meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

"ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ" - ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

"ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ"
Αυγά-μάτια..και όχι μόνο..!



Αισθήσεις 5, 6 για τους φίλους μας με ιδιαίτερες ικανότητες! Και επειδή δεν είμαι γιατρός να μιλήσω για τις άλλες αλλά μαγείρισσα,
θα προσπαθήσω να ομορφύνω την απόλαυση της γεύσης με ιδέες και συνταγές.
Είμαι η Βίβιαν Τσαραμύρση,πολύ καλή φίλη του Βαγγέλη και
επαγγγελματίας Chef.Εδώ θα βρείτε συνταγές κάθε εβδομάδα
για διάφορες περιστάσεις,από το sandwich που τρώτε για 10τιανό
μέχρι το μεγάλο σας γιορτινό τραπέζι.Δοκιμάστε τις
και πείτε μου!
Σχόλια πάντα επιτρέπονται και επιζητούνται!
Και θα τα λέμε από δω κάθε Κυριακή, μέρα που μας αφήνει συνήθως λίγο παραπάνω χρόνο να ασχοληθούμε με την κουζίνα από μεράκι και όχι για αγγαρεία! Ευχαριστώ τον Βαγγέλη για το βήμα που μου δίνει και μέσα από μαγειρικά κόλπα, πάμε να δούμε τη γεύση και τη μαγειρική "Με Άλλα Μάτια"!!!


ΠΑΣΧΑ
Το Πάσχα είναι η πιο λαμπρή γιορτή μας, έρχεται με τις μυρωδιές της άνοιξης στην καταπράσινη γη και τα ολάνθιστα λουλούδια. Τα κόκκινα αυγά της Ανάστασης και η πατροπαράδοτη μαγειρίτσα έρχονται πρώτα στην φροντίδα ενός σπιτιού που έχει αρχίσει την προετοιμασία από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας. Έτσι το σπίτι θα μυρίσει από τα φρεσκοψημένα τσουρεκάκια και τα αυγά θα βαφτούν κόκκινα. Το Μεγάλο Σάββατο οι καμπάνες χτυπάνε τα μεσάνυχτα και με αναμμένες τις λαμπάδες γιορτάζουμε την Ανάσταση. Έπειτα απολαμβάνουμε την μαγειρίτσα και τσουγκρίζουμε τα αυγά. Το <<Χριστός Ανέστη>> ακούγεται από τις καρδιές όλων. Την επόμενη μέρα την Κυριακή του Πάσχα ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού είναι το σουβλιστό αρνί. Αρνιά και κοκορέτσια γυρνούν στις σούβλες και αργοψήνονται στις εξοχές και στις αυλές των σπιτιών. Και ο χορός και το κέφι δεν σταματάει! Πάμε να δούμε την πατροπαράδοτη συνταγούλα για μαγειρίτσα…και μια συνταγούλα όπως βλέπουμε εδώ την μαγειρική Με Άλλα Μάτια…

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ


Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια
¾ κούπας ρύζι
½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
3 αυγά
3 λεμόνια
Αλατάκι πιπεράκι

Εκτέλεση
Σε αλατισμένο βρασμένο νερό βάζουμε την συκωταριά να πάρει μια βράση, και αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα σταδιακά τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια του νερού. Την βγάζουμε και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σουρώνουμε το ζουμί και ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το βούτυρο και τα συκωτάκια. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις βράσουν ρίχνουμε μέσα και το ρύζι. Παράλληλα θα φτιάξουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τους κρόκους και ρίχνουμε στη μορφή κορδονιού το χυμό από 3 λεμόνια. Όταν είναι έτοιμο και το ρύζι ρίχνουμε μια κουταλιά σιγά σιγά από το ζουμί στο αυγολέμονο και συνεχίζουμε να πάρει σιγά την θερμοκρασία το αυγολέμονο. Και έπειτα το ρίχνουμε όλο μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια και το ψιλοκομμένο άνηθο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.

Υλικά
1 συκωταριά αρνίσια
¾ κούπας ρύζι
½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
3 αυγά
3 λεμόνια
Αλατάκι πιπεράκι

Εκτέλεση
Σε αλατισμένο βρασμένο νερό βάζουμε την συκωταριά να πάρει μια βράση, και αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα σταδιακά τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια του νερού. Την βγάζουμε και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Σουρώνουμε το ζουμί και ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το βούτυρο και τα συκωτάκια. Το αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά. Μόλις βράσουν ρίχνουμε μέσα και το ρύζι. Παράλληλα θα φτιάξουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τους κρόκους και ρίχνουμε στη μορφή κορδονιού το χυμό από 3 λεμόνια.Όταν είναι έτοιμο και το ρύζι ρίχνουμε μια κουταλιά σιγά σιγά από το ζουμί στο αυγολέμονο και συνεχίζουμε να πάρει σιγά την θερμοκρασία το αυγολέμονο. Και έπειτα το ρίχνουμε όλο μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια και το ψιλοκομμένο άνηθο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.

ΜΑΝΙΤΑΡΟΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ !

Υλικά για 4 άτομα
Μισο κιλό μανιτάρια πλευρώτους
3/4 κούπας ρύζι
1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
3 αυγά
3 λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι , πιπέρι


Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Κόβουμε σε 2 με 3 κομμάτια τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζουμε και αυτά. Έπειτα προσθέτουμε ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά. Μόλις βράσουν ρίχνουμε μέσα και το ρύζι. Παράλληλα θα φτιάξουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τους κρόκους και ρίχνουμε στη μορφή κορδονιού το χυμό από 3 λεμόνια. Όταν είναι έτοιμο και το ρύζι ρίχνουμε μια κουταλιά σιγά σιγά από το ζουμί στο αυγολέμονο και συνεχίζουμε να πάρει σιγά την θερμοκρασία το αυγολέμονο. Και έπειτα το ρίχνουμε όλο μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνέχεια και το ψιλοκομμένο άνηθο. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.
Καλό Πάσχα!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου