meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ "ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ"!

 
Η Εξαιρετική συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα στην εκπομπή «Με άλλα Μάτια».

Άλλο ένα απόγευμα Κυριακής στο «This is Radio» και στην εκπομπή «Με άλλα μάτια» με τον Βαγγέλη Αυγουλά και την Ελεάννα Φίλιου, φιλοξενούμενη ήταν η γνωστή συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα. 

Η Μαρία Τζιρίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία, με αντικείμενο τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. 

Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία τα μυθιστορήματά της «Το παιδί της αγάπης» το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, «Μάτια μου» κοινωνικό μυθιστόρημα, «Αν δεν υπήρχε αύριο» μυθιστόρημα με προεκτάσεις επιστημονικής φαντασίας, «Όταν αγαπάς είναι για πάντα» ένα βιβλίο που εξυμνεί τη φιλία, «Η γυναίκα που ήξερε μόνο να αγαπάει» επίσης βασισμένο σε αληθινή ιστορία και «Ζωή από την αρχή» κοινωνικό-αστυνομικό μυθιστόρημα. Όλα της τα βιβλία έχουν γίνει Best Seller, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 180.000 αντίτυπα.
Αξίζει να τονίσουμε ότι στο βιβλίο «Μάτια μου», η ηρωίδα είναι τυφλή και συγκεκριμένα είναι μητέρα ενός παιδικού φίλου της συγγραφέα. Της έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η τυφλή μητέρα αποκαλούσε το παιδί της «Μάτια μου» και από εκεί εμπνεύστηκε και η συγγραφέας το τίτλο του βιβλίου. Το «Μάτια Μου» ήταν και η αφορμή να γνωριστεί η κα Τζιρίτα με τον Βαγγέλη Αυγουλά, όπως μας εξήγησε εκείνη: «Είδα στο διαδίκτυο ένα άρθρο το οποίο έκανε αναφορά στο τρόπο με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους τυφλούς ανθρώπους, αυτό στάθηκε αφορμή για να επικοινωνήσω με τον Βαγγέλη Αυγουλά και να του ζητήσω την άδεια για να αναδημοσιεύσω το συγκεκριμένο άρθρο στο βιβλίο μου». Το πιο συγκινητικό της γνωριμίας τους όμως ήταν όταν ο Βαγγέλης Αυγουλάς διάβασε το βιβλίο της συγγραφέα και όταν την πήρε τηλέφωνο τη ρώτησε «Σίγουρα δεν είσαι τυφλή;». τότε η συγγραφέας αισθάνθηκε μια δικαίωση για όλη τη δουλειά που είχε κάνει και προπάντων για την αξιοπρεπή προσέγγιση του θέματος.
Ιδιαίτερη αγάπη της κ. Τζιρίτα είναι το Τολό, «είναι η πατρίδα μου» όπως το αποκάλεσε. Μπορεί να μη μεγάλωσε εκεί αλλά αποτελεί για την ίδια ένα σημείο αναφοράς επίσης οι γονείς της τα τελευταία είκοσι χρόνια ζουν μόνιμα εκεί.
Μίλησε όμως και για την Τέχνη, καθώς πιστεύει ότι είναι μια μαγεία που τη συνδέει μ’ αυτό. Κάνει πάντα αυτό που της άρεσε και είναι για την ίδια ένας τρόπος έκφρασης, η ψυχοθεραπεία μου, και συνεχίζει λέγοντας ότι μπορεί να έβγαλε χρήματα από αυτή τη δουλειά και συνάμα να άλλαξε το επίπεδο της ζωής της αλλά δεν είναι σημαντικό γι’ αυτήν, καθώς δεν βλέπει τη συγγραφή ως επάγγελμα με αποτέλεσμα να μην αναγκάζεται να κάνει κάτι, απλά μοιράζεται αυτά που κουβαλάει στη ψυχή της μαζί με τόσους άλλους ανθρώπους… 
Τέλος, αναφέρθηκε και σ’ ένα βιβλίο της, το οποίο δεν έχει εκδοθεί, είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό και είναι η ιστορία μιας γυναίκας που έχει σχέση με παντρεμένο. Η συγγραφέας εξετάζει όλες τις πλευρές δηλαδή και της γυναίκας και του άντρα αλλά και της συζύγου με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μπαίνει στη θέση των τριών αυτών προσώπων και να καταλαβαίνει τη θέση στην οποία βρίσκονται.
Το βιβλίο λέγεται «Κλεισμένη Πύλη Παραδείσου» και η συγγραφέας μας διάβασε κάποιους στίχους από ένα ποίημα του Κώστα Ουράνη: « κάθε φορά που είναι το βλέμμα σου πάνω σε μένα στυλωμένο έτσι θολό βαρύ κι ακίνητο σαν το νερό το βαλτωμένο δεν ξέρεις κι ούτε το φαντάζεσαι τι χαλασμός γίνεται εντός μου, σε ψηλαφάν αργά τα χέρια μου σα να έχασα έξαφνα το φως μου και δε μιλώ, δε λέω τίποτα μονάχα στέκομαι αντικρύ σου και σε κοιτώ όπως θα κοίταζα κλεισμένη πύλη παραδείσου»!
Εν αναμονή λοιπόν του επόμενου συγγραφικού βήματος της Μαρίας Τζιρίτα, από το «Με Άλλα Μάτια» της ευχόμαστε Καλοτάξιδα όλα της τα βιβλία και της υπενθυμίζουμε ακούραστα ότι την αγαπάμε πολύ!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου