meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

210 ΑΤΟΜΑ ΔΕΙΠΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!

ομαδική εθελοντών Βαγγέλης Αυγουλάς, Παύλος Σημαντηράκης, Μανώλης Αχλαδιανάκης

Βράδυ Σαββάτου, 3 Δεκέμβρη 2016. Τα φώτα στο κέντρο διασκέδασης «Έπαυλη» σβήνουν και ο χώρος κατακλύζεται από κόσμο! 210 άνθρωποι αποφασίζουν να δειπνήσουν στο απόλυτο σκοτάδι! Ρεκόρ για την Κρήτη, αφού την ίδια εμπειρία είχαν ζήσει 173 άνθρωποι τον περασμένο Μάιο. Προμηθεύτηκαν εγκαίρως τις προσκλήσεις τους, έβαλαν για λίγο στην άκρη την όραση τους, οργανώθηκαν σε παρέες, έπιασαν τους εκπαιδευμένους εθελοντές τους –με και χωρίς πρόβλημα όρασης- από τον ώμο ή το μπράτσο και έζησαν το 9ο Πανελλαδικά Δείπνο Στο Σκοτάδι!

Για 5η φορά στην Κρήτη, 4η φορά στο Ηράκλειο, ο νεαρός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, Χανιώτης στην καταγωγή Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και διαχειριστής του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», συντόνισε το Δείπνο Στο Σκοτάδι, μια κοινωνική και συνάμα εκπαιδευτική, πρωτότυπη και βιωματική εκδήλωση, ανήμερα της Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας ΑμεΑ.

Ο Κόσμος πριν μπει στο μαγαζίΤο εσωτερικό της αίθουσας

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που μένει πραγματικά αξέχαστη σε όσους έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που καθοδηγούν και σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους! Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 1.600 άτομα ανά την Ελλάδα!

Συνδιοργανωτές αυτής της πρωτότυπης βιωματικής εμπειρίας σε Ευρωπαϊκά πρότυπα, ήταν αυτή τη φορά η Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών και ο Σύλλογος Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου, με την εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την πολύτιμη  στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη και με μοναδικό χορηγό τα συνεταιριστικά φαρμακεία και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Κρήτης. Οι Εκδόσεις Ίτανος εκτύπωσαν αφιλοκερδώς το προωθητικό υλικό της εκδήλωσης, ενώ η εταιρεία “video Eftixis” ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση και τη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης εθελοντικά. Πολύ σημαντική ήταν επίσης και η συνεισφορά των τοπικών ΜΜΕ που αγκάλιασαν την εκδήλωση και προώθησαν την πρωτοβουλία.
Μανώλης Αχλαδιανάκης, Βαγγέλης Αυγουλάς, Γιώργος ΠιτσούληςΜανώλης Αχλαδιανάκης, Ευτύχης Σαρτζετάκης, Βαγγέλης Αυγουλάς
Ο Βαγγέλης δίνει συνέντευξη στα ΜΜΕ

Τα έσοδα της εκδήλωσης, 960€ συνολικά, διατέθηκαν υπέρ του Συλλόγου ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή», σύλλογος που θέλει να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης ΑμεΑ που διατηρεί στα Καλέσα, καθώς και να εγκαινιάσει τη νέα θεραπευτική του δομή στο Θραψανό, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα εκατοντάδων οικογενειών του νησιού και υποστηρίζοντας με πληθώρα θεραπειών άπορους και ανασφάλιστους ανθρώπους με αναπηρίες.

Μέλη του Συλλόγου Δικαίωμα στη ζωήΜέλη του Συλλόγου Δικαίωμα στη ζωή

Το σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» ιδρύθηκε το 2005 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους ατόμων με αναπηρία με έδρα την πόλη του Ηρακλείου και έχει σαν σκοπό την πραγματοποίηση ενεργειών που εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το σωματείο είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης/Διεύθυνση Πρόνοιας. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), της οργάνωσης «Εθελοντών Κοινωνία» του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Δικτύου Κοινωνικών Φορέων Κρήτης «Ζεύξις». Έχει λάβει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β & Γ από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Εκπροσωπείται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ.) και έχει ως εποπτεύουσα αρχή την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Η αποστολή του υπαγορεύεται από τις ίδιες τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα είναι:            

1) Η ανάπτυξη κλειστών και ανοικτών δομών στην κοινότητα, δηλαδή η δημιουργία και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, κέντρων ημερήσιας φροντίδας, στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και άλλων δομών.
2) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη στα Άτομα με Αναπηρία καθώς και ο προσανατολισμός και η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση τους.
3) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη καθώς και η επιμόρφωση σε γονείς Ατόμων με Αναπηρία.
4) Η ενεργή συμμετοχή στο αναπηρικό κίνημα και η διεκδίκηση αιτημάτων για λογαριασμό των μελών του σωματείου μεμονωμένα ή ομαδικά, μέσα και από τη συνεργασία μας με άλλους φορείς και τα κεντρικά συλλογικά μας όργανα.
5) Γενικότερα, η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών που εξυπηρετούν τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου.

Από τις πιο όμορφες εικόνες της εκδήλωσης, οι βουλευτές Ηρακλείου Κρήτης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (Πα.Σο.Κ.) και κ. Σπυρίδων Δανέλης (Ποτάμι), οι οποίοι αφού άκουσαν τα προβλήματα των νέων με αναπηρία από την αντιπροσωπία της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και τα μέλη του Συλλόγου ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή», κάθισαν δίπλα-δίπλα στο ίδιο τραπέζι και έζησαν το Δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι, δίνοντας ένα μήνυμα πολιτικού πολιτισμού, πληρώνοντας μάλιστα οι ίδιοι και τις προσκλήσεις τους, σεβόμενοι τον κοινωνικό σκοπό της εκδήλωσης.

οι βουλευτές Ηρακλείου Κρήτης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και κ. Σπυρίδων Δανέλης με τον κ. Αυγουλά και τον κ. ΑχλαδιανάκηΜανώλης Αχλαδιανάκης, Βαγγέλης Αυγουλάς, Γιώργος Πιτσούλης, Παύλος Σημαντηράκης
Ο Γιώργος Βρέντζος με τους διοργανωτέςαντιπροσωπία του πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων υπό την Πρόεδρο κα Εμμανουέλλα Μαθιουδάκη

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη κ. Στ. Αρναουτάκη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρης Βαβουρανάκης, αντιπροσωπία του Συλλόγου Τριτέκνων ν. Λασιθίου υπό τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Χαβάκη, αντιπροσωπία του πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων υπό την Πρόεδρο κα Εμμανουέλλα Μαθιουδάκη, αντιπροσωπία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Κρήτης, μεγάλη ομάδα από στελέχη του Παιδικού Ραδιοφώνου “Family 89,5 fm”, πολυπληθής ομάδα από το Σύλλογο ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή» υπό τον Πρόεδρο κ. Παύλο Σημαντιράκη, και εκ των συνδιοργανωτών πολλά μέλη και αντιπροσωπία του Δ.Σ. του Συλλόγου Τριτέκνων ν. Ηρακλείου με της οικογένειες τους υπό τον Πρόεδρο κ. Μανώλη Αχλαδιανάκη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα φώτα άναψαν και ακολούθησε γλέντι, τραγούδι και χορός ως το πρωί, με κρητικούς σκοπούς και την εθελοντική συνεισφορά του Γιώργου Βρέντζου (Κατής) στο τραγούδι και του συγκροτήματός του (Νταγιαντάς Γιώργος, Μπολάκης Θωμάς, Νταγιαντάς Μενέλαος και Μιχαλάκης Μανώλης), με πολλούς παρευρισκόμενους αλλά και εθελοντές να έχουν ξεκινήσει το τραγούδι ήδη με τα φώτα σβηστά, δημιουργώντας μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα μες στο σκοτάδι, με το μαντολίνο του Γιώργη Βρέντζου να ηχεί ξαφνικά τον Ερωτόκριτο και όλο το μαγαζί να γίνεται μια παρέα και μια φωνή!

Ο Γιώργος Βρέντζος και το συγκρότημά τουΚόσμος χορεύει

Τραπέζια όταν άνοιξαν τα φώταοι εθελοντές χορεύουν

Το μεγαλύτερο χαμόγελο στους διοργανωτές σκόρπισε η παρουσία πολλών παιδιών που έζησαν αυτή την πρωτότυπη εμπειρία μαζί με τους γονείς τους! Μάλιστα, μεταξύ της εθελοντικής ομάδας της εκδήλωσης, βρίσκονταν η 13χρονη Αίρια Τζανακάκη* –για δεύτερη φορά εθελόντρια σε Δείπνο Στο Σκοτάδι- και η 15χρονή Δήμητρα Μακατουνάκη, ρίχνοντας έτσι τη γέφυρα του πετυχημένου θεσμού και στο μέλλον!

*Οι γονείς της Αίριας Τζανακάκη, Μάνος Τζανακάκης και Μαρία Παπαδάκη, είναι επί 10 έτη στο πλευρό του Βαγγέλη Αυγουλά, στηρίζοντας εθελοντικά δεκάδες κοινωνικές του δράσεις εντός και εκτός Κρήτης!

Οι εθελοντές ετοιμάζουν τα τραπέζια πριν το δείπνοΜανώλης και Μηνάς Αχλαδιανάκης
Ο Κόσμος παίρνει οδηγίες πριν μπει στο σκοτάδιΟ Βαγγέλης παρουσιάζει τις δύο ανήλικες εθελόντριες


Οι υπόλοιποι εθελοντές αλφαβητικά:
Αναγνωστάκη Μάγδα, Αχλαδιανάκης Μηνάς, Βραχνάκης Ρένος, Γεωργαντά Σταυρούλα, Γεωργαντά Χρυσάνθη, Δρούλια Μαρία, Θεοδώρου Βαγγέλης (Αναπλ. Γραμματέας Επιτροπής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών), Κεφάλα Γωγώ, Κιούση Θάλεια, Κοτρώτσου Μαρία (Ταμίας Επιτροπής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών), Μπάρκουλας Βασίλης, Μπουχούρα Αναστασία, Μπουχούρα Γεωργία, Παπαδάκη Μαρία (εθελόντρια σε 8 Δείπνα στο σκοτάδι!), Στρατιδάκη Ειρήνη, Τζαγκαράκης Ελευθέριος, Τζανακάκης Βαγγέλης, Τζανακάκης Εμμανουήλ, Ψωμαδάκη Μαριάννα.Εθελοντές και διοργανωτές όταν ανοίγουν τα φώταΕθελοντές και διοργανωτές όταν ανοίγουν τα φώτα
Οι εθελοντές Βαγγέλης Θεοδώρου και  Μαίρη Κοτρώτσου μιλάνε για την εμπειρία τουςΚόσμος που έφαγε στο σκοτάδι μιλάει για την εμπειρία του\

Ο Βαγγέλης αγκαλιά με μικρά κορίτσια που παραβρέθηκαν στο δείπνοΗ Χρυσάνθη τραγουδάει και η Θάλεια λέει στη νοηματική το τραγούδιΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ: Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ.Της Χρυσάνθης Γεωργαντά

“Take me... to the magic of the moment.. On a glory night! Where the children of tomorrow dream away.. in the wind of change”, όπως λέει και ένα διάσημο άσμα.

Το Δείπνο στο Σκοτάδι έλαβε τέλος.
Έλαβε τέλος; Ή μήπως μόλις άρχισε;

Η επόμενη μέρα σε βρίσκει να σκέφτεσαι ότι έζησες στο Δείπνο.

Περπάτησες σε απόλυτο σκοτάδι χωρίς να ξέρεις που βρίσκεσαι, ποιος είναι απέναντι σου, ποιος σε οδηγεί στο τραπέζι σου, τι φαγητό υπάρχει στο πιάτο σου και κατάφερες να γεμίσεις το ποτήρι σου νερό! 

Αφέθηκες στην εμπειρία του σερβιτόρου και έπαψες να έχεις τον έλεγχο της κατάστασης για τουλάχιστον τρεις ώρες!

Ύστερα, όταν άναψαν τα φώτα, κατάλαβες το πόσο μεγάλη είναι η αίθουσα. Πόσο μικρός/η είναι ο σερβιτόρος/α. Πόσοι άνθρωποι συνυπήρχαν σε αυτήν την αίθουσα. Ίσως, χόρεψες, τραγούδησες ή ήπιες και ένα ποτό ακόμη, βοηθώντας τον εκάστοτε φιλανθρωπικό φορέα.

Τώρα είναι η στιγμή που θα ξεκινήσεις να συνειδητοποιείς την ουσία της εκδήλωσης. 
Την στιγμή που τα φώτα της αίθουσας άναψαν, το ρεύμα δεν πέρασε μόνο στα καλώδια τους, αλλά και στις φλέβες σου. Το ρεύμα αυτό σου έδωσε ενέργεια να αλλάξεις τον τρόπο που έβλεπες την πραγματικότητα. Έβλεπες… Μα δεν έβλεπες!

Κι όμως, βρήκες τρόπο να αντιμετωπίσεις τα όποια προβλήματα υπήρξαν, ώστε τελικά να περάσεις υπέροχα. Διαφορετικά, αλλά υπέροχα.

Έμαθες να λύνεις τις δυσκολίες που υπάρχουν με τρόπους διαφορετικούς από αυτούς που χρησιμοποιείς συνήθως. Ταυτόχρονα, συνεργάστηκες με αγνώστους και αλληλοστηριχτήκατε.
Άλλαξες τρόπο δράσης. Προσαρμόστηκες. Εμπιστεύτηκες. Τα κατάφερες!

Άλλαξες. 
Δεν είσαι πια ο ίδιος. Το φως της εμπειρίας σου σε κάνει πλέον να φωτίζεις τον κόσμο γύρω σου. Ακτινοβολείς συναισθήματα. Τα μοιράζεσαι με τους γύρω σου!

Φαντάζεσαι πως θα ήταν ο κόσμος αν όλα αυτά συνέβαιναν καθημερινά και όχι μόνο μια φορά, σε μία εκδήλωση. Αν συνεργαζόμασταν με επιτυχία. Αν δεν τρέμαμε με κάθε δυσκολία. 
Αν… δε φοβόμασταν το σκοτάδι.

Ο Θανάσης Τριανίδης έλεγε «δεν είναι κακό να φοβάσαι. Αλλά μην σταματήσεις ούτε στιγμή να βάζεις κόντρα».

Ό,τι κι αν έγινε, όσο κι αν φοβήθηκες.. Πήγες κόντρα στον φόβο σου! Έτσι, ανακάλυψες πως είσαι πιο δυνατός από όσο ήδη γνώριζες. Ο «αέρας της αλλαγής» φυσάει μέσα σου, φουσκώνοντας τα πανιά του πλοίου σου σε ανεξερεύνητα νερά.

Πλέον, βλέπεις με άλλα μάτια. Είσαι η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο.


Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΣΕ ΦΕΚ Ο Ν. 4440/2016, ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4440/2016, «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις». Ανακοίνωση 06.12.2016

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4440/2016, «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και λοιπές διατάξεις».

Με το άρθρο 25 του προαναφερθέντος νόμου δικαιώνεται ο αγώνας και οι προσπάθειες πολλών ετών της ΕΣΑμεΑ και των φορέων της. Συγκεκριμένα, 15% των προσλήψεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα καλύπτεται από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό 50% και άνω και από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Επιπρόσθετα προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση στα άτομα με αναπηρία, γονείς/ συζύγους/ αδέρφια /τέκνα ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε θέσεις ορισμένου χρόνου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα

Επρόκειτο για πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος, για μια διεκδίκηση που αφορά στην εργασία, και κατά συνέπεια στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, για το οποίο η ΕΣΑμεΑ μαζί με τους φορείς της πάλεψε χρόνια χρησιμοποιώντας κάθε μέσο: κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, συναντήσεις στο υπουργείο, επιστολές και έγγραφα με τεκμηρίωση κλπ.

Ήδη έχουν αρχίσει και δημοσιεύονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του νόμου: η εφημερίδα «Έθνος» έχει άρθρο (υπογραφή ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ), με τίτλο: Στο Δημόσιο θα προσληφθούν 1.050 ΑμεΑ το 2017. Ο σύνδεσμος για το άρθρο:


Συνοπτικά αναφέρεται: «Συνολικά 1.050 προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ προγραμματίζονται από την κυβέρνηση για το 2017, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις ΑμεΑ, που ενσωματώθηκε στον νόμο για την κινητικότητα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα.

Ο αριθμός των 1.050 προσλήψεων αντιστοιχεί στο 15% των 7.000 διορισμών μόνιμου προσωπικού που μπορεί να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά, ο οποίος είναι σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό ατόμων με αναπηρία που προσελήφθησαν στο Δημόσιο από το 1998 έως και το 2016 με τον νόμο 2643/1998.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα 18 χρόνια με το θεσμικό πλαίσιο περί προστατευόμενων κοινωνικών ομάδων υπολογίζεται ότι προσλήφθηκαν από 1.400 έως 1.600 άτομα στο Δημόσιο, στους οποίους περιλαμβάνονται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ κ.ά. Από το σύνολο των προσλήψεων των 1.600 ατόμων ειδικών κοινωνικών κατηγοριών υπολογίζεται ότι περίπου 500-600 είναι άτομα με αναπηρία. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 0,25% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και καταγράφει αναντιστοιχία με βάση την αναλογία των ατόμων με αναπηρία στο σύνολο των πολιτών που υπολογίζονται στο 10%  του ενεργού πληθυσμού της χώρας , δηλαδή περίπου 1 εκατ. Πολίτες».

Ο νόμος 4440/2016

Το άρθρο 25 του νόμου:

Άρθρο 25. Ανακατανομή ποσοστών ειδικών κατηγοριών στο σύστημα προσλήψεων του ν. 2190/1994

1. Η παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) αντικαθίσταται ως εξής:

«6.α) Ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ για υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 (Α΄ 206) στους Νομούς των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας, πλην του Νομού  Θεσσαλονίκης, καλύπτονται από παλιννοστούντες Ποντίους ομογενείς και από το σύνολο των ομογενών που αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2790/2000 (Α΄24) , εφόσον υπάρχουν και δηλώσουν ότι θα υπηρετήσουν στις περιοχές αυτές τουλάχιστον επί μια δεκαετία.

β) Ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από πολύτεκνους και τέκνα πολυτέκνων και περαιτέρω ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από γονείς με τρία τέκνα και τέκνα αυτών. Για την περίπτωση αυτή εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 9 του άρθρου 67 του ν. 4316/2014 (Α΄270).

γ) Ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από άτομα με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.

δ) Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ κατά Περιφερειακή Ενότητα, φορέα και κλάδο ή ειδικότητα καλύπτονται από όσους έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και από τέκνα ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, εξαιτίας βαριών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως διαπιστώνεται από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ. Κατ΄ εξαίρεση όταν τα άτομα πάσχουν από νοητική στέρηση ή αυτισμό, για την παροχή της προστασίας απαιτείται ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%). Η άσκηση του δικαιώματος προστασίας από ένα δικαιούχο μιας οικογένειας (γονείς, τέκνα, συζύγους, αδελφούς) αποκλείει τους υπόλοιπους.

Ο υπολογισμός των ανωτέρω ποσοστών για μεν την εφαρμογή της περίπτωσης α΄ γίνεται στο σύνολο των θέσεων που προκηρύσσονται κάθε φορά στο σύνολο των περιοχών που ορίζονται σε αυτή, για δε την εφαρμογή των λοιπών περιπτώσεων γίνεται στο σύνολο των θέσεων κάθε προκήρυξης.

Η κατανομή των θέσεων στους φορείς και για τις πέντε ομάδες:

α) πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων,

β) γονέων με τρία τέκνα και τέκνων αυτών,

γ) παλιννοστούντων Ποντίων ομογενών και ομογενών του ν. 2790/2000,

δ) ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό  (50%) και

ε) ατόμων που έχουν τέκνο, αδελφό ή σύζυγο, καθώς και των τέκνων ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, θα γίνει σε πρώτη φάση με βάση τα ακριβή ποσοστά που αντιστοιχούν στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%), δέκα τοις εκατό ( 10%), δύο τοις εκατό (2%), δέκα τοις εκατό (10%), πέντε τοις εκατό (5%) εκφρασμένα σε ακέραιο αριθμό.

Αν δεν καλυφθεί το σύνολο των διατιθέμενων θέσεων με την πρώτη κατανομή, οι υπολειπόμενες θέσεις θα διατεθούν στους φορείς σε δεύτερη φάση, προτασσόμενων εκείνων των φορέων στους οποίους η προστιθέμενη θέση δίνει τη μικρότερη αύξηση στο ποσοστό στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%), δέκα τοις εκατό (10%), δύο τοις εκατό (2%), δέκα τοις εκατό (10%), πέντε τοις εκατό (5%) σε καθεμία από τις πέντε ομάδες αντίστοιχα.

Αν περισσότεροι φορείς έχουν το ίδιο αυξημένο ποσοστό, αλλά οι διαθέσιμες  θέσεις είναι λιγότερες από τον αριθμό των φορέων αυτών, προτάσσονται οι φορείς με το μικρότερο πληθυσμό της έδρας.»

2. Μετά την παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α΄28), προστίθενται παράγραφοι 8, 9, 10 και 11 ως εξής:

«8. Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ. Α.) α΄ και β΄ βαθμού και οι φορείς του δημόσιου τομέα που αναφέρονται στην παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2643/1998 (Α΄ 220) υποχρεούνται να προσλαμβάνουν:

α) στο ογδόντα τοις (80%) των κενών θέσεων τηλεφωνητών και υπαλλήλων παροχής πληροφοριών, τυφλούς πτυχιούχους των σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών που υπάγονται στην εποπτεία των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης δημόσιας αρχής,

β) έναν δικηγόρο με αναπηρία, με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον, εφόσον απασχολούν περισσότερους από πέντε (5)  δικηγόρους.

Οι θέσεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ προκηρύσσονται από το Α.Σ.Ε.Π..

Αν δεν καλυφθεί το σύνολο των διατιθεμένων θέσεων τηλεφωνητών και υπαλλήλων παροχής πληροφοριών από τους υποψήφιους τυφλούς πτυχιούχους των σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών, προκηρύσσονται εκ νέου οι ανωτέρω θέσεις και, αν δεν καλυφθούν και με τη δεύτερη προκήρυξη από τους υποψήφιους τυφλούς πτυχιούχους των σχολών εκπαίδευσης τυφλών τηλεφωνητών, καλύπτονται από τα πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και δ΄ της παραγράφου 6 κατά σειρά προτεραιότητας, εφόσον διαθέτουν πτυχίο πληροφορικής αντίστοιχης βαθμίδας.

Αν δεν καλυφθεί το σύνολο των διατιθεμένων θέσεων δικηγόρων από τα πρόσωπα της περίπτωσης γ΄ καλύπτονται από τα πρόσωπα της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 6 αντίστοιχα.

9. Η συνολική βαθμολογία κατά τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου βάσει προκηρύξεων σύμφωνα με τη διαδικασία και τα κριτήρια του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) προσαυξάνεται:

α) για τα πρόσωπα της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 6 ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή τρία (3),

β) για τα πρόσωπα της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 6 ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή δύο (2).

10. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ορίζονται και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 6 ,7 και 8 ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

11. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει ένα (1) μήνα μετά τη δημοσίευση της προβλεπόμενης στην παράγραφο 10 υπουργικής απόφασης.»

Πηγή: http://www.esamea.gr/ 


"ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΕΣ" ΜΟΛΟΤΩΦ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Θα μου πείτε ότι  για εμάς τους Έλληνες, μεγάλη είδηση, ίσως η μεγαλύτερη σήμερα, 8 Δεκεμβρίου, είναι ότι για μια ακόμη φορά τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στη μανία των κουκουλοφόρων , που μετέτρεψαν σε εμπόλεμη ζώνη επί πέντε ώρες το κέντρο με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

Και φυσικά δεν μπορώ να μη συμφωνήσω, ιδίως μετά τις «αποκαλύψεις» όσων τόσα χρόνια έκαναν ότι δεν ήξεραν, δεν έβλεπαν, δεν άκουγαν  ότι φέτος –λέει- οι επιθέσεις ήταν πιο οργανωμένες , ότι χρησιμοποιήθηκαν  «μολότωφ νέας γενιάς» , εξελιγμένες  και διάφορα άλλα που αποδεικνύουν ότι όσα χρόνια η αστυνομία «απλώς παρακολουθεί» , οι σύγχρονοι «αντάρτες πόλεων»  εξοπλίζονται και εκσυγχρονίζονται.

Αυτό όμως συμβαίνει κάθε χρόνο, την ίδια μέρα και κάποιες άλλες «μέρες», επίσης κάθε χρόνο και δεν επεκτείνεται. Ενώ στην Ιταλία, μετά το δημοψήφισμα-φιάσκο του Ρέντσι που πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος και στο τέλος παραμένει πρωθυπουργός, όπου νάναι, οι Ιταλοί θα βγούν στους δρόμους με χειρότερες διαθέσεις απ΄ ότι κάνουν εδώ και χρόνια στη Γαλλία. Και φυσικά, με πολύ χειρότερες διαθέσεις απ΄ ότι οι – λίγοι ακόμα- κουκουλοφόροι που μπορεί να φτιάχνουν  ή να εφοδιάζονται από ξένα «κέντρα» με εξελιγμένα «όπλα διαμαρτυρίας» αλλά περισσότεροι δεν γίνονται.

Στην Ιταλία, η παραίτησή του Ρέντσι «πάγωσε» μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας  και ο ηττημένος  και μεταβατικός πρωθυπουργός Ρέντσι,  λέγεται ότι  σχεδιάζει ήδη την επιστροφή του. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ,  επιθυμεί να προκηρυχθούν εκλογές ακόμη και τον Φεβρουάριο, παρά την ταπεινωτική ήττα του στο δημοψήφισμα την Κυριακή. Εντάξει. Ανώριμοι δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Αλλά θα προλάβει; Υπάρχουν όμως και παράγοντες τους οποίους δεν μπορούν πια  να ελέγξουν  και ενδεχομένως τα σχέδια όλων θα περιπλακούν.  Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τον εκλογικό νόμο, τον οποίο ψήφισε πέρυσι και αποδείχθηκε μη λειτουργικός μετά από την ήττα στο δημοψήφισμα. Πριν τον αλλάξουν όμως, κάτι που πιθανόν να απαιτήσει μακρές διαπραγματεύσεις, το κοινοβούλιο πρέπει να περιμένει την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που εξετάζει την υπόθεση, για το ποια τμήματα του νόμου πρέπει να αλλάξουν. Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα υπάρξει απόφαση σε αυτό.

Και κυρίως :
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Τζον Κράιαν προειδοποίησε πως το οικονομικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο μετά την ήττα  Ρέντσι αφού «Το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος στην Ιταλία είναι προάγγελος νέας αναταραχής που μπορεί να διαχυθεί από την πολιτική αρένα στην οικονομία - με την Ευρώπη να κινδυνεύει ιδιαίτερα». Αλλά προσέξτε:

Σύμφωνα με  έγκυρες χρηματιστηριακές και τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ΠΡΙΝ από το δημοψήφισμα , μιλούσαν για «αναταράξεις στις αγορές και ντόμινο εξελίξεων όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και στην οικονομία της Ευρωζώνης « που θα επέφερε  μια  επικράτηση του «Οχι» για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Και ώρες πριν από το δημοψήφισμα, η πτώση που κατέγραφε ο προσυνεδριακός δείκτης των τραπεζικών μετοχών στην Ιταλία προοιώνιζε τη συνέχεια αφού  αναμενόταν  υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών κατά 5-6%.

Τις ίδιες ώρες πριν το δημοψήφισμα, η Goldman Sachs είχε προειδοποιήσει ότι  οι άμεσες πιέσεις από την απόρριψη του ιταλικού δημοψηφίσματος θα γίνουν ορατές στις τραπεζικές μετοχές και ειδικά σε αυτές των ιταλικών τραπεζών, και όχι τόσο στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με την τράπεζα, το «νοικοκύρεμα» των τραπεζών της χώρας οι οποίες είναι αντιμέτωπες με το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη ύψος κόκκινων δανείων - στα 360 εκατ. ευρώ- να καθυστερήσει επικίνδυνα.

Αλλά και την περασμένη εβδομάδα και η εφημερίδα Financial Times είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης  οκτώ ιταλικών τραπεζών, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Έως και οκτώ προβληματικές ιταλικές τράπεζες κινδύνευαν  με κατάρρευση αν ο Ρέντσι  έχανε.  Και έχασε.

Τι έχουμε τώρα μπροστά μας;
1.Μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ιταλία,
2.Μια νέα, ενδεχόμενη έξαρση της «ανωμαλίας» στη Γαλλία εν όψει Προεδρικών Εκλογών και αλλαγής στην πρωθυπουργία
3.Το ισχυρό ενδεχόμενο έξαρσης του αισθήματος «Κάτω η Ευρώπη» στη Βρετανία
4.Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη, σκληρή εκ του αποτελέσματος, πολιτική της κυβέρνησης στην Ελλάδα που έχει κάνει τους Έλληνες να «βγούν απ΄τα ρούχα τους»  με τον Σόιμπλε να ανακοινώνει κυνικά ότι οι Έλληνες «ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, τη στιγμή που Έλληνας πολιτικός αρχηγός προτείνει να …κοπούν 200 ευρώ από τις συντάξεις για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά.

Δεν μας βλέπω να περνάμε και πολύ όμορφα Χριστούγεννα φέτος. (Όχι ότι περάσαμε καλά πέρυσι ή πρόπερσι…)


Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

400 ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ "ΓΙΑΤΙ" ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ

Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιάΤα παιδιά με χέρια ψηλά περιμένουν να κάνουν ερωτήσεις

1 και 2 Δεκεμβρίου 2016, ο Βαγγέλης Αυγουλάς –Χανιώτης στην καταγωγή- νεαρός δικηγόρος και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, βρέθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεταξύ άλλων επισκέφθηκε τρία σχολεία της πόλης, προσκεκλημένος των αντίστοιχων συλλόγων διδασκόντων, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα ανθρώπων με Αναπηρία.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς συνάντησε περίπου 400 μαθητές συνολικά, επισκεπτόμενος το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο, το Δημοτικό Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, καθώς και την Γ’ Τάξη του Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού.

Ο Βαγγέλης απαντάει σε ερωτήσεις των παιδιώνΟ Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά το Λευκό Μπαστούνι
Ο Βαγγέλης δείχνει ασκήσεις συνοδείαςΟ Βαγγέλης δείχνει ασκήσεις συνοδείας

Τα παιδιά άγγιξαν την ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, κατάλαβαν πώς ένας τυφλός μπορεί να ξεχωρίζει τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα, έλυσαν απορίες τους για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, τους σωστούς τρόπους συνοδείας ενός ανθρώπου με πρόβλημα όρασης από βλέποντα οδηγό και τη χρήση του σκύλου οδηγού τυφλών, ενώ ρώτησαν και πιο προσωπικές ερωτήσεις τον κ. Αυγουλά ο οποίος απάντησε χωρίς κόμπλεξ, δίνοντας έτσι και τον προσωπικό του τόνο στην επίσκεψη.

Στο Δημοτικό Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του ο κ. Αυγουλάς το πραγματοποίησε στα Αγγλικά, ώστε να συμμετάσχουν στη συζήτηση και οι Αγγλόφωνοι μαθητές όλων των τάξεων.

Επίσης, σε κανένα από τα τρία σχολεία, το αρχικώς προγραμματισμένο δίωρο δεν έφτασε, λόγω του έντονου ενδιαφέροντος παιδιών, δασκάλων και γονιών για διάφορα θέματα γύρω από την Αναπηρία, το οποίο παρέτεινε κάθε φορά τη συζήτηση!

Ζευγάρι Παιδιών κάνει βιωματικό με μάσκαΟμαδική Δασκάλων

Τέλος, στο Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού, σχολείο με το οποίο ο κ. Αυγουλάς έχει αναπτύξει συνεργασίες από το 2010, ο ίδιος συζήτησε αρκετή ώρα με τους καθηγητές για τα καθημερινά προβλήματα του σχολικού βίου και εξέφρασε την πικρία του για τα πολλά εμπόδια και τις εχθρικές συνθήκες διεξαγωγής των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, τα οποία με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο, ήταν ο δρόμος ώστε η αναπηρία και η διαφορετικότητα να γίνουν οικείες έννοιες για χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο.

Οι μαθητές, συμπερασματικά,  αναρωτήθηκαν μεταξύ άλλων γιατί οι ημερομηνίες λήξης, οι παρενέργειες στα φάρμακα και οι τιμές στα προϊόντα δεν είναι γραμμένες στην ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών;

Ο Βαγγέλης μιλάει στα παιδιάΠαιδί αγγίζει σελίδα Braille
Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά το Λευκό ΜπαστούνιΓιατί 8 στα 10 παιδιά με αναπηρία θέλουν να πάνε σχολείο στη χώρα μας αλλά δεν πάνε;

Γιατί οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να παρκάρουν στα πεζοδρόμια και να κλείνουν τις ράμπες στα αναπηρικά καροτσάκια (τα οποία ορθώς τα λένε αμαξίδια);

Γιατί το κράτος δε βοηθά τους ανθρώπους με αναπηρία να ζήσουν μια «κανονική» ζωή;

Και άλλα Γιατί που πονάνε, όπως θα πρέπει να πονά τον κάθε συνειδητοποιημένο μεγάλο, το κάθε λογικό μα αναπάντητο Γιατί κάθε παιδιού…

Ο Βαγγέλης απαντάει σε ερωτήσεις των παιδιώνΟ Βαγγέλης μιλάει στα παιδιά
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο καθηγητής Κώστας Βαρβεράκης

Ο Βαγγέλης δείχνει στα παιδιά πως ξεχωρίζει τα χαρτονομίσματαΟ Βαγγέλης ανάμεσα στα παιδιά
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΟΤΑΝ Η ΘΕΛΗΣΗ ΝΙΚΑ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΙ

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου.

Η τέχνη είναι, πάνω απ’ όλα, ένας τρόπος έκφρασης για τον δημιουργό και όταν αυτός έχει τεράστια δύναμη ψυχής, τότε δεν υπάρχουν εμπόδια. Ακόμα και όταν το σώμα «αδρανεί», το πνεύμα βρίσκει το μέσο να ξεπερνά τα πάντα. Υπάρχουν έργα τέχνης που πίσω τους βρίσκονται η ελπίδα, το κουράγιο, φοβερό ψυχικό σθένος και η αξία τους είναι ανεκτίμητη. Δημιουργοί αυτών των έργων είναι τα μέλη της ΖΩΣΠ, καλλιτέχνες που αψηφούν την αναπηρία που υφίστανται είτε εκ γενετής, είτε εξαιτίας κάποιου ατυχήματος ή αρρώστιας και βλέπουν αισιόδοξα και δημιουργικά τη ζωή, ζωγραφίζοντας κυρίως με την ψυχή τους και κατόπιν κρατώντας το πινέλο με το στόμα και τα πόδια.

Λίγα λόγια για την ΖΩΣΠ.

Η ΖΩΣΠ δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από ανάπηρους ζωγράφους, μέλη της «Διεθνούς Ένωσης Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι». Η δημιουργία της έδωσε στα μέλη της τη δυνατότητα να είναι οικονομικά ανεξάρτητα και να κερδίζουν τη ζωή τους από τις πωλήσεις των έργων τους, που έχουν αναπαραχθεί σε κάρτες και ημερολόγια. Η Διεθνής Ένωση των Καλλιτεχνών που ζωγραφίζουν με το Στόμα και το Πόδι προάγει τα συμφέροντα των καλλιτεχνών, ενώ λειτουργεί και σαν εκδοτικός οίκος, ο οποίος προωθεί τα έργα τους. Με αυτόν τον τρόπο, τους βοηθά να είναι ενεργοί, εξασφαλίζει οικονομική ανεξαρτησία για τους ίδιους και την οικογένειά τους, αμβλύνει κατά πολύ το υψηλό κόστος της προσωπικής καθημερινής φροντίδας τους, με τελικό στόχο να ζουν με ασφάλεια μια ολοκληρωμένη ζωή.

Στις δραστηριότητες της Ένωσης περιλαμβάνονται ακόμα η προβολή του έργου των μελών της και η διεύρυνσή της, παρέχοντας ηθική και υλική υποστήριξη σε άτομα με παρόμοια σωματικά προβλήματα και ενθαρρύνοντάς τα να αναπτύξουν το ταλέντο τους, ώστε να φτάσουν σε αξιόλογο καλλιτεχνικό επίπεδο. Η Ελένη Μαρίνου, ο Τριαντάφυλλος Ηλιάδης, ο Κυριάκος Κυριακού, η Μαρία Αποστόλου και ο Λέανδρος Αρβανιτάκης είναι οι πέντε καλλιτέχνες, που με «εφαλτήριο» την αξιοπρέπεια ζωγραφίζουν, δίνοντάς μας ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και δύναμης.

Η οικονομική ανεξαρτησία βασικός στόχος.

Μαρία Αποστόλου

«Στόχος των μελών της ΖΩΣΠ είναι αφενός να μπορούν να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι και να μην επιβαρύνουν τους οικείους τους και το κοινωνικό σύνολο και αφετέρου να έχουν μια δημιουργική ζωή», μου λέει η κα Μαρία Αποστόλου, που είναι μέλος της Ένωσης από το 1996. «Οι ανάγκες μας είναι πολύ μεγάλες, αρκετοί χρειάζονται κάποιον όταν ζωγραφίζουν για να τους βοηθά με τα χρώματα, να στήσει τον καμβά κ.τ.λ. Επίσης, χρειαζόμαστε και έναν άνθρωπο να μας μαγειρέψει, να μας καθαρίσει, να μας πλύνει», μου υπογραμμίζει η ζωγράφος, η οποία ζει μόνη της στο Λαύριο και απασχολεί δύο άτομα που τη φροντίζουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και, όπως μου εκμυστηρεύεται, έχουν γίνει πλέον η οικογένειά της. Η κα Αποστόλου είναι εκ γενετής τετραπληγική, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να ζωγραφίζει από πάρα πολύ μικρή: «Νιώθω πως με τη ζωγραφική γεννηθήκαμε μαζί, είναι το δίδυμο αδερφάκι μου».

Όσον αφορά στην τέχνη της, η ζωγράφος δηλώνει πως θέλει να την κρίνουν μόνο για το αποτέλεσμα: «Θα ήθελα να με κρίνουν μόνο για τα έργα μου και να μην στέκονται στο γεγονός ότι ζωγραφίζω με το στόμα. Στόχος μου είναι πάντα να έχω ένα άρτιο αποτέλεσμα και να μην μπορεί κάποιος να διακρίνει εάν ο τρόπος ήταν ιδιαίτερος».

Όταν τη ρωτώ για το τι σημαίνει η ζωγραφική για εκείνη, μου απαντά: «Έχει γεμίσει τη ζωή μου, μέσα από τη ζωγραφική καλύπτω όλες μου τις ανάγκες, με κάνει να νιώθω πλήρης και ευτυχισμένη». Έμπνευση για την ίδια αποτελούν τα πάντα, ό,τι υπάρχει γύρω της, η φύση, οι άνθρωποι, όλα μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα καμβά για την καλλιτέχνη, που βρήκε τον δικό της τρόπο να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής. Η ζωγράφος έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει κάνει και δύο ατομικές εκθέσεις με μεγάλη επιτυχία.

Με τη ζωγραφική αισθάνομαι χρήσιμος και δημιουργικός.

Λέανδρος Αρβανιτάκης

Ο Λέανδρος Αρβανιτάκης γεννήθηκε το 1959 στη Λευκωσία Κύπρου, κατοικεί στην Αθήνα και είναι μέλος της Ένωσης από το 2001. Φοίτησε στη σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο και παράλληλα στο Ωδείο Αθηνών έμαθε κλαρινέτο. Άρχισε να ζωγραφίζει σε μικρή ηλικία, λίγο πριν δώσει όμως εξετάσεις στην Καλών Τεχνών είχε ένα ατύχημα και οι εξετάσεις δεν ήρθαν ποτέ. Η ζωή του από κείνη τη μέρα άλλαξε ριζικά, καθώς έπρεπε να μάθει να ζει με την τετραπληγία. Μετά το ατύχημα εγκατέλειψε την ζωγραφική μέχρις ότου έλαβε τις κάρτες της ΖΩΣΠ και ξανάρχισε να ζωγραφίζει το 1998, με το στόμα πλέον.

Στήριγμά του η σύζυγός του που είναι η κινητήριος δύναμη για τον ίδιο, όπως μου υπογραμμίζει, ενώ όπως μου εξηγεί η ζωγραφική παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του: «Με τη ζωγραφική αισθάνομαι χρήσιμος για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, είναι ένας τρόπος να εκφράζομαι καλλιτεχνικά και βέβαια μέσα από αυτή κατάφερα να μεταδώσω το μήνυμα της ζωής και της ελπίδας στους άλλους ανθρώπους». Για εκείνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με τον ίδιο, μου λέει: «Θα τους συμβούλευα να μην εγκαταλείψουν, να μην θεωρήσουν τον εαυτό τους αδικημένο, απλά να γνωρίζουν, όπως κι εγώ, ότι θα πρέπει να ακολουθήσουνέναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Όλα είναι θέλημα του Θεού, αλλά όχι τιμωρία. Όταν κλείνει μία πόρτα ανοίγει μία άλλη».

Η θάλασσα ήταν πάντα μια από τις αγάπες του και το βλέπουμε στις θαυμάσιες θαλασσογραφίες του: «Μου αρέσει να ζωγραφίζω όσα βλέπω από τη βεράντα του σπιτιού μου, τη θάλασσα που πάντα αγαπούσα», μου λέει και συμπληρώνει: «Βέβαια έχω ασχοληθεί με όλες τις θεματολογίες, με πορτρέτα, με μοντέλα εκ του φυσικού». Ο ζωγράφος έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Κύπρο και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές.

Γνωρίστε και τους άλλους τρεις καλλιτέχνες της ΖΩΣΠ.

Ελένη Μαρίνου

H Ελένη Μαρίνου γεννήθηκε στις Σέρρες το 1943. Άρχισε να ζωγραφίζει από μικρή ηλικία και ήταν γνωστή ζωγράφος με συμμετοχές σε πολλές εκθέσεις έως ότου το 1987 ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα την καθήλωσε στο κρεβάτι και σταμάτησε να ζωγραφίζει. Τα σοβαρά της τραύματα και η ρευματική αρθρίτιδα από την οποία άρχισε να υποφέρει της στέρησαν τελείως τη χρήση των χεριών της. Το 1993 άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και από το 1997 είναι μέλος της Ένωσης.

Τριαντάφυλλος Ηλιάδης

O Τριαντάφυλλος Ηλιάδης γεννήθηκε στον Πετεινό της Ξάνθης με σοβαρή αναπηρία στα χέρια και στα πόδια. Από μικρός άρχισε να ζωγραφίζει με το στόμα και είναι μέλος της Ένωσης από το 1970. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις, έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην τηλεόραση και έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Η τελευταία του ατομική έκθεση στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Θέρμης για το έργο του.

Κυριάκος Κυριακού

Ο Κυριάκος Κυριακού έμεινε τετραπληγικός το 1973, όταν σε μια εκδρομή,έπαθε κάταγμα του αυχένα βουτώντας στη θάλασσα. Τον επόμενο χρόνο, που τον πέρασε σ’ ένα νοσοκομείο της Αγγλίας, άρχισε να ζωγραφίζει κρατώντας το πινέλο με το στόμα του. Ζει και εργάζεται στο Λιοπέτρι Κύπρου. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Είναι παντρεμένος και πρόσφατα απέκτησε δίδυμα παιδιά.

Πού θα βρείτε τα έργα των καλλιτεχνών της ΖΩΣΠ.

Αγοράζοντας τα έργα των μελών της ΖΩΣΠ, στηρίζετε τον αγώνα τους για δημιουργία και αυτοσυντήρηση και επιβραβεύετε την προσπάθειά τους να «βγουν από το περιθώριο της ζωής». Αν, λοιπόν, σκοπεύετε κι εσείς να αγοράσετε χριστουγεννιάτικες κάρτες για τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη φετινή συλλογή τους. Εκτός από τις κάρτες, τα μέλη της ΖΩΣΠ διαθέτουν χαρτί περιτυλίγματος, αφίσες, επιστολόχαρτα και παζλ για ενήλικους και παιδιά.

Για να παραγγείλετε τις κάρτες, το ημερολόγιο του 2017 και τα άλλα έργα των καλλιτεχνών της ZΩΣΠ επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210-6452947 ή στείλτε fax στο 210-6457898 και θα λάβετε την παραγγελία σας ταχυδρομικά.