meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΓΙΑ 3Η ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ


Μεγάλη επιτυχία είχε για 3η συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα Έγκαιρης Διάγνωσης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) που διεξήχθη στο Δήμο Ιλίου μέσω των Δημοτικών του Ιατρείων και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, από 22-26 Απριλίου 2013, με τη συνεργασία της Β’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟ» και υπό την αιγίδα της ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.


Συνολικά σπιρομετρήθηκαν δωρεάν 380 άτομα, την ίδια στιγμή που η σχετική εξέταση κοστίζει 50 και πλέον ευρώ σε ιδιωτικό ιατρείο, ενώ ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία είναι μεγάλος.



Από τους προσερχόμενους διαγνώστηκε –ευτυχώς έγκαιρα- το 13,1% με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ενώ βρέθηκαν και πολλά περιστατικά άσθματος καθώς και περιστατικά που χρήζουν μελέτης ύπνου.


Παρόντες για τις διαγνώσεις και για σωστές κατευθύνσεις και ιατρικές συμβουλές εξατομικευμένα σε κάθε εξεταζόμενο, ήταν οι Καθηγητές Πνευμονολόγοι Άννα Καρακατσάνη και Στέλιος Λουκίδης, καθώς και οι Πνευμονολόγοι Αθηνά Τσουλιάγκα και Κώστας Κωνσταντόπουλος, τους οποίους ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Αυγουλάς ευχαρίστησαν ιδιαίτερα για την εθελοντική τους προσφορά και για το επιστημονικό κύρος με το οποίο περιέβαλαν όλη τη διαδικασία.

 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από πέρυσι κάθε ένας εξεταζόμενος που καταγράφεται με κάποιο πνευμονολογικό πρόγραμμα, καλείται εκ νέου και υπόκειται σε δεύτερο δωρεάν επανέλεγχο της κατάστασης του από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου με σπιρόμετρα που έχει αγοράσει ο Δήμος με ιδίους πόρους, χάρη στην εθελοντική συμβολή του Πνευμονολόγου κ. Αλέξη Κροκίδη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου