meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

24ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΑ-ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η διαφορετικότητα, είτε με τη μορφή της αναπηρίας είτε της διαπολιτισμικότητας, συμπίπτει με το πιο βαθιά οικείο κομμάτι μας. Είναι εκείνη που δίνει τροφή στην ανάπτυξη του «εγώ» και του «εμείς», κι εκείνη που εν τέλει μας ενώνει κόντρα σε όσα μας χωρίζουν. Έτσι, οι φοιτητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών (ΣΚΦ), τη Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία του ΕΚΠΑ, το Esn Kapa Athens και την υποστήριξη του Τομέα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν στις 24 Νοεμβρίου 2012 στην Αίθουσα "Κωστής Παλαμάς" (Δ10) της "Τεχνόπολης" του Δήμου Αθηναίων, πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Αναπηρία και Διαπολιτισμικότητα, Πηγές Διαφορετικότητας».

 Ένας από τους παράγοντες, που συχνά κρίνουν την ένταξη του ατόμου εντός της κοινωνικής ομάδας, είναι και η ‘‘αρτιμέλεια’’ και η θέση του στον κύκλο αλλιλεπίδρασης του διπόλου ομοιότητα-διαφορετικότητα. Είναι ιδιαίτερα σύνηθες τα άτομα που έχουν αναπηρίες, διαφορετική πολιτιστική καταβολή ή ακόμη και τα δύο μαζί, να αντιμετωπίζονται ως κάτι κοινωνικά αντιπαραγωγικό, ως κάτι εμβόλιμο στην κίνηση του ‘‘σώματος’’ της κοινωνίας. Είναι όμως τα πράγματα στ’ αλήθεια έτσι; Είμαστε τόσο ίδιοι ή διαφορετικοί όσο πολλές φορές νομίζουμε; Πρέπει να είμαστε πανομοιότυποι με τους άλλους για ενταχθούμε στη ροή της κοινωνικής ζωής; Είναι σίγουρο πως η έννοια του φυσιολογικού θα έχει πάντα το ίδο περιεχόμενο και την ίδια ‘‘απεικόνιση’’. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο αρνητική!
                                                                                     
Έχοντας ως εναρκτήρια βάση τη συνταγματική κατοχύρωση της ισότιμης καθολικής συμμετοχής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η παραπάνω εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση της φοιτητικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού, στο θέμα της αναπηρίας και της ευρωπαϊκής διαπολιτισμικής προσέγγισής της, με τον τρόπο που αυτή εκφράζεται σε προγράμματα όπως το ExchangeΑbility, για την πολλαπλή υποστήριξη των φοιτητών Erasmus και την βίωση της ανταλλαγής για τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, αποσκοπεί στην γνωστοποίηση των δράσεων του Esn Kapa Athens και του Social Erasmus, για να εμπλουτιστεί η πολύπλευρη υποστήριξη των Erasmus φοιτητών, του ΣΚΦ και της Μονάδας Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία, ώστε να ενισχυθεί και το εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό τους. Τέλος, επιδιώκεται η υποστήριξη μονάδων και φορέων, όπως αυτοί του ‘‘Φάρου Τυφλών Ελλάδας’’ και της ‘‘Άλλης Όψης’’.

Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι άτομα πολύπλευρα, όπως όλοι μας . Η εξερεύνηση της σκέψης και της πράξης τους μπορούν να διδάξουν τόσο αυτούς τους ίδιους, όσο και τον καθένα μας ξεχωριστά. Στον πολυχώρο τέχνης της εκδήλωσης, που είναι διαμορφωμένη με σεβασμό προς τα άτομα με αναπηρίες, οι καλεσμένοι ωθούνται σε μία εσωτερική διαδρομή ανακαλύπτοντας τους εαυτούς τους, μέσα στη διαφορετικότητα του περιεχομένου των εκθεμάτων, των παρουσιάσεων και των ομιλιών.

Είσοδος ελεύθερη

Πρόγραμμα Πολιτιστικής εκδήλωσης
‘‘Αναπηρία και Διαπολιτισμικότητα, πηγές διαφορετικότητας’’
24 Νοεμβρίου 2012
‘‘Τεχνόπολις’’- αίθουσα ‘‘Κωστής Παλαμάς’’

16.00-18.00     Αφιέρωμα στο Emotion Pictures Festival με προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ  ..   ...                     από το αρχείο του φεστιβάλ


18.00 -18.20     Εισηγητική ομιλία- Αντωνίου Φωτεινή, λέκτορας του τήματος Φιλοσοφίας --΄΄ ΄΄΄                     Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ 
18.20-18.30      Ομιλία από τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών & ..................        Ιστορίας  του Πάντειου πανεπιστημίου-Σεραφείμ Σεφεριάδη
18.30-18.35     Χαιρετισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
18.35-18.40     Χαιρετισμός από την παραγωγό-σκηνοθέτη και καλλιτεχνική διευθύντρια του του / // ///                Emotion Pictures Festival Χατζημιχάλη-Παπαλιού Μαίρη
Λίγα λόγια για τη δραστηριότητα των φορέων
18.40-18.50      Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών- Nτιάνα Χαρίλα
18.50-19.00      Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία –Αλέξανδρος Πίνο
19.00-19.10      Esn Kapa, Exchangeability –Ηλίας Κωνσταντινίδης
19.10-19.20      Παρουσίαση οδοιπορικού ‘‘The caravan project-Ο τυφλός ψαράς’’
                         Στρατής Βογιατζής-Θέκλα Μαλάμου
19.20-20.00      Προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους
Βιβλιοπαρουσιάσεις
20.00-20.15      Σοφία Κολοτούρου, ‘‘Κουφός είσαι ρε, δεν ακούς; Κουφές ιστορίες καθημερινής .   .  ..                       τρέλας’’
20.15-20.30      Άρης Ταστάνης, ‘‘Τα ταξίδια μου’’
20.30-22.00     Μουσικό πρόγραμμα από τους Huggy Bear Hunters

Στον ευρύτερο χώρο από τις 16.00 έως τις 22.00 θα λειτουργεί έκθεση:
1.      Κεραμικών από το σωματείο ‘‘Φάρος Τυφλών Ελλάδας’’ και εκθεμάτων από το Μουσείο Αφής
2.      Ζωγραφικής και κατασκευών από φοιτητές και μαθητές
3.      Ποιημάτων
4.      Ελλήνων λογοτεχνών με αναπηρία
5.      Δραστηριοτήτων των φορέων (Esn Kapa, Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών, Μονάδα Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία)
6.      100 καλλιτεχνών με αναπηρίες από όλο τον κόσμοΛίγα λόγια για τους φορείς  και τα  πρόσωπα  που συνεργάζονται για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ή την υποστηρίζουν .
1)      Μονάδα Προσβασιμότητα Φοιτητών με Α ναπηρίες (Αποστολή της Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι:η επίτευξη στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες και απαιτήσεις, μέσω της παροχής προσαρμογών στο περιβάλλον, Υποστηρικτικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Υπηρεσιών Πρόσβασης. Μερικές από τις βασικές ανάγκες ή απαιτήσεις των ΦμεΑ είναι:
  • η πρόσβαση στη διαπροσωπική επικοινωνία με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,
  • η πρόσβαση στις πανεπιστημιακές κτιριακές εγκαταστάσεις,
  • η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό (έντυπο και ηλεκτρονικό),
  • η πρόσβαση στον πίνακα και τις προβολές της αίθουσας διδασκαλίας,
  • η πρόσβαση στη συγγραφή σημειώσεων, εργασιών και στις γραπτές εξετάσεις,
  • η πρόσβαση στις πληροφορίες, το περιεχόμενο του διαδικτύου και τις εφαρμογές πληροφορικής.  http://access.uoa.gr/ )
2)       Κουροπέτρογλου Γεώργιος (αντιπροέδρος της Μονάδας Προσβασιμότητας ΦμεΑ και Αναπληρωτή Καθηγητή στον Τομέα Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών)
3)      Μέλοι του Συμβουλίου του ΣΚΦ του ΕΚΠΑ (Tο Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε με Πρυτανική Πράξη (αρ. 13637/26-10-1990) τον Οκτώβριο του 1990 και λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 1992. Το 2002 έλαβε επίσημα το χαρακτήρα του Εργαστηρίου του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΕΚ Ν.99), με την επωνυμία"Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών"(Ε.Ψυ.Συ.Φοι) και έκτοτε καλείται να εξυπηρετήσει το σύνολο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εργαστήριο είναι μέλος της FEDORA (Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Συμβουλευτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και ιδρυτικό μέλος της FEDORA-PSYCHE (κλάδος της FEDORA για την ψυχολογική συμβουλευτική φοιτητών) http://www.skf.psych.uoa.gr/genika/skopoi-domi-organwsh.html :
α) Καλαντζή - Αζίζι Αναστασία (καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας του Προγράμματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος του ΣΚΦ)                                                                                                    β) Χριστοπούλου Άννα (αναπληρώτρια καθηγήτρια)                                                                             γ) Κανελλοπούλου Βασιλική - Λίσσυ (επίκουρη καθηγήτρια)                                                                 δ) Ίσαρη Φιλία (Λέκτορας, υπεύθυνη της συμβουλευτικής σε αγγλόφωνους φοιτητές)               ε) Φωτείνη Λέκκα (κλινική ψυχολόγος, υπεύθυνη εθελοντών συμβουλευτικής .. /  ///   ////      ομηλίκων)                                                                                                                                                         στ) Αναστασία Σοφιανοπούλου (υπεύθυνη συμβουλευτικής ΦμεΑ)
4)      Φάρος Τυφλών Ελλάδος (σωματείο τυφλών)
5)      Μουσείο Αφής
6)      Μουσικό Σχολείου Αλίμου
7)      Δήμος Αθηναίων  (‘‘Τεχνόπολις’’)
8)      Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδος
9)      Στρατής Βογιατζής και της Θέκλα Μαλάμου (δημιουργοί του "The Caravan Project" και του ντοκιμαντέρ "Ο τυφλός ψαράς")
10)  Ιωάννα Μύρκα (γλύπτρια, γραφίστας με αναπηρίες και δημιουργός ταινιών με θέμα την αναπηρία)
11)   Χριστόπουλος Δημήτρης (επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου με ενασχόληση στο χώρο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης)
12)  Σεφεριάδης Σεραφείμ (επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου)
13)  Παπαλιού-Χατζημιχάλη Μαίρη ( παραγωγός-σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Emotion Pictures Festival)
14)  Emotion Pictures Fetsival (Φεστιβάλ κινηματογράφου για την αναπηρία που οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007 και φιλοξενείται ευγενικά από το Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς. Στις τρεις διοργανώσεις του συγκέντρωσε πάνω από 12.000 κοινό, και είχε περί τις 1000 συμμετοχές από όλο τον κόσμο, από τις οποίες προβλήθηκαν συνολικά 120 ταινίες.
Το
Emotion Pictures δεν περιορίζεται μόνο στο αθηναϊκό κοινό και υιοθετεί μια λογική αποκέντρωσης και εξάπλωσης του κοινωνικού διαλόγου με εκδηλώσεις και προβολές σε πολλές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, μέχρι και στην άγονη γραμμή, που συγκέντρωσαν συνολικά πάνω από 20.000 θεατές. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία με άλλα διεθνή Φεστιβάλ που οργανώνουν αφιερώματα στο ΕΜΟΤΙΟΝ PICTURES, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Καΐρου, Ρώμης, αλλά και το δικό μας Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, οι Νύχτες Πρεμιέρας, κ.ά. http://www.ameamedia.gr )
15)  Σοφία Κολοτούρου (συγγραφέας με κώφωση)
16)  Κουφοχωριό (Ομάδα ατόμων με Κώφωση)
17)  Ταστάνης Άρης (συγγραφέας και ποιητής με μυϊκή δυστροφία)
18)  Telesound (αντιπροσωπεία Μουσικών Οργάνων και Μουσικού Εξοπλισμού)
19)  Aξαρλής Γεώργιος (εταιρεία ενοικίασης ηχητικού εξοπλισμού)
20)  ΕΚΠΑ, Τομέας Ψυχολογίας
21)  Piper studio (studio  ηχογραφήσεων)
22)  Στεργιόπουλος Πέτρος (συντονιστής του προγράμματος ‘‘Εξ’αποστάσεως Μουσική Αγωγή’’ και συνεργάτης του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Αγωγής)
23)  Άλλη όψη (Η «Άλλη Όψη» είναι ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο συστάθηκε τον Ιούλιο του 2007. Βασική δράση της «Άλλης Όψης» είναι η οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ανθρώπους με κινητική αναπηρία. Κύριος στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η απόκτηση υψηλότερου επιπέδου αυτονομίας των συμμετεχόντων με κινητική αναπηρία, μέσω της ομότιμης υποστήριξης και συστηματικής εξάσκησης. Επιπλέον, από τα μέσα του 2010, η «Άλλη Όψη» διοργανώνει δράσεις για την προώθηση και ανάπτυξη του αθλήματος Ράγκμπι με Αμαξίδιο στην Ελλάδα. Η «Άλλη Όψη» οργανώνεται και λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές. http://alli-opsi.gr/ )
24)  Esn Kapa Athens (Μη κερδοσκοπική εθελοντική οργάνωση φοιτητών για την πολύπλευρη υποστήριξη των φοιτητών  Erasmus του ΕΚΠΑ http://esnkapa.org/athens/)
25)  Esn Greece(Μη κερδοσκοπική εθελοντική οργάνωση φοιτητών για την πολύπλευρη υποστήριξη των φοιτητών  Erasmus όλης της Ελλάδας)
26)  Γενά Αγγελική (Καθηγήρια του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ)
27)  )Ναυρίδης Κλήμης (Καθηγητής του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Τομέα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ)
28)  Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τρόλεϊ
Νο 21 (από Ομόνοια), Στάση «Παλαιά Αγορά»,

Λεωφορεία ΟΑΣΑ
035, 049, 811, 815, 838, 914, Β18, Γ18, 731, 031, Στάση «Παλαιά Αγορά»

Μετρό
Σταθμός «Κεραμεικός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου