(Συνέντευξη στην έντυπη
εφημερίδα "Χωνί" της Κυριακής, στις 07/05/2017)
Τη ριζική αλλαγή του Οίκου Ναύτου επιχειρεί από τις 23 Μαρτίου, όταν και ανέλαβε καθήκοντα προέδρου, ο Βαγγέλης Αυγουλάς.
Με καθημερινή δουλειά, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του Στο ΧΩΝΙ, ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην κακοδιαχείριση του παρελθόντος, ενώ προαναγγέλλει προσλήψεις για την ανακούφιση των -µετρηµένων στα δάχτυλα- υπαλλήλων, που υπερβάλλουν εαυτόν για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Παράλληλα, αναφέρεται και στη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση, ενώ ασκεί κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχετε ως πρόεδρος του Οίκου Ναύτου και σε πόσους ανθρώπους δίνει ως φορέας βοήθεια;
Ο Οίκος Ναύτου είναι νοµικό πρόσωπο, εποπτευόµενο από το υπουργείο Ναυτιλίας, που σκοπό έχει τη χορήγηση και διαχείριση δικαιώµατος ασφαλιστικής κάλυψης στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, την παροχή επιδοµάτων (ασθένειας, τακτικής και έκτακτης ανεργίας, µητρότητας, αναπηρίας-προνοιακών επιδοµάτων και εξόδων κηδείας), καθώς και τη διαχείριση των κατασκηνώσεων. Σήµερα καταγράφουµε περίπου 133.200 ασφαλισµένους και δαπανούµε περίπου 11 εκατ. ευρώ το χρόνο σε κοινωνικές παροχές!
Σε τι κατάσταση παραλάβατε τον Οίκο του Ναύτου στις 23 Μαρτίου 2017, όταν αναλάβατε καθήκοντα;
Από το 2012, η φροντίδα υγείας των Ναυτικών και των µελών των οικογενειών τους, εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια στις ΔΥΠΕ, ως προς τις παροχές σε είδος. Τότε µεταφέρθηκε και το µεγαλύτερο µέρος του διοικητικού προσωπικού µας στο νέο φορέα, µε αποτέλεσµα να έχει ο Οίκος Ναύτου πολύ σοβαρά προβλήµατα λειτουργίας. Η κεντρική µας υπηρεσία και τα 85 παραρτήµατα ανά την Ελλάδα αναγκάζονται σήµερα να λειτουργούν µε µόλις 44 υπαλλήλους, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες µε αυταπάρνηση και φιλότιµο!
Νιώθω ότι τα τελευταία χρόνια, αφέθηκε ή και µεθοδεύτηκε η διάλυση του ιστορικού φορέα φροντίδας των ναυτικών µας και των οικογενειών τους. Είναι δυνατόν ένας ασφαλιστικός φορέας να µην έχει νοµικό σύµβουλο; Πλέον, εγώ και η αντιπρόεδρος, ως δικηγόροι, κάνουµε άτυπα και αυτή τη δουλειά, καλύπτοντας τις ανάγκες των υπηρεσιών µας µέχρι να βρεθεί µια λύση.
Επίσης, η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασµό µε το πάγωµα των προσλήψεων, άφησε ανοιχτό παράθυρο για εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Δεδοµένων των ελλείψεων που αναφέρετε, θα προχωρήσετε σε προσλήψεις;
Μέσω ΑΣΕΠ, ολοκληρώνουµε την πρόσληψη ενός υπαλλήλου µε αναπηρία και είµαστε στη διαδικασία πρόσληψης τεσσάρων υπαλλήλων ΠΕ Διοικητικού-Οικονοµικού και ενός υπαλλήλου ΠΕ Πληροφορικής. Επίσης, έχουµε εγκριτική απόφαση Υπουργικού Συµβουλίου για πρόσληψη πέντε υπαλλήλων ΔΕ Διοικητικών Γραµµατέων.
Ποια άλλα προβλήµατα βρήκατε και καλείστε να επιλύσετε;
Αντιµετωπίζουµε το εξής παράδοξο: Ενας άνθρωπος µε βαριά αναπηρία µπορεί µε τη γνωµάτευσή του από ΚΕΠΑ, να έχει, δυστυχώς, άλλη αντιµετώπιση στην Εφορία, άλλη αντιµετώπιση στην Πρόνοια και διαφορετική αντιµετώπιση στον Οίκο Ναύτου, µε το ίδιο ποσοστό αναπηρίας! Αυτό θα λυθεί άµεσα τους επόµενους µήνες µε εκσυγχρονισµό της σχετικής νοµοθεσίας.
Δεν έχουµε εξειδικευµένους λογιστές στις οικονοµικές µας υπηρεσίες και ούτε έναν υπάλληλο Πληροφορικής, µε αποτέλεσµα η ιστοσελίδα µας να µη µπορεί να λειτουργήσει ως ηλεκτρονικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών. Τα κτίρια των υπηρεσιών µας θέλουν άµεσα βελτιώσεις προσβασιµότητας για τους εξυπηρετούµενους µε αναπηρία.
Τέλος, θεωρώ απαράδεκτο ο ιστορικός αυτός ασφαλιστικός φορέας να µην έχει Κοινωνική Υπηρεσία. Θα σταµατήσουµε να ασκούµε στείρα και αποσπασµατική επιδοµατική πολιτική και θα εστιάσουµε στον πολίτη και τις ανάγκες του.
Έχετε εντοπίσει παραδείγµατα κακοδιαχείρισης και ποιος φταίει για τα προβλήματα στον Οίκο του Ναύτη;
Αυτή τη στιγµή, ερευνώνται οικονοµικά τα έτη 2009-2012, ενώ η Δικαιοσύνη έχει επιβάλει και κάποιες οριστικές παύσεις καθηκόντων σε υπαλλήλους του φορέα για παλαιότερα σκάνδαλα.
Είµαι αποφασισµένος να επιβληθεί διαφάνεια και δηµόσια λογοδοσία σε όλα. Για παράδειγµα, δεν µπορεί να έχουµε πληρώσει πληροφοριακά συστήµατα και όταν καταχωρούµε τα ΑΜΚΑ των ασφαλισµένων µας, αυτά να µη διασυνδέονται µε τις ΔΟΥ, τον ΕΦΚΑ, και γενικότερα τις λοιπές δηµόσιες υπηρεσίες. Θα γίνει εκκαθάριση στο µητρώο των ωφελουµένων µας και θα ξέρουν οι ήρωες θαλασσοδαρµένοι Ελληνες ναυτικοί ότι τα χρήµατα που µάζευαν µε αίµα και ιδρώτα, τα καρπώνονται µόνο όσοι πραγµατικά το δικαιούνται. Οπου χρειαστεί, θα ζητήσω εκ νέου τη συνδροµή της Δικαιοσύνης.
Τις πολιτικές ευθύνες όµως για τη χαλαρότητα του ελέγχου των προηγούµενων ετών, πρέπει να τις αποδίδει πάντα ο ελληνικός λαός. Για να µην είµαι µηδενιστής, από το προηγούµενο Δ.Σ. είχαν γίνει προσπάθειες, αλλά θέλει τόλµη και σύγκρουση, γιατί το ξέφωτο είναι στο τέλος ενός ανηφορικού δρόµου.
Τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει επί ΣΥΡΙΖΑ στον Οίκο Ναύτου και τι πιστεύετε ότι θα γινόταν, αν παρέµενε στην εξουσία η Νέα Δηµοκρατία;
Το 2012 ξεκίνησε να διαλύεται ουσιαστικά ο Οίκος Ναύτου και το 2014 ήρθε ο ν.4256 να επιβάλει άναρχη συγχώνευση του Οίκου Ναύτου µε το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, κάτι που σκέπασε µε ανασφάλεια το φορέα µας και οδήγησε σε άτακτη φυγή πολλούς υπαλλήλους. Επί ΣΥΡΙΖΑ η συγχώνευση αυτή πάγωσε και η εντολή του Παναγιώτη Κουρουµπλή είναι πλέον η µε κάθε τρόπο αναβάθµιση των κοινωνικών παροχών προς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι πλέον ο Οίκος Ναύτου έχει οικονοµικό πλεόνασµα στο ταµείο του!
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να βρουν οι Ελληνες ναυτικοί δουλειά και να µην εξαρτώνται από τον Οίκο Ναύτου;
Πρέπει να αναστραφεί η εικόνα της επενδυτικής απωθητικότητας που έβγαζε η Ελλάδα προς τα έξω. Με πρόσφατες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται, π.χ. µε τις επαφές στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, είδαµε ότι µετά από χρόνια, ολοκληρώνονται διαπραγµατεύσεις και διακρατικές συµφωνίες, που δίνουν πάλι κίνητρα στην ελληνική ναυτιλία.
Στο νοµοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το ΥΝαΝΠ, ανοίγουν νέα τµήµατα ναυτικών σπουδών ανά την Ελλάδα, απαλείφονται γραφειοκρατικά εµπόδια, ενώ αποκαθίστανται επιτέλους ιστορικά, κοινωνικά και οικονοµικά, και οι ναυτικοί συνταξιούχοι γήρατος µε αναπηρία.
Πώς σχολιάζετε τη συµφωνία που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ; Και πώς σχολιάζετε τη στάση της Νέας Δηµοκρατίας και γενικότερα της αντιπολίτευσης, που διατυµπανίζουν ότι η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση µέτρα κατά του ελληνικού λαού;
Σήµερα έστω και ένα ευρώ να αφαιρείται από τον απλό πολίτη, σίγουρα είναι συλλογικό πλήγµα και δεν είναι ευχάριστο για κανέναν. Το θέµα είναι ότι πλέον έχουµε µέσα µας όλοι οι Ελληνες ένα σαφές χρονοδιάγραµµα. Ξέρουµε για πόσο ακόµη θα κάνουµε οικονοµικές θυσίες και πλέον τι θα κερδίσουµε: Είναι η ελάφρυνση του χρέους και τα αντίµετρα, όπως η επέκταση των σχολικών γευµάτων ή ο πολλαπλασιασµός των ωφελούµενων παιδιών σε παιδικούς σταθµούς. Μετράµε αντίστροφα, λιγότερο της διετίας, να αρχίσουµε να απολαµβάνουµε αυτά τα κοινωνικά µέτρα. Την ίδια στιγµή, που οι Κασσάνδρες που έλεγαν π.χ. για µείωση των προνοιακών επιδοµάτων των ΑµεΑ, διαψεύστηκαν και πάλι.
Από εδώ και πέρα υπάρχει αρκετός πολιτικός χρόνος στη διάθεση κάθε κυβερνητικού στελέχους, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, ώστε να δουλέψουµε εντατικά, βελτιώνοντας την κοινωνική καθηµερινότητα των πολιτών, τώρα που τελείωσαν τα χτυπήµατα αντιπερισπασµού από τους θεσµούς. Υπάρχουν πολλές µεταρρυθµίσεις, χωρίς κανένα οικονοµικό κόστος για τους πολίτες, οι οποίες µειώνουν τη γραφειοκρατία, σταµατούν την ταλαιπωρία και τον κρατικό παραλογισµό και επιτέλους µάς πάνε ένα βήµα µπροστά στην εξυπηρέτηση του πολίτη και την προστασία των ευπαθών κοινωνικών οµάδων.
Προσωπικά προέρχοµαι από µια συµβατική οικογένεια της Δυτικής Αθήνας, έχω γαλουχηθεί µες στο αξιοπρεπές και αγωνιστικό αναπηρικό κίνηµα, παλεύω ως νέος µάχιµος δικηγόρος και ξέρω πόσο πρέπει να παλέψω, ανυποχώρητα, για να ανοίξει ο δρόµος της επιστροφής των υποχρεωµένων σε µετανάστευση συνοµηλίκων µου προς την πατρίδα µας.
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς εργάζεται ως δικηγόρος, µε εξειδίκευση στο Αστικό Δίκαιο. Μεταξύ άλλων διατελεί Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους µε προβλήµατα όρασης, αναπληρωτής γενικός γραµµατέας του Πανελληνίου Συνδέσµου Τυφλών και αντιπρόεδρος του Αθλητικού Νοµαρχιακού Σωµατείου ΑµεΑ «Τυρταίος», ενώ έχει εκλεγεί και δηµοτικός σύµβουλος στο Ιλιον, όπου διετέλεσε και αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τα έτη 2011-2014. Επίσης, από τις 11/03/2016 είναι µέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ενώ από το 2015 έχει οριστεί µέλος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας της Κεντρικής Ένωσης Δήµων Ελλάδος.