meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ


Δύο σημαντικά προγράμματα, που αφορούν το μεγάλο θέμα του προσφυγικού, ανακοίνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος στο πλαίσιο των δράσεων τους, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016.

Tο ένα πρόγραμμα αφορά τη στέγαση και υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και το άλλο τη στήριξη προς το Λιμενικό Σώμα, από εξειδικευμένο προσωπικό των Παιδικών Χωριών SOS. Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται με δωρεά της Διεθνούς Ένωσης των Παιδικών Χωριών SOS, και γίνονται σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, καθώς επίσης με άλλους φορείς.

Ειδικότερα, τα Παιδικά Χωριά SOS ξεκίνησαν πρόσφατα τη λειτουργία Ξενώνων Ασυνόδευτων Ανηλίκων, σε δομές του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ενώ προβλέπεται να ξεκινήσουν άλλους δύο Ξενώνες στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σκοπός των Ξενώνων Ασυνόδευτων Ανηλίκων είναι να προσφέρουν ένα ανθρώπινο περιβάλλον διαμονής, σίτιση, ψυχοκοινωνικές, παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες και την νομική κάλυψη για την επανασύνδεση των παιδιών με τις οικογένειές τους.

Το δεύτερο πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία και υπό την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος, με σκοπό τη στήριξη των επαγγελματιών Λιμενικών που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί με τη μορφή ψυχοεκπαιδευτικών συνεδριών, στο πλαίσιο λειτουργίας ομάδας (σε λιμενικούς, τους συζύγους και τα παιδιά τους) προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση σε αυτούς ενδεχόμενων ψυχικών διαταραχών.

Οι παραπάνω ενέργειες είναι μέρος του ευρύτερου προγράμματος των Παιδικών Χωριών SOS που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2015, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής, πάντα μέσω δωρεάς της Διεθνούς Ένωσής τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις ψυχοκοινωνικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης για τους πρόσφυγες στον Ελαιώνα, στο Σχιστό, στο Σκαραμαγκά, στη Μόρια και στο Απάνεμο στη Λέσβο, και στα Διαβατά, καθώς επίσης είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά ηλικίας 0-5.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σύνολο των παραπάνω δράσεων τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν δημιουργήσει 125 νέες θέσεις εργασίας διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων.

Στη Συνέντευξη Τύπου, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάνος Χαρίτος, συμμετείχαν η αν. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ενώ την παρακολούθησε ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, κ. Βαγγέλης Αυγουλάς. Συμμετείχε επίσης ο κ. Πύρρος Δήμας, ο οποίος μέσω του Διεθνούς Ινστιτούτου Αθλητισμού «Πύρρος Δήμας», συνεργάζεται με τα Παιδικά Χωριά SOS για τις αθλητικές δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας.

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS
Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 134 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των παιδιών, τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών.

Επιπρόσθετα, στα Παιδικά Χωριά SOS, μπροστά στην ολοένα αυξανόμενη κρίση, έχουμε διευρύνει το έργο μας από το 2011, βοηθώντας παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση λόγω φτώχειας από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη, να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες και να παραμείνουν ενωμένες, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη, υλική βοήθεια, εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά και καλύπτοντας βασικές ανάγκες διατροφής.

Τα έξοδα λειτουργίας όλων των παραπάνω προγραμμάτων καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές των φίλων υποστηρικτών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου