meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΣΩΡΕΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ


Το ανίατο Άσυλο

Χωρίς άδεια λειτουργεί το Άσυλο Ανιάτων. Σε έκθεση της Περιφέρειας Αττικής διαπιστώνεται σωρεία παρανομιών αλλά και διοικητικές δυσλειτουργίες. Ας όψεται η ανοχή της πολιτείας.


Της Ντάνι Βέργου

 
Παράνομα - με την ανοχή της πολιτείας - λειτουργεί το Ασυλο Ανιάτων, καθώς δεν έχει άδεια ίδρυσης, ούτε λειτουργίας. Ωστόσο, κατάφερε αργά προχθές το βράδυ να «κερδίσει» την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την εξαίρεσή του από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το claw back (η αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης των δαπανών). Το κοινωφελές ίδρυμα επικαλείται οικονομικές δυσχέρειες, παρ’ ότι έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία - περισσότερα από 1.300 ακίνητα που του αποφέρουν έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από τα ενοίκια - και απειλεί ότι θα βάλει λουκέτο εάν υποχρεωθεί να εφαρμόσει το claw back.
 
Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων Ιωάννα Ηλιάδη επισήμαινε τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας της Μονάδας αν εφαρμοζόταν η διάταξη! Η έκθεση ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2012, έδειξε ότι το Φιλανθρωπικό Σωματείο Άσυλο Ανιάτων δεν έχει ούτε άδεια ίδρυσης, ούτε άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, το κλιμάκιο των δύο κοινωνικών συμβούλων του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής που πραγματοποίησε αιφνίδια την επίσκεψη, διαπίστωσε ότι ούτε άδεια λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) διαθέτει το φιλανθρωπικό σωματείο.

 
Μετά τον έλεγχο η Περιφέρεια στέλνει έγγραφο προς το Άσυλο Ανιάτων (11 Ιουλίου 2012) κοινοποιώντας την έκθεση και ζητώντας στοιχεία. «Σας υπενθυμίζουμε τα επανειλημμένα έγγραφά μας για υποβολή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτηρίου χρονίων παθήσεων, χωρίς καμία ενέργειά σας μέχρι και σήμερα». Επιπλέον, ζητείται να υποβληθεί βεβαίωση πυρασφάλειας για όλες τις εγκαταστάσεις και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς το πολύ σε τετράκλινους θαλάμους, σύμφωνα με τις διατάξεις για τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων. Ας σημειωθεί ότι στην έκθεση διαπιστώνεται η ύπαρξη εξάκλινων δωματίων στο Άσυλο.
 
Το κείμενο εστάλη στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο οποίος στη συνέχεια με δικό του έγγραφο (24 Απριλίου 2013) προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ζητά να ενημερωθεί αναφορικά με τις ενέργειες «για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και την εφεξής καλή λειτουργία του Ιδρύματος» αναφερόμενος στην έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του σωματείου, η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

 
Τα προβλήματα στο κοινωφελές ίδρυμα δεν σταματούν εδώ. Με την επισήμανση «Εξαιρετικώς Επείγον» η Νομαρχία Αθηνών στις 5 Οκτωβρίου 2010 ζητούσε από την Περιφέρεια Αττικής τη «διενέργεια οικονομικού – διαχειριστικού και διοικητικού ελέγχου». Σύμφωνα με τη νομαρχία, κρίνεται ότι «αφ’ ενός υπάρχει τουλάχιστον δυσλειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, που βλάπτει τα συμφέροντα του ιδρύματος και που οδηγεί σε δυσλειτουργία και του κυρίαρχου οργάνου της Γενικής Συνέλευσης. Αφ’ ετέρου, πιθανώς κάποιες αποφάσεις του σωματείου δεν λαμβάνονται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα». Η νομαρχία επισημαίνει ότι το καταστατικό του σωματείου προβλέπει τη σύγκληση τακτικού διοικητικού συμβουλίου τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Μέχρι την ημερομηνία αποστολής του εγγράφου, το 2010 είχαν συγκληθεί μόλις τρία διοικητικά συμβούλια, όπως επισημαίνεται, ενώ ήταν απολύτως απαραίτητο να είχε συγκληθεί μετά την ποινική δίωξη κατά του προέδρου και την προθεσμία που πήρε για να λογοδοτήσει, η γενική συνέλευση που ζητήθηκε από τη νομαρχία τον Αύγουστο του 2010 κ.ο.κ. «Για ευνόητους λόγους θα έπρεπε να είχε συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο και να είχαν τεθεί όλα τα παραπάνω υπόψη του», σημειώνει η νομαρχία και προσθέτει ότι κοινοποιεί το έγγραφο και στο υπουργείο Υγείας «για τυχόν δικές του ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του».
 
Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου