meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΛΙΟ


Διάγνωση ασθενειών μέσα από το σάλιο

 
Σουηδία: Η εξέταση θα γίνεται σε δείγμα σάλιου, εντοπίζοντας συγκεκριμένους δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι προδίδουν την ύπαρξη ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διάγνωση σοβαρών ασθενειών αναμένεται να φέρει η νέα εξέταση που ανέπτυξαν επιστήμονες στη Σουηδία.
 
Όπως αναφέρουν στην επιστημονική έκθεση, η εξέταση θα γίνεται σε δείγμα σάλιου, εντοπίζοντας συγκεκριμένους δείκτες φλεγμονής, οι οποίοι προδίδουν την ύπαρξη ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια.

 
Την εξέταση ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μάλμο στη Σουηδία, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα αρχίσει να χρησιμοποιείται κανονικά το αργότερο σε διάστημα δέκα ετών.
 
Μάλιστα, με τη βοήθειά της οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν την κατάλληλη θεραπεία ταχύτερα και σε πολλές περιπτώσεις έγκαιρα,  κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο που πολλές φορές είναι καθοριστικός για τη ζωή.
 
«Η έγκαιρη διάγνωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην εξέλιξη της κατάστασης του ασθενή, όσο και στην κατάσταση του συστήματος υγείας», ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Μπγιορν Κλίνγκε, τονίζοντας ότι με τη νέα εξέταση θα μειώνεται το κόστος για όλους, αφού θα αποφεύγονται εξετάσεις που είναι αρκετά δαπανηρές.
 
Πρόσθεσε δε πως όταν η εξέταση αρχίσει να χρησιμοποιείται, οι εξελίξεις στην τεχνολογία θα έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό διαφορετικών προβλημάτων που έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά.
 
«Σήμερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δείγματα σάλιου για να καθορίσουμε αν ένας ασθενής πάσχει από κάποια φλεγμονώδη νόσο, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν η νόσος κατοικεί στο στομάχι του ή στους συνδέσμους».

Πηγή: Εφημερίδα «Η Ναυτεμπορική»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου