meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ
Την Τρίτη 23 Ιουνίου η Περιφέρεια Αττικής, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνας Θανοπούλου πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση με θέμα “ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ” στα Προπύλαια, σε συνεργασία με το 18 Άνω, το ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ, τον ΟΚΑΝΑ-ΑΤΡΑΠΟΣ και το Σωματείο εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης Περιφέρειας Αττικής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο Βαγγέλης Αυγουλάς εκπρόσωπος του Υπουργού Υγείας Π.Κουρουμπλή, Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευαγ. Καφετζόπουλος, εκπρόσωποι των Διοικήσεων του  18 Άνω, του ΚΕΘΕΑ, ο πρόεδρος και τα μέλη του Σωματείου Εργαζόμενων στα Κέντρα Πρόληψης, επιστημονικοί φορείς, εκπρόσωπος από το κέντρο πρόληψης του Δήμου Αθηναίων, εκπρόσωπος από το κέντρο πρόληψης του Δήμου Καλλιθέας, επιστημονικοί φορείς και συλλογικότητες, ενώσεις γονέων και πλήθος πολιτών.Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής χαιρέτησε εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ευχαριστώντας το Υπουργείο και όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφέρειας, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα συνέχειας αυτών των εκδηλώσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και συνεργασίας όλων των φορέων σε όλες τις γειτονιές της Αττικής.

Τελειώνοντας αναφέρθηκε σε δράσεις και προγραμματικές συμβάσεις που προγραμματίζει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους φορείς και τους Δήμους, τόσο υποδομών αλλά και προγραμμάτων σε σχολικές μονάδες, γονείς  και τοπικές συλλογικότητες.


Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. κ. Καφετζόπουλος τόνισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών δεν είναι γιορτή όπως έχουμε συνηθίσει τις παγκόσμιες ημέρες, αλλά είναι αφετηρία κάθε έτους για περαιτέρω εντατικοποίηση των δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης.


Ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης κ. Νίκος Λάιος τόνισε ότι οι συμπράξεις όλων των ενδιαφερομένων θεσμικά για την πρόληψη με τους εργαζόμενους για τέτοιου είδους εκδηλώσεις δίπλα στους πολίτες, σε πλατείες και «πιάτσες» χρηστών και όχι σε τυποποιημένους κλειστούς χώρους, είναι σε θετική κατεύθυνση, χωρίς να παραβλέπουμε όμως την ανάγκη ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει νομοθετικά την πρόληψη (δομές και προγράμματα).
Επιπλέον, το πρωί της Πέμπτης 25 Ιουνίου 2015, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παραβρέθηκε σε Ημερίδα που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ με τίτλο «ΜΜΕ και Εξαρτήσεις».

Ο κ. Π. Κουρουμπλής αφού συνεχάρη τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελο Καφετζόπουλο και την εκπρόσωπο της ΕΣΗΕΑ κ. Νανά Νταουντάκη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Ημερίδας, επεσήμανε ότι καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο όρος «κοινωνική ένταξη» και να χρησιμοποιείται αντ΄ αυτού, ο όρος «αλληλοϋποδοχή», καθώς όπως είπε «δεν πρόκειται για συνειδητή παράβαση ενός εξαρτημένου ανθρώπου». Ο Υπουργός επεσήμανε ότι οι συνήθεις αιτίες που οδηγούν τους νέους στην ατραπό των ναρκωτικών είναι οικονομικής φύσεως αλλά και η ανεργία, τονίζοντας πως ο ρόλος της πολιτείας είναι καθοριστικός.

Για τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τόνισε: «Το μιντιακό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή της κοινωνίας από προκαταλήψεις που σκοτώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις και «βιάζουν» τις ψυχές ανθρώπων». Πολλές φορές, ανέφερε, τα ΜΜΕ υπακούοντας στη λογική της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας, και της κυκλοφορίας των εντύπων, δεν προβάλλουν όπως θα έπρεπε, σοβαρά ζητήματα όπως αυτό που συζητούμε σήμερα. Ο Υπουργός, κάλεσε τους δημοσιογράφους και τους εκδότες να συνεισφέρουν περισσότερο στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Εν συνεχεία ανέφερε: «Πρέπει να δουλέψουμε με μια τέτοια αντίληψη που θα ενοποιεί και θα δίνει κίνητρα στη συλλογική προσπάθεια. Είμαι βέβαιος ότι όποιες οικονομικές δυσκολίες κι αν υπάρχουν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να εργαστούμε, να οραματιστούμε, να ονειρευτούμε. Άνθρωπος χωρίς όραμα και χωρίς όνειρο δε νοείται. Εμείς θέλουμε τον άνθρωπο και με λογική και με συναίσθημα. Όπως λέει κι ένας διανοητής  «το συναίσθημα αποτελεί την πιο ακαταμάχητη μελωδία της ανθρώπινης ύπαρξης».

Κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Κουρουμπλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην  προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά οι άνθρωποι του ΟΚΑΝΑ, διαβεβαιώνοντας τους παρευρισκόμενους ότι  «παρά τις δυσκολίες θα είμαστε δίπλα τους γιατί θέλουμε μια κοινωνία αλληλοϋποδοχής, αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις. Μια κοινωνία που θα γεύεται την ομορφιά της ζωής».
«ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ»


«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»: Ο πρόεδρος του πολυχώρου της Γέφυρας Ζωής ανοίγει την καρδιά του στον Παλμό. Ο Διονύσης Γουράνιος πρόεδρος  του πολυχώρου της Γέφυρας Ζωής ανοίγει την καρδία του και μας μιλάει για την Γέφυρα Ζωής, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για την ανάγκη να μείνει ανοιχτός ο Πολυχώρος και την βοήθεια που όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ - ΓΚΙΩΝΗ

Πώς δημιουργήθηκε ο σύλλογος ΑμεΑ ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ;

Αυτό το όνειρο γεννήθηκε το 2012 από μια ομάδα γονέων και φίλων όπου αποφάσισε να το κάνει πραγματικότητα προσφέροντας στα παιδιά με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού ένα χώρο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και στήριξης που με πολλή αγάπη, όρεξη, μεράκι και κύριο στόχο την βελτίωση της ψυχικής και κοινωνικής ζωής παιδιών και εφήβων με “ειδικές ικανότητες” δημιούργησε τη “Γέφυρα Ζωής”.

Πόσα παιδιά είναι εγγεγραμμένα;

Τα παιδιά που συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας είναι ήδη 45.  Όμως, η λίστα αναμονής για την ένταξή τους στο πολυχώρο μας ξεπερνά τις 100 αιτήσεις και αυξάνεται συνεχώς για συμμετοχή στα διαδραστικά προγράμματα του πολυχώρο μας.

Τι ζητούν; Τι αρέσει στα παιδιά με ειδικές ικανότητες; Όπως όλα τα παιδιά του κόσμου έτσι και αυτά τα παιδιά για εμάς είναι παιδιά ενός Ανώτερου Θεού. Ζητούν λίγο απ΄το χρόνο μας, τους αρέσει πολύ ο  χορός, το τραγούδι και τα δημιουργικά παιχνίδια.

Με την παροχή της φροντίδας την παροχή ψυχαγωγίας προσοχής βλέπετε διαφορά στην επικοινωνία των παιδιών;

Καθημερινά παρατηρούμε το χαμόγελο στα χείλη τους λόγω του ότι βρίσκονται  σε έναν οικείο χώρο, κάνουν φίλους και κοινωνικοποιούνται.

Τι σας ζητούν οι γονείς των παιδιών όταν έρχονται για 1η φορά στον πολυχώρο;

Οι γονείς ζητούν να μπορέσουν τα παιδιά τους να βγουν έξω και να κάνουν δημιουργικά πράγματα, ξεφεύγοντας απ΄τη κοινωνική “φυλακή” τους. Για τα παιδιά που δε μπορούν εύκολα να βγουν έξω, η “Γέφυρα Ζωής” δεν είναι απλά η πηγή που θα τους προσφέρει το νερό της γνώσης αλλά το δρομάκι, που θα μεγαλώσει και θα γίνει μονοπάτι για να μοιραστούν εμπειρίες με άλλα παιδιά με παρόμοια προβλήματα.  Να ζήσουν μέσα από νέες φιλίες ακόμη μεγαλύτερες νέες εμπειρίες.

Η ένταξή τους στην ομάδα στις δραστηριότητες ποιά βοήθεια προσφέρει στα παιδιά;

Μέσα απ΄τα διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και χαμογελούν. Νιώθουν πως έχουν ένα στόχο.

Ο Πολυχώρος ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο 200τμ καλύπτει τις ανάγκες σας;

Όχι. Ο αριθμός των μελών με τη λίστα αναμονής να αυξάνεται συνεχώς έχει δημιουργήσει την ανάγκη άμεσης μεταστέγασης του πολυχώρου μας σε ένα μεγαλύτερο κτήριο, ώστε να μπορούν να λειτουργούν περισσότερες δραστηριότητες ταυτόχρονα και να καλύπτουμε συνεχώς όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στόχος μας είναι το ταξίδι που ξεκίνησε η “Γέφυρα Ζωής”, με πολλή ανιδιοτελή προσπάθεια και χωρίς χρηματοδότηση, να μη τελειώσει ποτέ.


Καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας; Πώς;

Τα έξοδα λειτουργίας μας δε καλύπτονται. Υπάρχει μια συμβολική συμμετοχή των μελών μας που ανέρχεται στα 20€ μηνιαίως ( για τα νερά, τους χυμούς και διάφορα σνακ που προσφέρονται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο πολυχώρο) τα οποία δε φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες μας.  Έτσι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία μέχρι και σήμερα καλύπτουνε με μεγάλη δυσκολία τα έξοδα του πολυχώρου τα οποία αυξάνονται συνεχώς.

Παρέχετε άριστες υπηρεσίες εξειδικευμένες από ομάδες εθελοντών επιστημόνων και απλών εθελοντών. Πόσο σημαντική είναι η προσφορά τους για τον σύλλογό σας;

Η “Γέφυρα Ζωής” έχει στο δυναμικό της μια άριστα καταρτισμένη ομάδα εθελοντών που αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, καθηγητές χορού, μουσικούς, καθηγητές πληροφορικής,  ζαχαροπλάστες μέλη του Chef Club Ελλάδος και φυσικά τους απλούς εθελοντές μας που είναι πλάι μας καθημερινά και χωρίς αυτούς η “Γέφυρα Ζωής” δε θα μπορούσε να λειτουργήσει.  Τους ευχαριστούμε μέσα απ΄τα βάθη της καρδιάς μας για  τη προσφορά τους.

Τι σας εκπλήσσει στη συμπεριφορά των παιδιών στον χώρο στην επικοινωνία;

 Η λαχτάρα τους για παιχνίδι, η επικοινωνία και το πόσο διαφορετικά παιδιά είναι μπαίνοντας στο πολυχώρο της “Γέφυρας Ζωής”.

Σας υποστηρίζει κάποιος δημόσιος φορέας;

Ως αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο μόνος φορέας που έχει δείξει πραγματικό ενδιαφέρον είναι ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κος Μιχάλης Σελέκος με σύσσωμο όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης απ΄τη πρώτη στιγμή έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Ατιικής ο κος Σπύρος Τζόκας που μαζί με την εντεταγμένη ειδική σύμβουλο αναπηρίας της Περιφέρειας Αττικής κα Βιβή Τσαβαλιά προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να βοηθήσουν τη “Γέφυρα Ζωής” ώστε να παραμείνει ανοιχτή.

Είναι η μουσικοθεραπεία απαραίτητη στην βελτίωση της υγείας των παιδιών;

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα απ΄τα πιο σημαντικά διαδραστικά προγράμματα που γίνονται στο πολυχώρο μας. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στα παιδιά που παίρνουν μέρος στο μάθημα αυτό.

Έχουμε δει ταλαντούχα παιδιά Α.με.Α να ξεχωρίζουν στον χορό στον αθλητισμό στο θέατρο έχετε κάποιο ταλέντο στην ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ ;

 Έχουμε. Όπως προείπαμε, είναι παιδιά ενός Ανώτερου Θεού γι΄αυτό και στη “Γέφυρα Ζωής” έχει δημιουργηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ομάδα Zumba, ομάδα ζαχαροπλαστικής, ομάδα Υoga με νέες και νέους με νοητική υστέρηση.


Ένα αγαπημένο - φροντισμένο παιδί από το σπίτι φαίνεται με την πρώτη
ματιά;

Απάντηση: Με τη πρώτη ματιά μπορεί να φανεί. Τα παιδιά αυτά είναι ιδιαίτερα. Στο φαγητό, στο σπίτι, στο σχολείο. Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη  από μια στοργική αγκαλιά και μια τρυφερή ματιά για να νιώσουν σιγουριά. Όσα πιο πολλά δάκρυα στοίχησε ένα παιδί στα μάτια της μητέρας του τόσο πιο αγαπημένο είναι στη καρδιά της.

 Το ταξίδι της ΓΕΦΥΡΑΣ ΖΩΗΣ έχει καλό καπετάνιο; Ούριο άνεμο;

Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, λέει σοφά ο λαός μας. Χωρίς όμως τα μέλη του Δ.Σ αλλά και τους εθελοντές μας δε θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι.  Όλοι μαζί συνταξιδιώτες ο καθένας απ΄το δικό του μετερίζι σε αυτό το όνειρο ζωής μόνο το ταξίδι έχει αξία και σημασία. Ο προορισμός του είναι να γίνει γέφυρα που θα διασφαλίσει ούριο άνεμο για όλα τα παιδιά και τους νέους με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού. Θα είναι μεγάλη μας χαρά να γίνεται κι εσείς συνοδοιπόροι μας σε αυτό το  ιδιαίτερο αλλά παράλληλα υπέροχο ταξίδι μας.

Μπορούμε να προσφέρουμε τι χρειάζεστε ;

Η βοήθειά σας είναι απαραίτητη με οποιονδήποτε τρόπο. Μέσω οικονομικής στήριξης; Μέσω υλικής δωρεάς; Και η πιο μικρή ενίσχυση είναι πολύ σημαντική για εμάς. Μεγαλύτερος στόχος για τη “Γέφυρα Ζωής” είναι να υπάρχει συνέχεια. Με απλά λόγια, για το αύριο που ξημερώνει για τα παιδιά μας, ο εθελοντικός πολυχώρος να καταφέρει να συνεχίσει.  Για του λόγου το αληθές πραγματοποιούμε μία ανθρωπιστική εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στις 29/6/2015 στο Frangelico (Ποσειδώνος 35, Άλιμος) και ώρα 21:00.  Σας περιμένουμε όλους.  Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της “Γέφυρας Ζωής”.

Το Περιστέρι αγκάλιασε τη ΓΕΦΥΡΑ ΖΩΗΣ Α.με.Α του Δυτικού Τομέα ;

Αν μιλάμε για τους απλούς πολίτες, ναι. Αν μιλάμε για Δημοτικά και  πολιτικά πρόσωπα, η απάντηση είναι όχι. Μόνο για το φαίνεσθε. Χωρίς ουσία.

Ποιά τα αιτήματά σας στον Δήμο Περιστερίου; είναι αρωγός στο έργο σας;

Στο ξεκίνημά μας φάνηκε πως κάτι μπορούσε να γίνει. Στο αίτημα όμως, ζωής για εμάς, για να καλύψει μέρος των λειτουργικών εξόδων του πολυχώρου μας με το “τεράστιο ποσό” των 8,000€ ετησίως δυστυχώς η απάντηση ήταν αρνητική. Το αίτημά μας παρουσιάσθηκε περισσότερες από δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, στις οποίες παρότι σημειώθηκε η ομόφωνη συναίνεση και συμπαράσταση όλων των δημοτικών παρατάξεων. Η Διοίκηση Παχατουρίδη δήλωνε ότι θα προβεί στην ικανοποίησή του. Η μη υλοποίηση του αιτήματός μας δείχνει την σκληράδα της γραφειοκρατίας του Δήμου, παρά την εκπεφρασμένη άποψη της Διοίκησης Παχατουρίδη να ικανοποιήσει το αίτημα μας.

Για την ιστορία, ακόμη, να θυμίσουμε τον «Καιάδα» της αρχαίας Σπάρτης. Σύμφωνα με τις έως τώρα αναφορές, στον «Καιάδα», ένα βαθύ ρέμα έριχναν οι  αρχαίοι Σπαρτιάτες όλους όσους είχαν προβλήματα μη ιάσιμων ασθενειών,  κινητικά ή ψυχικά νοσήματα ή εκ γενετής αδυναμίες, κάτι αντίστοιχο με αυτό  που σήμερα ονομάζουμε «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» (Α.με.Α). Πετύχαιναν έτσι την κάθαρση της φυλής και ταυτόχρονα δεν δαπανούσαν τίποτα για την ανατροφή, συντήρηση και μόρφωση τους. Τόσο απλή ήταν η λύση που είχαν
επιλέξει…  

Ποιό το δικό σας όραμα;

Όραμα της “Γέφυρας Ζωής” είναι να κινητοποιήσει τον κόσμο  μέσω της ειλικρινούς ενημέρωσης καθώς και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου προς όφελος αυτών των παιδιών, ώστε να δημιουργηθούν κι άλλες Γέφυρες Ζωής με τις απαραίτητες δομές για την ψυχαγωγία και την υποστήριξή των παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση – φάσμα αυτισμού.

Τι προσμένετε από την πολιτεία και από τους ενεργούς ευαίσθητους πολίτες;

Απ΄τη πολιτεία προσμένουμε να δώσει αυτά που δικαιούται εδώ και τόσα χρόνια η κοινότητα των Α.με.Α και να μπορέσει το “Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσιοι” επιτέλους να πάρει σάρκα και οστά. Οι πολίτες έχουν δείξει την ευαισθησία τους και ειδικά σε ότι αφορά τα παιδιά και νέους με “ειδικές ικανότητες” και πολλές φορές δίνουν λύσεις με τρόπο ισχυρότερο από αυτό που θα έπρεπε να έχει δώσει η πολιτεία. Κλείνοντας, θέλουμε να σας καλέσουμε όλους να έρθετε να γνωρίσετε τα υπέροχα παιδιά μας. Να δώσετε λίγο απ΄το χρόνο σας, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πάρετε αγάπη από τα παιδιά αυτά που τη μοιράζουν τόσο απλόχερα σε όλους μας χωρίς αντάλλαγμα. Είναι καιρός να τα γνωρίσετε καλύτερα. Τόσο απλά....

Δείτε απόσπασμα  την εκπομπή  "Με αγάπη":
Λίγα λογία για τον πολυχώρο της Γέφυρας Ζωής

Ο πολυχώρος της  Γέφυρας Ζωής Α.με.Α. Δυτικού Τομέα είναι το όνειρο κάθε παιδιού με ειδικές ικανότητες. Αυτό το όνειρο,  μια ομάδα γονέων και φίλων αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα, προσφέροντας στα παιδιά με νοητική υστέρηση και φάσμα αυτισμού έναν χώρο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και στήριξης.

Με πολύ αγάπη, όρεξη και μεράκι και κύριο στόχο την βελτίωση της ψυχικής και κοινωνικής ζωής παιδιών και εφήβων με “ειδικές ικανότητες” δημιουργήθηκε η Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα .

Η Γέφυρα ζωής είναι ένα πρότυπο κέντρο για τον Δυτικό Τομέα καθώς εξειδικεύετε στην νοητική υστέρηση και το φάσμα αυτισμού και έχει προσαρμόσει τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών αυτών. Φυσικά ο πολυχώρος μας δημιουργεί ειδικά τμήματα προσαρμοσμένα σε όλα τα επίπεδα, είμαστε ο μοναδικός εθελοντικός φορέας  στον Δυτικό Τομέα που έχει δημιουργήσει ομάδα Zumba και ομάδα Ζαχαροπλαστικής για  νέους  με νοητική υστέρηση .

Ο πολυχώρος μας, γεωγραφικά τοποθετείται στο Περιστέρι και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε παιδιά, εφήβους και νέους από τους όμορους δήμους και όχι  μόνο.  Στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο κτίριο 200τμ σε δύο επίπεδα και λειτουργεί για τα Μέλη του Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00- 21:00 με πλήθος δραστηριοτήτων.

Στον πολυχώρο μας υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα το οποίο περιέχει καθημερινή στήριξη από διεπιστημονική ομάδα Ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και κοινωνιολόγων, μαθήματα μουσικής- μουσικοθεραπείας, φωνητικής, λογοθεραπείας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτόνομης διαβίωσης με εκμάθηση μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, χοροκίνησης, γυμναστικής, αγγλικών, εργοθεραπείας, ζωγραφικής- χειροτεχνίας και διαδραστικών παιχνιδιών.

Η κοινωνική υπηρεσία του πολυχώρου μας φροντίζει ώστε τα παιδιά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γνωρίζω την πόλη μου», να κάνουν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης όπως «η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο» και «ο επαγγελματικός προσανατολισμός» να αξιολογείται συνεχώς η πορεία τους μέσω ειδικών τεστ, να θέτουν ατομικούς στόχους και πολλές ακόμα δραστηριότητες.

Ο πολυχώρος μας προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα unizens, στην 12η γιορτή εθελοντισμού,  με την  έναρξη συνεργασίας με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος για την στήριξή τους στο μάθημα αυτόνομης διαβίωσης, με επισκέψεις σε δημόσιους χώρους όπως το Ίδρυμα Ευγενίδου, την δημιουργία και συμμετοχή σε event όπως το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου, την επίσκεψη των παιδιών στο allou fun park και πολλά ακόμα.

Ήδη για την φετινή χρονιά προγραμματίζουμε επισκέψεις στο Αττικό Πάρκο, στο Νοσοκομείο Θαλάσσιας Χελώνας και πραγματοποιούμε έρευνα σχετικά με την σεξουαλικότητα των παιδιών με αναπηρία με σκοπό την δημοσίευσή της και την δημιουργία συνεδρίου γύρω από το φλέγον αυτό θέμα.

Για την επίτευξη των στόχων της έχει στο δυναμικό της μία άριστα καταρτισμένη  ομάδα εθελοντών, που αποτελείται από Ψυχολόγους,  Σύμβουλους ψυχικής υγείας, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Κοινωνιολόγους, Ειδικό παιδαγωγό, Νηπιαγωγό, Λογοθεραπευτή, Γλωσσολόγο, Εργοθεραπευτή, Νοσηλευτή, Γυμναστή, Δάσκαλο χορού, Δασκάλα φωνητικής και Ορθοφωνίας, Καθηγητή Αγγλικών, Μουσικούς, Δάσκαλους  Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής, Δάσκαλο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και φυσικά τους απλούς εθελοντές μας που είναι δίπλα μας καθημερινά.

Τα παιδιά που συμμετέχουν στις δραστηριότητές μας είναι ήδη 45 και αυξάνονται συνεχώς. Ως προς την ηλικία τους το μικρότερο είναι 5 ετών. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, ταξινομώντας τα μέλη μας σε ηλικιακές ομάδες ο σύλλογός μας απαρτίζεται από 6 παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών, 3 παιδιά 7 έως 10 ετών, 13 έφηβους από 11 ετών 17 ετών και 23 ενήλικα άτομα άνω των 18 ετών.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του πολυχώρου μας η πλειοψηφία πάσχει από αυτισμό και νοητική υστέρηση. Αναλυτικότερα τα 16 παιδιά βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, 11 πάσχουν από νοητική υστέρηση, 4 μέλη έχουν συνδυαστικά αυτισμό μαζί με νοητική υστέρηση, 6 από ειδική αναπτυξιακή διαταραχή λόγου και ομιλίας, 2 από κώφωση, 2 από εγκεφαλική παράλυση, 1 από υδροκεφαλία, 1 με σπαστική τετραπληγία και τέλος 1 παιδί με σύνδρομο down.

Οι καθημερινοί στόχοι που η Γέφυρα Ζωής έχει θέσει για τα παιδιά της είναι η βελτίωση της καθημερινότητας τους, η ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, η γνωριμία τους με το περιβάλλον που ζουν, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, η επιμόρφωσή τους,  και φυσικά η ψυχαγωγία τους. Ωστόσο, το έργο της συνεχίζεται με την ψυχολογική υποστήριξη των γονέων, των παιδιών αλλά και  την βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων. Το όραμά μας είναι να μπορέσουν τα παιδιά μας να γνωρίσουν τον κόσμο και μέσα από τις δράσεις μας διεκδικούμε ουσιαστική παρουσία και δυνατότητα παρέμβασης στα θέματα ψυχικής και
κοινωνικής φροντίδας των Α.με.Α.

Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ο στόχος που η Γέφυρα Ζωής Θέτει είναι να κινητοποιήσει τον Δυτικό Τομέα αρχικά και στην συνέχεια όλη την περιφέρεια μέσω της  ειλικρινής ενημέρωσης καθώς και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου προς όφελος των παιδιών με ειδικές ικανότητες, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες δομές για την ψυχαγωγία και την υποστήριξή  τους. 

Η προσφορά μας στην αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση τους στο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο σε αυτές τις εποχές που η ελλιπής ενημέρωση ενισχύει την περιθωριοποίηση τους , φιλοδοξούμε να ενδυναμωθεί συν τω χρόνω.

Οι μαθητές των ειδικών σχολείων και όχι μόνο, να μπορέσουν να βρουν μια διέξοδο από το σπίτι και να ανοίξουν το πνεύμα και τα φτερά τους ακόμα περισσότερο.

Για τα παιδιά που δε μπορούν εύκολα να βγουν έξω, η «Γέφυρα Ζωής»  δεν είναι απλά η πηγή που θα τους προσφέρει το νερό της γνώσης αλλά το δρομάκι, που θα μεγαλώσει και θα γίνει μονοπάτι για να μοιραστούν εμπειρίες με άλλα παιδιά, με παρόμοια προβλήματα. Να ζήσουν μέσα από νέες φιλίες ακόμα μεγαλύτερες νέες εμπειρίες.

Γιατί ίσως δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η δική τους καθημερινότητα εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο που βλέπουμε εμείς την κάθε μέρα. Γιατί ίσως δεν έχουμε καταλάβει ότι όλοι εμείς θα τους βοηθήσουμε να περάσουν αυτή τη «Γέφυρα»  που θα τους οδηγήσει στην πραγματική Ζωή, στην Ευτυχία.

Η λειτουργία της Γέφυρας Ζωής στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν έχει λάβει καμία επιδότηση κρατική ή μη έως και σήμερα και τα έξοδά της καλύπτονται από τα μέλη του.  Ωστόσο, ο πολυχώρος μας δυσκολεύετε να συνεχίσει πόσο μάλλον να αναπτύξει τις δραστηριότητές του καθώς στηρίζεται σε οικογένειες που διαμένουν στην Δυτική Αττική, με χαμηλά εισοδήματα με αποτέλεσμα στο μέλλον να μην μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η σημαντική αύξηση των μελών (η λίστα αναμονής για την ένταξη στον πολυχώρο μας ξεπερνά της 120 αιτήσεις και αυξάνετε συνεχώς) έχει δημιουργήσει την ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης του Πολυχώρου μας σε άλλο μεγαλύτερο κτίριο, ώστε να μπορούν να λειτουργούν περισσότερες  δραστηριότητες ταυτόχρονα και να καλύπτουμε συνεχώς όλες τις ηλικιακές ομάδες, Στόχος μας είναι το ταξίδι που ξεκίνησε η «Γέφυρα Ζωής», με πολύ ανιδιοτελής δουλειά και χωρίς χρηματοδότηση, να μην τελειώσει ποτέ. Για να συνεχίσει να προοδεύει τις μέρες των Παιδιών και Νέων με «ειδικές ικανότητες» (φάσμα αυτισμού-νοητική υστέρηση) και να τις ζωντανεύει κάνοντάς τες ευχάριστες, δημιουργικές, φωτεινές, ελπιδοφόρες. Οι συνέπειες  από τις δημοσιονομικές δυσκολίες και την οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας, επηρεάζουν κάθε οργανισμό, ακόμη και τη «Γέφυρα Ζωής».  Ο μεγαλύτερος στόχος για τον πολυχώρο είναι να υπάρχει συνέχεια, με απλά λόγια για το ΑΥΡΙΟ που ξημερώνει για τα παιδιά μας.

Η «Γέφυρα Ζωής» ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ!

Η βιωσιμότητά του Πολυχώρου μας εξαρτάται από την δική σας απόφαση να μας στηρίξετε για να μπορέσουμε να φτάσουμε τον στόχο μας.
Γιατί η Γέφυρα Ζωής Α.μεΑ. Δυτικού Τομέα ..για όλους εμάς

"Είναι μια ωραία περιπλάνηση, σχεδόν μια δραπέτευση" - Γιάννης Ρίτσος

Προσπαθήσαμε να είμαστε , όσο πιο σύντομοι και περιεκτικοί μπορούμε σε μια παρουσίαση αγάπης για τα αυτά τα παιδιά.

Στη διάθεσή σας για περισσότερη πληροφόρηση.

Δείτε περισσότερα για εμάς εδώ :

Πελασγίας 133 Περιστέρι - Ν. Αττικής 12137
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 211-21-43-437 – 6973-50-20-88
Web: http://www.gezo.g
http://gefyrazwhs.blogspot.gr/
Email: gefyrazohs@yahoo.gr
Facebook: ΓΕΦΥΡΑ-ζωής
Twitter: @gefyrazohs

Πηγή: http://www.palmosnews.gr/


Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Η Ελλάδα έχει υψηλού επιπέδου δομές αλλά και επιστημονικό δυναμικό. Από τα ιαματικά λουτρά και τις φυσικές πηγές ως τα διαγνωστικά εργαστήρια, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την πλαστική χειρουργική και  τη ρομποτική εξέλιξη, διαθέτουμε ανταγωνιστικούς προορισμούς ιατρικού τουρισμού που ταξινομούνται ανά νόσο και ειδικότητα. Λαμπρό παράδειγμα είναι η πρώτη προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία παραλία στην Ιεράπετρα της Κρήτης, όπου τοποθετήθηκε ειδικός μηχανισμός seatrac στην παραλία εξασφαλίζοντας στα  άτομα με αναπηρία πρόσβαση στη θάλασσα.

Του Μιχάλη Βλασταράκου.

Η χώρα μας με τη μοναδική γεωπολιτική θέση στην Υδρόγειο, με πάνω από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής και περισσότερα από 6.000 νησιά, αμέτρητες ανεκτίμητες φυσικές ομορφιές, καθώς και πλούτο πολιτισμικών θελγήτρων, αποτελεί έναν ιδεώδη προορισμό ιατρικού τουρισμού.

Συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, πέραν όλων αυτών, είναι η ιστορία του  λαού της, που εδώ και χιλιάδες χρόνια έθεσε τα θεμέλια του παγκόσμιου πολιτισμού και της ιπποκράτειας επιστήμης, της επιστήμης της Ιατρικής.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και έναν χρόνο έχει ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια με το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι που θα καταστήσουν την πατρίδα μας πρώτο παγκόσμιο προορισμό ιατρικού τουρισμού.

Κύρια επιδίωξή μας είναι η είσοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τον Έλληνα γιατρό, την ιατρική εξειδίκευση αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές, παράγοντες που καθιστούν τη χώρα μας προορισμό-στόχο κάθε εποχή του χρόνου.

Η εκτίμησή μας είναι ότι χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και  συντονισμένες δράσεις για να μετατραπεί ο ιατρικός τουρισμός σε ισχυρή και προσοδοφόρα υπηρεσία στον τομέα της υγείας και του τουρισμού με τεράστια έσοδα για τη χώρα, καθώς και αύξηση των θέσεων εργασίας.

Στόχος μας μέσα από το Ινστιτούτο Μελέτης και Ερευνών που ιδρύει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, να διασφαλίσουμε την επιστημονική αυθεντία και το κύρος της χώρας μας στον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, να θέσουμε τους όρους  πιστοποίησης των παροχών υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, να εκπαιδεύσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς και παρόχθιους υγείας και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες προτάσσοντας πάντα τις ποιοτικές και ασφαλείς ιατρικές υπηρεσίες για τον ασθενή τουρίστα.

Αυτό είναι το όραμά μας για την πραγματοποίηση του οποίου εργαζόμαστε σκληρά. Ως αφετηρία έχουμε την Κω, με την τεράστια πολιτιστική και ιατρική κληρονομιά, τον Ιπποκράτη, με το «ωφελείν ή μη βλάπτειν», την οποία αξιοποιούμε.

Η Ελλάδα έχει υψηλού επιπέδου δομές αλλά και επιστημονικό δυναμικό. Από τα ιαματικά λουτρά και τις φυσικές πηγές ως τα διαγνωστικά εργαστήρια, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την πλαστική χειρουργική και  τη ρομποτική εξέλιξη, διαθέτουμε ανταγωνιστικούς προορισμούς ιατρικού τουρισμού που ταξινομούνται ανά νόσο και ειδικότητα.

Λαμπρό παράδειγμα είναι η πρώτη προσβάσιμη για άτομα με αναπηρία παραλία στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Με απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας τοποθετήθηκε ειδικός μηχανισμός seatrac στην παραλία εξασφαλίζοντας στα άτομα με αναπηρία πρόσβαση στη θάλασσα.

Ο φορητός αυτός μηχανισμός που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια έχει κερδίσει το Α΄ βραβείο καινοτομίας καθώς αποτελεί ελληνική πατέντα ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια λαμπρά εγχειρήματα, αρκεί εμείς να δώσουμε  το ιατρικό και το διαχειριστικό πλαίσιο των δράσεων.

Ο κ. Μιχάλης Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»


ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται η εν όλω και σε κάθε στάδιο διαδικασία ένταξης των ΑμεΑ στα προνοιακά επιδόματα, αλλά και η διαδικασία παράτασης των χορηγούμενων παροχών. Το ως άνω κρίθηκε σκόπιμο δεδομένου ότι έχει καταγραφεί μια σειρά από ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης, τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει έντονα τον πολίτη με αναπηρία. Στόχος της παρούσας διάταξης είναι η επίλυση των δυσλειτουργιών μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και δομών για την ένταξη των πολιτών με αναπηρία στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, και αυτό ως αναγκαία προϋπόθεση μιας επιγενόμενης προσαρμογής και εκλογίκευσης της εν λόγω διαδικασίας. Αλλαγές στην ένταξη δικαιούχων στα προνοιακά επιδόματα των Ατόμων με Αναπηρία καθορίζει στις διατάξεις του, το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλης.

Τα ΑμεΑ εντάσσονται συνολικά και σε κάθε στάδιο στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης. Οι αρχικές αιτήσεις θα υποβάλλονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και όχι στα ΚΕΠΑ. Οι κοινωνικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν  το σύνολο της διαδικασίας διεκπεραίωσης μιας αίτησης. Θα υπάρχει τυποποιημένο παραπεμπτικό για κάθε περίπτωση που θα παραπέμπεται στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. Τα όποια οικονομικά αποτελέσματα για τους  αιτούντες, θα ξεκινούν από την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο Δήμο.

Συγκεκριμένα με τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται η εν όλω και σε κάθε στάδιο διαδικασία ένταξης των ΑμεΑ στα προνοιακά επιδόματα, αλλά και η διαδικασία παράτασης των χορηγούμενων παροχών. Το ως άνω κρίθηκε σκόπιμο δεδομένου ότι έχει καταγραφεί μια σειρά από ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης, τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει έντονα τον πολίτη με αναπηρία. Στόχος της παρούσας διάταξης είναι η επίλυση των δυσλειτουργιών μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και δομών για την ένταξη των πολιτών με αναπηρία στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, και αυτό ως αναγκαία προϋπόθεση μιας επιγενόμενης προσαρμογής και εκλογίκευσης της εν λόγω διαδικασίας.

Επιπροσθέτως, λαμβάνεται μέριμνα προκειμένου για την ύπαρξη ενιαίας υγειονομικής κρίσης στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών αναπηρίας στο ίδιο πρόσωπο από δύο διοικητικές αρχές, εφόσον συντρέχει αρμοδιότητα των Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι αυτό διότι, οι μεν αρμοδιότητες των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. προσδιορίζονται από τις διατάξεις του ν.3863/2010, των δε Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις διατάξεις του ν.δ.1327/1973, όπως ισχύουν σήμερα. Από έναρξης ισχύος, όμως, του ν.3865/2010 ορίζεται ότι σχετικά με την  υγειονομική κρίση των προαναφερόμενων Υγειονομικών Επιτροπών των Ενόπλων Δυνάμεων το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή  σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, προκαθορίζεται για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς με εκατοστιαία αναλογία στον Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3863/2010.

Η συγκεκριμένη διάταξη επιλύει κατά συνέπεια το κλίμα της εύλογης ανησυχίας που δημιουργήθηκε στην περίπτωση χορήγησης παροχών αναπηρίας στο ίδιο πρόσωπο από δύο διαφορετικές διοικητικές αρχές, όταν αυτό έχει παραπεμφθεί με βάση την αρμοδιότητα σε δύο διαφορετικές Υγειονομικές  Επιτροπές και έχουν εκδοθεί δύο γνωματεύσεις σε ισχύ με την πρόβλεψη προκειμένου για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία να γίνονται δεκτές και οι γνωματεύσεις της Α.ΣΥ.Ε. ή της Α.Ν.Υ.Ε. ή της Α.Α.Υ.Ε. ή της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής της  Ελληνικής Αστυνομίας ή της Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Πυροσβεστικού Σώματος σε ισχύ που έχουν εκδοθεί από τους αιτούντες για άλλη αιτία, εφόσον πληρούνται με βάση αυτές οι ιατρικές προϋποθέσεις του κατά περίπτωση αιτούμενου προνοιακού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης. Στη δε περίπτωση που υπάρχουν δύο γνωματεύσεις ή πιστοποιητικά αναπηρίας που πληρούν τις προϋποθέσεις αποδοχής τους από τους φορείς, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, λαμβάνεται υπόψη η πιο πρόσφατη.

Ειδικότερα, προβλέπονται διακριτές αρμοδιότητες μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (δημοτική Κοινωνική Υπηρεσία, ΚΕ.Π.Α.), με αποτέλεσμα:

α. Την υποβολή των αρχικών αιτήσεων για την ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης ΑμεΑ στις καθ΄ ύλην αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων και όχι στα ΚΕ.Π.Α., οι οποίες εφεξής αναλαμβάνουν εξολοκλήρου τη διαχείριση κάθε αίτησης από την υποβολή (διοικητικός προέλεγχος) μέχρι τη διεκπεραίωσή της (έκδοση σχετικής απόφασης),

β. τη θέσπιση τυποποιημένου παραπεμπτικού για κάθε εξεταζόμενη από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. περίπτωση, στο οποίο θα περιγράφονται επακριβώς οι ιατρικές προϋποθέσεις επί των οποίων θα πρέπει να αποφανθεί η Υγειονομική Επιτροπή ΚΕ.Π.Α., συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποφυγή εφεξής επανάκρισης των περιστατικών, στη μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης κάθε αιτήματος, άρα και της ταλαιπωρίας των εξεταζομένων, αφού η απόφαση της ΥΕ θα ανταποκρίνεται πλήρως στο σκοπό για τον οποίο εκδίδεται και δεν θα δημιουργούνται νομικά ή άλλα προβλήματα με τις υπηρεσίες απονομής των σχετικών παροχών.

Επιπλέον, αποκαθίσταται το δίκαιο της απαίτησης για έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων ενιαία για όλους τους αιτούντες, από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο Δήμο, μετά τον υποχρεωτικό από την αρμόδια υπηρεσία προέλεγχο της συνδρομής των διοικητικών προϋποθέσεων ένταξης στο κατά περίπτωση πρόγραμμα, καθώς και της ημερομηνίας έναρξης των οικονομικών αποτελεσμάτων στις περιπτώσεις παράτασης του σχετικού δικαιώματος, από την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη ισχύος της προηγούμενης γνωμάτευσης.


Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΣΤΟ ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2ο MUSIC DREAM FESTIVAL ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΛΗ Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ!


Στο φουλ οι μηχανές για την τελική ευθεία του 2ου Music Dream Festival που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου στο Θέατρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον!

Μέρα νύχτα γίνονται πλέον οι πρόβες της Ορχήστρας Των Ονείρων και της 20μελούς Παιδικής Χοροδίας για τη μεγάλη μουσική συναυλία με ελεύθερη είσοδο, αφιέρωμα στο Σωκράτη Μάλαμα, με τη συμμετοχή επιπλέον του Μπάμπη Στόκα, της Ελένης Τσαλιγοπούλου και των Θαλασσινών Ταξιδευτών.Ο μαέστρος της ορχήστρας και διοργανωτής κ. Γιάννης Γαβράς, μετατρέπει το ζήλο και τον ενθουσιασμό των μαθητών του σε μουσική πανδαισία, αγκαλιά στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα», υπέρ του οποίου γίνεται φέτος η διοργάνωση.

Σε οργανωτικό πυρετό για τις τελικές λεπτομέρειες και ο συνδιοργανωτής Βαγγέλης Αυγουλάς εκ μέρους του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», κάνοντας και ο ίδιος απολαυστικά μουσικά διαλείμματα παρακολουθώντας τις πρόβες στο Μουσικό Εργαστήρι!


Στις 9 Ιουλίου παράλληλα με τη μεγάλη μουσική συναυλία, επιστημονικά στελέχη του Συλλόγου «Ελπίδας» θα ενημερώσουν για τις θετικές εξελίξεις στη θεραπεία του παιδικού καρκίνου, ενώ Θα πραγματοποιηθεί και Ενημέρωση - κάλεσμα σε  νέους εθελοντές δότες μυελού των οστών από το σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» με την παρουσία εξειδικευμένης κινητής μονάδας, καθώς και επιτόπου εγγραφή στο μητρώο των εθελοντών δοτών μυελού των οστών για όσους το επιθυμούν.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο κ. Λάμπρος Κωνσταντάρας.


Μουσική έκπληξη η συμμετοχή σε δύο τραγούδια του 10χρονου Γιάννη Πολονύφη, ο οποίος κυριεύει τις νότες διαβάζοντάς τες με τα μάτια της ψυχής του.


Χορηγοί σε αυτήν την προσπάθεια είναι το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟS», το «Zougla.gr», το «ogdoo.gr», το «mega channel», η «Εταιρεία Τηλεφωνίας Forthnet», τα «φροντιστήρια Νέο» στα Δυτικά Προάστια, η εταιρεία Motoroil, η εκτυπωτική εταιρεία «Printa», το φωτογραφείο «Νίκας» στο Ίλιον, η εταιρεία «Nova Απολυμαντική» και το «Margarita’s Lounge Café-Bar» στο Ίλιον.

Ώρα Έναρξης 19:30

Δείτε το διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ της εκδήλωσης εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=6mudgvFdDog&feature=youtu.beΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


Με δείγμα 2.188 ατόμων από 18 ετών και άνω, η τελευταία έρευνα του έτους 2013 έδειξε αύξηση του ποσοστού της μείζονος κατάθλιψης κατά τέσσερις  ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011, φτάνοντας στο 12,3% του γενικού πληθυσμού. Οι γυναίκες, οι ηλικιακές ομάδες των 35-44 και των 55-64 ετών,  τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με οικογενειακό εισόδημα έως 400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι είναι εκείνοι που και παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ψυχικής νόσου. Η αποπληρωμή της δόσης κάποιου δανείου ή μιας πιστωτικής, η εξόφληση λογαριασμών, η δόση του αυτοκινήτου, τα έξοδα ένδυσης και υπόδησης, τα δίδακτρα των φροντιστηρίων, το ενοίκιο της κατοικίας ακόμη και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ είναι οι βασικές οικονομικές δυσκολίες του πληθυσμού που οδηγούν στα αυξημένα κρούσματα ψυχικής νόσου. Η Ζωή Παρασίδη επισκέφθηκε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του ΕΠΙΨΥ. Ναι, η ψυχική νόσος μπορεί να είναι τόσο κοντά όσο και μακριά στον καθένα μας. Και, ναι, η κρίση μπορεί να την ενισχύσει. Όμως, η ζωή ποτέ δεν σταματά εκεί.

«Πες μας τι θες να γράψεις, πως το έχεις στο μυαλό σου, πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που μπορούμε να συζητάμε για ώρες». Κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μου με την ομάδα ειδικών που στελεχώνουν το Kέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής στο δήμο Παπάγου και δεν είχαν άδικο σε αυτό που έλεγαν καθισμένοι γύρω μου στο  οβάλ τραπέζι . Οι πολλοί, σε βάθος χρόνου, αναπαραγόμενοι μύθοι και το κοινωνικό στίγμα γύρω από την ψυχική νόσο είναι οι λόγοι που με οδήγησαν
ως τη μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που παρέχει ψυχιατρική διάγνωση, ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε άτομα και ομάδες και παρεμβαίνει στην τοπική κοινωνία μέσω ερευνών, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας.

Το Σεπτέμβρη του 1989 η εφημερίδα London Observer έγραφε για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο ψυχιατρείο της Λέρου, περιγράφοντας τους ασθενείς ως κρατούμενους σε ένα νησί/στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Ελλάδα, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 είχε βρεθεί σε μια δίνη κριτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας λάμβανε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη νέων δομών και υπηρεσιών με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση κι επαγγελματική επανένταξη των ψυχικώς ασθενών. Μέχρι τότε, τα ψυχιατρεία της χώρας λειτουργούσαν ως αποθήκες ψυχών, που εισάγονταν και δεν έβγαιναν ποτέ, παρά μόνο αν δραπέτευαν. Με το πέρας της χρηματοδότησης, μια μεταρρύθμιση με την ονομασία «Ψυχαργώς» δεσμεύει το Υπουργείο Yγείας και Πρόνοιας σε ένα εθνικό σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την παρεχόμενη ασυλικού  τύπου περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα που θα ολοκληρωθεί το 2020.

 «Αν αρρωστήσετε το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να πάτε στο κέντρο υγείας, αν σπάσετε το πόδι σας θα επισκεφτείτε τον ορθοπεδικό. Εμείς είμαστε μια ομάδα ψυχικής υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας, είμαστε η αιχμή του δόρατος του συστήματος υγείας που είναι πιο κοντά στον πολίτη».  Σύμφωνα με το νόμο υπ’ αριθμόν 2716 οι υγειονομικές περιφέρειες της χώρας  διαιρούνται σε τομείς ψυχικής υγείας με κριτήρια γεωγραφικά και  πληθυσμιακά, στους οποίους εντάσσονται μονάδες ψυχικής υγείας. O Δημήτρης Χονδρός, οικονομολόγος κοινωνικής ψυχιατρικής και διοικητικά υπεύθυνος του Κέντρου που εξυπηρετεί τους κατοίκους των δήμων Παπάγου, Χολαργού, Ψυχικού, Νέου Ψυχικού και Χαλανδρίου εξηγεί πως μια τέτοια προσπάθεια  στοχεύει στο να κλείσoυν οριστικά όλα τα ψυχιατρεία στην επικράτεια.  «Άνθρωποι με ελαφριάς μορφής προβλήματα, που επηρέαζαν ωστόσο τους ίδιους και το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν ήξεραν που να απευθυνθούν. Ένας καταθλιπτικός δηλαδή έμενε ακάλυπτος από πλευράς υπηρεσιών, την ώρα που κάθε ψυχιατρείο ξεχνούσε μέσα τους αρρώστους, στη λογική των φαρμάκων και του εγκλεισμού. Το ανάχωμα για να μην επιστρέψουμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι το να διευρυνθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κέντρα σαν το δικό μας, κέντρα για παιδιά και εφήβους, κινητές μονάδες, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, νοσοκομεία ημέρας και ξενώνες που θα φιλοξενούν όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης».

Βασικός στόχος της ομάδας του Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής είναι να μην υπάρχει λίστα αναμονής όπως λέει ο Γιώργος Σκαλκώτος, κοινωνικός λειτουργός που θα σας απαντήσει στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Εμείς θα κλείσουμε το πρώτο ραντεβού αμέσως και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης θα κλείσουμε και το δεύτερο. Αν έρθει κάποιος που έχει αυτοκτονικό ιδεασμό και μια μητέρα που ανησυχεί για την ενηλικίωση τους γιου της είναι προφανές ποια από τις δύο περιπτώσεις χτυπάει το καμπανάκι. Σε περίπτωση  που κάποιος πρέπει να λάβει άλλου είδους υπηρεσίες, πιο εξειδικευμένες, γίνεται παραπομπή από την υπηρεσία μας σε μια άλλη. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να απαντούμε στα αιτήματα του κόσμου με πολλά διαφορετικά εργαλεία, σχεδόν από όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατευθύνσεων». Το ζήτημα είναι πότε θα καταλάβουμε ότι ένα κοντινό μας πρόσωπο χρήζει παρακολούθησης προκειμένου να σηκώσουμε το ακουστικό και να καλέσουμε στο κέντρο «Θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη μέχρι πρότινος συμπεριφορά του ατόμου, κυρίως όσον αφορά τις διαταραχές άγχους. Αλλαγή στη διαχείριση των συναισθημάτων του, στον τρόπο ομιλίας του, στις γνωστικές του λειτουργίες, στη μνήμη του, στην συγκέντρωση του, τον ύπνο, την όρεξή του. Σε σοβαρές  ψυχικές διαταραχές, όπως στις διαταραχές προσωπικότητας, είναι περισσότερο εμφανείς οι διαφορές, αφού ένας άνθρωπος κοινωνικός ξαφνικά αποσύρεται πάρα πολύ έντονα ή παραμελεί τον εαυτό του», απαντά η ψυχολόγος Λίλη Πέππου.

Οι θεραπευτές της ψυχής δεν είναι ούτε παντογνώστες ούτε αλάθητοι, είναι επαγγελματίες όπως όλοι μας που με την εμπειρία και την τριβή με το αντικείμενό τους βελτιώνουν τις μεθόδους σύμφωνα με την ψυχολόγο Βιβή Προκόπη. «Παρότι προερχόμαστε από διαφορετικά θεραπευτικά ρεύματα, στις  εποπτείες ακούμε πως θα είχαν χειριστεί το εκάστοτε θέμα οι συνάδελφοι, με  αποτέλεσμα να εμπλουτίζουμε τις ικανότητες μας και μπορούμε να απαντήσουμε πιο ολοκληρωμένα στο κάθε αίτημα». Παρά τη δυσπιστία πολλών ασθενών για το κατά πόσο μια ψυχική ασθένεια μπορεί να ιαθεί πλήρως όπως μια πάθηση του σώματος, ο επίσης ψυχολόγος Θοδωρής Μιχαλόπουλος τονίζει πως τίποτα δεν περνάει από μόνο του. «Οποιαδήποτε ψυχική ασθένεια, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρή, όποιο και αν είναι το κοινωνικό στάτους του ατόμου που την φέρει, δεν φεύγει και δε βελτιώνεται χωρίς την ανάλογη στήριξη και βοήθεια που έχει πάντα αποτέλεσμα και μάλιστα σημαντικά. Οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας αποτελούν έναν καθρέφτη της  ποιότητας και του επιπέδου μιας κοινωνίας. Αν και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ο τομέας της πρόνοιας ζορίζεται, υπάρχει μεγάλη μετατόπιση κόσμου που εξυπηρετούνταν στον ιδιωτικό τομέα προς τον δημόσιο, αφού πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια ερχόμενοι εδώ, από το να πέσουν θύματα καιροσκόπων που θα τους ζητήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά».

Πόσες συνεδρίες χρειάζεται ένας ασθενής για να δει αποτελέσματα; «Έχουν βάλει οι Αμερικάνοι ένα όριο που είναι οι δώδεκα συνεδρίες, εδώ προσεγγίζουμε λίγο πιο ανθρώπινα τους ασθενείς, αφού ορισμένους τους παρακολουθούμε εδώ και πέντε χρόνια. Από τη στιγμή που δε δημιουργούμε  ουρές και καταφέρνουμε να απαντάμε γρήγορα στα αιτήματα δεν θα διώξουμε κάποιον που διακρίνουμε πως πρέπει να παρακολουθήσουμε παραπάνω, ακόμη και αν τον βλέπουμε αραιά», απαντά ο Δημήτρης Χονδρός. Η καινοτομία του συγκεκριμένου κέντρου βρίσκεται στο ότι συνδυάζει την κλινική δουλειά με  έρευνα και παρέμβαση στην τοπική κοινωνία στοχεύοντας στην πρόληψη, την ενημέρωση και την καταπολέμηση του στίγματος. «Όλες οι λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από την ψυχική νόσο ξεκινούν από το γεγονός πως τον ασθενή που αποκαλούμε τρελό τον περιχαρακώνουμε. Ένας μαντρότοιχος περιόριζε τις προηγούμενες δεκαετίες τον διαφορετικό, τον παράξενο από τους υπόλοιπους. Η κοινωνία χλεύαζε αυτούς τους ανθρώπους, δεν τους έδινε δουλείες, τους έκλεινε σε άσυλο, η αδερφή ενός ψυχικά ασθενή μπορεί να μη έβρισκε σύζυγο, τους στερούσε δηλαδή σε γενικές γραμμές μια φυσιολογική ζωή».

Πριν από περίπου τρία χρόνια, ηλικιωμένος άντρας αυτοκτονεί δημοσίως στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Αθήνας. Μερικούς μήνες πίσω σύζυγος γνωστού, πρώην κραταιού πολιτικού άντρα, δραπετεύει από το Δρομοκαΐτειο -αφού πρώτα χαράζει ένα μήνυμα μητρικής στοργής στον κορμό ενός δέντρου- κι ένα  αεροπλάνο γερμανικής εταιρείας οδηγείται σε πτώση από τον ίδιο του τον πιλότο. Στο σήμερα, ένας αστυνομικός στην Θεσσαλονίκη κατηγορείται πως δολοφόνησε με στραγγαλισμό την επτάχρονη κόρη του. Τα περιστατικά προφανώς δε συνδέονται μεταξύ τους, η ενστικτώδης κοινωνική αντίδραση όμως τσουβαλιάζει κι αποδίδει τις συμπεριφορές σε στρεβλό ψυχισμό διαιωνίζοντας  «ψυχοπαθή στερεότυπα». Μετά αναλαμβάνουν τα  Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κι ενισχύουν ανεύθυνα με ξύλινους αστοιχείωτους τίτλους τον περαιτέρω στιγματισμό. Ας μην πέφτουμε άλλο σε αυτήν την παγίδα.

Η ομάδα του ΕΠΙΨΥ καταρρίπτει μερικούς μύθους γύρω από την ψυχική νόσο:

- Η ψυχική νόσος είναι κληρονομική. Βρίσκεται υπό διερεύνηση. Παρότι  πολλές έρευνες στην παγκόσμια βιβλιογραφία υποστηρίζουν εν μέρει αυτή την   άποψη, οι ψυχικές ασθένειες συνδέονται με τη βιοχημεία του εγκεφάλου γι’ αυτό δεν υπάρχει ακόμη μια σαφής, ξεκάθαρη απάντηση. Ενώ η επικρατούσα άποψη μεταξύ των ειδικών είναι πως όλες οι ασθένειες είναι πολυπαραγοντικές, το κληρονομικό επιχείρημα έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να περιορίσει και να δεσμεύσει τις επιλογές των ανθρώπων με σοβαρή ψυχική ασθένεια, παρότι δεν έχει αποδειχθεί πως ένας άρρωστος γονέας θα κληρονομήσει στο παιδί του την αντίστοιχη πάθηση.

- Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν έχουν το σθένος να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές δυσκολίες. Η κατάθλιψη δεν προϋποθέτει αδυναμία χαρακτήρα ή νωθρότητα.

- Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι επικίνδυνοι και βίαιοι. «Βίαια δεν είναι τα νερά του ποταμού, βίαιες είναι οι όχθες που τον περιορίζουν»,  λέει ο Χρήστος Παπανδρέου, κοινωνικός λειτουργός, παραφράζοντας Μπρεχτ. Καμία ψυχική νόσος δεν συνεπάγεται επικίνδυνη συμπεριφορά ή βίαιες εξάρσεις. «Την επικινδυνότητα και τη βιαιότητα την αναπαράγει το ίδιο στο  σύστημα όταν βλέπουμε ασθενείς δεμένους, καθηλωμένους επί μακρών σε μια συνεχή ανασφάλεια και περιθωριοποίηση».

- Όλοι έχουμε άγχος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα κάποιας ψυχικής νόσου. Αν έχετε σαφείς ενδείξεις πως επηρεάζει σε  σημαντικό βαθμό την λειτουργικότητα, τις σχέσεις ή την εργασία σας, όταν σταματήσετε να χαιρόσαστε με πράγματα που πριν σας ικανοποιούσαν, σε περίπτωση που το άγχος σας δεν εκφράζεται με λέξεις αλλά με επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό χωρίς αυτό να σημαίνει πως βρισκόσαστε στην αρχή κάποιας νόσου.

Το ΕΠΙΨΥ διενεργεί από το 2008 μια σειρά επιδημιολογικών μελετών πανελλαδικής εμβέλειας.

Ποια είναι τελικά η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού;

Ο Ιωάννης Δημόπουλος, ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνος του κέντρου θεωρεί πως ο κοινωνικός ιστός της χώρας διαθέτει μια πιο στέρεη σύνδεση που δεν μας έχει οδηγήσει ακόμη στα συχνά και πιο βαριά περαστικά των βορειοευρωπαϊκών χωρών. «Είναι γεγονός πως οι Έλληνες, με την επιβάρυνση των τελευταίων ετών, άρχισαν να κλείνονται στον εαυτό τους και νιώθουν πως δεν υπάρχει κάποιος να τους ακούσει από τη στιγμή που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, ίσως όντως ένας φίλος να μη μπορεί να
 τους βοηθήσει πλέον. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι διαταραγμένες ισορροπίες εντός της οικογένειας με την αλλαγή ρόλων έχουν αντικαταστήσει τις παραδοσιακές αρχές που έκαναν τα πράγματα να κυλούν κάπως από μόνα τους. Εντύπωση μου κάνει για παράδειγμα πως άνθρωποι μεγάλης ηλικίας –έχοντας παιδιά που ενδεχομένως έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια- πιέζονται από καταστάσεις που αν δε μιλήσουν γι ‘αυτές μπορεί να τους οδηγήσουν σε μια ελαφριά ψυχική νόσο και μας ζητούν βοήθεια, ενώ παλαιότερα δεν συνέβαινε αυτό».

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως ο καταγραφόμενος ψυχικός αντίκτυπος της κρίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί πια ως ένα πρώτο «σοκ» απέναντι στη βίαιη ανατροπή των πρότερων συνθηκών. Τα σχετικά ευρήματα φαίνονται να αντικατοπτρίζουν περισσότερο πάγιες επιδράσεις της οικονομικής δυσπραγίας στην ψυχική υγεία, που η ομάδα του ΕΠΙΨΥ συνιστά να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

 Πηγή: http://www.popaganda.gr/


Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥ ΖΗΝ


«Θέλω να φανταστείτε τώρα, μέσα σε μια στιγμή και ενώ με ακούτε, την εικόνα του ωραιότερου λουλουδιού που έχετε δει ποτέ, που έχετε συναντήσει ποτέ, που σας έχουν προσφέρει ποτέ. Φανταστείτε το, φέρτε το στο μυαλό σας, μη μου πείτε πoιο είναι. Και παράλληλα τώρα φανταστείτε τη γαρδένια, βγάλτε τη όμως μπροστά από τα μάτια σας, δεν τη θέλω εικόνα. Φέρτε τη κοντά στο πρόσωπό σας και μυρίστε τη. Μήπως μυρίζει πιο ωραία από το οπτικά ωραίο λουλούδι που φανταστήκατε πριν λίγο; Και αυτή η μυρωδιά μη μου πείτε, δεν είναι μια υπέροχη αποτύπωση»;

Με αυτό το παιχνίδι εικόνων, φαντασίας και διαδραστικών ερωτήσεων άρχισε την ομιλία του στο 3ο Φεστιβάλ Ευ Ζην ο Βαγγέλης Αυγουλάς, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και καθήλωσε όσους τον παρακολουθούσαν:


«Φανταστείτε τώρα και το τριαντάφυλλο: αυτό που έχετε δοκιμάσει σε γλυκό του κουταλιού, αυτό που έχετε προσφέρει ή σας έχει προσφέρει ο αγαπημένος ή η αγαπημένη σας, αυτό που έχει στολίσει το σπίτι ή το γραφείο σας. Διάφορα χρώματα. Διάφορες εικόνες, η κάθε μια και ο καθένας μια διαφορετική, για το τριαντάφυλλο όλα και όλες. Κλείστε τώρα τα μάτια και αγγίξτε, ο καθένας και η κάθε μια το τριαντάφυλλο του / της. Νιώθετε την απαλότητα του στο χέρι σας; Όλοι συμφωνούμε εδώ μέσα στην αίθουσα στη μια και μοναδική απτική εικόνα της ασυναγώνιστης απαλότητας των πετάλων κάθε τριαντάφυλλου, σαν χάδι!

Θέλω σήμερα από τα παραδείγματά μου και τη συζήτησή μας να καταλάβετε ότι εγώ, αν και γεννήθηκα τυφλός και εξ αρχής μου έλεγαν ότι δε θα έχω καμία σχέση με τις εικόνες, συνέχισα τη ζωή μου, έφτιαξα τις δικές μου εικόνες και τη δύναμη των δικών μου εικόνων έρχομαι σήμερα εδώ να μοιραστώ μαζί σας», κατέληξε ο νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς καταχειροκροτούμενος από τους ακροατές, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι αν δεις τις δυσκολίες της ζωής με άλλα μάτια, η ζωή συνεχίζεται με εσένα συνοδοιπόρο της και όχι τηλεθεατή της!

Οι στόχοι του Φεστιβάλ ήταν :
1) Να διαδώσει τα μυστικά του Ευ Ζην και να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας να διαχειριστούν κρίσεις όπως την οικονομική, ή κάποια ασθένεια.
2) Να στείλει το μήνυμα "Είμαι Νικητής" σε όσους δοκιμάζονται αλλά και ειδικότερα σε όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο.
3) Να υποστηρίξει ευπαθείς ομάδες με τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν.

Πάνω από  €10,000  σε έσοδα συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν ευπαθείς ομάδες μέσα από το Σύλλογο Aμυμώνη (τυφλά πολυανάπηρα άτομα)

1,500+ επισκέπτες παρ’ όλες τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες

319 συμμετοχές στα αγωνίσματα του καγιακ, ποδήλατο, τρέξιμο, inline skating, sup

110 εθελοντές βοήθησαν στη διοργάνωση

Έγιναν 200 δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μαστού, οφθαλμολογικές, μνήμης και HIV.

Στείλαμε το μήνυμα "είμαι νικητής" μέσα από 2 τηλεοπτικές εμφανίσεις, δεκάδες ραδιοφωνικά σποτ και εκατοντάδες αναφορές στον έντυπο και τον ψηφιακό τύπο. 

Επίσης συγκεντρώθηκαν 42 φιάλες αίματος μέσα από την εθελοντική αιμοδοσία που έτρεχε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ σε συνεργασία με την τράπεζα αίματος Δημήτρης Βλων.


Το φεστιβάλ παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του Κοινωφελούς Συλλόγου «ΑΜΥΜΩΝΗ» κα Βούλα Μπέλλου και ο νέος ιατρός, Πρόεδρος του οργανισμού “I- Living Greece” κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Εκ μέρους των διοργανωτών ο υπεύθυνος για τις ομιλίες κ. Άγγελος Δερλόπας, απένειμε στο Βαγγέλη Αυγουλά το χαρακτηριστικό σύμβολο του 3ου Φεστιβάλ Ευ Ζην για τη συμμετοχή του.

Επίσης, συγκλόνισε και η ομιλία του νεαρού πρωταθλητή στο Τρίαθλο Νίκου Παπαγγελή, ο οποίος έχει κινητική αναπηρία και κάνει πρωταθλητισμό ήδη στα 16 του έτη.

ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μεροκάματο του τρόμου για όλους

Στις  χωματερές  της Ελλάδος, συρράξεις, απειλές, λιθοβολισμοί και… σφαίρες.

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα.H αποκομιδή, η μεταφορά και η ανακύκλωση των απορριμμάτων , ένα «τέρας» που αποτελείται από τρία ανεξάρτητους  φαινομενικά αλλά και απολύτως  συνδεδεμένους μεταξύ τους «δράκους», αποτελεί ένα από τα 3-4 χειρότερα, δυσκολότερα και «βαρύτερα» φορτία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα.  Από την Αλεξανδρούπολη ως  το Γύθειο και σ΄ όλα τα νησιά,  είναι το μεγαλύτερο καθημερινό πρόβλημα.

‘Έκανε μια πανελλαδική στάση εργασίας  τις προάλλες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), με  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών,  στην  πλατεία Κλαυθμώνος αλλά τελικά τον υπουργό, τον κ. Βούτση δεν τον είδαν. Και τι ζητούν;  Αντιδρούν  στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων από ορισμένους δήμους καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τις συμβάσεις των ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας των δήμων.

Συναντήθηκα με τον Ηλία Κουτσιμπέλη,  γενικό γραμματέα του Σωματείου Οδηγών του Δήμου Αθηναίων και τον  Σταύρο Τζιβιτζή, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ραφήνας .

Ξεκινάω με άλλη ερώτηση που «βγάζει» μεγάλο θέμα: Τους πηγαίνω στη «μεγάλη τραγωδία»  των  ΧΥΤΑ. Στις 26 Μαίου,το Σωματείο Οδηγών Αυτοκινήτων του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε στις  6 το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά από την είσοδο του Χ.Υ.Τ.Α. Άνω Λιοσίων. Και έλεγαν  οι οδηγοί: « Κάνουμε αυτή την κινητοποίηση έχοντας εξαντλήσει κάθε παρέμβαση στους αρμόδιους φορείς αναφέροντας  απειλές,  εκβιασμούς, πυροβολισμούς,  πέτρες που δεχόμαστε από το πλήθος των ατόμων που  παράνομα μπαίνουν και ψάχνουν στα σκουπίδια…» , και άλλα πολλά.

Και μου λένε:  «ΧΥΤΑ. Λειτουργεί στα Άνω Λιόσια. Εκεί εναποθέτουμε τα σκουπίδια. Και με το που φτάνουμε, αντιμετωπίζουμε μέγα πλήθος ανθρώπων  που έχουν εισβάλλει μέσα, παράνομα, γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και ψάχνουν στα σκουπίδια. Αντιλαμβανόμαστε το γιατί. Είναι άνθρωποι εξαθλιωμένοι. Μέσα απ ΄αυτό τον τρόπο, βγάζουνε κάποια υλικά, μέταλλα, σίδερα και τα πουλάνε και βγάζουνε μεροκάματο. Αλλά το φαντάζεστε; Μας περιμένουν παντού και στο δρόμο, μπαίνουν μέσα, ανεβαίνουν στα απορριμματοφόρα, μας πετούν πέτρες, μπαίνουν μπροστά μας και μας ζητούν  με το ζόρι να τους πάρουμε στα αυτοκίνητα – γιατί ο χώρος που θα ψάξουνε είναι πολύ μακριά ενώ απαγορεύεται. Και μετά, μας απειλούν να τους πάρουμε και όταν φεύγουμε και μαζί και τα πράγματα που έχουν μαζέψει. Σαν να είμαστε φορτηγάκια μετακόμισης. Στα Λιόσια που είναι τεράστιος  χώρος , υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας. Σε μικρότερους χώρους… τέλος πάντων αλλά στα Άνω Λιόσια… έχουν συμβεί φοβερά πράγματα. Μπορεί μέχρι και να τον καταπλακώσεις αυτόν που ψάχνει και δεν φαίνεται.»

Και οι πυροβολισμοί;

« Στο Δήμο Μοσχάτου, η σφαίρα πέρασε από το παρμπρίζ και βγήκε από πίσω. Υπάρχουν άνθρωποι επαγγελματίες απέξω απ΄ τους ΧΥΤΑ που θα πάρουν το σίδερο που πληρώνουνε αυτούς που μπαίνουν μέσα για να τους το φέρουνε. Και οι άλλοι, για να μπούνε μέσα, πληρώνουνε κι αυτοί διάφορους ανθρώπους στη χωματερή για να τους αφήσουνε, η δε αστυνομία είναι ανύπαρκτη. Ένα μεγάλο  κι άσχημο αλισβερίσι δηλαδή. Και ο Δήμος Αθηναίων έχει κάνει μέχρι και μήνυση κατ αγνώστων. Έχουμε και ξυλοδαρμούς. Υπάρχει ένα κύκλωμα. Κάποιοι δουλεύουν για κάποιους άλλους . Και φαντάζεστε τι συμβαίνει όταν φτάνει κάποιο φορτηγό με …  «πολύτιμο υλικό». Ρούχα, αντικείμενα από κατασχέσεις.  Που τα πηγαίνουν για καταστροφή στη χωματερή.  Και βέβαια θα έπρεπε να είναι παρών και εισαγγελέας για να δει την καταστροφή. Μόλις αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο γίνεται, συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάει πρώτος να τα πάρει. Έχουμε συρράξεις. Είχαμε και νεκρούς από τέτοιες συρράξεις. Και σ΄ όλα μέσα, είμαστε κι εμείς.  Όλων των Δήμων. Αντιλαμβάνεστε;»

Αντιλαμβάνομαι… αντιλαμβάνομαι. Μεροκάματο του τρόμου. Για όλους. Και ολοκληρώνουν:

«Εκείνο που θέλαμε να το φωνάξουμε δυνατά , να το ακούσει ο κόσμος  ήταν ότι ακόμα συνεχίζεται η προσπάθεια κάποιων ιδιωτών να αποκτήσουν μέρος της λειτουργίας της καθαριότητος. Είτε της αποκομιδής, είτε της επεξεργασίας. Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης που μέσω της κυρίας Δούρου σταμάτησε τα δυο νέα κέντρα απορριμμάτων τα οποία θα χρησιμοποιούσαν μάλιστα την παλιά  τεχνική της καύσης που σε όλη την Ευρώπη έχει σταματήσει, περιμέναμε το επόμενο βήμα. Την κατάργηση του άρθρου 61 στο νόμο  3979 / 11 που δίνει τη δυνατότητα σε ένα Δήμο, όταν  λόγω ελλείψεως προσωπικού δεν μπορεί να κάνει αποκομιδή απορριμμάτων, με τη διαδικασία της παραχώρησης να δίνει το έργο σε ιδιώτες. Είναι μια Κερκόπορτα, ακόμα ανοιχτή, για την είσοδο ιδιωτών. Αυτό πρέπει να παραμείνει στα χέρια των Δήμων  γιατί οι Δήμοι εισπράττουν τα τέλη από τους Δημότες και έχουν στόχο να κρατάνε την πόλη καθαρή. Είναι ανταποδοτική υπηρεσία. Δεν μπορείς να την παραχωρήσεις σε ιδιώτες γιατί δεν έχεις προσωπικό. Κι αν δεν έχεις προσωπικό, να σου επιτρέψουν να πάρεις. Βεβαίως  για την Καθαριότητα μόνο. Το πρόβλημα αυτό γίνεται τεράστιο στους νησιωτικούς και μικρότερους δήμους, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, μετά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και το γενικότερο πρόβλημα μειώσεων προσωπικού. Απαγορεύονται οι προσλήψεις. Ας δώσουμε λοιπόν το έργο στους ιδιώτες, κι ας πληρώνουν τα τέλη στους Δήμους οι δημότες;»

Πηγή: crash online