meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ''


Στο έλεος του Θεού χιλιάδες ανήμποροι ηλικιωμένοι: Τα αυστηρά κριτήρια τούς αποκλείουν την «Βοήθεια στο σπίτι».
Εκτός προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» μένουν χιλιάδες ανήμποροι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων συμμετοχής που έχουν ανακοινώσει τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Ηλικιωμένοι, κατάκοιτοι και με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας που πέρυσι εξυπηρετούταν από τους εργαζόμενους του προγράμματος φέτος βρίσκονται πλέον στο έλεος του θεού. Από τους 80.000 ηλικιωμένους που συμμετείχαν πέρυσι στο πρόγραμμα, φέτος μόλις 1.600 δικαιούχοι έχουν καταθέσει αιτήσεις.
 
Συγκεκριμένα, με τα νέα κριτήρια μπαίνει ταφόπλακα σε χιλιάδες ωφελουμένους μέχρι σήμερα (ηλικιωμένους και ΑμεΑ), αφού αποκλείονται οι συνταξιούχοι από 65 έως 78 ετών, ενώ προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα είναι η συμπλήρωση του 78ου έτους ηλικίας και άνω και των δύο συζύγων αν δεν υπάρχει χηρεία, με αναπηρία 67% και άνω, εισόδημα που δεν υπερβαίνει την κλίμακα του ΕΚΑΣ, ενώ αποκλείονται και τα άτομα κάτω των 78 ετών με απόλυτη αναπηρία (80% και άνω). Δυστυχώς, από το πρόγραμμα αποκλείονται ακόμη και όσοι ηλικιωμένοι είναι κάτω των 78 χρόνων, ζουν μόνοι τους, αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και το εισόδημά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σίμ. Δανιηλίδης
 
Όπως λέει στην «Ε» ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, «είναι συνταρακτικό ότι, από τους 80.000 εξυπηρετούμενους σήμερα, οι αιτήσεις είναι μόλις 1.600 σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς με τις αστοχίες που έχουν κάνει δεν λένε να τις διορθώσουν και με αυτά τα κριτήρια που έχουν βάλει δεν πρόκειται να φτάσουμε ούτε τις 10.000 αιτήσεις».
 
Το τραγελαφικό, όπως λέει ο κ. Δανιηλίδης, είναι ότι, αν και υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι 90 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΑΚΑΓΕ και την εισφορά που ήταν παλαιότερα για την εργατική εστία, δεν θα υπάρχουν δικαιούχοι.
 
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο ίδιος, με βάση τα νέα κριτήρια, ένας παππούς ηλικίας 90 χρόνων με αναπηρία 80% και κατάκοιτος δεν μπαίνει στο πρόγραμμα εάν η σύζυγός του είναι κάτω από 78 χρόνων. Επίσης, αποκλείονται από το πρόγραμμα και στην περίπτωση που η σύζυγος είναι 80 χρόνων αλλά το από κοινού δηλωθέν εισόδημα είναι πάνω από 14.400 ευρώ ετησίως, δηλαδή πάνω από 600 ευρώ τον μήνα. Στο προηγούμενο πρόγραμμα δεν υπήρχαν αυτά τα κριτήρια και όποιος ήταν κατάκοιτος, άρρωστος, ηλικιωμένος, ανάπηρος έμπαινε στο πρόγραμμα. Δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια.
 
Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια, τροχοπέδη της όλης διαδικασίας είναι και το ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, αλλά και η ηλικία άνω των 78 ετών.
«Εδώ και έξι μήνες το λέμε και το ξαναλέμε, και γραπτά και προφορικά. Στην αρχή δεν μας πίστεψαν ότι θα πάθουμε Βατερλό. Αλλά εδώ και 2-3 μήνες που βλέπουν και τα νούμερα ότι είναι τραγικά γι΄ αυτούς και για όλους μας λένε ότι θα το διορθώσουν», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης και συμπληρώνει πως «αυτό το ακούμε τρεις μήνες τώρα».
 
Κονδύλια

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου του 2013, ωστόσο με τις ελάχιστες αυτές αιτήσεις κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Αντίθετα, εφικτός είναι ο κίνδυνος να χαθούν τα 90 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για τη λειτουργία του προγράμματος.

Το μείζον θέμα όμως είναι ότι, εάν δεν αλλάξουν τα κριτήρια, 80.000 περήφανα γερατειά θα βρεθούν στο έλεος του θεού, καθώς το Μνημόνιο θα έχει εξαφανίσει κάθε κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους έχοντες ανάγκη, ενώ δημιουργείται και ένα επιπλέον τεράστιο κόστος που θα επιβαρυνθεί το ΕΣΥ, καθώς οι χιλιάδες ανήμποροι αυτοί άνθρωποι θα πρέπει να αναζητήσουν βοήθεια στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μάλιστα, το κόστος αυτό θα είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από τους εξασφαλισμένους πόρους για τη «Βοήθεια στο σπίτι».

Ε.Κ.

Στον δρόμο 3.700 εργαζόμενοι

Παράλληλα, στον αέρα βρίσκονται και οι 3.700 εργαζόμενοι που παρέχουν υπηρεσίες στους κατάκοιτους ηλικιωμένους του προγράμματος, καθώς λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν υπο-γράψει, χρηματοδοτούμενοι από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στήριξης. Εάν, μάλιστα, δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις, ακόμη και οι λίγοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να
εξυπηρετηθούν.

Να σημειωθεί ότι νέα ευρεία σύσκεψη για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και των εργαζομένων. Ο κ. Δανιηλίδης τονίζει ότι «επιτέλους οι συναρμόδιοι υπουργοί πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να παίζουν με ένα τέτοιο ευαίσθητο πρόγραμμα που αφορά χιλιάδες οικογένειες».
 
Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της Τρίτης Ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της
ποιότητας ζωής τους.
Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά. Οι εξυπηρετούμενοι ωφελούνται των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας που προσφέρει η νοσηλεύτρια του προγράμματος και αφορούν μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και συνοδεία σε νοσοκομεία για τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους.

Παράλληλα, η οικογενειακή βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών, την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, καθώς και την καθαριότητα του σπιτιού τους. Μια επιπλέον αρμοδιότητα των οικογενειακών βοηθών, ίσως η πλέον σημαντική για τους ανθρώπους αυτούς, είναι η συντροφιά που προσφέρουν αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου