meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΙΟ ΟΙΚΕΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ


Την Τρίτη το πρωί 20 Ιανουαρίου 2015, τρεις νέοι φιλικοί, χαμογελαστοί, μα λίγο διαφορετικοί στην εξωτερική τους εμφάνιση, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο της Νέας Χαλκηδόνας.

Επρόκειτο για τους Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα, Στέφανο Βούρο και Βαγγέλη Αυγουλά, συνεργάτες του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών και Νέων ( www.skep.gr ), οι οποίοι συνάντησαν τους μαθητές της Β’ τάξης του σχολείου για να κάνουν πιο οικεία την εικόνα της αναπηρίας στα παιδιά μέσα από τη συζήτηση και τις ακομπλεξάριστες απαντήσεις στις ελεύθερες ερωτήσεις των μαθητών!



Μαζί τους η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΚΕΠ κα Ειρήνη Τρομπέτα και η εθελόντρια εκπαιδευτικός κα Θάλεια Κιούση.

Ο Παναγιώτης στα 24 του είχε ένα τροχαίο και από τότε, 13 χρόνια τώρα, κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Είναι όμως ιδιαίτερα δραστήριος, αθλητής σε ομάδα Ράγκμπι, υπερκινητικός και οδηγάει αυτοκίνητο! Το πώς τα καταφέρνει το εξήγησε στα παιδιά!

Ο Στέφανος γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα στα άνω και κάτω άκρα. Ενθουσίασε τα παιδιά δείχνοντας τους πώς μπορεί να λύσει και να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών του, ή να γράψει!



Ο Βαγγέλης έχει γεννηθεί τυφλός. Γράφει και διαβάζει με την ανάγλυφη γραφή Braille την οποία άγγιξαν τα παιδιά, ενώ απαντά τα mail του και χρησιμοποιεί το Facebook χάρη στον αναγνώστη οθόνης που έχει εγκαταστήσει στον υπολογιστή του (ειδικό πρόγραμμα που του διαβάζει αυτόματα ότι εμφανίζεται στην οθόνη του computer)!


Μέσα από πρακτικά καθημερινά παραδείγματα αλλά και μετά από πολλά αστεία και άφθονο αυτοσαρκασμό των τριών, ο πάγος έσπασε γρήγορα, τα παιδιά έλυσαν όλες τους τις απορίες και στο τέλος κατάλαβαν ότι μια λίγο «ιδιαίτερη» καθημερινότητα κρύβει δύναμη, πείσμα και άρνηση παραίτησης από τη ζωή!



Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ομιλίες των τριών νέων επαναλαμβάνονται συνδυαστικά με βιωματικές δράσεις κάθε βδομάδα σε σχολεία όλων των βαθμίδων πανελλαδικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου