meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ Ο Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ


«Άτακτος» ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στη Λετονία.

Ο Έλληνας Υπουργός έφερε τα πάνω-κάτω, προτάσσοντας το Μεταναστευτικό ως επίκαιρο, βασικό και άκρως ανθρωπιστικό θέμα συζήτησης και ως υπόθεση που πρέπει να απασχολεί κάθε χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο της χώρες υποδοχής των προσφύγων στη Μεσόγειο.

Ο πύρινος λόγος του Έλληνα Υπουργού κ. Κουρουμπλή και η άμεση άτυπη συμμαχία των Υπουργών Υγείας Κύπρου, Μάλτας και Ιταλίας που «έχτισε», υποχρέωσε τη δεύτερη μέρα του συμβουλίου σε ενός λεπτού σιγή για τις εκατοντάδες ζωές που πρόωρα και άδικα έχουν καταπιεί τα κύματα της Μεσογείου τις τελευταίες ημέρες.

Κατόπιν παρέμβασης και πρωτοβουλίας του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνεδρίασης του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας στη Ρήγα της Λετονίας και με τη στήριξη της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, συζητήθηκαν χθες εκτάκτως εκτός ημερησίας διάταξης του Συμβουλίου οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τα συμπεράσματα του εκτάκτου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γραφειοκρατικές φωνές που έθεταν τον Κ. Κουρουμπλή «εκτός θέματος» δεν τον εμπόδισαν να επικοινωνήσει ήδη με τον αρμόδιο Επίτροπο για το μεταναστευτικό και να ζητήσει σύμπλευση όλων των Υπουργών της Ε.Ε. για το θέμα, καθώς και να πετύχει σύντομα νέα συνάντηση των υπουργών – συμμάχων με θέμα την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών ανά την Ευρώπη.

Λάβρος όμως ήταν ο κ. Κουρουμπλής και στην «εντός θέματος!» προχθεσινή του ομιλία στο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. ζορίζοντας μεταξύ άλλων τις πολυεθνικές του φαρμάκου με τις προτάσεις του:

 «Κοινό αιτούμενο όλων είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που θα είναι προσβάσιμο σε όλους χωρίς διακρίσεις. Γι' αυτό, ακόμα και υπό συνθήκες αυξανόμενων δημοσιονομικών πιέσεων, οι δαπάνες για την υγεία δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται.  

Στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια η τρόικα επέβαλε δραματικές περικοπές χωρίς καμία ανάλυση των επιπτώσεών τους στη δημόσια υγεία. Η πρωτοφανής υποστελέχωση και η συρρίκνωση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών οδήγησαν το σύστημα υγείας σε κατάρρευση. Οδυνηρή συνέπεια αυτών των απερίσκεπτων πολιτικών είναι η σημερινή ανθρωπιστική κρίση, την οποία όλοι αποδέχονται πλέον ως αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και που έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη εκατομμύρια Έλληνες, αλλά και κατατρεγμένοι μετανάστες με ήδη επιβαρυμένο προφίλ υγείας.

Υπάρχουν όμως και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της υγείας εν πολλοίς ανεξάρτητες από το δημόσιο χρέος ή τη λιτότητα. Το αστρονομικό κόστος των νέων θεραπειών κυρίως για τις χρόνιες παθήσεις σίγουρα δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα περισσότερα κράτη μέλη. Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των νέων φαρμάκων δεν αντανακλά αυθεντική ιατρική καινοτομία αλλά κερδοσκοπία από πλευράς των φαρμακοβιομηχανιών. Σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2014, η έγκριση και τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την προστιθέμενη θεραπευτική τους αξία σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν.

Πρότασή μας είναι από κοινού τα κράτη μέλη να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα καινοτόμα φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει πελώριο θετικό αποτέλεσμα για τους προϋπολογισμούς μας και για τους ίδιους τους πολίτες.

Η συζήτηση αυτή είναι άκρως επίκαιρη καθώς η Επιτροπή μελετά βελτιώσεις του συστήματος έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η κατευθυντήρια γραμμή θα πρέπει να είναι αφενός ο σεβασμός της εθνικής αρμοδιότητας και αφετέρου η διασφάλιση της φερεγγυότητας και ακεραιότητας των ελεγκτικών οργάνων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το γεγονός ότι ο ρυθμιζόμενος (δηλαδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου) δεν μπορεί να καθορίζει τους όρους ρύθμισής του.

Πρότασή μας είναι να αποσυνδεθεί η τιμή των φαρμάκων από το κόστος έρευνας και ανάπτυξής τους (δηλαδή διαφάνεια της έρευνας σε σχέση με το κόστος), όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαΐου του 2010. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες και πιλοτικά προγράμματα με θέμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας που θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο , που ευνοεί τα μονοπώλια και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς με δυσβάσταχτα κόστη.

Τέλος, εμείς πιστεύουμε ότι οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται στην έρευνα και αξιοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφή κριτήρια και όρους που να διασφαλίζουν την κοινωνική αποδοτικότητα και ωφέλεια των δημοσίων επενδύσεων.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η χώρα μου τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες που συμπεριλαμβάνουν πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς. Ως ένθερμος υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οράματος πιστεύω ότι η οικονομική διάσταση της παρουσίας της Ελλάδας στην ΕΕ είναι λιγότερο σημαντική από τη γεωστρατηγική και φυσικά την πολιτιστική. Η Ευρώπη ήταν μια ελληνική λέξη πολύ προτού γίνει μια γερμανική υπόθεση»!

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αφού συνεχάρη τη Λετονική Προεδρία, ζήτησε να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό στην τακτική Σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργου τον ερχόμενο Ιούνιο. Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο δέκα σημείων για την μεταναστευτική κρίση, πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική διάσταση του ζητήματος.

Σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας πρότεινε την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας, σε όλη την ΕΕ.

Τέλος, Με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ,  διεξήχθη χθες  εκτάκτως  στη Ρίγα της Λετονίας συζήτηση για το ζήτημα της εισροής προσφύγων -κυρίως από την Συρία-  στην  Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής , διεξήχθη τηλεδιάσκεψη υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε και μετείχαν η Ελλάδα – Κύπρος- Μάλτα – Ιταλία.
Το Υπουργείο Υγείας της  Ελλάδος  εκπροσώπησε ο Γ.Γ Δημόσιας Υγείας κος Ιωάννης Μπασκόζος.

Στην συζήτηση τέθηκε το θέμα της δημιουργίας  δομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων , οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους όρους Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε , ενώ  παράλληλα θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα διεθνώς  κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.   Η πρόταση έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Εν συνεχεία τέθηκε το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης των δομών Υγείας στις τοποθεσίες υποδοχής των προσφύγων ( Νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου- Κρήτη) με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών περίθαλψης και την προστασία του υφιστάμενου πληθυσμού των περιοχών αυτών. Το θέμα έγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους .

Επιπρόσθετα  ζητήθηκε η συνδρομή στο επίπεδο της επικοινωνίας και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού στο θέμα των προσφύγων και η αλληλεγγύη  των εταίρων στη σημαντική αυτή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και οι χώρες υποδοχής προσφύγων.

Ζητήθηκε από πλευράς Ε.Ε να κατατεθούν άμεσα  γραπτώς οι προτάσεις  αυτές  κοστολογημένες ενώ  παράλληλα υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

1 σχόλιο:

  1. με δυο μου λογια ειναι αρκετα, συγχαρητηρια υπουργε φιλε παναγιωτη..... μπραβω !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή