meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Δήλωση Γ. Ραγκούση για την αποψινή παρουσία του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, 28/05/2013


Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το πολιτικό σκάνδαλο της μη αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ ανακοίνωσα την αποχώρησή μου από το ΠΑΣΟΚ στο οποίο ηγείται ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Ε.Βενιζέλος. Ηταν ο μόνος τρόπος που διέθετα για να εκφράσω την οργή και την αγανάκτησή μου για όσα αδιανόητα αποκαλύφθηκαν και αφορούσαν στις πρώην πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών..
 
Ό,τι είχα να καταθέσω για την υπόθεση που διερευνάται ποινικά το κατέθεσα ενώπιον της εισαγγελέως κ. Ράϊκου που εκπροσωπούσε την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής.
Σήμερα και ενόψει της παρουσίας μου στην επιτροπή της Βουλής, υπάρχουν δύο πολύ καθαρές απόψεις που επιθυμώ δημοσίως να διατυπώσω.
 
Πρώτον: το πολιτικό σκάνδαλο με τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ δεν ήταν στιγμιαίο - είναι διαρκές. Ούτε σήμερα δεν διεξάγεται μία πραγματική  και ουσιαστική προσπάθεια για τον έλεγχο των λιστών "τύπου Λαγκάρντ". Για όσους γνωρίζουν τις πολιτικές και τις μεθόδους που συστηματικά χρησιμοποιούνται από κράτη ανεπτυγμένα - κράτη δηλαδή που λειτουργούν με αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις - όσοι γνωρίζουν λοιπόν τη διεθνή εμπειρία, αμέσως αντιλαμβάνονται πως ό,τι  έχει μέχρι τώρα γνωστοποιηθεί από την τρικομματική κυβέρνηση είναι όχι μόνον για το θεαθήναι, αλλά για κάτι πολύ χειρότερο. ´Ο,τι μέχρι σήμερα έχει γνωστοποιηθεί στοχεύει ουσιαστικά ώστε να προστατευθούν φορολογικά όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό από ενδεχομένως μη φορολογημένα εισοδήματα.
 
Δεύτερον: εξίσου μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο με τη διαρκή μη αξιοποίηση της κάθε λίστας Λαγκάρντ είναι και ο νέος φορολογικός νόμος της κυβέρνησης των κ.κ.Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. Ο νόμος που μείωσε από το 25% στο 10% τον φορολογικό συντελεστή για τα κέρδη των επιχείρησεων που γίνονται μερίσματα, δηλαδή προσωπικό εισόδημα για κάθε μέτοχο. Με το νόμο αυτόν, όλες οι θυσίες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων τα τρία τελευταία χρόνια μεταφέρονται ευθέως όχι στην δημοσιονομική αποκατάσταση της χώρας, ούτε στις επιχειρήσεις - αφού γι αυτές ο συντελεστής φορολόγησης αυξήθηκε από το 20% στο 26% - αλλά μεταφέρονται ευθέως κατά τρόπο ανήθικο και άδικο στους ατομικούς λογαριασμούς κάποιων λίγων Ελλήνων..
 
Στην Ελλάδα σήμερα, δεν λειτουργεί κανένα θεσμικά προβλεπόμενο συλλογικό κυβερνητικό όργανο, σχεδόν ούτε το κοινοβούλιο..
 
Η Ελλάδα σήμερα κυβερνάται με τον πιο εξωθεσμικό, παρασκηνιακό και  παλαιοκομματικό τρόπο γιατι έχει τον πλέον καθοδηγούμενο Πρωθυπουργό και μάλιστα από μια νέου τύπου, εγχώρια και διεθνή, απροσχημάτιστη διαπλοκή.
 
Αυτή η Ελλάδα, είναι υπεύθυνη για την επικίνδυνη ενδυνάμωση των άκρων του λαϊκισμού και της δημαγωγίας ,εντός και εκτός Βουλής.
 

ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥO Δήμος Ιλίου, ανιχνεύοντας τις εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές και αναπτυξιακές ανάγκες της πόλης, σε μια προσπάθεια να προωθήσει την εφαρμογή προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων, ιδρύει Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

 
Η λειτουργία του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.), θα ξεκινήσει το νέο σχολικό έτος, περιλαμβάνοντας προγράμματα για την προώθηση της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, θέματα για την υγεία, το περιβάλλον κ.ά., καθώς και προγράμματα για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 
 
 
 

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Οι επιχειρηματίες με αναπηρία κατακτούν την οικονομική αυτοδυναμία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
 
Κερδοφόρες παρέμεναν, τρία χρόνια μετά την ίδρυσή τους, οι περισσότερες από τις 143 επιχειρήσεις ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των τριών κύκλων σχετικού προγράμματος του ΕΟΜΜΕΧ: παρά τη μείωση του τζίρου τους σε πολλές περιπτώσεις, κατόρθωσαν, με σωστή διαχείριση, να κρατήσουν τα μεγέθη τους σε θετικό έδαφος.Παράλληλα, πάνω από το 63% των επιχειρηματιών εξασφάλισε την οικονομική του αυτοδυναμία, χάρη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, ενώ εννέα στους δέκα (91%) δήλωσαν πως θεωρούν ότι η επιχείρησή τους είναι επιτυχημένη.
 
Το όφελος, όμως, δεν ήταν μόνο οικονομικό: περισσότεροι από τους μισούς επιχειρηματίες με αναπηρία σημείωσαν πως, με αφορμή την επιχείρηση που ίδρυσαν, πέτυχαν να ενσωματωθούν πλήρως στο κοινωνικό περιβάλλον.
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα και σε επίπεδο απασχόλησης, αφού δημιουργήθηκαν 77 νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Το συνολικό έργο, που υλοποιήθηκε στους τρεις κύκλους του προγράμματος, ανήλθε σε περίπου 11 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική δημόσια δαπάνη διαμορφώθηκε στα 5,9 εκατ.
 
Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που κοινοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σύρος Κοσκοβόλης, στέλεχος της Μονάδας Προγραμματισμού, Σχεδιασμού, Ωρίμανσης και Υλοποίησης Εθνικών και Κοινοτικών Προγραμμάτων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επικαλούμενος και τα αποτελέσματα μελέτης για τα αποτελέσματα του προγράμματος "Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας ΑμεΑ" του ΕΟΜΜΕΧ.
 
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2011, καταγράφοντας τα αποτελέσματα του έργου (το οποίο διήρκεσε από το 2003 μέχρι το 2006), τόσο με ερωτηματολόγια προς τους επιχειρηματίες, όσο και με επιτόπιες επισκέψεις στις επιχειρήσεις τους.
 
Ένα εκατομμύριο άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα "Ποιο ήταν για εμένα το κυριότερο συμπέρασμα από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος; Ότι με ενεργές πολιτικές απασχόλησης μπορεί να υπάρξει ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας και την κοινωνία ατόμων με ειδικές δυνατότητες και δεξιότητες, κυρίως μέσα από την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία που θεωρώ ότι έχει για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση η ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που είτε αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία είτε είναι περιθωριοποιημένα, να ζουν αξιοπρεπώς και αυτοδύναμα" σημείωσε ο κ.Κοσκοβόλης.
 
Το μέγεθος της ευνοϊκής επίδρασης, που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιες πολιτικές γίνεται σαφές από το γεγονός ότι, μόνο τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, πολλά από τα οποία παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, υπολογίζεται -σύμφωνα με τη μελέτη- ότι ξεπερνούν το 1.000.000*.
 
Στον κλάδο των υπηρεσιών σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις Σε ποιους τομείς, όμως, επέλεξαν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα τα άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα; Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών, τρεις στις δέκα στο εμπόριο και μόλις δύο στις 10 στη μεταποίηση. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών (ποσοστό 63%) ήταν ηλικίας 31-50 και μόλις το 12% από 21 έως 30.
 
Πιο τολμηρά ή πιο πρόθυμα να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση εμφανίστηκαν τα άτομα με κινητικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της παραπληγίας - τετραπληγίας, που υπέβαλαν τις περισσότερες αιτήσεις στους τρεις κύκλους του προγράμματος και υλοποίησαν τα 52 από τα 143 επενδυτικά σχέδια του προγράμματος. Ακολούθησαν εκείνα που παρουσιάζουν σοβαρά αιματολογικά προβλήματα.
 
Με λίγη (πολλή) βοήθεια από την οικογένειά μου Ερωτηθέντες αν βοηθήθηκαν από τρίτους κατά την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (πέραν της ενίσχυσης, που έλαβαν από το πρόγραμμα), πάνω από οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 81,8%) απάντησαν πως είχαν βοήθεια από την οικογένειάς τους.
 
Το 15,2% δήλωσε πως στηρίχθηκε από άλλα άτομα και φορείς, ενώ το 12,1% υποστήριξε ότι δεν είχε αρωγούς στην προσπάθειά του.
 
Οικονομική κρίση και γραφειοκρατία τα κυριότερα εμπόδια Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη μελέτη, τα προβλήματα που ανακόπτουν την επιχειρηματική δράση των ΑμεΑ είναι λίγο πολύ τα ίδια με εκείνα που ταλανίζουν και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, με τη γραφειοκρατία να χαρακτηρίζεται από τους ερωτηθέντες (πολλαπλές απαντήσεις) ως “αρκετά σημαντικό”, “σημαντικό” ή “το πλέον σημαντικό εμπόδιο” από σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 67,8%).
 
Παράλληλα, η συρρίκνωση της αγοράς και η οικονομική κρίση καταγράφηκαν ως τα σημαντικότερα προβλήματα, που εμφανίστηκαν κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, με ποσοστό 72,7%. Ακολουθούν, κατά σειρά, η δυσκολία πρόσβασης σε δανειοδότηση και προγράμματα χρηματοδότησης και η ανεπάρκεια κεφαλαίων.
 
Το 40% είδε “τις δουλειές ν΄ ανοίγουν” Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις (57%) κατέγραψαν μείωση τζίρου το 2009 και το 2010, από 10% έως και άνω του 30%. Ωστόσο, για το 5% ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 38% είδε τις "δουλειές ν΄ ανοίγουν" και τα έσοδα να αυξάνονται.
 
Επιχειρηματική ιστοσελίδα έχουν οι μισές επιχειρήσεις Οι επιχειρηματίες με αναπηρία εμφανίζονται πολύ εξοικειωμένοι και με τις νέες τεχνολογίες, αφού πέραν του ότι στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν στη δουλειά τους υπολογιστές και Ίντερνετ, σχεδόν οι μισοί (48,5%) διαθέτουν επιχειρηματική ιστοσελίδα.
 
Επιπροσθέτως, το 36,4% εφαρμόζει εξειδικευμένα πληροφοριακά συστήματα στις εσωτερικές λειτουργίες της επιχείρησης και περίπου το 20% συμμετέχει σε ηλεκτρονικές αγορές. Αν και το τελευταίο αυτό ποσοστό παραμένει σχετικά χαμηλό, ωστόσο έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα αποτελέσματα αντίστοιχων ερευνών το παρελθόντος.
 
“Θερμοκοιτίδες” για επιχειρήσεις ΑμεΑ Κληθέντες να διατυπώσουν προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ΑμεΑ, οι συμμετέχοντες ζήτησαν κατά πλειοψηφία την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος στήριξης των υφιστάμενων επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλίσουν χείρα βοηθείας για να συνεχίσουν αυτό που άρχισαν με επιτυχία.
 
"Πιστεύω ότι πρέπει, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να διαμορφώσουμε χώρους και υπηρεσίες, που θα υποβοηθήσουν την επιχειρηματικότητα των ανθρώπων με ειδικές ικανότητες. Πχ, με την εξεύρεση κάποιων χώρων που θα λειτουργούν σαν "θερμοκοιτίδες" επιχειρήσεων, με μηδενικό ή πολύ χαμηλό ενοίκιο, κοινή γραμματεία και κοινούς συμβούλους, ώστε οι επιχειρήσεις να μοιράζονται το κόστος. Επίσης, με μέντορες που θα καθοδηγούν, αλλά και με την ενθάρρυνση της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ τους" κατέληξε ο κ.Κοσκοβόλης._
 
Αλεξάνδρα Γούτα
 
*Ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΕΕ, βάσει ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων από έρευνες. Βάσει αυτών των στοιχείων, προκύπτει ότι συνολικά στην ΕΕ, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε περίπου 37 εκατ. άτομα ή περίπου στο 10% του συνολικού πληθυσμού. Επίσημη απογραφή, ωστόσο, δεν υπάρχει και τα στοιχεία αυτά στηρίζονται με στη σειρά τους σε ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και επίσημων κρατικών φορέων.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Κέρδος»

 

ΘΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ 2013


Ο Δήμος Ιλίου και η Κοινωνική του Υπηρεσία διοργανώνουν από 20 Ιουνίου έως και 19 Ιουλίου 2013 Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για 300 παιδιά ηλικίας 5 - 12 ετών.
 
Στόχος του προγράμματος της Καλοκαιρινής Δημιουργικής Απασχόλησης είναι να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς της πόλης μας, προσφέροντας ασφαλή φύλαξη των παιδιών κατά την περίδο των θερινών διακοπών των σχολείων και παράλλληλα να προσφέρει ημερησίως στα παιδιά του Δήμου ψυχαγωγία, δημιουργική απασχόληση και γνώσεις, μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα.
 
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες, ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές εκδηλώσεις, δημιουργία διάφορων κατασκευών, εκτέλεση δραστηριοτήτων λεπτής κινητικότητας και άλλες εικαστικές, μουσικές και καλλιτεχνικές δρατηριότητες.
 
Το πρόγραμμα που ξεκινά από 20 Ιουνίου έως και 19 Ιουλίου 2013, θα διεξάγεται καθημερινά εκτός (Σαββάτου & Κυριακής), από τις 7:30 το πρωί έως τις 15:30 το μεσημέρι, στο 3ο, 6ο και 13ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου.
 
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου έως και 18 Ιουνίου στα γραφεία της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας (Νέστορος 101, Β΄ όροφος) Δευτέρα-Παρασκευή 08:30 - 14:30, ενώ κάθε Πέμπτη και το απόγευμα 19:00 - 20:00.
 
Απαραίτητα Δικαιολογητικά:
1. Πιστοποιητικό Υγείας του Παιδιού (από Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα).
2. Φωτοτυπία Λογαριασμού ΔΕκο ή μισθωτήριο εργασίας για βεβαίωση διεύθυνσης μονίμου κατοικίας.
3. Βεβαίωση εργασίας των γονέων.
4.Οποιοδήποτε έγγραφο από Δ.Ο.Υ. που να αναγράφει το Α.Φ.Μ. του αιτόύντος.
5. Αίτηση ΄Δήλωση Συμμετοχής (τη συμπληρώνεται στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου).
 
Η συμβολική οικονομική συμμετοχή ορίζεται για κάθε παιδί στα 20,00 €, ενώ απαλλάσονται από την καταβολή οικονομικής συμμετοχής οι πολύτεκνες , οι τρίτεκνες και οι μονογονεϊκές οικογένειες των οποίων το εισόδημα είναι μικρότερο των 25.000,00 €
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου και συγκεκριμένα στην κυρία Αναστασία Παπάζογλου και κυρία Ευαγγελία Πολυδώρου στα τηλέφωνα 2132030042, 2132030015, 2132030019
 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΑΡΩΜΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ''THIS IS RADIO''


Ζωντανά την Κυριακή 2 Ιουνίου 6-8 το απόγευμα, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, στο www.thisisradio.gr και τη ραδιοφωνική εκπομπή «Με Άλλα Μάτια», καλεσμένος του Βαγγέλη Αυγουλά και της Ελεάννας φίλιου!
 
Ο κ. Γιαννόπουλος θα μιλήσει ζωντανά για το έργο της Δημοτικής  Αρχής στη Γορτυνία τα τελευταία χρόνια, για την πολυετή ενασχόληση του με τα κοινά, για τις φυσικές και πολιτιστικές ομορφιές κάθε Γορτυνιακής γωνιάς, ενώ θα σχολιάσει την επικαιρότητα και θα απαντήσει και σε όλες τις ερωτήσεις που θα θέσουν ζωντανά οι ακροατές μέσω του Chat του σταθμού και του mail της εκπομπής meallamatia@gmail.com.
 
Συντονιστείτε και ακούστε μια ακόμη εκπομπή χωρίς περιορισμούς στη θεματολογία, με έναν ενδιαφέροντα καλεσμένο!
 
Επίσης, ζωντανά παρεμβαίνει και μιλά για το ισχυρό Αρκαδικό στοιχείο πανελλαδικά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου κ. Ιωάννης Κουτσανδρέας.
 
 
 
Ακούστε την εκπομπή ζωντανά στο www.thisisradio.gr κατεβάζοντας την αντίστοιχη εφαρμογή στα κινητά σας τηλέφωνα!
 

ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΙΛΙΟΥ 2013!


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στον Ποδηλατικό Γύρο Ιλίου την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο Ιλίου, όπου ποδηλάτες όλων των ηλικιών έστειλαν το δικό τους οικολογικό μήνυμα, για ένταξη του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης, ως μέσο που μπορεί να συμβάλλει αφενός στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την άθληση, αφετέρου στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των ρύπων.Ανάμεσα στους εκατοντάδες συμμετέχοντες κάθε ηλικίας και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος συμμετείχε στον ποδηλατικό γύρο της πόλης του με το διπλό ποδήλατο (Tandem) κατάλληλο για τυφλούς, το οποίο χρησιμοποιείται και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
 
Ο κ. Αυγουλάς είχε ως συνοδό του τον κ. Θανάση Πολονύφη, ο οποίος είναι πατέρας ενός τυφλού αγοριού και συμμετέχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια η οποία καταρρίπτει τα εμπόδια ενάντια στη δύναμη της θέλησης!«Κάνουμε πετάλι και οι δύο, ενώ εγώ οδηγώ κανονικά την πορεία μας κατευθύνοντας το τιμόνι. Το κλειδί είναι ο καλός συγχρονισμός και κινητήρια δύναμη όλων μας η όρεξη για ζωή και άθληση», εξηγεί ο κ. Πολονύφης.«Με τη λύση του διπλού ποδηλάτου και μια απλή συμμετοχή σ’ένα όμορφο γεγονός της πόλης, θεωρώ πως στείλαμε άλλο ένα μήνυμα έμπρακτης, ουσιαστικής και ισότιμης συμμετοχής σε κάθε πτυχή της συλλογικής ζωής του τόπου. Με το ποδήλατο περπάτησα την πόλη μου και την είδα κυριολεκτικά με άλλα μάτια! Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία! Εύχομαι και του χρόνου να είμαστε πολύ περισσότεροι και το ποδήλατο να καθιερωθεί ως καθημερινό μέσο μετακίνησης», δήλωσε ο κ. Αυγουλάς, συγκινημένος και από το πλήθος των φίλων και συνεργατών του που τον συντρόφευσαν σε αυτή τη βόλτα και τον στήριξαν σε μια ακόμη προσπάθεια με συμβολικό χαρακτήρα.
 
 
 
Στον ποδηλατικό γύρο του Ιλίου με διπλό ποδήλατο συμμετείχε επίσης και ο Παραολυμπιονίκης κ. Δημήτρης Αμπατζής, έχοντας ως συνοδό και οδηγό του τον φίλο του κ. Νίκο Παλαιοβρυσιώτη.


Ο Ποδηλατικός Γύρος Ιλίου οργανώθηκε από το Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού και Άθλησης (ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.) σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο «Οδυσσέας» και το 2ο Σύστημα Προσκόπων Ιλίου, με στόχο την παρότρυνση της χρήσης του ποδηλάτου και του δικτύου των ποδηλατοδρόμων της πόλης, που διαρκώς επεκτείνεται.Παρακολουθήστε τον Ποδηλατικό Γύρο Ιλίου στο κανάλι του Δήμου Ιλίου στο YouTube:  http://www.youtube.com/watch?v=-3soEJDNFto

 

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΞΕΝΩΝΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ "ΜΕΛΙΑ" - ΠΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ


Ξενώνας παιδιών «Μελία»: Πετούν στο δρόμο και τα παιδιά των ψυχικά πασχόντων. Ονομάζεται ξενώνας «Μελία» και έχει την εξής ιδιαιτερότητα: φιλοξενεί παιδιά 5 έως 12 ετών, των οποίων οι γονείς είναι ψυχικά πάσχοντες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο γονεϊκό τους ρόλο. Η πρότυπη αυτή δομή καταρρέει λόγω του δημοσιονομικού «νοικοκυρέματος» το οποίο την τελευταία τριετία έχει μετατρέψει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε διάτρητο κουρέλι.


Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ


Ονομάζεται ξενώνας «Μελία» και έχει την εξής ιδιαιτερότητα: φιλοξενεί παιδιά 5 έως 12 ετών, των οποίων οι γονείς είναι ψυχικά πάσχοντες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο γονεϊκό τους ρόλο. Η πρότυπη αυτή δομή καταρρέει λόγω του δημοσιονομικού «νοικοκυρέματος» το οποίο την τελευταία τριετία έχει μετατρέψει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε διάτρητο κουρέλι.


Το υπουργείο Υγείας, υπό την σκέπη του οποίου βρίσκεται ο ξενώνας, έχει συρρικνώσει στο ελάχιστο τη χρηματοδότησή του και τα παιδιά αυτά κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.


Ο ξενώνας βρίσκεται στην περιοχή της Λαμπρινής (όρια δήμων Αθηναίων και Γαλατσίου) και λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2006 έως σήμερα. Παρ΄ όλο που το προσωπικό παραμένει απλήρωτο εδώ και δέκα μήνες, συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε νήπια και παιδιά που προέρχονται από τόσο προβληματικά οικογενειακά περιβάλλοντα. Πρόκεται για μία πρότυπη δομή της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΠΥΨΕ), στην οποία επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο αν. καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ι. Τσιάντης.


Μοναδικό στήριγμα


«Η λειτουργία του έχει στόχο την πρόληψη της ψυχικής ασθένειας σε αυτά, αλλά και την υποστήριξη των γονέων τους ως προς το γονεϊκό τους ρόλο. Επιπλέον, λειτουργεί και ως συμβουλευτική υπηρεσία για οικογένειες στις οποίες δεν απαιτείται η προσωρινή απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι, ενώ συνεχίζει το συμβουλευτικό έργο σε παιδιά που έμειναν στη δομή, όπως επίσης και στους γονείς τους», εξηγεί η υπεύθυνη του ξενώνα, ψυχολόγος Δέσποινα Σαββόγλου.


Και προσθέτει: «Η σημασία της λειτουργίας γίνεται φανερή όταν αναλογιστεί κανείς ότι οι ψυχικά πάσχοντες γονείς συχνά δημιουργούν μονογονεϊκές οικογένειες και χάνουν συστηματικά την επιμέλεια των παιδιών τους. Επιπροσθέτως, μόλις το 1/3 από τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν ψυχική ανθεκτικότητα».
 
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον της «Μελίας»...

 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

 

ΤΑ 102 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ!


Ηλεκτρονικά, από το σπίτι τους, θα μπορούν να «συναλλάσσονται» με τη Δημόσια Διοίκηση οι πολίτες για τη διεκπεραίωση 102 υπηρεσιών, όπως η έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών. Ετσι απαλλάσσονται από την υποχρέωση, να επισκεφθούν αυτοπροσώπως οποιαδήποτε υπηρεσία, είτε για να υποβάλουν αίτηση, είτε για να παραλάβουν έγγραφο.

Οι τυποποιημένες αυτές διαδικασίες του ΕΡΜΗ βρίσκονται στην αρχική σελίδα,(http://www.ermis.gov.gr/portal/page/portal/ermis/) κάτω από τον τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».

Μοναδική προϋπόθεση είναι ότι ο πολίτης πρέπει να έχει εγγραφεί ως χρήστης στην πύλη του «ΕΡΜΗΣ» και να μεταβεί στη συνέχεια για επιβεβαίωση της ταυτότητάς του σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.


Εκεί θα πρέπει να βεβαιώσει -προσκομίζοντας και την αστυνομική του ταυτότητα- ότι είναι ο κάτοχος συγκεκριμένου ηλεκτρονικού «λογαριασμού» στη συγκεκριμένη πύλη. Η διαδικασία της εγγραφής και επιβεβαίωσης ταυτότητας γίνεται μία και μόνη φορά για κάθε πολίτη, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιεί πολλαπλές συναλλαγές με το Δημόσιο από οποιονδήποτε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό του. Ο πολίτης αποκτά μία ηλεκτρονική θυρίδα στην «ΕΡΜΗΣ», στην οποία τοποθετούνται από τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσίες τα αιτούμενα έγγραφα.


Ο πολίτης μπορεί να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ηλεκτρονικά έγγραφα που θα λαμβάνει στη θυρίδα του, προωθώντας τα όπου χρειάζεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι 102 υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του ΕΡΜΗ είναι οι εξής:


1. Αίτηση – δήλωση συνταξιούχου για αλλαγή διεύθυνσης (Γ.Λογιστήριο του Κράτους/Συντάξεις Δημοσίου)


2. Αίτηση καταγγελίας καταναλωτή στα ΚΕΠ


3. Αντίγραφο πιστοποιητικού σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α’ Κύκλου, ΤΕΕ Β’ Κύκλου)


4. Αντικατάσταση απωλεσθέντος βιβλιαρίου κλάδων σύνταξης και πρόνοιας από το ΤΣΑΥ


5. Βεβαιώσεις περί τροποποίησης ή μη καταστατικών Α.Ε., περί μη ανάκλησης άδειας σύστασης Α.Ε., περί του ισχύοντος Δ.Σ., περί καταβεβλημένου κεφαλαίου Α.Ε. και λοιπών στοιχείων καταχωρημένων στο Μητρώο Α.Ε.


6. Βεβαίωση για το χρόνο επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ


7. Βεβαίωση καταβολής εισφορών για φορολογική χρήση από ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ


8. Βεβαίωση μη οφειλής για συμμετοχή σε διαγωνισμούς από ΟΑΕΕ-πρώην ΤΕΒΕ


9. Βεβαίωση περί μη ασφάλισης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)


10. Βεβαίωση περί μη συνταξιοδότησης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)


11. Βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας Ν. 2084/92, για θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από τη ΔΟΥ (ΟΑΕΕ – πρώην ΤΕΒΕ)


12. Βεβαίωση του ποσού της επιδοτούμενης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ


13. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος καυσίμων


14. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε απροστάτευτα παιδιά


15. Βεβαίωση χορήγησης επιδόματος σε μοναχικά άτομα άνω των 65 ετών και ανασφάλιστα άτομα


16. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ανασφάλιστων τετραπληγικών – παραπληγικών και ακρωτηριασμένων


17. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης Βαριά Νοητικά Καθυστερημένων (Β.Ν.Κ.)


18. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης κωφαλαλίας


19. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με βαριά αναπηρία


20. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από AIDS


21. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από αιμορροφιλία


22. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα πάσχοντα από μεσογειακή αναιμία


23. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σε σπαστικά άτομα


24. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τετραπληγικών – παραπληγικών ασφαλισμένων του δημοσίου


25. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης τυφλότητας


26. Βεβαίωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης χανσενικών


27. Βεβαίωση χρόνου μη επιδοτούμενης ανεργίας ΟΑΕΔ


28. Βεβαίωση χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο στους Αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ε.Κ.Α.Μ. και στο Τ.Ε.Ε.Μ (Ν. 1813/1988, άρθρα 20 παρ. 3 και 47 παρ.1)


29. Δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις ιατρικής του ΔΟΑΤΑΠ της εξεταστικής περιόδου του εκάστοτε έτους


30. Διεκπεραίωση αίτησης – δήλωσης ασφαλισμένου για αλλαγή διεύθυνσης


31. Διεκπεραίωση αίτησης – δήλωσης μερισματούχου για έκδοση βεβαίωσης χορήγησης μερίσματος


32. Διεκπεραίωση αίτησης – δήλωσης μερισματούχου για προεξόφληση μερισμάτων


33. Διεκπεραίωση αίτησης – δήλωσης μετόχου για τη χορήγηση βεβαίωσης εξόφλησης οφειλής (ΜΤΠΥ)


34. Έγγραφή –Πιστοποίηση Εργοδότη για χρήση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών προκειμένου να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω Κ.Ε.Π. η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.)


35. Εγγραφή στα μητρώα ασφαλισμένων του ΚΕΑΔ δικηγόρων ή ασκούντων δικηγόρων


36. Έκδοση βεβαιώσεων αδειών καταλληλότητας οχημάτων μεταφοράς προϊόντων ζωικής προέλευσης


37. Έκδοση βεβαίωσης εγγραφής στο ΤΣΑΥ


38. Έκδοση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στο ΙΚΑ


39. Έκδοση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ


40. Έκδοση κτηνιατρικών υγειονομικών πιστοποιητικών προϊόντων ζωικής προέλευσης


41. Ενημέρωση καταναλωτή για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών και γενικά δικαιώματα καταναλωτή για την προστασία του

42. Καταχώρηση εγκατάστασης εκτροφής, προμήθειας, πειραματισμού Π.Δ. 160/91 (64, Α΄)


43. Πιστοποιητικό Σπουδών (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Μαθητείας, ΤΕΕ Α’ Κύκλου, ΤΕΕ Β’ Κύκλου)


44. Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις δυναμικότητας μικρότερης των 2 ισοδύναμων ζώων (πλην των οικοσίτων)


45. Χορήγηση άδειας εισαγωγής ζώντων ζώων από τρίτη χώρα


46. Χορήγηση ακριβούς αντιγράφου βαθμολογικής αντιστοιχίας – πράξης αναγνώρισης (ΔΟΑΤΑΠ)


47. Χορήγηση αντιγράφου άδειας επάρκειας διδασκαλίας γλώσσας (λόγω απώλειας, καταστροφής της ήδη εκδοθείσας)


48. Χορήγηση αντιγράφου αποσπάσματος του διαγράμματος καθώς και του πίνακα που συνοδεύει μία κυρωμένη πράξη εφαρμογής (τελική ιδιοκτησία, υποχρεώσεις εισφοράς σε γη και χρήμα του ν. 1337/83)


49. Χορήγηση αντιγράφου πιστοποιητικού γέννησης


50. Χορήγηση αποσπάσματος πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΟΑΤΑΠ)


51. Χορήγηση βεβαίωσης αναπηρίας (Ν. 1579/1950)


52. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες δασκάλους ή νηπιαγωγούς


53. Χορήγηση βεβαίωσης αποδοχών για υπηρετούντες καθηγητές


54. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για ειδικό λογαριασμό πρόσθετων παροχών (ΤΣΜΕΔΕ)


55. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για κύρια σύνταξη ΤΣΜΕΔΕ


56. Χορήγηση βεβαίωσης ασφάλισης για τον κλάδο υγείας ΤΣΜΕΔΕ


57. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (ΤΣΜΕΔΕ)


58. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογίας εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)


59. Χορήγηση βεβαίωσης βαθμολογικής αντιστοιχίας (ΔΟΑΤΑΠ)


60. Χορήγηση βεβαίωσης για έγκριση ασφάλισης από τον ΟΓΑ – προώθηση δελτίου απογραφής για έκδοση βιβλιαρίου υγείας


61. Χορήγηση βεβαίωσης για το ομοταγές πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα αναγνωρισμένα ΑΕΙ της αλλοδαπής (ΔΟΑΤΑΠ)


62. Χορήγηση βεβαίωσης για το ύψος των μηνιαίων αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης από το ΝΑΤ


63. Χορήγηση βεβαίωσης εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ιατρού


64. Χορήγηση βεβαίωσης επιτυχούς συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)


65. Χορήγηση βεβαίωσης Ζώνης Επιχειρήσεων Ν. 1854/1951


66. Χορήγηση βεβαίωσης κατάθεσης δικαιολογητικών από το ΔΟΑΤΑΠ


67. Χορήγηση βεβαίωσης μη συνταξιοδότησης από το ΝΑΤ


68. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη ασφάλισης στον ΟΓΑ


69. Χορήγηση βεβαίωσης περί μη συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ


70. Χορήγηση βεβαίωσης περί συνταξιοδότησης – διακοπής / αναστολής της συνταξιοδότησης και λοιπές βεβαιώσεις για τη συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ.


71. Χορήγηση βεβαίωσης ποσού σύνταξης ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ)


72. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας Αστυνομικών Υπαλλήλων


73. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές δασκάλους ή νηπιαγωγούς


74. Χορήγηση βεβαίωσης προϋπηρεσίας για αναπληρωτές καθηγητές


75. Χορήγηση βεβαίωσης συνταξιούχου (ΤΣΜΕΔΕ)


76. Χορήγηση βεβαίωσης του Ν. 142/1974


77. Χορήγηση βεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας στο διπλάσιο, στους χειριστές ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας (Π.Δ. 1041/1979, άρθρα 41 και 43)


78. Χορήγηση ενημερωτικού σημειώματος ΚΕΑΝ


79. Χορήγηση πιστοποιητικού αποφοίτησης από Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία


80. Χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα αρρένων


81. Χορήγηση πιστοποιητικού εντοπιότητας


82. Χορήγηση πιστοποιητικού θαλάσσιας υπηρεσίας


83. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ανηλίκων


84. Χορήγηση πιστοποιητικού νοσηλείας ή εξέτασης σε εξωτερικά ιατρεία ενηλίκων


85. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης


86. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για δασκάλους ή νηπιαγωγούς


87. Χορήγηση πιστοποιητικού υπηρεσιακής κατάστασης και μεταβολών για καθηγητές


88. Χορήγηση πιστοποιητικού φοίτησης σε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) με ή χωρίς αναλυτική βαθμολογία


89. Χορήγηση υπηρεσιακού σημειώματος για την ανανέωση βιβλιαρίου υγείας στο διάστημα που δεν έχει εκδοθεί απόφαση συνταξιοδότησης


90. Χορήγησης βεβαίωσης χρόνου υπηρεσίας Αστυνομικών (Αστυφυλάκων – Αρχ/κων – Ανθυπαστυνόμων), Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών ( Ν. 2690/1999, άρθρα 4,5 και 12)


91. Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ΙΚΑ


92. Βεβαίωση καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ στους παραγωγούς


93. Χορήγηση ανάλυσης αποζημιώσεων ΕΛΓΑ που καταβλήθηκαν στους παραγωγούς


94. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γάμου (Ειδικό Ληξιαρχείο)


95. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης γέννησης (Ειδικό Ληξιαρχείο)


96. Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο)


97. Χορήγηση βεβαίωσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για επιχειρήσεις – εργοδότες)


98. Χορήγηση βεβαίωσης γέννησης (Εθνικό Δημοτολόγιο)


99. Χορήγηση βεβαίωσης ενισχύσεων ΠΣΕΑ σε παραγωγούς (ΕΛΓΑ)


100. Χορήγηση βεβαίωσης ιθαγένειας (Εθνικό Δημοτολόγιο)


101. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης για ΟΓΑ (Εθνικό Δημοτολόγιο)


102. Χορήγηση βεβαίωσης οικογενειακής κατάστασης (Εθνικό Δημοτολόγιο)

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΥΤΙΝΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Το Δημοτικό Σχολείο Βυτίνας επισκέφθηκε την Παρασκευή 17 Μάιου 2013 ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, προσκεκλημένος του διευθυντή του σχολείου κ. Ιωάννη Καρούτζου και του συλλόγου των δασκάλων, για να συζητήσει με τους μικρούς μαθητές για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η καθημερινή ζωή των μικρών παιδιών με προβλήματα όρασης και πώς προσπαθούν να τις ξεπεράσουν κα να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Οι 47 μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου άκουσαν τον κ. Αυγουλά με πολύ ενδιαφέρον και προσήλωση, ενώ έκαναν πολύ εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις, δείγμα αυξημένης για την ηλικία τους ευστροφίας!

Τα παιδιά έμαθαν πώς κινείται ένας τυφλός με τη χρήση του λευκού του μπαστουνιού καθώς και σωστές τεχνικές συνοδείας και εξυπηρέτησης ατόμων με προβλήματα όρασης, άγγιξαν σελίδες γραμμένες ανάγλυφα στη γραφή Braille των τυφλών, έκλεισαν για λίγο τα μάτια τους ώστε να φέρουν σε εγρήγορση τις υπόλοιπες αισθήσεις τους, ενώ οι ερωτήσεις που έκαναν στο κλείσιμο της δράσης μπορούν να αποτελέσουν και τα πιο εύστοχα και χρήσιμα συμπεράσματα της ημέρας! Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Γιατί οι τιμές στα μαγαζιά δεν είναι γραμμένες και ανάγλυφα να μπορεί ο τυφλός να ψωνίζει μόνος του»; «Γιατί δεν υπάρχουν παντού πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια και φανάρια με ήχο για να περνά μόνος του ένας τυφλός το δρόμο απέναντι»; «Γιατί δε συναντάμε συχνά γύρω μας ΑμεΑ αφού είναι πάνω από ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα»;;;
 
«Πώς να κρυφτείς απ’τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»!!!

 

ΝΕΑ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΘΗΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΓΑΛΑΙΩΤην Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο πάρκινγκ του Τ.Ε.Ι. Πειραιά (είσοδος από την οδό Θηβών στο Αιγάλεω, έναντι καταστήματος JUMBO) μια ακόμη δράση των Εθελοντών Αιγάλεω, του εθελοντικού δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη του Αιγάλεω, με αντικείμενο τη διάθεση προϊόντων στους καταναλωτές απευθείας από τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες.


Η δράση αυτή είναι η πέμπτη που σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και αναμένεται να υλοποιηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος της από εθελοντική ομάδα στην πόλη, μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες τέσσερις προηγούμενες ανάλογες δράσεις που υλοποιήθηκαν από τους Εθελοντές Αιγάλεω, στις 16 Δεκεμβρίου 2012, στις 20 Ιανουαρίου 2013, στις 3 Μαρτίου 2013 και στις 7 Απριλίου 2013.


Τα προϊόντα που θα διατεθούν, κατά κατηγορίες, είναι τα ακόλουθα : Αλεύρι, προϊόντα ελιάς (ελαιόλαδο, ελιές, πάστα ελιάς), λαχανικά (πατάτες, όσπρια), εσπεριδοειδή, ρύζι διαφόρων τύπων, παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά, ξύδι, κρασί, τυροκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, μέλι-πετιμέζι, γλυκά κουταλιού, δημητριακά, υγρά πιάτων, υγρά γενικού καθαρισμού-πατώματος, υγρά τζαμιών, μαλακτικό ρούχων, χαρτί κουζίνας και πολλά άλλα προϊόντα ατομικής υγιεινής και φροντίδας (σαμπουάν, αφρόλουτρα, πάνες παιδικές και ενηλίκων κ.λπ.).


Επισημαίνεται ότι αυτή τη φορά άλλαξε ο τόπος παράδοσης των προϊόντων (αντί για το ΤΕΙ Αθηνών, η δράση των Εθελοντών Αιγάλεω θα πραγματοποιηθεί στο ΤΕΙ Πειραιά), ενώ επίσης δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη υποβολή παραγγελίας, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες τέσσερις φορές.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν πληροφορίες για τη δράση, στους αριθμούς τηλεφώνου 2105903518  (από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ), 6944269359 (Vodafone) και 6971913112 (Whats up).


Όσοι επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν στο χώρο της δράσης ορισμένες ποσότητες από τα προϊόντα που θα αγοράσουν, για την ενίσχυση της Εθελοντικής Τράπεζας Αλληλεγγύης που διαχειρίζονται οι Εθελοντές Αιγάλεω. Τα προϊόντα αυτά θα διατεθούν από την ομάδα σε τρεις ενορίες της πόλης του Αιγάλεω (Εσταυρωμένου, Αγίου Σπυρίδωνος και Αγίας Τριάδας) για την ενίσχυση των συσσιτίων που σε καθημερινή βάση προσφέρονται από τις Εκκλησίες αυτές σε περισσότερους από τριακόσιους αναξιοπαθούντες πολίτες του Αιγάλεω, καθώς επίσης και στο Χριστοδούλειο ίδρυμα προστασίας παιδιών που έχει την έδρα του στο Χαϊδάρι και φιλοξενεί περισσότερα από τριάντα κορίτσια, τα οποία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικογενειακά προβλήματα.