meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΦΗΣ: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΛΥΦΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!



Μουσείο Αφής

Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής, και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Το 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004.
Υπεύθυνος: Ελένη Καρατζά

Το Όραμα

Το 1983, η τότε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος [ΦΤΕ], Πρωτοπαπαδάκη Λ. και ο Δ/ντης του ΦΤΕ Κεφάκης Εμμανουήλ αναζητούν τον τρόπο που θα επιτρέψει στα άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αγοράζονται τα πρώτα εκθέματα από τον ΦΤΕ, και ακολουθούν δωρεές εκθεμάτων από οργανισμούς, εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα συνειδητοποιείται ότι η δυνατότητα ψηλάφησης των εκθεμάτων αποτελεί και για τους βλέποντας έναν καινούργιο τρόπο προσέγγισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Ιστορικό: Το 1984 ιδρύεται το Μουσείο Αφής, και στεγάζεται στο παλαιό διώροφο νεοκλασικό κτήριο του ΦΤΕ, δωρεά Εμπειρίκου, επί της οδού Δοϊράνης 198 στην Καλλιθέα. Το 1999 καταστρέφεται κτηριολογικά από τον σεισμό. Με τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τις χορηγίες της Οργάνωσης American Friends of the Blind in Greece, ξεκινά η αποκατάστασή του, η οποία και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2004.

Επαναλειτουργία του Μουσείου: Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτηρίου, στις 9/3/2004, τιμά με την παρουσία του ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος

Διακρίσεις: Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία. Το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.

Ιδιαιτερότητα: Το Μουσείο Αφής είναι ένα από τα 5 Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αγγίζουν τα Εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτοτύπων που εκτίθενται σε άλλα Μουσεία της χώρας μας.

Λειτουργία: Το Μουσείο Αφής ανήκει στο Φάρο Τυφλών της Ελλάδος. Υπεύθυνη για τη λειτουργία, ανάπτυξη και προβολή του Μουσείου είναι το μέλος του ΔΣ του Φάρου Τυφλών, κα Γερουλάνου Ζωή και η Διευθύντρια του Φάρου Τυφλών κα Ασιδέρη Δήμητρα.

Πληροφορίες:
Διεύθυνση
Δοϊράνης 198
Καλλιθέα, 176 73
Τηλ.: (+30210) 941 5222
Fax: (+30210) 941 5271
e-mail: fte@otenet.gr

Είσοδος επισκεπτών μέσω του
Φάρου Τυφλών Ελλάδος
Αθηνάς 17, Καλλιθέα, 176 73

Οδηγίες επισκεπτών
Ώρες Λειτουργίας
Τον μήνα Σεπτέμβριο, Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 14:00.
Τον μήνα Οκτώβριο,  Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00.
Σάββατο - Κυριακή: Μετά από συνεννόηση

Είσοδος 2 € (ευρώ)
Άτομα με αναπηρία και οι συνοδοί τους δωρεάν
Κινητικά προβλήματα εικονίδιο αναπηρικής καρέκλας

Η πρόσβαση στο Μουσείο για άτομα με κινητικά προβλήματα γίνεται από ειδική ράμπα στην είσοδο του κτηρίου. Η πρόσβαση στους ορόφους γίνεται με ανελκυστήρα Κλίμακας.

Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου