meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

CYBERBULLYING: ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ



Cyberbullying: Νέα έρευνα για τις διαστάσεις επιδημίας του εκφοβισμού

Σε μια εποχή όπου  οι αναφορές για cyberbullying (διαδικτυακό εκφοβισμό) μεταξύ των παιδιών είναι διαδεδομένες, μια νέα έρευνα από το FindLaw.com, το πιο δημοφιλές δικτυακό τόπος νομικών πληροφοριών, αναφέρει ότι σχεδόν ένας στους δώδεκα γονείς δηλώνουν πως το παιδί τους έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός περιλαμβάνει απειλητικά, ενοχλητικά, εχθρικά μηνύματα ή φωτογραφίες που έχουν σκοπό να βλάψουν τον παραλήπτη ή τη φήμη του, απεσταλμένα μέσω κινητών τηλεφώνων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ηλεκτρονικών ταχυδρομείων. Σύμφωνα με το FindLaw.com, το 7% των γονέων που ερωτήθηκαν ανέφεραν πως το παιδί τους έχει βιώσει τέτοια μορφή εκφοβισμού, με τα τρία τέταρτα εξ αυτών να έχουν αναφέρει τις περιπτώσεις του cyberbullying σε τρίτους, συνήθως σε φίλους, στο σχολείο, σε συγγενείς ή σε όργανα επιβολής νόμου, όπως την αστυνομία. 

Πολλές πολιτείες της Αμερικής  έχουν θεσπίσει νόμους που προστατεύουν ειδικά τους ανηλίκους από τη διαδικτυακή κακοποίηση ή παρενόχληση.  Επί του παρόντος όμως δεν υπάρχει κάποιος  ομοσπονδιακός νόμος που να στοχεύει στην αντιμετώπιση του εκφοβισμού σε οποιαδήποτε μορφή. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ομοσπονδιακοί νόμοι, όπως νόμοι περί των πολιτικών δικαιωμάτων και νόμοι κατά των διακρίσεων, που κρίνουν απαραίτητη την παρέμβαση των σχολείων σε ορισμένους τύπους εκφοβισμού.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο εκφοβισμός – και κυρίως η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο – έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στους μαθητές», δήλωσε ο Stephanie Rahlfs, δικηγόρος-συντάκτης στο FindLaw.com. «Ενώ η έρευνα μας δείχνει ότι περίπου ένας στα δώδεκα γονείς αναφέρει ότι το παιδί τους πέφτει θύμα cyberbullying, πιθανώς να υποτιμά  την πραγματική συχνότητα εμφάνισης του διαδικτυακού εκφοβισμού. Πολλοί γονείς μπορεί να μη γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν απειλητικά ή ενοχλητικά μηνύματα ή ότι γίνονται αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης που βλάπτουν τη φήμη των παιδιών τους. Πολλά παιδιά μπορεί να είναι απρόθυμα ή διστακτικά να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με τους γονείς τους. Ωστόσο, νόμοι για τον εκφοβισμό και την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο μπορεί να προσφέρουν προστασία επιτρέποντας στα σχολεία και σε άλλες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των αρχών επιβολής του νόμου, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο. 

Η έρευνα FindLaw διεξήχθη χρησιμοποιώντας δημογραφικά στοιχεία από 580 Αμερικανούς ενήλικες με παιδιά,  με περιθώριο σφάλματος +/- 4%.

Ο εκφοβισμός έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας

Ειδικότερα, ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει αποτελέσει αντικείμενο εθνικών ειδήσεων στην Αμερική  και αναφέρεται συχνά ως η αιτία αυτοκτονιών μαθητών και θανατηφόρων πυροβολισμών σε σχολεία.

Περισσότεροι από 3,2 εκατομμύρια μαθητές πέφτουν θύματα εκφοβισμού κάθε χρόνο

Κάθε μέρα, σχεδόν 160.000 παιδιά απουσιάζουν από το σχολείο επειδή φοβούνται μήπως πέσουν θύμα εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών (smartphones, φορητών υπολογιστών κλπ.) αντιστοιχεί με την δραματική αύξηση της χρήσης της κινητής τεχνολογίας στους νέους


Πηγή http://socialpolicy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου