meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ;

Της Ελεάννας Φίλιου
 
Ανήκω στη μειοψηφία –μάλλον- των ανθρώπων που δεν εγκατέστησε (συνειδητά) αποκωδικοποιητή. Έτσι, πολύ απλά, δε βλέπω τηλεόραση. Αν και ανησυχώ ότι μπορεί να ξυπνήσω μία μέρα με τα τανκς κάτω απ’ το μπαλκόνι μου και τα σκυλιά μου να γαβγίζουν σαν τρελά, έχω επιλέξει να ενημερώνομαι από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
 
Η εισαγωγή αυτή δεν έγινε τυχαία. Ξαναδιαβάζοντας ένα τεύχος του BHMAgazino Οκτωβρίου, σε ένα άρθρο της εξαιρετικής Λ. Παπαδημητρίου, εντόπισα μία είδηση (στην πρώτη ανάγνωση μάλλον ήμουν αφηρημένη!) που με έκανε να αναπηδήσω στην καρέκλα μου. Και να προβληματιστώ βαθιά.
 
Το άρθρο πραγματεύεται το πώς βιώνουμε την ευτυχία στις μέρες μας, μέρες κρίσης αξιών πάντων και ξεκινά με την εξής είδηση: δύο αδέλφια από τη Ν. Υόρκη περίμεναν έξι ολόκληρα χρόνια για να εισπράξουν τα κέρδη τους από ένα τυχερό λαχείο. Στις 11 Μαρτίου 2006 ο 34χρονος Αντι και ο 36χρονος Ναγέλ Ασκάρ, γιοι Παλαιστινίων μεταναστών, αγόρασαν εξ ημισείας ένα ξυστό από το οικογενειακό μίνι μάρκετ. Εμφανίστηκαν να εισπράξουν τα χρήματα μόλις την 1η Μαρτίου του 2012, δέκα ακριβώς μέρες προτού λήξει το μαγικό χαρτάκι και χαθούν τα πάντα. Τα δύο αδέλφια ήθελαν πρώτα απ’ όλα να εξασφαλίσουν ότι αυτή η αιφνίδια λοξοδρόμηση της τύχης δεν θα «επηρέαζε αρνητικά» τη ζωή τους. Ο νεότερος εκ των δύο μάλιστα, υπάλληλος σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, ήθελε προτού βάλει στην τσέπη του τα μισά από τα 5 εκατομμύρια δολάρια, να τακτοποιήσει τις διάφορες υποχρεώσεις του. Φοβόταν ότι η όλη δημοσιότητα θα έβλαπτε τη σχέση με τη σύντροφό του και τον επικείμενο γάμο του. Όλα αυτά δημοσιοποιήθηκαν πριν φύγει το 2012 από εκπρόσωπο της λαχειοφόρου αγοράς της Ν. Υόρκης – τα δύο αδέρφια αρνούνται ως και σήμερα οποιαδήποτε επαφή με τους δημοσιογράφους.
 
Συμφωνώντας με τη δημοσιογράφο, η είδηση ακούγεται ακόμα πιο παράταιρη στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και μελαγχολίας. Είναι πέντε εκατομμύρια δολάρια αρκετά για την ευτυχία; Ή μήπως στην πραγματικότητα η ευτυχία είναι επιλογή; Το νόημα της ζωής δεν είναι το χρήμα, όπως αποφαίνονται ο ένας μετά τον άλλον επιστήμονες από διάφορα πεδία. Πού βασίζεται, λοιπόν, η «Ακαθάριστη Εθνική Ευτυχία»; Απαντήσεις δεν έχω να σας δώσω. Είναι κάτι το υποκειμενικό για τον καθένα ξεχωριστά, ψάξτε μέσα σας ή και λίγο παραπέρα.
 
Μην ανησυχείτε μόνο για τις καταθέσεις στη θυρίδα σας, τα χρωστούμενα, την έξοδο από το ευρώ. Μάλλον, όλοι μας ξεχάσαμε να βάλουμε σε θυρίδα εκείνο το … άλλο. Αυτό που επιθυμούσαν διακαώς να κρατήσουν ασφαλές ο Άντι και ο Ναγέλ, καθυστερώντας να «τσεπώσουν» τα 5 εκατομμύρια δολάρια….
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου