 3 δευτερόλεπτα που αρκούσαν για να μου φέρουν πολλές όμορφες βραδιές και τρελά όνειρα μαζί της. 3 δευτερόλεπτα που μου είπαν να σας καλέσω να μάθετε να διαβάζετε τα μηνύματα και των άλλων αισθήσεων σας πλην της όρασης, γιατί αλλιώς πιστέψτε με, χάνετε μεγάλο κομμάτι από το νόημα της ζωής».

Και μετά ακολούθησαν και άλλα παραδείγματα, πιο προσωπικά. Και προσπάθεια να φέρω τα Πιστεύω μου στα μέτρα σας! Και εναλλαγές συναισθημάτων. Και συναισθηματική κορύφωση. Και επίλογος, άτακτος και εκρηκτικός!

Αν σας ενδιαφέρει η συνέχεια της δικής μου ομιλίας και μετά μια πιθανή δική σας αρχή από κει που το άφησα, δείτε την όλη εδώ:

Και στο επόμενο TEDx Athens, τα ξαναλέμε! Ναι! Φυσικά και θα έχω εξασφαλίσει το εισιτήριο μου εγκαίρως, για να βρεθώ στο κοινό αυτής της ετησίως μοναδικής διάδρασης!


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, η Ελίζα Τσολάκου και ο Δημήτρης ΚαλαβρόςΟ Βαγγέλης Αυγουλάς, ο Πέτρος ο παρουσιαστής και η Μαριλού

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Παναγιώτη ΠιστσίνιαγκαΟ Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Δημήτρης Καλαβρός

Εξωτερική οθόνη του Tedx στη Στοά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου