meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

16 ΚΡΥΦΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ



Οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει από το φθινόπωρο, μεταξύ άλλων, στην απλοποίηση (ουσιαστικά κατάργηση) όλων των εκπτώσεων φόρου που έχουν απομείνει σήμερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους και, μεταξύ άλλων, οδηγούν εμμέσως στο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι εκπτώσεις για τις ιατρικές δαπάνες, τα προστατευόμενα ανήλικα μέλη, τα ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%, οι απόστρατοι ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών κ.λπ. Παράλληλα, απαιτούν την κατάργηση και της έκπτωσης για τις δωρεές άνω των 100 ευρώ προς το Δημόσιο. Τι απαιτούν οι δανειστές να εφαρμοστεί από το φθινόπωρο, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Του ΟΜΗΡΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ.

Ταυτιζόμενοι πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ για την 5η αξιολόγηση της Ελλάδας, οι θεσμοί περιλαμβάνουν στην 9σέλιδη πρότασή τους προς την κυβέρνηση και 16 κρυφά μέτρα-«φωτιά», που απαιτούν να εφαρμοστούν από το φθινόπωρο εφέτος. Τα μέτρα αυτά θα προστεθούν στις αυξήσεις του ΦΠΑ και στα υπόλοιπα που αναμένεται να συμφωνηθούν το τρέχον διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, επιφέροντας «φορολογική ασφυξία» και διαλύοντας ουσιαστικά το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς, στο οποίο επιφέρουν περικοπές 1 δισ. ευρώ.

Απολύτως χαρακτηριστικό για τη σύμπλευση θεσμών και ΔΝΤ είναι το γεγονός ότι στην πρόταση που ενεχείρισαν στην κυβέρνηση αναφέρεται σαφώς ότι στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τον Σεπτέμβριο 2015 είναι «και οι άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές έχουν εξειδικευθεί στο Δελτίο του ΔΝΤ για την Ελλάδα (ν. 14/151)».

Οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει από το φθινόπωρο:

1. Στην απλοποίηση (ουσιαστικά κατάργηση) όλων των εκπτώσεων φόρου που έχουν απομείνει σήμερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους και, μεταξύ άλλων, οδηγούν εμμέσως στο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι εκπτώσεις για τις ιατρικές δαπάνες, τα προστατευόμενα ανήλικα μέλη, τα ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%, οι απόστρατοι ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες, τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών κ.λπ. Παράλληλα, απαιτούν την κατάργηση και της έκπτωσης για τις δωρεές άνω των  100 ευρώ προς το Δημόσιο.

 2. Στην ενσωμάτωση σε ένα των κλιμακίων για τον φόρο εισοδήματος και την  έκτακτη εισφορά, που σήμερα είναι τελείως διαφορετικά. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της απαίτησης για μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς και θα φέρει  σημαντικές αυξήσεις φόρων.

3. Στην πλήρη κατάργηση του ορίου 25% για τις κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας και σύνταξης για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τη δραστική μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ που σήμερα πρέπει να μένουν στον λογαριασμό.

4. Στη διασφάλιση του δικαιώματος των αρχών να κάνουν ελέγχους στα σπίτια των φορολογουμένων, με την εφαρμογή διαδικασιών ταχείας έκδοσης ενταλμάτων εισόδου και έρευνας, προκειμένου να ελεγχθεί η περιουσιακή κατάσταση των πολιτών.

5. Στη διασφάλιση της δυνατότητας εισόδου των ελεγκτών στην επιχείρηση του οφειλέτη για τον έλεγχο της ρευστότητας και της περιουσιακής κατάστασης και τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων, στα οποία μπορούν να επιβληθούν  αναγκαστικά μέτρα, όπως η δέσμευση λογαριασμών, η κατάσχεση και οι πλειστηριασμοί.

6. Στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής ή ακόμη και η λανθασμένη έκδοση να θεωρείται σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ και ο υπαίτιος να αντιμετωπίζει ποινικό αδίκημα.

7. Στη διεύρυνση της έννοιας της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, χωρίς να περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου για το «ξέπλυμα χρήματος».

8. Στην αλλαγή των διαδικασιών για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε πλειστηριασμούς. Πρέπει, κατά τους δανειστές, να γίνονται αποδεκτές οι προσφορές που καλύπτουν το κόστος της δημοπρασίας, ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους του πολίτη. Το υπόλοιπο χρέος, που δεν θα καλύπτεται από τα  έσοδα της δημοπρασίας, θα εξακολουθήσει να είναι απαιτητό.

9. Στον επανέλεγχο των εταιρειών, ανεξάρτητα με το εάν αυτές καλύπτονται από φορολογικά πιστοποιητικά.

10. Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος προχωρήσει σε ενδικοφανή προσφυγή για να μειωθούν τα φορολογικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, το Δημόσιο όχι μόνο να μην επιστρέφει το 50%, αλλά να προχωρεί και σε αναγκαστικά μέτρα εναντίον του (δέσμευση λογαριασμών κ.λπ.).

11. Στην αλλαγή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και στη διεύρυνση της  φορολογικής βάσης. Επίσης, στην προσαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές σε όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

12. Οι δανειστές επιμένουν στη διασύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών και των παροχών, δηλαδή στη μείωση των συντάξεων, θεωρούν ότι, κυρίως στις κατώτατες συντάξεις, οι εισφορές που καταβλήθηκαν δεν είναι αντίστοιχες με το ύψος της σύνταξης.

13. Στον υπολογισμό των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το πραγματικό εισόδημα ή τον τζίρο τους και στη θέσπιση ουσιαστικά των  «ατομικών συντάξεων».

14. Στην κατάργηση όλων των κοινωνικών πόρων που «συντηρούν» τα ασφαλιστικά και στην «αντικατάστασή» τους είτε με μείωση συντάξεων είτε με  αύξηση εισφορών.

15. Στην αλλαγή της συνταξιοδότησης των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους. Αυτό θα οδηγήσει σε δραματικές περικοπές της χρηματοδότησης  του ΟΓΑ (σήμερα χρηματοδοτείται κατά 80% από το κράτος) και σε τριπλασιασμό των εισφορών στους αγρότες.

16. Σε κίνητρα (που δεν κατονομάζονται) παραμονής στην εργασία των μεγαλυτέρων σε ηλικία, στο πλαίσιο της Ενεργούς Γήρανσης, ώστε να περιοριστούν οι περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15ετία.

Πηγή: εφημερίδα «Αγορά»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου