Δίχτυ ασφαλείας για 3 εκατομμύρια φτωχούς και άνεργους
Πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες, φτωχοί, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, θα μπουν σε ένα διευρυμένου κοινωνικό δίχτυ που «στήνει» το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Εδώ και χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί να πλέξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό και επιχειρησιακό πλαίσιο πρόληψης και καταπολέμησης του αποκλεισμού στην Ελλάδα, όμως ήρθε η κρίση που πλήττει με ιδιαίτερη ένταση και νέες κατηγορίες του πληθυσμού, να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά των κυβερνώντων. Άλλωστε, περιλαμβάνεται στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις να εφαρμοστεί μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Κοινωνικής Ένταξης.
Η πρόνοια είναι ένας ανεξερεύνητος τομέας που έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, με εκατοντάδες ιδρύματα, ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα, επιλεκτικές δράσεις, διαφορετικά κριτήρια και ανόμοια επίπεδα παροχών για άτομα με τα ίδια προβλήματα. Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει επωμισθεί το βάρος να σχεδιάσει και να απλώσει ένα ολοκληρωμένο «δίχτυ» προστασίας σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Συγκεκριμένα, στον έλεγχο του υπουργείου έχουν περάσει περισσότερα από 1.000 ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου καθώς και περισσότερα από 40 δημόσιου δικαίου. Δύο εξ αυτών, για παιδιά με νοητική υστέρηση, χρηματοδοτούνται το ένα με 1 εκατ. ευρώ και το δεύτερο με 0 ευρώ. «Γιατί να συμβαίνει αυτό άραγε;» διερωτάται ο υφυπουργός Εργασίας και αναλύει τον σχεδιασμό του για την εφαρμογή μίας οριζόντιας Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης.
Αρχικά, ετοιμάζεται η Πράσινη Βίβλος για την κοινωνική ένταξη, ένα κείμενο βασικών αρχών πολιτικής, που θα περιγράφει την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη. Θα ακολουθήσει η Λευκή Βίβλος που θα περιγράφει τις ομάδες στόχους και τις πολιτικές.
Άλλωστε αναγράφεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ως γενική υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για την κοινωνική ένταξη.
Παράλληλα, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μέσα στο 2014.
Στο ίδιο πλαίσιο, προωθείται η διαδικασία αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υποστήριξη των περισσότερο αποκλεισμένων ατόμων, ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές δράσεις από 1.1.2014, ενώ τέλος, επιδιώκεται η δέσμευση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, αξιοποιώντας τη ρήτρα του Συμβουλίου ότι ένα ελάχιστο ποσοστό 20% του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα είναι αφιερωμένο σε δράσεις κοινωνικής ένταξης και καινοτομίας.
Σε αυτή την προσπάθεια, έρχεται να συνδράμει και η Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν ήρθε στην Ελλάδα για να κινεζοποιήσει την πρόνοια, έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας ένα εθνικό μητρώο ωφελουμένων στην πρόνοια, όλους δηλαδή τους δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων σε μία ενιαία βάση δεδομένων.
Ένας άλλος τομέας που θα μπορούσε μάλιστα να παράσχει τεχνογνωσία η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ο σχεδιασμός του μηχανισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Όπως αντίστοιχα το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θα βοηθήσει το υπουργείο στη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων.
«Στόχος του υπουργείου δεν είναι να καταστήσει όλους τους Έλληνες αποδέκτες ελεημοσύνης, το ζητούμενο δεν είναι αυτό» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός για να συμπληρώσει «είναι να συνδυάζεις παθητικές πολιτικές όπως η απονομή κάποιου επιδόματος, με ενεργητικές πολιτικές, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την κοινωνική ένταξη».
Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζοντας ότι έχουν να διαχειριστούν πολύ λιγότερους πόρους για πολύ μεγαλύτερες ανάγκες, προσπαθούν να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των προνοιακών ιδρυμάτων, ώστε στη συνέχεια να κατανείμουν ορθολογικά την όποια χρηματοδότηση.
Ήδη, ξεκίνησαν την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της πρόνοιας, που είναι «αμύθητη» όπως λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε όλη την Ελλάδα. Η οποία όμως περιουσία, ακόμη, τυπικά, ανήκει στο υπουργείο Υγείας γιατί δεν έχει μετεγγραφεί στο υπουργείο Εργασίας. Και αυτό βέβαια, μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες.
Βάσει του σχεδιασμού, θα θεσμοθετηθεί η δημιουργία ενός Σώματος Επιθεωρητών Πρόνοιας, στο πλαίσιο των Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας, με στόχο αφενός τον έλεγχο και αφετέρου την αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων πρόνοιας.
Επίσης, στόχος είναι να θεσμοθετηθεί η εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, στη χρηματοδότηση της πρόνοιας, που θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.
Της Ρούλας Σαλούρου
Πηγή: www.capital.gr