meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΚΑΕΦΤΑΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΥΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ

Ο 17χρονος Άγγελος Γκέτσης, μαθητής Γ’ Λυκείου από την Άρτα, βρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2014 στο 6ο TEDX Athens και εξήγησε πώς με την εφεύρεση του επιχειρεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό λευκό μπαστούνι των τυφλών με ένα ζευγάρι ειδικά γυαλιά!

Με τα γυαλιά που δημιούργησε ο 17χρονος, όσοι έχουν προβλήματα όρασης ειδοποιούνται με δονήσεις για πιθανά εμπόδια στην κατεύθυνση που έχουν στραμμένο το κεφάλι τους!
            
Η εφεύρεσή του μάλιστα με την ονομασία P.E.ACE (Portable Evasive AssistanCE), διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό της Google, Science Fair 2014, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών, αποσπώντας το πρώτο βραβείο για την Ελλάδα, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των 6 καλύτερων εργασιών στην Ευρώπη και των 32 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, συνάντησε το νεαρό μαθητή, ο οποίος δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που συναντά από κοντά κάποιον με προβλήματα όρασης και πως ως τότε δεν είχε επαφή με ΑμεΑ, απλά πιστεύει πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους του σε αυτόν τον τομέα!
            
Με χαρά και συγκίνηση ο Άγγελος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Βαγγέλη Αυγουλά, ο οποίος του είπε ότι παραμένει στη διάθεση του όποτε χρειαστεί για να κάνουν πραγματικά πειράματα βελτίωσης της εφεύρεσης του!

 «Ουσιαστικά τα γυαλιά χρησιμοποιούν αισθητήρες υπερήχων και ενημερώνουν με ηχητικό σήμα τον χρήστη τους», εξήγησε ο Άγγελος στο Βαγγέλη Αυγουλά. Ο κ. Αυγουλάς ευχαρίστησε τον ευφυή 17χρονο νεαρό που διαθέτει το μυαλό και τις δυνάμεις του για να προσφέρει ανιδιοτελώς στο χώρο των ατόμων με προβλήματα όρασης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στη ζωή του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να βρεθούν χρηματοδότες για να μπορέσει ο Άγγελος να τελειοποιήσει την ιδέα του και η πρωτοποριακή συσκευή να είναι διαθέσιμη σε προσιτή τιμή στους Έλληνες τυφλούς.

Φετινός στόχος του Άγγελου είναι να καταφέρει να εισαχθεί στη Σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια θα ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό στη ρομποτική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου