meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΙΑΤΡΟΙ, ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΠΑ ΣΕ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ


 

Την άνοιξη του 2013, ο μεγάλος κορμός των ιατρών που συμμετείχαν στις επιτροπές αναπηρίας, αρχικά του ΙΚΑ και έπειτα των ΚΕΠΑ, ίδρυσε την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Αναπηρίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΕΛΙΕΑΚΑΠ). Σε διάστημα μικρότερο των 2 ετών και με δεδομένο τις δύσκολες περιόδους που πέρασε το ιατρικό σώμα, εντάχθηκαν στους κόλπους τα της περίπου 450 μέλη, από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, με ενεργή συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των παλαιών ιατρών των επιτροπών. Επίσης υπάρχει πλέον τομέας και στη Θεσσαλονίκη.

Από την 27η Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου 2015 διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της εταιρείας, με ένα άκρως επίκαιρο, καθημερινό, κοινωνικό θέμα που αφορά την πολιτεία, τα ΑμεΑ και τις οικογένειες τους και τους γιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ανά την Ελλάδα:

«Νόσος, Αναπηρία και Λειτουργικότητα στη σύγχρονη εποχή – Νέες θεραπευτικές Παρεμβάσεις».

Στόχος  του συνεδρίου ήταν να παρουσιαστούν, αναλυθούν και συζητηθούν ποικίλα ιατρικά και κοινωνικά θέματα που άπτονται της Ασφαλιστικής Ιατρικής, όπως αυτή διαμορφώνεται στην Ελληνική πραγματικότητα, ενώ μελετήθηκαν από μια σύγχρονη οπτική οι συνηθέστερες παθήσεις που στοιχίζουν στην κοινωνία και στο κράτος και παρουσιάστηκαν στην επιστημονική κοινότητα την επίδραση των νεώτερων θεραπευτικών επιλογών στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και λειτουργικότητας.

Καθώς η κρίση της αναπηρίας προϋποθέτει σφαιρική γνώση και αντίληψη, οι ιατροί των διαφόρων ειδικοτήτων, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη σύγχρονη αντίληψη αξιολόγησης της αναπηρίας και διερεύνησης της λειτουργικότητας, όχι μόνον όσο αφορά στις παθήσεις της ειδικότητάς τους αλλά και σε νοσήματα πέρα από τα στενά όρια του αντικειμένου τους.

«Πιστεύουμε ότι η προεξάρχουσα σήμερα «αντικειμενική-λογιστική» αντιμετώπιση του μεγάλου, πολυδιάστατου και σοβαρού αυτού θέματος, οφείλει να συμπληρωθεί από την κοινωνική διάσταση, όπως αρμόζει σε σύγχρονες και ανοιχτές κοινωνίες και να προσεγγισθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολιστικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΙΕΑΚΑΠ κ. Ιωάννης Γκιουζέλης κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Παράλληλα στο συνέδριο δόθηκε βήμα σε αναπηρικές οργανώσεις, σε σωματεία ασθενών και συγγενών αυτών να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν όχι μόνο διαπιστώσεις αλλά και προτάσεις γύρω από το πάσχον σύστημα των ΚΕΠΑ, ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες όπως η αρμόδια διευθύντρια κα Νιαρχάκου παρουσίασαν κάποια στατιστικά στοιχεία από την έως τώρα λειτουργία των ΚΕΠΑ.

Εκ μέρους της νέας πολιτικής ηγεσίας, σύντομη τοποθέτηση έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Ρωμανιάς και ο Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Βαγγέλης Αυγουλάς:

Ο κ. Αυγουλάς επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας με τη συμπερίληψη των σπανίων παθήσεων, καθώς και τη διεύρυνση του καταλόγου των μη αναστρέψιμων παθήσεων ώστε οι δικαιούχοι με βαριά αναπηρία να σταματήσουν να ταλαιπωρούνται από περιοδικούς ανούσιους επανελέγχους και να λαμβάνουν πιστοποίηση αναπηρίας εφ όρου ζωής.

Ο κ. Αυγουλάς επίσης σημείωσε πως μέσω του συνεδρίου προέκυψε μια γέφυρα, μια συμμαχία σε κοινωνικό επίπεδο ΑμεΑ και ιατρών των ΚΕΠΑ, από όπου πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά και με αυτά να προσέλθουμε σε άμεση, διαρκή, ουσιαστική και επικερδή διαβούλευση με την πολιτεία για να επέλθουν αλλαγές στα ΚΕΠΑ που έπρεπε να έχουν γίνει χθες για το καλό των συμπολιτών μας με αναπηρία. «Ας μην πέσουμε στην παγίδα η γόνιμη συνεργασία ΑμεΑ και ιατρών των ΚΕΠΑ που φαίνεται να αναπτύσσεται να πληγωθεί από λάθη κακών επαγγελματιών της υγείας ή από κύματα οργής ΑμεΑ που έχασαν χωρίς να φταίνε όσα δικαιούνται», τόνισε σε δεύτερη τοποθέτηση του στο συνέδριο ο κ. Αυγουλάς αποφορτίζοντας την ατμόσφαιρα.

«Πρέπει τα ΚΕΠΑ επιτέλους, όπως και όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να αποκτήσουν έναν ανθρωποκεντρικό τρόπο λειτουργίας με επίκεντρο τον καθένα πολίτη ξεχωριστά και τις προσωπικές του ιδιαίτερες ανάγκες», διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι «φυσικά ως νέα πολιτική ηγεσία γνωρίζουμε και εμείς αυτό που βροντοφωνάζουν ιατροί και αναπηρικές οργανώσεις, ότι στην έως τώρα πορεία των ΚΕΠΑ υπήρχαν και πρόσωπα που δε μπόρεσαν να σηκώσουν το βάρος της κοινωνικής, αξιοπρεπούς ανθρωποκεντρικής λειτουργίας του συστήματος και σε αυτό είναι λαϊκή απαίτηση να μη μείνουμε απαθείς»!



Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς, σημείωσε ότι είναι πρόκληση τα ασφαλιστικά ταμεία να έχουν ανόμοιους κανονισμούς παροχών και έτσι ένας πολίτης με κάποιο ποσοστό αναπηρίας να μη δικαιούται σύνταξη από έναν ασφαλιστικό φορέα, ενώ να δικαιούται την ίδια στιγμή με ακριβώς το ίδιο ποσοστό εάν ανήκει σε άλλο ταμείο. Αυτό πρόκειται άμεσα να διορθωθεί.

Επίσης, ανέφερε ότι σε περίπου δύο μήνες αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο που θα σταματά την αναζήτηση αναδρομικών από τα ασφαλιστικά ταμεία από όσους είχαν ως ΑμεΑ κάποια οικονομική παροχή, επανεξετάστηκαν και έχασαν το ποσοστό αναπηρίας τους αναλάμβαναν στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μέχρι να βγει η νέα αρνητική απόφαση την οικονομική ενίσχυση βασισμένοι στα πρότερα νόμιμα δεδομένα βάση του ποσοστού αναπηρίας που είχαν.

Να σημειώσουμε εδώ επίσης την εξαγγελία του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλη για την επανασύσταση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 για την αναβάθμιση του πλαισίου πιστοποιήσεων αναπηρίας, καθώς και τη σύσταση επιτροπής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό η οποία θα εξετάσει την κάλυψη των ανασφάλιστων και στις διαγνωστικές εξετάσεις, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να μπορούν να συντάσσουν και οι ανασφάλιστοι με αναπηρία εκ νέου το φάκελο τους όταν χρειαστεί λόγω π.χ. επιδείνωσης της κατάστασης τους να επαναξιολογηθούν από ΚΕΠΑ, ενώ έχουν πρότερη απορριπτική απόφαση.

Επιπλέον ο κ. Αυγουλάς ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχε στο πλαίσιο του συνεδρίου ιδιαίτερες συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα της ΕΣΑμεΑ κ. Χρήστο Νάστα, καθώς και με Προέδρους Ομοσπονδιών ΑμεΑ και χρονίως πασχόντων, προετοιμάζοντας τις επίσημες θεσμικές συναντήσεις ου θα ακολουθήσουν με τον Υπουργό Υγείας και τους επίσημους αναπηρικούς φορείς τις αμέσως επόμενες ημέρες. 


Όπως μας ενημέρωσε ο ψυχίατρος κ. Γκιουζέλης, Η ΕΛΙΕΑΚΑΠ ασχολείται με την ασφαλιστική ιατρική δηλαδή την εκτίμηση του βαθμού δυσλειτουργίας  και την αξιολόγηση της αναπηρίας.  Έχει θέσει ως στόχους της την:

-Προαγωγή της ιατρικής και των συναφών θεμάτων με την ασφαλιστική ιατρική, την αναπηρία, την πρόνοια, τις επαγγελματικές και κοινές νόσους και την κοινωνική ασφάλιση.
-Υπεράσπιση, κατοχύρωση και βελτίωση της επιστημονικής κατάρτισης των μελών της εταιρείας στον ευρύτερο επαγγελματικό και κοινωνικό τους ρόλο, καθώς και βελτίωση των συνθηκών της εργασίας τους.
-Συνεργασία με την ελληνική και διεθνή κοινότητα και συμμετοχή σε διεθνείς οργανώσεις.
-Ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών με σωματεία κοινωνικής αποστολής.
-Μελέτη των συνθηκών (κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών και χωροβιονομικών) κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται τα νοσήματα που οδηγούν στην αναπηρία.
-Προώθηση των τομέων της επιστήμης, που αφορούν στην αιτιολογία, στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των αναπηριών και των συνεπειών τους, όπως επίσης και στην κοινωνική αποκατάσταση των ανθρώπων με αναπηρίες.
-Επεξεργασία και σύνταξη επιστημονικών εισηγήσεων προς την πολιτεία σχετικά με όλα τα προαναφερόμενα.
-Επιμόρφωση ιατρών και διαμόρφωση των προϋποθέσεων πιστοποίησης τους.
-Συνεχής ενημέρωση των ιατρών που συμμετέχουν στη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α για όλες τις εξελίξεις στις θεραπευτικές μεθόδους των νοσημάτων που μπορούν να βελτιώνουν την πρόγνωσή τους και ενδεχομένως να μειώνουν τη δυσλειτουργία και αναπηρία που επιφέρουν στους ασθενείς.
-Ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης συνθηκών και νόσων σχετικών με την αναπηρία.
-Επεξεργασία και διαρκής επικαιροποίηση με επιστημονική τεκμηρίωση των κανονισμών που διέπουν την πιστοποίηση αναπηρίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου