meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

"ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΥΦΛΟΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΔΑΝΕΙΣΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ IPHONE ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΗΣ"!

«Έχω γεννηθεί τυφλός και χθες Μια άγνωστη κοπέλα μου δάνεισε τα μάτια της μέσω του iphone και μιας βιντεοκλήσης!

Τετάρτη μεσημέρι σ’ ένα ταβερνάκι στα Εξάρχεια, κοντά στα παλιά φοιτητικά μου λημέρια! Συναντηθήκαμε να φάμε με δύο καλούς φίλους. Μόλις ο σερβιτόρος μας έφερε καταλόγους ξεκίνησα να τους κάνω πλάκα ανοίγοντας έναν μπροστά μου δήθεν να τον διαβάσω, θέλοντας να επιβεβαιώσω τη φήμη του «ακομπλεξάριστου τυφλού» που διαρρέουν οι φίλοι μου για μένα!

 «Δεν είναι ότι δε μπορείς να μας διαβάσεις τον κατάλογο, βαριέσαι να μας τον διαβάσεις», με προκάλεσε ο φίλος μου ο Παναγιώτης ενώ η Θάλεια πήρε την πάσα και έβαλε goal! «δημοσίευσες για το «be my eyes” στο blog σου, το δοκίμασες»;;;

Δεν υπήρχαν περιθώρια! Κατέβασα και εγκατέστησα την εφαρμογή στο iphone μου, δήλωσα ότι είμαι τυφλός στα στοιχεία μου και ότι μιλάω Ελληνικά και Αγγλικά και πάτησα το κουμπί της βιντεοκλήσης.

Η εφαρμογή αναζήτησε αμέσως online βλέποντα εθελοντή και σε λίγα δευτερόλεπτα με σύνδεσε με μια κοπέλα, η οποία αφού μου έδωσε οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσω σωστά την κάμερα του iphone μου, μου διάβασε τον κατάλογο!

Και το πιο συγκινητικό;;; Στο τέλος με ευχαρίστησε που της έδωσα την ευκαιρία να με βοηθήσει, ενώ κλείνοντας άκουσα επιφωνήματα χαράς προφανώς προς τους γύρω της γι’ αυτό που έζησε!

Αλλά και εγώ το χάρηκα! Αφ ενός γιατί ξεπέρασα το άγχος μου και το δισταγμό μου να πάω να ζητήσω βοήθεια μέσω μιας εφαρμογής και μιας βιντεοκλήσης από έναν άγνωστο. Και αφ ετέρου γιατί δε μπορούσα να αφήσω ειδικά αυτούς τους δύο φίλους μου «να μου τη λένε», έπρεπε να κάνω κάτι δραστικό!!!

Εγγραφείτε τώρα και εσείς εντελώς δωρεάν στην εφαρμογή και δώστε τη βοήθεια σας σε όποιον τη χρειάζεται, ή δεχθείτε βοήθεια για να βγείτε από μια δύσκολη θέση".

Βαγγέλης Αυγουλάς

Τι λέει η lifo.gr για Το δωρεάν application που επιτρέπει στους εθελοντές χρήστες να δανείσουν με απλό τρόπο την όρασή τους σε ένα τυφλό άτομο, τη στιγμή που χρειάζεται για να διαβάσει μια επιγραφή ή να αναγνωρίσει ένα αντικείμενο, αλλά επιτρέπει και στα άτομα με προβλήματα όρασης να αναζητήσουν βοήθεια σε πραγματικό χρόνο, ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζονται;

Πώς λειτουργεί; Από τη στιγμή που θα κατεβάσετε την εφαρμογή επιλέγετε εάν είστε εθελοντής βοηθός ή άτομο με απώλεια όρασης και στη συνέχεια η εφαρμογή φέρνει σε επαφή αυτόν που αναζητά και αυτόν που προσφέρει βοήθεια μέσω βιντεοκλήσης. Μόλις η εφαρμογή εντοπίσει διαθέσιμο εθελοντή, το άτομο που ζητά βοήθεια μέσω του Be My Eyes, συνδέεται μαζί του, και του δείχνει με το smartphone του το αντικείμενο ή την επιγραφή ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί να αναγνωρίσει.

Μέχρι στιγμής, στην εφαρμογή έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 11.000 εθελοντές και 1.100 τυφλοί χρήστες ενώ έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία πάνω από 1900 περιπτώσεις αναζήτησης βοήθειας, παρόλο που το Be My Eyes, μετρά μόνο λίγες ώρες ζωής.

H ιδέα του Be My Eyes, του application που συνδυάζει δημιουργικά μια σειρά από τεχνολογίες και είναι διαθέσιμη μόνο για συσκευές της Apple, ανήκει  στον Δανό Hans Jorgen Wiberg, που πάσχει από απώλεια όρασης, και για την υλοποίησή της βοήθησε η εταιρεία προγραμματιστών από τη Δανία, Robocat.

Παρακολουθήστε πως λειτουργεί το καταπληκτικό application Be My Eyes, στο βίντεο που ακολουθεί:





5 σχόλια: