meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Η Ελλάδα είναι πιο διεφθαρμένη από την Κολομβία.
Το ότι στην Ελλάδα υπήρχε και υπάρχει διαφθορά σε διάφορα επίπεδα είναι γεγονός. Το ότι η Μ.Κ.Ο. «Διεθνής Διαφάνεια» (παράρτημα ομότιτλης διεθνούς οργάνωσης) πρόσφατα ενημέρωσε τον Κόσμο ολόκληρο, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης γεγονός. Αλλά γεγονός είναι και ότι η Μ.Κ.Ο. αυτή, χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό της πτωχής, πτωχότατης χώρας μας με τους πτωχούς, πτωχότατους, εξαπατημένους, αγνοημένους πολίτες με 300.000 ευρώ ετησίως. Αυτά είναι γνωστά. Τι δεν είναι γνωστό;
 
Ότι η οργάνωση αυτή που έχει «μοναδικό στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση χρηστής διοίκησης», που έχει Καταστατικό από το 1996, Κώδικες Δεοντολογίας και Συμπεριφοράς των Μελών, Διοικητικό Συμβούλιο, Γενική Συνέλευση, Εξελεγκτική Επιτροπή, Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή, μέλη, γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, εξέχουσες προσωπικότητες που μετέχουν στις δραστηριότητές της, δεν έχει ούτε ερευνητική μεθοδολογία, ούτε τεχνογνωσία για να διεξάγάγει τις έρυνές της και τις αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες.
 
Σαν κι αυτές που κάνουν πολιτικές δημοσκοπήσεις, έρευνες αγοράς ή έρευνες τηλεθέασης. Και τα αποτελέσματα αυτών των «καρα-τσεκαρισμένων ερευνών» τα δημοσιοποιούν. Λες και...προκαλούν τους «φίλους» μας να μας δώσουν το τελειωτικό χτύπημα. Μα ακόμα κι αν τα ευρήματα των πληρωμένων από το υστέρημα του Έλληνα ερευνών ήταν σωστά και επιστημονικά τεκμηριωμένα, έπρεπε να δοθούν στη Διεθνή Δημοσιότητα και όχι στην Ελληνική  Κυβέρνηση - που χρηματοδοτεί τη Μ.Κ.Ο. - μήπως και προλάβουμε να «σώσουμε» κάτι;
 
Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία έρευνα, η Ελλάδα είναι πρώτη σε διαφθορά στην Ευρώπη. Πως κάνει τις έρευνές της και ποια είναι η μέθοδός της να εξάγει συμπεράσματα; Χρησιμοποιεί το «Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (Corruption Perceptions Index)» που κατατάσσει τα κράτη του κόσμου σύμφωνα ''με το βαθμό στον οποίο η διαφθορά θεωρείται ότι υπάρχει μεταξύ των κρατικών αξιωματούχων και των πολιτικών''.
 
Προσέξατε; «Θεωρείται ότι υπάρχει». Όχι «αποδεικνύεται». Όχι «προκύπτει από συγκεκριμένα στοιχεία». Όχι «συνάγεται λόγω των δεδομένων». Απλώς...«προκύπτει». Πώς; Μα...από την έρευνα των ιδιωτικών εταιρειών.
 
Πριν από λίγες εβδομάδες, η Εφημερίδα το «ΤΟ ΒΗΜΑ» ισχυρίστηκε ότι «τα τελευταία χρόνια η έρευνα ανετίθετο σε συγκεκριμένη εταιρία. Προσφάτως η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, προκειμένου να επιλέξει εταιρία προκήρυξε διαγωνισμό στον οποίο προσήλθαν τέσσερις εταιρίες μεταξύ των οποίων και η μόνιμη ανάδοχος των τελευτών ετών». Και για να μην μπούμε πολύ στην καρδιά των καταγγελιών - που άλλωστε αμφισβητήθηκαν και διαψεύστηκαν από την οργάνωση - η εφημερίδα έθετε εν αμφιβόλω τα κριτήρια με τα οποία η οργάνωση ανέθετε τη διενέργεια των ερευνών στην ίδια εταιρία.
 
Στις 5 Δεκεμβρίου, η Διεθνής Διαφάνεια παρουσίασε έρευνα που χαρακτήριζε την Ελλάδα ως μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, στο ίδιο επίπεδο με την Κολομβία των καρτέλ της  κοκαΐνης. Χωρίς να μπαίνω στη διαδικασία της  «κόντρας» ανάμεσα στην εφημερίδα και την οργάνωση, ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα μαθαίνοντας ότι η έρευνα είχε γίνει από μια «Ιδιωτική Εταιρεία Ερευνών» με τη διαδικασία των...ερωτήσεων σε πολίτες!
 
Η Μ.Κ.Ο. δηλαδή, δημοσιοποίησε διεθνώς - και μάλιστα με περισσή υπερηφάνεια - ένα μη επιστημονικό, αυθαίρετο, πρόχειρο συμπέρασμα που κατεξευτέλιζε την βαρέως πάσχουσα και νοσούσα Ελλάδα παρουσιάζοντάς την ως «Κολομβία της Ευρώπης».
 
Πως; Βασιζόμενη σε ευρήματα επιπέδου «έρευνας αγοράς» για το απορρυπαντικό που προτιμά η νοικοκυρά. Χωρίς επιστημονική διερεύνηση, χωρίς συμπεράσματα, χωρίς συγκριτικά ευρήματα, χωρίς εξειδικευμένα ερωτηματολόγια, χωρίς προμελέτη, χωρίς ιστορικά παραδείγματα, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς Πανεπιστημιακά τεκμηριωμένα στοιχεία, παίρνοντας απλώς τη γνώμη κάποιων «τυχαίων» πολιτών που δημιουργούσαν κάποιου είδους «δημοσκοπικά στοχευμένη ομάδα».
 
Η Διεθνής Διαφάνεια δε διερευνά το πρόβλημα. Απλώς καταγράφει τις εντυπώσεις, τις απόψεις, τις γνώμες των πολιτών κάθε χώρας. ΚΑι επί του προκειμένου, στη σημερινή δυστυχούσα Ελλάδα των χιλίων σκανδάλων και «σκανδάλων» (κατά το δοκούν) και των χιλίων ιδιοτελών συγκαλύψεων, της πολιτικής αστάθειας, της κομματικής αντιπαράθεσης, της απαξίωσης του Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, της ξαφνικής και μυστηριώδους για τον απλό πολίτη φτώχειας, των οριζόντιων περικοπών, της κοινωνικής αδικίας, της εκτελεστικής ανικανότητας, της διαβρωμένης Δημόσιας Διοίκησης, αντί να αρχίσει έστω μία σοβαρή, επιστημονική, ιστορικά αποδεικνυόμενη έρευνα για τις ευθύνες της κατάπτωσης, μετατρέψαμε τη λέξη «διαφθορά» σε τίτλο απορρυπαντικού και ρωτήσαμε τον κόσμο ποιο προτιμά.
 
Σε μια χώρα όπου οι ανάλογα καλοπληρωμένες έρευνες για το ποιος είναι ο πιο κατάλληλοε για πρωθυπουργός, καταλήγουν στο πλειοψηφικό συμπέρασμα «Κανένας», η Διεθνής Διαφάνεια, για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της, ρώτησε τους οργισμένους, πληγωμένους, φτωχοποιημένους, θυμωμένους, αδικημένους πολίτες αν υπάρχει διαφθορά.
 
Τα ευρήματα, έκαναν το γύρο του κόσμου. Η καταταλαιπωρημένη Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων, αποδείχθηκε «μίασμα» και «μητέρα όλων των κακών». Ό, τι ακριβώς χρειαζόταν για να ληφθεί η απόφαση να βληθεί με βόμβες νετρονίου για να μη...μολύνει τους γείτονές της.
 
Και - όπως έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ» και συμφωνώ - «οι διαχειριστές του παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας στην Αθήνα έμπλεοι ενθουσιασμού για το κατόρθωμά τους μπορούν να δηλώσουν ότι δεν αρκούν οι χρηματοδοτικοί πόροι που τους προσφέρει το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για το θεάρεστο έργο τους».
 
Παιδιά....τα΄χουμε χάσει όλοι ΕΝΤΕΛΩΣ...
 
Δημήτρης Κωνσταντάρας
 
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου