meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΕΡΙΠΟΥ 8.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ ΤΟ "ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ"

Εθελοντές 6ου Δείπνου στο Σκοτάδι στην ΑθήναΔείπνο στο σκοτάδι στην Κρήτη τα έσοδα πήγαν στο σύλλογο Ηλιαχτίδα.

Γράφει ο συντονιστής της εκδήλωσης Βαγγέλης Αυγουλάς

Που να το φανταζόμουν όταν ζούσα την εμπειρία του Dinner In The Dark στο Παρίσι, το Καλοκαίρι του 2007, σε ένα εστιατόριο που λειτουργεί καθημερινά από τυφλούς εργαζόμενους προσφέροντας σε επαγγελματικό επίπεδο αυτή την πρωτότυπη και βιωματική εμπειρία, ότι λίγα χρόνια μετά, θα βρεθούμε μια ομάδα εθελοντών από όλη την Ελλάδα, να αγγίζουμε την 10η βραδιά ευαισθητοποίησης!

Πάνω από 7.500 ευρώ έχουμε κατορθώσει να προσφέρουμε, μέσα από τα 9 Δείπνα Στο Σκοτάδι που έχουμε διοργανώσει ανά την Ελλάδα, σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας και σε φορείς παιδικής προστασίας και μέριμνας!

21 Οκτώβρη 2017 θα γιορτάζουμε το ότι το Δείπνο Στο Σκοτάδι λαμβάνει χώρα από μας για δέκατη φορά στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκά πρότυπα, με τη διοργάνωση συνεχώς να βελτιώνεται και με το Όραμα του «Με Άλλα Μάτια» αντί να ξεφτίζει με τα χρόνια όπως κάποιοι πίστεψαν, να πολλαπλασιάζει το πάθος μας για εθελοντική δράση και προσφορά ακόμα περισσότερο!

Η αρχή έγινε στις 31 Μαρτίου 2012 σε ένα γραφικό ταβερνάκι στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

50 άτομα έζησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή την εμπειρία.

τραπέζια με κόσμο στο δείπνο του ΡεθύμνουΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με εθελόντριες στο Ρέθυμνο

Και μετά, 4 φορές Ηράκλειο, δύο φορές στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Τρίπολη. Και σε λίγες ημέρες, στις 21 Οκτώβρη, ξανά στην  Αθήνα!

Στη συνδιοργάνωση μαζί μας, έχει πρωτοστατήσει η Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, ενώ κατά τόπους έχουμε συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Περιφέρεια Κρήτης, τους δήμους Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και Περιστερίου, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, τον Σύνδεσμο Φίλων ΑΕΚ Ηρακλείου Κρήτης, το Παιδικό Ραδιόφωνο “Family 89,5fm», τον Σύλλογο Τριτέκνων Ηρακλείου Κρήτης, το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια» στην Τρίπολη, τη Λέσχη Lions Θεσσαλονίκης «ΗΡΑΚΛΕΙΑ», πολλούς χορηγούς και χορηγούς επικοινωνίας και ακόμη περισσότερους εθελοντές!

Δείπνο Θεσσαλονίκης μπλουζάκιαΔείπνο Τρίπολης εκπρόσωποι του κέντρου Αμάλθεια

 Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με μέλη σ.φ.ΑΕΚ


Όσες και όσοι δείπνησαν με κλειστά μάτια, όσες και όσοι δουλέψαμε γι’ αυτές τις 9 διοργανώσεις και πάμε για την 10η, όλες και όλοι είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι, γιατί μεταξύ άλλων:

- Το 2012 και 2013 στηρίξαμε οικονομικά αδύναμες οικογένειες με παιδιά, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο!

Στηρίξαμε τον αξιοπρεπή και δυναμικό αγώνα κοινωνικής επανένταξης ψυχικά πασχόντων συνανθρώπων μας από όλη την Πελοπόννησο!

- Κάναμε δυνατό το ταξίδι ενός μικρού αγγέλου ενάμισι έτους στο εξωτερικό, ώστε να υποβληθεί σε ένα πολύ δύσκολο και εξειδικευμένο χειρουργείο, στην προσπάθεια του να κερδίσει τη μάχη με τη ζωή και με μια σπάνια ασθένεια.

- Συμβάλαμε οικονομικά στη λειτουργία Ξενώνα φιλοξενίας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος στο Ηράκλειο!

- Με δεύτερο Δείπνο στην Αθήνα, στηρίξαμε τη λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, καλύπτοντας το βασικό μισθό ενός κοινωνικού τους επιστήμονα για 1 μήνα!

- Καταφέραμε την αγορά τριών ηλεκτρονικών υπολογιστών και ενός πολυμηχανήματος, για τον εκσυγχρονισμό του Εργαστηρίου Πληροφορικής της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, αφήνοντας έτσι μια σύγχρονη παρακαταθήκη στα παιδιά με προβλήματα όρασης όλης της Βόρειας Ελλάδας!

- Στηρίξαμε δράσεις ζωής υπέρ των παιδιών,  του Παγκρητίου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με καρκίνο  «Ηλιαχτίδα» που εδρεύει και λειτουργεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.

Καλύψαμε όλο το κόστος των απαραίτητων ηλεκτρολογικών εργασιών, ώστε να μπορεί σήμερα να λειτουργεί το Κέντρο Αποκατάστασης του Συλλόγου ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή», στο Θραψανό της Κρήτης!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Πρόεδρο του Συλλόγου "δικαίωμα στη Ζωή" κο Σημαντηράκη, με τον Πρόεδρο της ομοσπονδίας τριτέκνων και τον κο Πιτσούλη Πρόεδρο Περιφερειακού ΣυμβουλίουΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με τις εργαζόμενες των παιδκών Χωριών sos Ηρακλείου
Παράδοση δωρεάς για το Εργαστήρι Πληροφορικής της Σχολής Τυφλών ΘεσσαλονίκηΣτο 2ο Δείπνο της Αθήνας oΒαγγέλης Αυγουλάς με τον Διευθυντή των Παιδικών Χωριών SOSΤι κερδίσαμε;

- Περίπου 100 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, μας έχουν βοηθήσει μία ή και περισσότερες φορές, να κάνουμε πράξη το Δείπνο με κλειστά μάτια και ανοιχτές καρδιές!

- Συνεχώς προστίθενται στο πλευρό μας εθελοντές και έρχονται νέες προτάσεις, ώστε το Δείπνο Στο Σκοτάδι να διοργανωθεί και σε άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας.

- Τρεις ανήλικοι εθελοντές που πλαισιώνουν πλέον τους γονείς τους και μας βοηθούν στις διοργανώσεις μας, στέλνουν ήδη το μήνυμα ότι το Δείπνο Στο Σκοτάδι θα μπορεί να διοργανώνεται για πολλά χρόνια ακόμη!

- Κάθε φορά που μας επιβάλλεται να πληρώσουμε ΦΠΑ και ένσημα εθελοντών σ’ αυτή τη μη κερδοσκοπική εκδήλωση, κάθε φορά που παλεύουμε με τη γραφειοκρατία, πεισμώνουμε ακόμα περισσότερο και πάντως, εξακολουθούμε να αγαπάμε την Ελλάδα μας με τα συν και τα πλην της!

Σε όλους όσους μας εμπιστεύονται και ζουν ένα πλήρες δείπνο στο απόλυτο σκοτάδι κινητοποιώντας όλες τις άλλες αισθήσεις τους, Εδραιώνουμε την αντίληψη ότι και να σου τύχει «μια στραβή», η ζωή συνεχίζεται!

ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Μιχάλη Δρακάκη από το radiofamilyΗ Αίρια μικρή εθελόντρια στρώνει τα τραπέζια

Εργαζόμενοι των παιδικών χωριών SOS, o Αντιδήμαρχος Περιστερίου και ο Αντιδήμαρχος ΙλίουΕθελοντές 2ου Δείπνου στο Ηράκλειο


Και τώρα, στις 21 Οκτώβρη στην Αθήνα, πάμε να αγκαλιάσουμε Το Σωματείο Ναυτικών Γονέων Παιδιών με αναπηρίες «Η ΑΡΓΩ», που προσφέρει εκπαίδευση σε νέους και νέες με Νοητική αναπηρία, Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος και λοιπές αναπηρίες όπου συνυπάρχει η Νοητική αναπηρία.

Κύριος σκοπός του Φορέα είναι η περίθαλψη, η φροντίδα και η εκπαίδευση (επ' αόριστο) νέων με Νοητική Αναπηρία, που ανήκουν - κατά προτεραιότητα - σε οικογένειες Ελλήνων Ναυτικών, ωστόσο προβλέπεται ότι σε περίπτωση κενών θέσεων μπορούν να εισαχθούν και νέοι/ες παιδιά, ασφαλισμένων άλλων ταμείων.
(βλ. και www.argonauts.gr )

Περισσότερα για το 10 Δείπνο Στο Σκοτάδι στην Αθήνα σε επόμενη ανάρτηση μας.

Αν θέλεις το Δείπνο Στο Σκοτάδι να έρθει και στην πόλη σου, επικοινώνησε μαζί μας στο meallamatia@gmail.com.


Εθελοντές 1ο δείπνο στο σκοτάδι στην ΑθήναΕθελοντές του δείπνου της θεσσαλονίκης


Εθελοντής δίνει οδηγίες σε παρευρισκόμενους στο ΗράκλειοΤραπέζια με κόσμο στο 1ο δείπνο στο σκοτάδι στην Αθήνα

κόσμος έξω από το μαγαζί στο 2ο δείπνο στο σκοτάδι
Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΟΣΟ ΕΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΓΑΛΑ


Ευχαριστήρια επιστολή Παιδικών Χωριών SOS προς οικογένεια Σπύρου ΚοριτσάρηΕυχαριστήρια επιστολή Παιδικών Χωριών SOS προς οικογένεια Ιωάννας Νομικού


Του Βαγγέλη Αυγουλά.

Μέσα σε δύο μήνες, έχασα δυο κοντινούς μου, αγαπημένους ανθρώπους που μου είχαν σταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα κρίσιμο διάστημα που τους χρειαζόμουν απόλυτα κοντά μου. Και χάνοντάς τους, μού δόθηκε η ευκαιρία, δόθηκε σ΄ όλη μου την οικογένεια, στη μνήμη τους να κάνουμε μερικές σκέψεις. Η σημαντικότερη: Εσύ που μου κάνεις την τιμή να με διαβάζεις τώρα, το έχεις διαπιστώσει άραγε ότι ένα τριαντάφυλλο στο νεκροταφείο έφτασε να κοστίζει όσο ένα μπουκάλι γάλα; Ένα μπουκάλι γάλα που στις μέρες μας, δυστυχώς λείπει από πολλά σπίτια όπου μεγαλώνουν παιδιά. Σε τέτοιες συνθήκες, κανείς δε μπορεί να μένει αμέτοχος. Απλά πράγματα: Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί, προσφέρει ό,τι μπορεί και με όποια αφορμή , δίνει το οσοδήποτε μικρό μπορεί να δώσει σε κάποιον που το έχει ανάγκη.

Στις 27 Ιουνίου κηδέψαμε έναν θείο μου 65 ετών που έχασε μέσα σε 3 μήνες τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο. Στη μνήμη του, αποφασίσαμε ως οικογένεια  να μην καταθέσουμε  στεφάνια, αλλά να συγκεντρώσουμε τα χρήματα και να αγοράσουμε 90 λίτρα λάδι έξτρα παρθένο από τη Μυτιλήνη, το οποίο και να προσφέρουμε, σε 3λιτρες συσκευασίες, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος -για να διανεμηθεί σε άπορες οικογένειες του Πειραιά-.

30 3λιτρες συσκευασίες λαδιούΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με τη δωρεά λαδιών

Τα έξοδα κηδείας του – ότι έδωσε το ασφαλιστικό του ταμείο- , τα διαθέσαμε για την αγορά ενός κλιματιστικού μηχανήματος το οποίο τοποθετήθηκε στη Μονάδα Εμφραγμάτων του Θριασίου Νοσοκομείου, κατόπιν συνεννόησης μας με τη διοίκηση του νοσοκομείου αφού εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο θείος μου. Και  δημοσιεύσαμε, ως οικογένεια, ευχαριστήριο προς τους ιατρούς και νοσηλευτές του Θριασίου ( http://meallamatia.blogspot.com/2017/07/blog-post_12.html), από τους οποίους μείναμε πολύ ευχαριστημένοι και οι οποίοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες καθημερινά, εδώ και χρόνια...

Ευχαριστήρια επιστολή από τον καρδιολόγο του ΘριασίουΕυχαριστήρια επιστολή από το Διοικητή του Θριάσιου


Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από τον χαμό του θείου, την 1η Σεπτέμβρη κηδέψαμε μια θεία μου που χάθηκε μέσα σε λίγες ώρες, ξαφνικά και χωρίς να έχει νοσηλευτεί ποτέ στη ζωή της, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, λίγα λεπτά μετά την είσοδο της στην εφημερία του Αττικού Νοσοκομείου.

Κι όπως το αποφασίσαμε αμέσως, στην κηδεία της δε θέλαμε περιττά έξοδα, λουλούδια και στεφάνια. Έτσι, και πάλι , αυτά τα λίγα –έστω- χρήματα , τα διαθέσαμε αυτή τη φορά  στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Γιατί από τη θεσμική εμπειρία μου στα κοινωνικά δρώμενα, ξέρω ότι τον Αύγουστο οι περισσότεροι δεν κάνουν δωρεές αλλά διακοπές, πολλές οικογένειες όμως εξακολουθούν και πεινάνε, 365 μέρες το χρόνο…

Μέσα σε δύο μήνες, βρέθηκα δύο φορές στο νεκροταφείο να αποχαιρετήσω δύο πολύ δικούς μου , αγαπημένους ανθρώπους, μένοντας με τη θλίψη αλλά και τα ερωτηματικά γύρω από τις βίαιες απώλειες των κοντινών μου ανθρώπων και  του ξαφνικού θανάτου αναπάντητα.

Το συμπέρασμα ήταν για μιαν ακόμη φορά το ίδιο και απόλυτα απλοϊκό. Έξω και μακριά από θεοκρατικές, θρησκευτικές, ηθικές και επιστημονικές θέσεις,  βρέθηκα αντιμέτωπος με μιαν αλήθεια, με μια πραγματικότητα :  η ζωή συνεχίζεται και για να το πιστέψεις, θέλει λιγότερο συμβολισμό και περισσότερη ουσία. Μόνο έτσι μπορείς να κρατάς ζωντανούς τους δικούς σου ανθρώπους. Όχι μόνο με τη σκέψη. Αλλά και με μια μικρή χειρονομία. Γιατί αυτά μένουν βαθιά χαραγμένα μέσα στην ψυχή σου.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Κώστα ΠαλαιορούτηΤετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΙ ΟΜΙΛΙΕΣ


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Είδα, άκουσα και διάβασα τόσα πολλά τις τελευταίες μέρες, κυρίως εντός Ελλάδος που έπαθα αυτό που η νέα γενιά αποκαλούμε - αδόκιμα αλλά διασκεδαστικά- «κοκομπλόκο».  Μη μπορώντας να συνειδητοποιήσω τι συνέβαινε, ποια ξαφνική αστραπή «έμπνευσης» χτύπησε κατακέφαλα όλες αυτές τις προσωπικότητες των οποίων οι δηλώσεις παίζονται, γράφονται και αναπαράγονται σχεδόν υποχρεωτικά από όλα τα ΜΜΕ και τείνουν  στο να μας κάνουν κι εμάς να αισθανθούμε σίγουροι ότι πρόκειται για σημαντικές δηλώσεις με ουσιαστικό περιεχόμενο ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για φληναφήματα της στιγμής, αναγκάστηκα να ανατρέξω στον σπουδαίο ποιητή  Κωνσταντίνο Καβάφη και το υπέροχο ποίημά του  « Όσο μπορείς» . Τι έγραψε ο Αλεξανδρινός το 1913 :


Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Κι εγώ, ως νέος άνθρωπος που εδώ και κάποια χρόνια, «κάτι» καταλαβαίνω πια,  σας παραθέτω μερικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών και αφού τις διαβάσετε, σκεφτείτε και πείτε μου γιατί έγιναν, αν οι άνθρωποι που τις έκαναν τις είχαν πρώτα σκεφτεί, αν θεώρησαν ότι τους προσέφεραν κάτι, αν πρόκειται για δηλώσεις που έπρεπε να πάρουν δημοσιότητα ή να «θαφτούν» αλλά και γιατί τα ΜΜΕ τις δημοσίευσαν . Για καλό; Ή για κακό;

Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός, στην Μπριζίτ Μακρόν, με κάποια γλώσσα που θυμίζει Αγγλικά: « It was a pleasure to see you. I hope to come back to Greece and to see Betty also» («Χάρηκα πολύ που σας είδα. Ελπίζω να ξαναέρθετε στην Ελλάδα και να δείτε επίσης και την Μπέτυ»).

Αλέξης Τσίπρας , πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. : «Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν ακούγεται ως ανέκδοτο. Το μόνο που απομένει είναι να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ".

Αυτός που γράφει και ανεβάζει τα τιτιβίσματα Τσίπρα στο tweeter : "Πήραμε δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος, αλλά εμπνεόμενοι από την ελληνική μυθολογία όπως ο Οδυσσέας έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες". (Μόνο που ο Οδυσσέας σύμφωνα με την μυθολογία ήταν αυτός που «δεν» έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες και ζήτησε να τον δέσουν  στο κατάρτι του πλοίου ώστε να ακούσει το τραγούδι και να μην παρασυρθεί από την ομορφιά τους).

Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός ΣΥΡΙΖΑ : «Φίλη: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δική του ιστορία, δεν χρειάζεται να δανειστεί του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ».

Βασίλης Κικίλιας, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας : «Αν ήμουν ο κ. Τσίπρας, δε θα πήγαινα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης».

Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Θέλω να ολοκληρώσω το όραμα του Γιώργου Γεννηματά, αυτό που δεν πρόλαβε να κάνει»

Μπρυνό Λεμέρ, Υπουργός Οικονομικών του Μακρόν, σε Έλληνες επιχειρηματίες : «Μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρξει λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Με την εκλογή Μακρόν αλλάζουν οι ισορροπίες στην Ε.Ε.».

Εκπρόσωπος κυπριακού fund που συμμετείχε σε εκδοτική προσπάθεια με σκοπό να αναδείξει τα οφέλη της συμπαράταξης του ΠΑΣΟΚ με το Νέο ΠΑΣΟΚ του Αλέξη :  «Ο Κυριάκος δεν πρόκειται να γίνει πρωθυπουργός. Το είπε άλλωστε και ο σύντροφος Ιβάν».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πρώην υπουργός: «Ούτε ο Κυριάκος ούτε κανένας άλλος είναι αρμόδιος για να μπαίνει στα θέματα της προσωπικής μου ζωής».

Γιώργος Χριστοδούλου, ηθοποιός : « Έφυγε η Μπέμπα Μπλανς. Και λοιπόν, τι έγινε; Έφυγε και η Έλενα Κυρανά. Και λοιπόν, τι έγινε; Και η μοίρα της ζωής μας έτσι είναι».

Αυτά ακούει και διαβάζει ο μέσος Έλληνας. Και μετά, ευχαριστημένος για την ενημέρωση, κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας και προσπαθεί να βγάλει άκρη με τη δόση της εφορίας, με τον πρώτο ΕΝΦΙΑ, με το ηλεκτρικό, με το νερό, με τα κοινόχρηστα, με τα χρέη που κουβαλάει από τα προηγούμενα έτη, με τα παλιά «ανοίγματα» που τον έπεισαν να κάνει και τώρα τρέχει και δε φτάνει, με τα μεταφορικά και με το σούπερμάρκετ. Ερώτημά του: Που να πρωτοπάνε τα 6-7 κατοστάρικα που έχει ( ΑΝ τα έχει) στην τσέπη του.


Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ

Δεν είναι απλώς οι εκπαιδευτικοί που θα οδηγήσουν τους μαθητές τους στα μονοπάτια της γνώσης… Είναι οι δάσκαλοι που δίνουν μαθήματα ζωής, εμπνέουν και γίνονται παράδειγμα δύναμης και θέλησης. Εκπαιδευτικοί με αναπηρίες, εκ γενετής ή επίκτητες, βρίσκονται σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης σε σχολικές μονάδες του Βόλου και γίνονται πρότυπα για τους μαθητές τους, επίσης παιδιά με αναπηρίες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι αυτό που τους ενώνει. Μαθητές και εκπαιδευτικοί γίνονται ένα και ο ένας παίρνει δύναμη από τον άλλο για να συνεχίσει στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Κατά την περσινή σχολική χρονιά, σε ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και προσχολική αγωγή στη Μαγνησία, υπηρέτησαν ανάμεσα σε άλλους εκπαιδευτικούς και τρεις νέοι: και οι τρεις τους άτομα με αναπηρίες. Οι δύο τυφλοί και ένας ακόμη με κινητικά προβλήματα λόγω εγκεφαλικής παράλυσης.

Μπορεί φέτος, λόγω του νέου τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αναπηρίες (καταργήθηκε η ποσόστωση και εντάχθηκαν στον ενιαίο πίνακα) να καλούνται να υπηρετήσουν μακριά από την πατρίδα τους, το Βόλο, με ό,τι δυσκολίες αυτό συνεπάγεται, η παρουσία τους όμως στα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης εξακολουθεί να εμπνέει…

«Η αναπηρία δεν είναι μειονέκτημα»

Εκ γενετής τυφλή η Στέλλα Μιχολίτση, έμαθε να ζει χωρίς την όρασή της. Είναι σήμερα 24 ετών και ετοιμάζεται να εργαστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ως αναπληρώτρια στην ειδική αγωγή.

Για την ίδια, το μονοπάτι της ειδικής αγωγής, ήταν συνειδητή επιλογή. Φοίτησε στο παιδαγωγικό τμήμα ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απ’ όπου αποφοίτησε και έλαβε το πτυχίο της. Εργάστηκε αμέσως, για πρώτη φορά το 2016. 

«Η στήριξη που είχα από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και ως μαθήτρια η ίδια από το εκπαιδευτικό περιβάλλον, με βοήθησε να φθάσω να σπουδάσω. Έχω να δώσω πολλά στην ειδική αγωγή, γιατί κι εγώ είμαι άτομο με αναπηρία. Αυτό που θέλω να περάσω στους μαθητές μου είναι ότι η αναπηρία δεν είναι μειονέκτημα. Και αυτό μπορεί να τους μάθει καλύτερα ένα άτομο που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα», λέει η Στέλλα Μιχολίτση, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η είσοδός της ως εκπαιδευτικού στις σχολικές αίθουσες, τη βρήκε με δύο μαθητές με νοητική υστέρηση. «Με ρωτούσαν: γιατί δεν βλέπεις; Γιατί περπατάς έτσι; Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ήταν οι οδηγοί μου. Με έπαιρναν από το χέρι και με οδηγούσαν στο σχολείο. Δεθήκαμε. Ήρθαν κοντά μου κι εγώ με τα παιδιά. Είδαν ότι μπορεί και ο δάσκαλος να έχει ένα  πρόβλημα, αυτό όμως δεν είναι μειονέκτημα», μοιράζεται ένα μικρό μέρος της εμπειρίας της η κ. Μιχολίτση.

Για την ίδια, το βασικό μειονέκτημα στην ειδική αγωγή, είναι ότι δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό. «Επί 15 χρόνια, αναπληρωτές ουσιαστικά απολύονται και ξαναπροσλαμβάνονται. Δεν μπορείς να στρώσει τη ζωή σου. Για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρίες, αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο, ιδίως όταν αυτό συνοδεύεται και από «ξερίζωμα» από τον τόπο σου και χρειάζεται προσαρμογή χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος, σε ένα ξένο μέρος», αναφέρει η ίδια.

«Δεν είμαι ο ίδιος άνθρωπος»

Ο 26χρονος Σωτήρης Μαυρόπουλος, νόσησε το 2004. Παρουσίασε εκφυλιστική νόσο στην όραση, που τον οδήγησε σταδιακά στην τύφλωση. Η μη ιάσιμη πάθηση εμφανίστηκε όταν ο ίδιος πήγαινε στη στ’ τάξη του δημοτικού. «Εζησα το μαρτύριο να χάνεις σιγά - σιγά την όρασή σου. Τα πρώτα χρόνια κανείς δεν ήξερε για πρόβλημά μου. Δεν ζήτησα καν παράλληλη στήριξη. Μεγάλο λάθος τώρα που το ξανασκέφτομαι. Στο Πανεπιστήμιο μπήκα με πανελλαδικές εξετάσεις ισότιμα με άλλους υποψηφίους. Δεν δέχθηκα να μπω με ποσόστωση», επισημαίνει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η επιλογή της ειδικής αγωγής, ήταν συνειδητή επιλογή και για τον Σωτήρη Μαυρόπουλο. «Ίσως ήταν ένα καμπανάκι για μένα η αναπηρία μου. Δεν ήμουν ο ίδιος άνθρωπος. Μπήκα στην ειδική αγωγή για να βοηθήσω. Και πάνω απ’ όλα για να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μας. Είμαι υπέρμαχος των δικαιωμάτων μας», επισημαίνει.

Στις σχολικές αίθουσες υπηρετεί ήδη τέσσερα χρόνια (μπαίνει στο πέμπτο) ως αναπληρωτής. «Στην αρχή τα παιδιά με ρωτούσαν τι είναι αυτά που παίρνω μαζί μου. Ηταν κάποια ειδικά βοηθήματα για να μπορώ να «βλέπω». Όταν κατάλαβαν ότι δεν είναι οι μόνοι που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα κι ότι κι ο δάσκαλός τους κουβαλά τα δικά του προβλήματα, ήρθαν κοντά μου. Πολλοί εκπαιδευτικοί μπαίνουν με όρεξη για να διδάξουν. Εμείς μπαίνουμε και για έναν επιπλέον λόγο. Να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί. Η εργασία αυτή είναι για μένα η ψυχοθεραπεία μου», τονίζει ο Σωτήρης Μαυρόπουλος. 

Για τον 26χρονο αναπληρωτή εκπαιδευτικό, το μεγάλο αγκάθι της ειδικής αγωγής είναι οι υποδομές. «Τα τμήματα ένταξης φιλοξενούνται σε χώρους - πρώην καπνιστήρια, σε πρώην αποθήκες ή βιβλιοθήκες. Για να κάνεις αυτούς τους χώρους αίθουσα, καλείσαι να τους αναμορφώσεις. Και αυτό το κάνεις με αποκλειστικά δικό σου μεράκι, έξοδα, αναζήτηση χορηγών», υπογραμμίζει. Δικό του δημιούργημα είναι η εντυπωσιακή αίθουσα του τμήματος ένταξης στο 3ο Δ.Σ. Πτολεμαΐδας.

«Στην εκπαίδευση μπαίνουν πολύ καλοί δάσκαλοι. Όταν όμως δεν έχεις τις υποδομές, τα εργαλεία και η αμοιβή είναι τραγική για να μπορέσεις εσύ να τα παράσχεις στους μαθητές, πώς να λειτουργήσει ο χώρος;», συνεχίζει.

«Η ενσυναίσθηση φέρνει καλύτερα παιδαγωγικά αποτελέσματα»

Η περσινή σχολική χρονιά ήταν η πρώτη χρονιά ως εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής για τον 26χρονο, Ξενοφώντα Λέκα, που αποφοίτησε από το τμήμα ειδικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δίδαξε σε τμήμα ένταξης  νηπιαγωγείου με μόλις ένα μαθητή που αντιμετωπίζει πρόβλημα λεπτής κινητικότητας.

Ο ίδιος έχει εγκεφαλική παράλυση που του δημιουργεί προβλήματα κίνησης. Είναι μία ασθένεια που δεν θεραπεύεται, μπορεί όμως μέσα από την κατάλληλη αγωγή να μείνει στάσιμη.

«Ήταν απολύτως συνειδητή η επιλογή της ειδικής αγωγής. Ήθελα να προχωρήσω. Να μην είμαι ένας άνθρωπος που στηρίζεται στο επίδομα που προσφέρει το κράτος, αλλά ένας ενεργός πολίτης που προσφέρει. Και μέσα από την ειδική αγωγή, μπορώ να καταλάβω καλύτερα τη θέση των παιδιών που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους πρόβλημα ή αναπηρία. Η ενσυναίσθηση έχει καλύτερα παιδαγωγικά αποτελέσματα», τονίζει ο Ξενοφών Λέκας.

«Δούλεψε» με το μαθητή του για ένα χρόνο και ακριβώς μέσω της ενσυναίσθησης, μαζί πέτυχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην πρόοδο του μικρούλη. «Ήμουν ευλογημένος που είχα αυτόν τον μαθητή. Ένα αξιολάτρευτο πλασματάκι», εξομολογείται.

Αν και με μικρή εμπειρία στην ειδική αγωγή, όπως ο ίδιος σπεύδει να τονίσει επανειλημμένως, εντόπισε αδυναμίες στο σύστημα. «Υπάρχει σύγχυση ως προς τη λειτουργία της κάθε δομής στην ειδική αγωγή. Για παράδειγμα, τα τμήματα ένταξης δεν είναι αποθήκες για να στέλνει ο δάσκαλος όποιο παιδί ενοχλεί στην τάξη. Η ειδική αγωγή έχει αρχή, μέση και τέλος. Και θα πρέπει όλοι οι εκπαιδευτικοί να κάνουν επιμορφωτικά σεμινάρια στην ειδική αγωγή για να γνωρίζουν τα όριά τους», σημειώνει.

Πηγή: Εφημερίδα «Ταχυδρόμος τής Μαγνησίας» 


ΥΠΟΘΕΣΗ ELDORADO GOLD: ΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;Του Βαγγέλη Αυγουλά
Ανεξάρτητα του αν ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει- δικός του ο λογαριασμός τού πως και γιατί τον επέλεξε-  ως σύμβουλό του τον κ. Καρανίκα που δήλωσε : «Στα τσακίδια Εldorado και να μην στεριώσεις πουθενά», η απόφαση της Eldorado Gold  να ενημερώσει μέσ’ τα μαύρα χαράματα για την πρόθεσή της να αναστείλει την επένδυσή της στα ορυχεία χρυσού που λειτουργούν στη Χαλκιδική, τα αναπτυξιακά της σχέδια και τα περιουσιακά στοιχεία εξερεύνησης στην Ελλάδα αποτελούν πλήγμα στα σχέδια και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Η υπόθεση βέβαια έχει τρεις άξονες: 1. Την ξένη εταιρεία και τις σχέσεις της με την κυβέρνηση, 2. το εργασιακό μέλλον χιλιάδων εργαζομένων στα ορυχεία και 3. την επικινδυνότητα  των εξορύξεων σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως σεισμογενής. Και το να αγνοούμε οποιονδήποτε από τους τρεις αυτούς άξονες είναι λανθασμένη και επιπόλαιη σκέψη και ενέργεια.
Αρχικά, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά απεγνωσμένα επενδύσεις και ο Αλέξης Τσίπρας έχει στηρίξει το «αφήγημά»  στη ΔΕΘ στο επενδυτικό και επιχειρηματικό άνοιγμα που κάνει η κυβέρνησή του. Σ αυτό τον άξονα, η απόφαση ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτών στη χώρα, της Eldorado, ότι αναστέλλει τις επενδύσεις, επιρρίπτοντας μάλιστα τις ευθύνες στην κυβέρνηση, είναι μια πραγματική «βόμβα».
Η εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη για τα σχέδια στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα στη Χαλκιδική εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών παρά τις προσπάθειες της καναδικής εταιρείας και της εκπροσώπου του στην Ελλάδα Hellas Gold να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία. Και επισημαίνει ότι «η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».
Είναι βέβαια γεγονός ότι οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων. Ειδικός στο θέμα δεν είμαι και υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζω, συζητήσεις άγνωστες, υπόγειες και μυστικές που έχουν γίνει και στην ουσία ουδείς γνωρίζει. Συνεπώς δεν μπορώ να αποκλείσω ότι το θέμα της αυξημένης επικινδυνότητας της περιοχής και των ελλιπών μέτρων ασφαλείας σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή υπήρξε από τις βασικές ενστάσεις των κυβερνητικών στελεχών, ιδίως ύστερα από τη δημοσιοποίηση μιάς μελέτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που κατακεραύνωνε τη διενέργεια υπόγειων ….αναζητήσεων χρυσού θεωρώντας ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και η ασφάλεια μιας ολόκληρης περιοχής. Γνωστοί σεισμολόγοι άλλωστε έχουν συνδέσει παλαιότερους μεγάλους σεισμούς στην περιοχή με τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα και το τραγικό ενδεχόμενο, σε έναν μεγάλο σεισμό, να ….βουλιάξει η μισή Χαλκιδική!
Στα έργα που εκτελούνται ( Σκουριές, Ολυμπιάδα και Στρατώνι) και αυτά που ετοιμάζονται εδώ και τρία χρόνια μέσα σε αντιδράσεις επιστημόνων, κατοίκων και οργανώσεων ( τα Έργα Περάματος και Σαπών σε άλλη περιοχή) απασχολούνται ή θα απασχοληθούν, σύμφωνα και με την εταιρεία, κοντά στα 3.000 άτομα. Κι αυτό από μόνο του, δημιουργεί τρόμο σε χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν για την επιβίωσή τους, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν υπ΄ όψη τους την επικινδυνότητα.
Ο πασίγνωστος σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας για τα ορυχεία της Χαλκιδικής στο συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα πριν από δυο χρόνια, εν όψει ενός βιβλίου που σχεδιάζει να εκδώσει σύντομα, έλεγε:
«Υπάρχουν πολλά ορυχεία στον κόσμο, πολλές σεισμογενείς χώρες που αναπτύσσονται απ΄ τον ορυκτό τους πλούτο. Έχουμε την τεχνολογία να προειδοποιήσουμε πριν από τη γέννηση ενός σεισμού. Στα ορυχεία πλέον μπαίνουν ανιχνευτές, σεισμόμετρα οπότε πριν γίνει κάποια κατολίσθηση, μετατόπιση μέσα στο ορυχείο, το βλέπουμε εγκαίρως. Εγώ ήθελα να πληροφορηθώ αν η συγκεκριμένη εταιρεία, Eldorado Gold και όποιοι άλλοι είναι «μέσα», έχει τέτοια όργανα στο ορυχείο όπου πάνε να βάλουνε ανθρώπινες ζωές. Προσπάθησα να πληροφορηθώ από τους εργαζόμενους αν υπάρχει σεισμογραφικό δίκτυο μέσα στο ορυχείο αλλά δεν γνώριζαν τίποτα . Μα μπορείς να κάνεις απλά σχέδια πάνω σε ένα ρήγμα; Υπάρχει τεχνολογία να γίνει το έργο και αυτό και οι πλατφόρμες αλλά έχει κόστος. Εγώ λοιπόν, θα προτείνω στον ιδιώτη που θέλει να βγάλει χρυσό, αέριο, πετρέλαιο να δαπανήσει πέντε ευρώ παραπάνω για νάναι ασφαλείς οι άνθρωποι που δουλεύουνε μέσα.
Μιλώντας σε ανθρώπους της εταιρείας, ρωτούσα : Μέσα στο ορυχείο σας, έχετε σύστημα συναγερμού σε περίπτωση δόνησης; Μου απάντησαν αρνητικά. Ε…με φοβίζει αυτό. Και ερωτώ: Εφ όσον το Αριστοτέλειο υπέβαλε μια τέτοια μελέτη στο Υπουργείο, πως και δεν σας συνέστησε να βάλετε και έναν σεισμογράφο; Εκεί… δίπλα στο ορυχείο… να παρακολουθείτε. Αν είχαν βάλει σεισμολόγο στην ομάδα της μελέτης…δεν υπάρχει περίπτωση να μη συνέστηνε κάτι τέτοιο. Πέρυσι εξέφρασε επιφυλάξεις το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου. Έγινε τίποτα; Τη μελέτη την υπογράφει γεωλόγος. Μα αν σε πονάει η καρδιά σου , θα πας σε καρδιολόγο. Όχι σε παθολόγο.  ».
Μήπως οι άνθρωποι της κυβέρνησης αποφάσισαν να το …καλοσκεφτούν και γι αυτό καθυστερούν τις εγκρίσεις, πιέζοντας τελικά την Eldorado να βάλει σύστημα συναγερμού σε περίπτωση δόνησης; Και σεισμογράφους; Τι μετράει περισσότερο;Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ 4ο MUSIC DREAM FESTIVAL ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥΤο 4ο Music Dream Festival θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 στο Θέατρο του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι, με ώρα έναρξης 20:00. Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη διοργάνωση του Μουσικού Εργαστηρίου «Οδός Ονείρων» του Μαέστρου κ. Ιωάννη Γαβρά, η οποία για τρίτη χρονιά γίνεται σε συνεργασία με τον κοινωνικοπολιτικό διαδικτυακό ιστότοπο «Με άλλα Μάτια» ( http://meallamatia.blogspot.com ) του Δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά. Η εκδήλωση φέτος έχει στόχο τη στήριξη και προώθηση του έργου του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

Το Music Dream Festival είναι ένας ετήσιος, σύγχρονος πολιτιστικός θεσμός που μετρά πλέον χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης τόσο για την αισθητική του όσο και για την καλλιτεχνική του αρτιότητα. Διοργανώνεται –εδώ και τέσσερα έτη-, από το μουσικό εργαστήρι «Η Οδός Ονείρων» του καθηγητή και μαέστρου κ. Ιωάννη Γαβρά. Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να προκληθεί το ενδιαφέρον και η ευαισθησία των συμπολιτών μας για τις προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης των συνθηκών ζωής παιδιών που χρήζουν κοινωνικής αρωγής, προστασίας  και φροντίδας. Όλη η παραγωγή, από την αρχή ως το τέλος, στηρίζεται πάντα στην εθελοντική δράση των φίλων του μουσικού εργαστήριου «Η Οδός Ονείρων» και της Ορχήστρας των Ονείρων.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η βοήθεια και η στήριξη που υπάρχει πάντα από τους φίλους της μουσικής (επαγγελματίες και μη) και από τους συνανθρώπους μας που πιστεύουν ότι με την στήριξη και την αλληλεγγύη στα παιδιά, χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο γι' αυτά. Η είσοδος στο Music Dream Festival είναι εξ αρχής ελεύθερη θέλοντας να δείξουμε και να διαδώσουμε την έννοια του εθελοντισμού με σύνθημα μας «μια συναυλία από τα παιδιά για τα ΠΑΙΔΙΑ».

Όσοι θα παρακολουθήσουν το  4ο Music Dream Festival, θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και απολαύσουν ένα μουσικό λαϊκό ταξίδι με γνωστά κομμάτια διαφόρων Ελλήνων συνθετών, από την «Ορχήστρα Των Ονείρων» του Μαέστρου κ. Ιωάννη Γαβρά και την Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας, καθώς και από τους καλλιτέχνες Χρήστο Νικολόπουλο, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστα Καραφώτη, Μαρία Ραφαέλα, Θοδωρή Κυριακόπουλο.

Τα τραγούδια θα είναι ενορχηστρωμένα -και κάποια διασκευασμένα- από τον κ. Ιωάννη Γαβρά, πάντα με προσέγγιση που δείχνει σεβασμό στις αρχικές δημιουργίες.  Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Γαλατσίου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Κωνσταντάρας, ενώ στην έναρξη θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό η Πρόεδρος της Φλόγας κα Μαρία Τριφωνίδη, η οποία και θα ενημερώσει τους παρευρισκόμενους επιγραμματικά για το πολύ σημαντικό, κοινωνικό έργο του συλλόγου.