meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΒΑΘΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ;


Οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με ψυχοπάθεια δεν έχουν απαραίτητα τα  χαρακτηριστικά κάποιων συγκεκριμένων στερεοτύπων. Δεν είναι πάντοτε αυτοί οι “σκληροί και συναισθηματικά παγωμένοι άνθρωποι με έλλειψη ενσυναίσθησης και άρνηση για οποιαδήποτε θεραπεία”. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που συγκεντρώνουν ορισμένα από τα κυριότερα γνωρίσματα ψυχοπάθειας είναι βαθιά συναισθηματικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του πανεπιστημίου Vermont, αλλά αυτό υποδαυλίζεται από την εμφάνιση άλλων, πιο ισχυρών χαρακτηριστικών.
     
 Έλενα Κρητικού.

Στο άκουσμα της λέξης “ψυχοπάθεια”, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται λέξεις όπως βία, φόνος, έγκλημα. Μια εγκληματική φύση όμως δεν έχει απαραίτητα στοιχεία ψυχοπάθειας και η γενική άποψη πως οι ψυχοπαθείς δεν συμπαθούν, δεν αγαπούν, δεν έχουν αισθήματα για κανέναν άλλον παρά μόνο για τον εαυτό τους, φαίνεται πως καταρρίπτεται από μια νέα έρευνα.

“Κάθε φορά που ρωτάω κάποιον τι θα έκανε αν γινόταν ψυχοπαθής για μισή ώρα, χωρίς καμία συνέπεια για τις πράξεις του, επιλέγει ένα από τα δύο: είτε να εκδικηθεί όσους του έχουν κάνει κακό, είτε να φανερώσει τον έρωτα του σε αυτό το πρόσωπο που ποτέ δεν τολμούσε”, αναφέρει σε συνέντευξή του ο ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου, “Η σοφία των ψυχοπαθών”, Κέβιν Ντάτον. Η ευκολία σε αυτές τις απαντήσεις των ανθρώπων απορρέει από τη λεγόμενη “συναισθηματική αναπηρία” που θεωρητικά χαρακτηρίζει τους
ψυχοπαθείς. 

Μια νέα ωστόσο, μελέτη δείχνει πως οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με ψυχοπάθεια δεν έχουν απαραίτητα τα χαρακτηριστικά κάποιων συγκεκριμένων στερεοτύπων. Δεν είναι πάντοτε αυτοί οι “σκληροί και συναισθηματικά παγωμένοι άνθρωποι με έλλειψη ενσυναίσθησης και άρνηση για οποιαδήποτε θεραπεία”. Στην πραγματικότητα, τα άτομα που συγκεντρώνουν ορισμένα από τα κυριότερα γνωρίσματα ψυχοπάθειας είναι βαθιά συναισθηματικά, σύμφωνα με τα ευρήματα του πανεπιστημίου Vermont, αλλά αυτό υποδαυλίζεται από την εμφάνιση άλλων, πιο ισχυρών χαρακτηριστικών.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο του πανεπιστημίου, Dr. Tim Stickle, “Οι ψυχοπαθείς εμφανίζονται ως στυγνοί και συναισθηματικά απαθείς απέναντι στους άλλους αλλά στην πραγματικότητα έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, περισσότερες  πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη ενώ συχνά διέπονται από πλούσιο συναισθηματικό κόσμο”. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 150 νεαρά άτομα, ηλικίας 11 έως 17 ετών σε κέντρα κράτησης ανηλίκων. Τα άτομα αυτά θεωρούνταν κυρίως συναισθηματικά παγερά ενώ είχε παρατηρηθεί πως εμφάνιζαν μια ιδιαίτερα αντικοινωνική συμπεριφορά.   

Παρόλο που τα χαρακτηριστικά των περισσότερων ατόμων σύμφωνα με τους ειδικούς, ταίριαζαν στον κλασικό ορισμό που αποδίδεται στην ψυχοπάθεια, κάποια άλλα ήταν αντιφατικά, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα. “Θεωρούμε ότι τα αντικοινωνικά και επιθετικά παιδιά έχουν ανοσία στον φόβο και τα αρνητικά συναισθήματα, αλλά στην πραγματικότητα πολλά από αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις έννοιες”. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι γνώριμα μόνο σε παιδιά αλλά παρατηρούνται και σε πολλούς ενήλικες που φέρουν στοιχεία ψυχοπάθειας.

Τα συγκεκριμένα πορίσματα με βάση τους ειδικούς, δίνουν ελπίδα καθώς χωρίς αυτά πολλοί νέοι θα είχαν ροπή προς το έγκλημα μέχρι τα βαθιά γεράματα. Η απουσία συνείδησης ωστόσο, κάνει πολλούς ανθρώπους με ψυχοπάθεια να “κλειδώνουν συναισθηματικά” με αποτέλεσμα να ακολουθούν έναν μοναχικό δρόμο στον οποίον παρέα κάνουν μόνο κάποιες παράλογες σκέψεις. Οι ερευνητές παρόλα αυτά, μετά τη συγκεκριμένη έρευνα, θεωρούν πως  χαρακτηριστικά που προδίδουν πλούσια συναισθήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Παρά την ποικιλία των όποιων συναισθημάτων, οι προβληματισμοί των ειδικών μετά την έρευνα παραμένουν μέχρι έναν βαθμό ίδιοι, καθώς ο συναισθηματικός πλούτος δεν εγγυάται πάντοτε συναισθηματική αξιοπιστία και ασφάλεια τόσο στο ίδιο το άτομο όσο και στους γύρω του.

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου