meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Της Μαριλής Καλούδη.

Το 2005, μετά από πρωτοβουλία της Προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου και τη στήριξη της υπαλλήλου κας Μελά Βασιλικής, έγινε μια προσπάθεια αγοράς ειδικού εξοπλισμού για τυφλούς φοιτητές, η οποία στέφθηκε με επιτυχία και αποτέλεσμα αυτής ήταν η απόκτηση δύο ηλεκτρονικών υπολογιστών με ομιλούντα προγράμματα. 
 
Λίγο καιρό αργότερα, αποκτήθηκε ένας εκτυπωτής Braille, με σκοπό την εξεύρεση σημειώσεων στην Ειδική Γραφή των Τυφλών.
 
Να σημειωθεί πως μέχρι τότε δεν υπήρχε πρόσβαση στο υλικό της Βιβλιοθήκης από ανθρώπους με προβλήματα όρασης.
 
Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν σημειωθεί σημαντικές βελτιώσεις, αγοράστηκε επιπλέον υλικό, όπως σαρωτής, που σου κάνει ανάγνωση το βιβλίο άμεσα και μηχανήματα με σκοπό την ηχογράφηση βιβλίων που δε μπορούν να σκαναριστούν ή να βρεθούν σε ηλεκτρονική μορφή.
 
Σημαντικό είναι και το έργο της κας Δαφέρμου Ειρήνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση των ηλεκτρονικών συγγραμάτων των φοιτητών στον απαιτούμενο χρόνο, την επίβλεψη των εθελοντών με στόχο την καλύτερη εγγραφή των βιβλίων καθώς και οποιαδήποτε επίλυση προβλήματος αφορά εν γένει τους αναπήρους.
 
Επιπροσθέτως, πρέπει να αναφερθεί πως υποστήριξη παρέχεται από πλευράς των δύο ανωτέρω εργαζομένων στο συγκεκριμένο χώρο και σε ανθρώπους με δυσλεξία και κινητικές δυσκολίες.
 
Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ χρήσιμο να υπάρξει η συμμετοχή, βοήθεια και η σωστή επικοινωνία από φορείς, όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, με την προοπτική και την ελπίδα πως στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος όγκος υλικού.

1 σχόλιο: