Του Βαγγέλη Αυγουλά.
Μέσα σ όλα αυτά τα βίαια και τρομακτικά γεγονότα πολιτικο-θρησκευτικής βίας που στοίχισαν τη ζωή σε αθώους περιπατητές και τουρίστες τις τελευταίες μέρες, το χειρότερο που μπορούσε να μας συμβεί – σ΄ εμάς τους Έλληνες αλλά και σ΄ όλους τους Ευρωπαίους- ήταν η δημοσίευση της έκθεσης του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση» με την πληροφορία – απειλή ότι « Χίλιοι διακόσιοι έως και τρεις χιλιάδες Ευρωπαίοι που έζησαν ή πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ευρώπη». Και το ότι οι αποκαλούμενοι «ειδικοί» , απευθύνουν έκκληση στις …. ενδιαφερόμενες χώρες να προετοιμαστούν προκειμένου να διαχειριστούν την επιστροφή αυτών των προσώπων στο έδαφός τους.
Δηλαδή; Να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε στρατόπεδο; Να «σηκώσουμε» συρματοπλέγματα στις πόλεις – δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς που επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο; Να κλείσουμε τα σύνορα; Να βάλουμε το στρατό να ελέγχει με περιπολίες ενστόλων / ενόπλων , με αύρες και με τανκς τη Ρώμη, τη Φλωρεντία, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, την Πράγα και την Αθήνα ( και όχι μόνο); Διότι είναι εύκολο να δημοσιεύεις μια ….τρομολαγνική έκθεση – έστω κι αν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία- και να προειδοποιείς δέκα-δεκαπέντε ευρωπαικές χώρες με πόλεις – σύμβολα, μαγνήτες του παγκόσμιου τουρισμού να …προσέχουν. Αλλά οι όποιες προειδοποιήσεις – και τα όποια «μέτρα» μπορούν να ληφθούν- μπορεί και να αποτρέψουν κάποιες ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κάποιες πόλεις αλλά την Ισλαμική τρομοκρατία δεν θα απαλείψουν ενώ θα καταδικάσουν τις πόλεις αυτές και τις απειλούμενες χώρες σε απαγορευμένους προορισμούς. Με αποτέλεσμα τον οικονομικό αφανισμό τους και την απονέκρωσή τους.
Στην πραγματικότητα τέτοιες ασαφείς προειδοποιήσεις καλούν τις απειλούμενες πόλεις να επιλέξουν ανάμεσα σε κάποιες ενδεχόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις και την ουσιαστική περιθωριοποίησή τους. Και αν συμβεί το δεύτερο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ουσιαστικά ωφελημένες θα βγουν οι χώρες που ΔΕΝ απειλούνται όπως η Καζαμπλάνκα λ.χ., η Τρίπολη της Λιβύης, η Αίγυπτος, η Συρία και το ….Τατζικιστάν.
«Η πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν μια αργή αλλά σταθερή αύξηση των επιστροφών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην μέτωπο αλ Νόσρα, συνδέεται με την Αλ Κάιντα)», αναφέρει στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalization awareness network, RAN), που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο αριθμός των «προσώπων που επιστρέφουν» αναμένεται να αυξηθεί εάν το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους, που έχει χάσει τους τελευταίους μήνες μεγάλο μέρος των εδαφών που είχε καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ, «ηττηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο ή καταρρεύσει» τονίζεται στην έκθεση που εστάλη τον Ιούλιο στα κράτη μέλη της Κομισιόν.
Διαφορετικές εκτιμήσεις προβλέπουν έναν αριθμό «μεταξύ 1.200 και 3.000 επιστροφών» Ευρωπαίων με «διαφορετικά υπόβαθρα», σε μεγάλη πλειονότητα «γυναίκες και παιδιά», συμπληρώνει το RAN, που υπολογίζει επίσης ότι «περίπου το 30%» έχει ήδη επιστρέψει, εν γνώσει των αρχών- τους οποίους συχνά συλλαμβάνουν- ή παρανόμως.
Σύμφωνα με το RAN, «περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων» ταξίδεψαν για να ενταχθούν στις τάξεις του DAESH (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) από 120 και πλέον χώρες το διάστημα 2011- 2016- ένας αριθμός πρωτοφανούς μεγέθους στην ιστορία του τζιχάντ στον κόσμο, εκ των οποίων «περισσότεροι από 5.000» από την Ευρώπη.
Αναφορικά με την Ευρώπη, οι ξένοι μαχητές έχουν σε μεγάλο μέρος φύγει από «το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, την Αυστρία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία» σημειώνεται, ενώ διευκρινίζεται ότι το ποσοστό επιστροφής είναι «περισσότερο αυξημένο», σχεδόν στο 50%, για τη Δανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.
Σύμφωνα με το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, « το 15- 20% των προσώπων αυτών έχει σκοτωθεί στο μέτωπο, το 30-35% έχει ήδη επιστρέψει και περίπου το 50% παραμένει στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ώρα που οι μετακινήσεις των ξένων μαχητών φαίνεται πως έφθασαν στην κορύφωσή τους το 2005, η προοπτική επιστροφής σημαντικού αριθμού προσώπων αποτελεί «μια σοβαρή κι αυξανόμενη ανησυχία» στην Ευρώπη, δεδομένου ότι πρόσωπα που επέστρεψαν συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, του Μαΐου του 2014 και Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζει η έκθεση.
Ενδέχεται μάλιστα να επιστρέφουν καθώς διαλύθηκαν οι αυταπάτες που είχαν ή ενδεχομένως έχουν μετανιώσει λόγω της καιροσκοπίας (παραμένουν ριζοσπαστικοποιημένοι αλλά στοχεύουν σε καλύτερες συνθήκες ζωής) ή προκειμένου να ενταχθούν σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών σε ύπνωση στην Ευρώπη. Ή ακόμα ακουσίως (όταν συλλαμβάνονται)», επισημαίνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου